Timo Karvinen: Huippugolfissa ei ole varaa kompromisseihin - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Timo Karvinen: Huippugolfissa ei ole varaa kompromisseihin

Mikkelissä 90-luvun alkupuolella valmentamisen aloittanut Karvinen luotsaa nykyään Viron maajoukkueiden lisäksi mm. Sami Välimäkeä ja Kerttu Hiltusta.

Viron alle 18-vuotiaat  kävivät yllätyksellisesti näyttämässä kaapin paikan Ruotsin, Suomen ja Kanadan maajoukkueille Vierumäellä sekä Linna Golfissa pidetyssä turnauksessa.

Timo Karvinen (45-v) teki sopimuksen Viron Golfliiton kanssa alkuvuodesta 2016. Euroopan pieniin golfmaihin kuuuluvassa Virossa on otettu lyhyessä ajassa isoja askeleita eteenpäin.

Miten merkittävä saavutus Ruotsin, Kanadan ja Suomen kukistaminen oli?

”Se näytti osviittaa siitä, että olemme oikealla tiellä. Voittaminen on aina voittamista ja nyt me voitimme ottelut vahvoilla suorituksilla ratkaisuhetkillä. Urheilussa tämä tunne on tärkeää ja sitä täytyy kehittää taitojen ohessa.”

Miten luonnehtisit toimenkuvaasi Viron maajoukkueen valmentajana?

”Tavoitteena on ensisijaisesti rakentaa kilpagolfkulttuuri maahan. Pitkäjänteinen valmentautuminen ei ole ollut tavaramerkki Virossa. ”

Viron 18-vuotiaiden maajoukkue hakee nousua divarista varsinaisiin kisoihin syyskuussa.
Kuvassa vuoden 2016 joukkue, Karvinen äärimmäisenä oikealla.

”Teen talvikaudella kaksi viikonloppuleiriä kuukaudessa ja kesällä siihen kisat päälle. Vuositasolla valmennus- ja kilpailupäiviä Viron maajoukkueen kanssa on noin 90. Maajoukkue koostuu yhteensä 13 pelaajasta joista 2 ammattilaisia ja 11 amatööriä. Nuorin pelaaja 12 vuotias ja vanhin 27. Joten kirjo on melko suuri.”

”Työstäni teen hieman alle puolet maailmalla kilpailujen yhteydessä, leirit sekä päivittäisvalmennuksen Virossa. Kentillä on hyvät olosuhteet sekä laji- että oheisharjoittelulle. Pelaajat kilpailevat paljon ulkomailla, tästä syystä toteutamme valmennuksen mahdollisimman paljon kotimaassa.”
Mitä olet tänä aikana oppinut reilun vuoden aikana maan golftilanteesta?

”Virossa on loistavia golfkenttiä ja todella vähän pelaajia. Harrastajamäärä ei ole juurikaan noussut moneen vuoteen.  Lisäksi lajin ympärillä käydään liikaa politikointia, joka ei edesauta lajia kehittymään sen edellyttämillä tavoilla.”

Mitä olette saavuttaneet, missä asioissa on menty eteenpäin?

”Pelaajat ovat kehittyneet ja harjoittelun merkitys on jo osittain ymmärretty. Nyt tarvitaan uskallusta kansainvälisillä areenoilla ja kärsivällisyyttä.

Pienetkin saavutukset ovat olleet antoisia. English Boys U16 –kilpailun voitti Joonas Turba, European Young Mastersissa  Carl Hellatin sijaluku oli hienosti neljäs.

Pärnu Bay on yksi Viron maajoukkueiden leiriein tukikohdista. Kentällä pelataan kaudella 2018 Viron, Suomen, Ruotsin ja Kanadan välinen 18-vuotiaiden maaotteluturnaus.

Tavoitteista seuraavia on saada ammattilaiset menestymään Nordic Leaguen tasolla ja poikien maajoukkue Euroopan tasolla. Sitten voidaan edellyttää menestystä korkeammilla tasoilla. Usein yksittäiset menestymiset johtavat seuraaviin asioihin. Jo nyt collegevalmentajat rapakon takana ovat noteeranneet maan nimeltä Viro”, Karvinen iloitsee.

Mitä asioita haluaisit muuttaa tai kehittää Viron golfissa? Entä millaisena näet Viron golfin tulevaisuuden?

”Golf pitää tuoda koko kansan pariin ja harrastusmahdollisuudet lähelle kaupunkeja. Pitkällä jänteellä Viron omien valmentajien osaaminen ja intohimo valmennukseen täytyy saada turvattua kilpagolfin kannalta.”

Ilon aiheitakin Karvinen löytää mentaalipuolelta.

”Olen ylpeä siitä, että pelaajien asenne on ammattimaista ja halu menestyä paistaa läpi.”

Kuluvalla kaudella riittää vielä tavoittelemisen arvoisia maaleja.

”Viikon kuluttua pelataan poikien joukkue EM-kisat kakkosdivisioonassa. Kolme parasta maata nousee ensi vuoden em-kisoihin.  Pojissa Viro ei ole koskaan tähän yltänyt. Nyt jos koskaan meillä on siihen edellytykset.”

”Leikkisästi kutsun tätä turnausta viidenneksi majoriksi, koska sillä on merkitystä vain heikommille golfmaille. Meille kyse on elämästä ja kuolemasta”, Karvinen naurahtaa.

Millaiset resurssit Virossa on kehittää huippugolfia?

”Vaikka taloudelliset resurssit ovat rajalliset, antavat olosuhteet kaikki avaimet edetä uralla. Aikainen kevät on selkeä etu. Toinen etu on se, ettei suuria kilpailuja järjestetä kotimaassa vaan kannukset täytyy jo varhaisessa vaiheessa hakea kauempaa. Siinä oppii automaattisesti maailmankansalaiseksi.”

Näkyykö golf Viron medioissa miten(kään)?

”Tänä vuonna näkyvyys on ollut hyvää. Olemme jatkuvasti esillä ja golf on saanut paljon julkisuutta maajoukkueen menestymisen myötä.”

Työtehtäviä neljän eri maajoukkueen luotsina

Viron maajoukkueen lisäksi Timo Karvinen oli aiemmin pitkään Suomen Golfliiton valmennustiimeissä. Eksoottiseen sarjaan  menee hänen työsarkansa Guatemalan joukkueiden koutsina.

Sveitsin liiton päävalmentajana toimiessani golf nostettiin Eurooppalaiselle kärkitasolle. Miesten EM-hopea ja naisten pronssi joukkueina olivat merkittävimpiä. Lisäksi pelaajamme saavuttivat useita kv-voittoja neljän vuoden aikana”, Karvinen luettelee parhaimpia menestyksiään.

Riikka Hakkaraisen voitto Euroopan Tourilla on myös jäänyt mieliin. Lyhytlyöntisenä pelaajana tunnetun pelaajan kehittäminen niin, että omista vahvuuksista saadaan kaikki irti oli kova juttu. ”

Millaisia asioita olet oppinut kantapään kautta?

”Useat maat ja erilaiset kulttuurit ovat muokanneet valmennustapaani aikalailla. Nykyisin osaan kuunnella pelaajan tarpeita paremmin kuin uran alkuvaiheilla.”

Kykenetkö kiteyttämään lyhyesti valmennusfilosofiasi. Millaista roolia otat henkilökohtaisten valmennettaviesi kanssa?

”Otan vastuun kokonaisuudesta. Uran suunnittelu ja pelin kehittäminen suunnitellaan yhteistyössä pelaajan kanssa. Tuolloin myös asetetaan tavoite. Tämän jälkeen edetään prosessissa askel kerrallaan kohti tavoitetta.”

Kerttu Hiltusen rima oman tekemisen ja tavoitteiden osalta on todella korkealla. 14-vuotias hämeenlinnalainen pelasi heinäkuussa ensimmäistä kertaa tyttöjen EM-kisoissa.

”Apuna käytetään eri alojen asiantuntijoita mikäli katsotaan tarpeelliseksi. Koko prosessi kuitenkin etenee niin että pelaaja on tietoinen mihin ollaan menossa ja luottaa tekemiseen. Tällöin myös itsetunto kehittyy matkan varrella.”

Millaisia asioita Sinulla on vielä kokematta?

”Miesten ammattilaispuolelta on vielä paljonkin näkemättä. Olen toki tehnyt töitä heidän kanssaan, mutta en huipputasolla. Ehkä sekin tulee koettua lähitulevaisuudessa.”

 Sami Välimäki osaa käsitellä asioita oikein

Uransa neljä ensimmäistä ammattilaiskilpailua, 11 kierrosta yhteensä 50 alle pelannut Sami Välimäki aloitti yhteistyön Karvisen kanssa loppuvuodesta 2016.

Millaisia asioita olette pyrkineet kehittämään ja missä olette onnistuneet?

Sami Välimäki hakeutui Timo Karvisen valmennnukseen loppukaudesta 2016.
Kuva Tomi Natri.

”Sami otti yhteyttä toisen pelaajan suosituksesta. Syksyn ja alkutalven työstimme svingin ja putin perusteita ajatuksena pelin vakauttaminen. Lentokaareksi valitsimme faden.”

”Kevään ajan keskityimme enemmänkin aggressiivisen pelin kehittämiseen. Lyhyiden rautojen kontrollointi ja putti olivat painopisteinä. Nyt näyttää siltä että molemmat asiat on pelin sisällä. Birdejä tulee paljon. Sami lyö todella paljon viheriöosumia. Tämän johdosta bogejakaan ei ole paljoa kortissa.”
Onko Välimäen menestys yllättänyt sinut?

”Menestyksessä on yllättänyt se, miten hyvin Sami itse käsittelee asiat. Menestyshän on luonnollinen asia silloin kun tavoitteet on korkealla.”
Miten valmistaudutte European Tourin karsintoihin?

”Ei ihmeellisempää. Prosessi jatkuu. Karsinnathan on vain yksi kisa muiden joukossa. Uskon että Sami on nyt saavuttanut golffarina tason Challenge Tourille. Kehitystyö jatkuu, jotta ovet isompiin ympyröihin aukeavat.”

 Huippu-urheilussa ei tehdä kompromisseja

Timo Karvinen on nähnyt varsin pitkään kilpa-ja valmennustoimintaa Suomessa ja muualla maailmassa kertoakseen siitä mielipiteensä ilman suodatinta.

”Suomen golfissa pitää lopettaa jatkuva kompromissien tekeminen. Jos pyrkii aidosti huipulle, on siihen heittäydyttävä ja osattava myös nauttia matkasta jonka sinne meno vaatii. Golf on niin kilpailtu laji että kompromisseihin ei ole varaa.”

Timo Karvinen (oik.) toimi Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkuevalmentaja Kotkan EM-kisoissa kaudella 2004.

”Valmennus on valmennusta. Asiat täytyy pitää yksinkertaisina ja kaikenlainen toiminta joka on vain toiminnan järjestämisen tasolla, pitää jättää pois. Useiden maiden golfliitoissa on toimintoja jotka eivät täytä valmennuksen tunnusmerkkejä”, Karvinen määrittää.

Kun keskustelu menee golfin osalta valmennuksen tulevaisuuuden näkymiin ja pelaajien ominaisuuksien kehittämiseen, myötäilee Karvisen vastaus perinteisempien lajien jo pitkään käyttämiä reseptejä.

”Uskon että tulevaisuudessa kehitetään metodeja joiden avulla pelaajia viritetään huippukuntoon entistä tarkemmin. Tilastojen hyödyntäminen päivittäiseen harjoitteluun tehostuu. Taitolajeissa kuntohuipun ajoittaminen on vaikeaa, mutta uskon että olemme vasta alkutaipaleella tällä saralla”, hän ennakoi.

Timo Karvinen

 synt: 1972 Mikkelissä

Urheilutausta: Harrastanut hiihtoa, jalkapalloa ja yleisurheilua nuorena. Golf tuli kuvioihin 13-vuotiaana.

Valmentajakoulutus: AmVT, GVT ja useita kansainvälisiä koulutuksia.

Toiminut Suomessa valmentajana: Golf Porrassalmi, TarinaGolf, Yyteri, Nordcenter ja nykyään EGS

Valmentanut maajoukkueita Suomessa, Guatemalassa, Sveitsissä sekä nykyään Virossa.

Henkilökohtaiset valmennettavat: Sami Välimäki, Eemil Alajärvi, Kerttu Hiltunen.

Aiempia valmennettavia: Toni Hakula, Riikka Hakkarainen, Jaakko Mäkitalo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje