21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Noora Komulaisen ensimmäinen vuosi äitinä LET:llä: ”Minusta on ihanaa, kun Elli on ollut mukana reissuissa”

Noora Komulaisen sylissä oleva Elli-tytär on tuttu näky LET-ympyröissä. Kuva: Juha Hakulinen

Äidin ja kilpagolfarin roolien vaihtaminen käy Komulaiselta käden käänteessä.

Huippu-urheilun ja vanhemmuuden yhdistäminen on haastava rasti, sen varmasti kaikki myöntävät. Mutta kun työpaikka vaihtuu viikoittain, ja työmatkat suuntautuvat Espanjasta Ruotsiin ja Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin, on näiden kahden asian yhdistämisessä hieman normaalia enemmän haasteita.

Puolitoista vuotta sitten esikoistyttärensä Ellin synnyttänyt Noora Komulainen, 32, pelasi tänä vuonna ensimmäisen täyden kautensa äitinä Ladies European Tourilla. Äidin roolin yhdistäminen kilpagolfarin arkeen on vaatinut paljon sopeutumista paitsi pelaajalta itseltään, myös koko Komulaisen perheeltä ja heidän lähipiiriltään.

”Vaikka golf on pysynyt samana, kaikki muu siinä ympärillä on muuttunut. Se on ollut iso muutos”, Komulainen sanoo.

Kauden aikana 23 LET-kilpailua pelannut Komulainen myöntää, ettei alkuvuodesta osannut oikein ajatella, minkälainen kausi tulisi olemaan. Hän lähti katsomaan, miten äitiyden ja kilpagolfin yhdistäminen sujuu. Näin jälkikäteen tarkasteltuna Komulainen tiedostaa, että hän yritti vähän liikaa.

”Pelasin alkukaudesta paljon, ja yritin tulla joka kisan jälkeen käymään kotiin. Siinä iski suoraan sanottuna väsy. Sen jälkeen piti tehdä vähän muutoksia loppukauteen.”

Elli oli äitinsä mukana joissain kisoissa, mutta ei niin monessa kuin Komulainen olisi toivonut. Isoin haaste Ellin kisamatkoissa on lastenhoito, joka LET:ltä puuttuu. LPGA Tourilla on omat lastenhoitajat, jotka mahdollistavat äitien pelaamisen helpommin.

”On siitä lastenhoidosta ollut tourilla puhetta, mutta saa nähdä, saadaanko sitä vielä ensi kaudeksi. Se helpottaisi tosi paljon, jos olisi edes joissain kilpailuissa”, Komulainen sanoo toiveikkaana.

Se on Ellin juttu olla tuolla tourilla.

Komulaiset ovat ratkaisseet lastenhoitotilanteen niin, että Roope ja välillä myös Roopen äiti ovat olleet kisamatkoilla mukana.

”Mutta se on vaatinut sen, että kaikkien aikataulut ovat osuneet kohdalleen. Roopella on kesällä paljon töitä, eikä hän pääse aina mukaan kisoihin”, toteaa Komulainen.

Kun koko Komulaisen perhe on päässyt reissuun, ovat matkat sujuneet hyvin. Ellistä on kuoriutunut todellinen matkustamisen ammattilainen, ja hän nauttii siitä. LET:n pelaajat ovat kuin yhtä suurta perhettä, ja Elli on yksi perheenjäsenistä.

”Elli on hyvä reissaaja. Lennot ovat myös menneet hyvin. Kaikki pelaajat tykkäävät hirveästi Ellistä. Elli on tosi sosiaalinen, eikä arastele hirveästi. Se on Ellin juttu olla tuolla tourilla”, Komulainen nauraa.

Elli tutustui Halmstad Golf Clubin viheriöihin Scandinavian Mixed -kilpailussa viime kesäkuussa. Kuva: LET/Tristan Jones

Oleellisena osana lapsiperhearkeen kuuluvat sairastelut ovat olleet Komulaisten riesana kauden aikana. Elli aloitti huhtikuussa päiväkodin, josta kaikki mahdolliset pöpöt ovat kulkeutuneet lapsen mukana kotiin. Ne ovat vaikuttaneet myös Komulaisen golfin pelaamiseen.

”Kyllä minä sen tiesin, että päiväkodista tulee kaikki mahdolliset taudit, mutta se pääsi silti yllättämään. Kun olin tulossa reissusta viikoksi kotiin ja Roope soitti, että he ovat vatsataudissa, niin sen tiesi heti, että olen itsekin seuraavalla viikolla vatsataudissa. Sairastelu vaikutti sen takia myös omaan treenaamiseen kauden aikana”, hän sanoo.

Ahvenanmaalla homma kääntyi

Komulaisen kymmenes kausi Ladies European Tourilla ei sujunut lopulta niin hyvin kuin hän olisi toivonut. Rankingin 74:s sija on Komulaisen uran heikoin sijoitus. Varsinkin alkukausi oli Komulaiselta tahmeaa pelaamista.

