25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sven Tumba taisteli loppuun asti

Kun Ruotsin Golfliitto vuosituhannen vaihteen jälkeen valitsi satavuotisjuhliensa yhteydessä maan kaikkien aikojen ansioituneimman golfarin, nousi Sven Tumba listan kärkeen ohi Annika Sörenstamin, Jesper Parnevikin ja muiden maailmantähtien.

Tumba oli 50-luvulla ja vielä 60-luvun alkupuolella Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen kantava voima ja maailmanmestari. Hän voitti maansa mestaruuden Djurgårdenissa kahdeksan kertaa ja saavutti kakkoslajissaan jalkapallossa yhden mestaruuden pelaten myös maaotteluita.

Luontaista karismaa omannut Tumba tarttui golfmailaan 60-luvun alussa ja innostui täysin. Hän nousi maajoukkuetason pelaajaksi ja Pohjoismaiden mestariksi vuonna 1970, lähes 40-vuotiaana. Suurimman elämäntyönsä Johansson teki kuitenkin edistäessään lajin harrastamista sekä ollen synnyttämässä Ruotsin merkittävimpiä golftapahtumia.

Tumba oli aina täysillä puhumassa median välityksellä suurelle yleisölle golfista sekä näyttämässä mallia. Hän innosti peliin suoraan ja välillisesti kymmeniä tuhansia ruotsalaisia.Tumba sai aikaiseksi vuonna 1973 käynnistyneen ET-kisan ( Skandinavian Enterprise Openin) ja oli vahvasti vaikuttamassa Tukholman lähistölle rakennetun Ullan kentän syntymiseen. Parhaillaan Ullnaa uudistetaan, muutostyöt on suunnitellut Jack Nicklaus.

Vahva side Suomeen Tumba oli pitkään Ruotsin ET-kisassa isossa roolissa ja hänen luomiensa kansainvälisten suhteiden kautta kilpailuun saatiin houkuteltua maailmanhuippuja kuten Seve Ballesteros.

Suomessa Tumba vieraili usein. Näyttävin hänen organisoimistaan tapahtumista oli 1980-luvun alussa Talissa järjestettu 18 reiän peli, jossa Seve kohtasi maamme silloisen ykköspelaajan Timo Sipposen ja Tumban. Sää oli kesäkuun lopulla pidetyssä tapahtumassa sateinen ja myrskyisä, mutta Tumba ja Seve vetivät luvatun kierroksen ammattimiesten tavoin maaliin asti.

Tumba kehitti ja oli elämänsä loppuun asti pyörittämässä maailmanlaajuista amatöörien World Golfers Championshipsia jossa kansallisten karsintakisojen perusteella finalistit kutsuttiin kansainväliseen finaaliin. Työ ei ollut yksinkertainen, mutta valtavalla innostuneisuudellaan ja hyvillä suhteillaan Tumba pyöritti kisaa 90-luvulta asti. Hän sai tähän ja jo moniin muihin aiempiin projekteihinsa mukaan maailmantähtiä kuten Arnold Palmerin, Jack Nicklauksen ja Seve Ballesteroksen. Omakohtaisesti törmäsin Tumbaan ensimmäisen kerran Talin näytöspelin yhteydessä toimiessani Timo Sipposen caddenä. Huomio kiintyi välittömästi siihen, kuinka aktiivinen ja impulsiivinen Tumba oli. Mies täynnä energiaa, ei pysynyt hetkeäkään paikallaan. Muutamaa vuotta myöhemmin pääsin takaoven kautta mukaan Tumban synnyttämään Skandinavian Enterprise Openiin. Kutsu oli tärkoitettu Timo Sipposelle joka ei kuitenkaan päällekkäisyyden takia kilpailuun päässyt.

Tutustuin Tumbaan paremmin vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen hänen markkinoidessaan World Golfers Championshipia Suomessa. Hän tarvitsi tapahtumalle näkyvyyttä ja yhteistyökumppaneita. Kunnioituksesta legendaa kohtaan autoin parhaani mukaan muutamana vuonna. Pelasimmekin yhdessä, hengenheimolaisuus monissa asioissa helpotti kanssakäymistä kentällä ja sen ulkopuolella.

Tumba oli käsittämätön energiapakkaus joka vielä 75-vuotiiaana puhui muut täysin pyörryksiin ja hyöri kuin väkkärä ympäriinsä. Vaikka fyysiset voimat olivat vähentyneet, tahdonvoimaa hänellä oli kuin pienessä kylässä. Välillä tuntui, ettei homma ollut miehellä ihan hanskassa, mutta hänen innostuksensa käytännössä velvoitti auttamaan. Mailia tuli yhtenään, kiireellisissä asioissa Tumba soitti arkailematta myös virka-ajan ulkopuolella.

Tapasin Tumban viimeisen kerran vuoden 2010 Nordea Mastersin yhteydessä. Tuttu ylväs hahmo seurasi peliä golfautosta. Olemuksesta oli helppo havaita, että terveys ei ollut siinä kunnossa kuin hän vakuutti.

”Olen hieman sairastellut, mutta pian olen taas jaloilllani,” Tumba valoi tuolloin uskoa tervehtymiseensä ja puristi kättä tapansa mukaisesti molemmilla käsillään. Elämän loppusuora oli kuitenkin jo käynnistynyt. Hän pitkitti sitä lääkäreitäkin hämmästyttäneellä tavalla, kuolema kävi lähellä jo kesällä. Tumba taisteli viimeiseen asti.

Sven Tumba oli elävä esimerkki ihmisestä joka omalla innostuneisuudellaan sytytti muutkin tekemään. Golfin onni oli se, että hän tarttui 60-luvun alussa golfmailaan, rakastui peliin eikä koskaan luopunut fanaattisesta otteestaan elämään.

Teemu Tyry

Golf.se , artikkeleita aiheesta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)