Tommi Ylijoen toimenkuva Delray Beachin kentällä on varsin laaja. Oleellisinta on kuitenkin pitää kenttä kunnossa ja huolehtia asiakkaiden hyvinvoinnista.
Henkilöt |
2.2.2016

Tommi Ylijoki- golfjohtajana Floridassa

”Mennään tervehtimään Tommi Ylijokea. Hän lienee ainut suomalainen golfjohtaja ainakin Floridassa,” ehdottaa Palm Beachin matkallani isäntänä toiminut Mikko Koskinen.

Kunta omistaa Delray Beach Golf Clubin maa-alueet , kentän ja rakennukset. Yksityinen Management-yhtiö vastaa toiminnan pyörittämisestä. Kyseessä on hyvin yleinen toimintamalli USA:ssa

Palvelua saa myös suomen kielellä, golftoimintojen johtajana on Tommi Ylijoki.

Delray Beach Golf Club listattiin pian perustamisensa jälkeen1920-luvulla USA:n parhaisiin. Floridassa 30 vuotta asunut Tommi Ylijoki on toiminut kentän golfjohtajana edellisvuoden maaliskuusta.

” Usein saan yllätettyä Suomesta tulleet vieraspelaajat kääntämällä keskustelun yhteiselle äidikielelle”, Ylijoki kertoo.

Delray Beachin kaupungin alueella Etelä-Floridassa oli 1920-luvun alussa selkeä tilaus golfkentälle. Kaupungin johto löysikin yhdeksänreikäiselle kentälle maa-alueen. Suunnittelijaksi pestattiin legendan maineeseen noussut Donald Ross, kenttä avattiin 1926. Täysmittaiseksi se rakennettiin kuitenkin vasta 1950-luvun alussa.

Rossin suunnittelema kenttä nousi nopeasti etenkin ammattilaispelaajien suosimaksi kohteeksi näiden harjoitellessa talvisin Floridassa.

Tommi Ylijoella on golfin historian lisäksi hallussaan historian tuntemusta laajemminkin. Hän valmistui Univesity of Floridasta historian opettajaksi. Koulut käytyään Ylijoki valitsi kuitenkin golfin, josta tuli hänen ammattinsa. Lajiin Ylijoki tutustui USA:ssa heti kävelemään opittuaan.

”Vanhempani muuttivat Floridaan 1981, minä synnyin kuitenkin Suomessa, jossa piipahdin suorittamassa varusmiespalveluksen 2008. Myöhemmin pelasin yhden kesän myös Finnish Touria ilman suurempaa menestystä”, Ylijoki valottaa taustaansa.

Hän on USA:ssa kouluttautunut valmentajaksi ja PGA:n jäseneksi. Edellinen työpaikka oli West Palm Beach Golf Course.

”Maaliskuussa 2015 sain kiinnityksen tänne Delray Beachiin. Käyntikortissa lukee Director of golf. Vastaan kentän operatiivisesta toiminnasta golfin osalta, laadin opetusohjelmat valmentajille, myyn ja markkinoin sekä osallistun asiakaspalveluun. Valmentaminen ja opettaminen vie ajastani ehkä kymmenen prosenttia”, Ylijoki jatkaa.

Varaukset menevät nettiin

Palveluiltaan Delray Beach on tyypillinen Public Course.

Klubitalolta löytyvät peruspalvelut, pro-shop ja ravintola ovat suomalaiseen varsin pelkistettyjä, kaikki oleelllinen löytyy. Pukuhuoneissakaan ei ole turhia prameiltu.

Kentän maa-alue on tasainen, tilaa on paljon, lyhyeksi leikatut karheikot ja matalat bunkkerit mahdollistavat ripeän autolla pelaamisen.

Donald Rossin kädenjälki suunnittelun osalta on moitteetonta, mutta hekumahetkiä, visuaalista nautintoa tai erikseen mieleen jääviä väyliä ei kierrokselta juurikaan muistu.

”Varsinainen sesonki ulottuu tammikuusta maaliskuuhun. Marras-joulukuun pelaajamäärät ovat koko alueella laskeneet aiemmista. Kun kenttiä on Palm Beachin alueella noin 300, kilpailu pelaajista on kovaa. Palvelut on pidettävä jouhevina ja kenttä kunnossa.”

Parhaiden kuukausien primetime-ajat myydään kentällä 50 dollarin hintaan. Joustoa on runsaasti, myöhäisen ilta-ajan saattaa saada samana päivänä 15 dollarilla.

Kenttien pelaajille tekemät tarjoukset, reagointi markkinatilanteeseen ja ilmoihin ovat arkipäivää Floridassa.

Golf.now-sivusto on hyvin merkittävä tiedonlähde sekä markkinapaikka.

”Netin kautta tulevat tilaukset tuovat meille tietysti keskimääräistä vähemmän dollareita. Siellä on kuitenkin oltava ja vieläpä vetävillä tarjouksilla. Kun saamme asiakkaan kentälle, palveluasenne ja sen taso ovat ratkaisevia vaikuteita sille, tuleeko hän uudestaan”, Ylijoki tietää.

Etelä-Floridassakin kenttiä on laitettu muuhun käyttötarkoitukseen kysynnän notkahteluiden johdosta.

”Delray Beach on menestynyt kenttien välisessä kisassa hyvin. Meillä on vuosittain 18-reikäisellä kentällä 55000 kierrosta, joista melkoinen osa omien jäsenien pelaamia. Jäsenyyden tasoja on useita, niitä voi oman elämäntilanteen mukaan vaihdella. Minun vastuistani tärkeimpien joukossa on jäsenten viihtyvyys ja heidän aktivoimisensa kilpailujen ja tapahtumien kautta.”

Delray Beachin kentällä on tilaa lyödä, karheikot pidetään lyhyitä. Raimo Sirkiän lämmittelyrutiineihin kuuluu yhdellä kädellä svingaaminen.

Delray Beachin kentällä on tilaa lyödä, karheikot pidetään lyhyitä. Raimo Sirkiän lämmittelyrutiineihin kuuluu yhdellä kädellä svingaaminen.

Pelaajamäärällä mitattu Delray Beach kuuluu elinvoimaisimpien ja vilkkaimpien joukkoon. Hyvä meno ja tunnelma on lauantai-iltapäivänä myös klubin baarissa, jossa paikalliset ottavat suomalaisia huomattavasti herkemmin kontaktia vieraspelaajiin. Edessämme pelannut ryhmä on aidosti kiinnostunut vieraista ja heidän alkuperästään.

Golfjohtaja saa varauksettomasti kehuja kentän vakipelaajilta.

”Emme tienneetkään että Tommi on Suomesta. Hän on tehnyt jo lyhyessä ajassa paljon hyvää tälle golfyhteisölle. Hieno tyyppi,” määrittää edellisessä ryhmässä pelannut keski-ikäinen miesryhmä.

Tommi Ylijoki viihtyy Delrayssa ja golfalalla. Yllättävää kyllä, hän ei sulje pois mahdollisuutta Suomeen muuttamisesta.

”On se käynyt mielessä. Varusmieskoulutus sekä kesä Finnish Tourilla jäivät mukavina muistoina mieleen,” maaliskuussa avioituva Ylijoki toteaa.

Etelä-Floridaa hän markkinoi golfkohteena hyvin yleisillä teemoilla.

”Kenttiä on satoja, hinta-laatusuhteessa tuotteet ovat hyviä. Ilmasto on talvellakin erittäin suotuisa ja ilmapiiri on rento, ihmiset otetaan ystävällisesti vastaan ja heistä välitetään”, Tommi Ylijoki tiivistää lopuksi.

Teemu Tyry

Delray Beach Golf Club

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.