”En ole koskaan urallani ollut niin hukassa pelini kanssa kuin kesällä olin. Kroppa ei ole sama kuin ennen raskautta, ja siinä oli monta tekijää. Kun on yli vuoden pois kisahommista, kyllähän se väkisinkin näkyy jossain.”

Mutta elo-syyskuun vaihteessa suunta muuttui.

”Käännöskohta kauteen tuli Ahvenanmaalla. Aloin vähän saada kiinni pelistä, ja siinä tuli useampi top 20 -sijoitus sen jälkeen”, kauden aikana viisi kertaa 20 parhaan joukkoon henkilökohtaisissa kilpailuissa sijoittunut Komulainen kertoo.

Vaikka kausi oli pelillisesti pettymys, Komulainen näkee siinä myös hyviä ja opettavaisia puolia.

”Olen tyytyväinen, miten sain käännettyä pelin loppukauteen, ettei tarvitse lähteä karsintoihin. Olen myös tyytyväinen siihen, miten sain uuden elämän sovitettua tähän pelihommaan. Nyt tiedän, minkälaista tämä äidin elämä on.”

Åland 100 Ladies Openissa sijalle 20 yltänyt Noora Komulainen pelasi kelpo loppukauden. Kuva: Juha Hakulinen

Ensi kauteen Komulainen lähtee uudesta tilanteesta. Sijoitus kokonaiskilpailun 60 parhaan pelaajan ulkopuolella tietää sitä, että Komulaisen joutuu pelaamaan re-ranking-kategorialla, eikä hän pääse mukaan alkukauden suurimpiin kilpailuihin. Esimerkiksi viiden miljoonan dollarin kilpailu Saudi-Arabiassa jää välistä.

Äitiys on muuttanut ajatusmaailmaa

Amatöörinä MM-joukkuekisoista pronssia voittanut ja vuonna 2013 ammattilaiseksi siirtynyt Komulainen on elänyt golfin ehdoilla puolet elämästään. Tyttären syntymän jälkeen arvomaailma on muuttunut. Enää Komulaisen päässä ei koko aikaa pyöri ajatus, miten hänestä tulisi parempi pelaaja, vaan arkeen on tullut muuta sisältöä. Siinä sivussa myös oma ajankäyttö on mennyt kokonaan uusiksi.

”Moni muukin vanhemmaksi tullut – niin isäksi kuin äidiksi – sanoo, että osaa treenata nyt järkevämmin. Ei enää vietä kaikkea aikaa siellä golfkentällä, vaan osaa käyttää ajan paremmin hyödyksi. Sitä aikaa ei enää vain ole”, Komulainen sanoo huomanneensa.

Myös pelireissut ovat muuttuneet aiemmasta. Kun Elli on kisareissuilla mukana, Komulaisen rooli kilpagolfarista äidiksi muuttuu sillä hetkellä, kun tytär kipittää äitinsä syliin kierroksen jälkeen.

”Minusta on ihanaa, kun Elli on ollut mukana reissuissa. Unohdan sen kaiken golfjutun, ja keskityn vain siihen läsnä olemiseen. Se on todella ihanaa.”

Niillä kerroilla, kun Komulainen on ollut yksin kisareissulla, on kotiinpaluu aina jännittävä. Elli antaa äidille oman palautteensa kotiinpaluun yhteydessä.

”Joka kerta, kun tulen kotiin, hän miettii, että missä olet taas ollut. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hän miettii. Siinä menee aina pari päivää kiukutellessa, sen jälkeen hän on taas normaali oma itsensä”, nauraa Komulainen.

Olen itsevarmempi kuin olen koskaan ollut.

Komulainen kokee muuttuneensa äitiyden myötä – kuten varmasti kaikki muutkin äidit. Vaikka hänellä on takanaan jo vuosikymmen Euroopan pääkiertueella, äitiys muutti silti sitäkin tunnetta.

”On jännä, miten äitiys on tuonut itsevarmuutta. Olen itsevarmempi kuin olen koskaan ollut. Nyt tuntuu siltä, että kuulun tourille”, Komulainen kertoo ensimmäisen äitivuoden jälkeen.

Lisääntynyt itsevarmuus ei ole koskaan huippu-urheilussa huono asia. Reippaasti fysiikkaharjoitteluun talvitauon aikana panostava Komulainen haluaa ensi kaudella näyttää jälleen parasta osaamistaan Ladies European Tourilla, jossa asiat ovat todella hyvällä mallilla tällä hetkellä. Pelaajat pystyvät tekemään elantonsa kiertueella, ja sitä Komulainen arvostaa.

Muilta LET-äideiltä saatu tuki on ollut myös Komulaiselle tärkeää. Suomalaispelaajista etenkin Ursula Wikströmin esimerkki innostaa Komulaista.

”Sen näkeminen, että on mahdollista pelata äitinä LET:llä, on ollut rohkaisevaa. Unski on minulle kaikista läheisin näistä äideistä, ja sieltä saatu tuki on ollut isossa roolissa.”

Ensi kaudella Ladies European Tourilla nähdään vuoden kokeneempi äiti ja entistä innokkaampi tytär, joka ihastuttaa omalla persoonallaan kaikki vastaantulijat.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje