12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Mitä tapahtui golfin hallitsevaksi megatähdeksi povatulle Rickie Fowlerille?

Rickie Fowler on ajautunut pelilliseen umpikujaan. Kuva: Getty Images

Svingimuutokset ja vaade jatkuvasta menestyksestä ovat suistaneet Fowlerin uransa sitkeimpään lamaan.

Rickie Fowlerilla ei ole viime aikoina ollut hauskaa. Syy on täysin ymmärrettävä. Lajin hallitsevimpien tähtien joukkoon ennustettu pelaaja on kadottanut parhaan teränsä – tai oikeastaan hänellä ei ole tällä hetkellä terää ollenkaan. Maailmanlistalla viiden joukossa ollut Fowler on sijoittunut edellisen kerran PGA Tourilla kärkikymmenikköön viime vuoden tammikuussa, jonka jälkeen top 20 -sijoituksetkin ovat olleet kortilla.

Viime viikolla Fowler palasi TPC Sawgrassille, missä hän on kokenut uransa kovimman saavutuksen, Players Championshipin voiton. Moni muistaa, miten Fowler painoi kyseisen kilpailun päätöskierroksella kaasua pelaten Stadium Coursella tuloksen 67. Päivä sisälsi viheliäisellä saariviheriöväylällä, 17:llä, kolme birdieä, joista kaksi tuli uusinnassa Sergio Garciaa ja Kevin Kisneriä vastaan.

Tuon toukokuussa 2015 otetun ykköstilan jälkeen hänelle povattiin melkoista riemukulkua PGA Tourilla ja sen isoimmissa turnauksissa. Koossa on nyt viisi voittoa, joka on paljon vähemmän mitä häneltä yleisesti on odotettu. Viimeisimmästä tuli helmikuussa kuluneeksi kaksi vuotta.

Vuonna 2012 Wells Fargo Championshipissä voittamansa ensimmäisen PGA Tourin kilpailun seurauksena Fowlerin ympärillä alkoi kohista. Kovatasoisessa Oklahoma State -yliopistojoukkueessa kivenkovaksi kilpailijaksi varttuneesta Fowlerista ryhdyttiin vauhdikkaasti lanseeraamaan Cobran tallipelaajien ykköstykkiä ja nuorukainen puettiin mailamerkin emoyhtiön Puman räikeän värikkäisiin vaatteisiin ja kenkiin. Oranssit paidat, hatut ja housut tekivät kauppansa, kun Fowler muistutti itsestään jatkuvilla hyvillä esityksillä.

Fowleria alettiin pitää lähes pelkkänä lupauksena, kun Wells Fargon jälkeen ei uusia voittoja näkynyt ja kuulunut. Hän kuitenkin näpäytti epäilijöitään sijoittumalla vuoden 2014 majoreissa kahdesti toiseksi ja kerran kolmanneksi. Fowler tuntui vihdoin räjäyttäneen pankin noustuaan – vain viikko sen jälkeen, kun pelaajat olivat äänestäneet hänet PGA Tourin yliarvotetuimmaksi pelaajaksi – seuraavana keväänä Playersin ykköseksi ja päihittäessään samana syksynä PGA Tourin finaalisarjaan kuuluneen Deutsche Bank Championshipin loppuhuipennuksessa Henrik Stensonin yhdellä lyönnillä.

Vuoden 2017 Honda Classicin voitto, vuoden 2018 Mastersin kakkostila ja seuraavan kauden Phoenix Openin voitto pitivät hänet tukevasti pinnalla valaen lujasti uskoa seuraavalle tasolle nousemiseksi. Scottsdalen 2019 kisan voiton ja viime vuoden tammikuun väliseen aikaan mahtui vielä seitsemän top 10 -sijoitusta, mutta sen jälkeen tapahtui jotain täysin odottamatonta.

Ei kutsua Palmerin kisan pro-amiin

Sitten tammikuun 2020 American Express -kilpailun Fowler on pelannut 25 turnausta, joista peräti 11 on tuonut karsiutumisen. Joukkoon mahtuu neljä top 20 -sijoitusta, mutta kuusi jatkokierroksille johtanutta kilpailua on saatellut hänet sijan 35 huonommalle puolelle. Alavireisyys osoitti raadollisuutensa maaliskuun alussa, kun Fowleria ei kutsuttu Arnold Palmerin turnauksen alla käytyyn pro-am-kilpailuun.

Ongelmilla on seurauksensa. Fowler, 32, on jatkanut putoamistaan maailmanlistalla, tuoreimman rankkauksen ollessa 81:s. Se on Fowlerin heikoin sijoitus sitten helmikuun 2010, jolloin hän otti vasta ensimmäisiä askeleitaan ammattilaiskentillä.

Samassa rytäkässä Fowlerin menestyksen kulmakivi, laadukas puttipeli on kadonnut omille teilleen.

Heikentyneen listasijoituksensa vuoksi Fowler ei päässyt vuoden ensimmäiseen WGC-sarjan turnaukseen Workday Championshipiin, eikä häntä nähdä ensi viikolla ohjelmassa olevassa, reikäpelin epäviralliseksi MM-turnaukseksi kutsutussa WGC-Match Playssä. Myös paikka kauden ensimmäiseen majoriin Masters Tournamentiin on karkaamassa, ellei Fowler tee muutamassa seuraavassa kilpailussa ryhtiliikettä.

Mastersin missaaminen varmasti kirpaisisi kalifornialaistaustaista pelaajaa, sillä hänet on nähty Augustan viheriöillä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010. Jyrkänteen jatkuessa myös kesäkuun U.S. Open on tulossa hänen kannaltaan liian nopeasti.

Rickie Fowler on koettanut peräänkuuluttaa itseltään kärsivällisyyttä henkisesti vaikeassa paikassa. Kuva: Getty Images

Mistä Fowlerin ongelmat sitten johtuvat? Pitkittyneillekään suvantovaiheille ei usein löydy ehdotonta selitystä. Yleinen vitsi on, että Fowlerilla on enemmän yhteistyösopimuksia kuin voittoja. Cobra/Puman ohella hänen sponsoreitaan ovat Grant Thornton, TaylorMade, Rocket Mortgage ja Mercedes Benz. Hänen tiedetään viettävän diileihin kuuluen vuodessa noin 30 päivää sponsoreidensa asiakkaiden kanssa. Tämä kaikki on pois levosta ja harjoittelusta.

Fowler itse on kertonut, että on mentaalisesti kova haaste olla ja pysyä jatkuvasti lajin terävämmässä kärjessä – ja pystyä olemaan heikommalla hetkellä itselleen armollisempi ja kärsivällisempi. Tästähän huippugolfissa on pitkälti kysymys, sillä liiallinen itsensä piiskaaminen helposti kostautuu ja ajaa pelin takalukkoon.

Samassa rytäkässä Fowlerin menestyksen kulmakivi, laadukas puttipeli on kadonnut omille teilleen. Kaikkein vähiten asiassa ei liene tekemistä svingimuutoksilla, joista hän pitää edelleen kiinni. Kun Butch Harmon vähensi viime vuonna matkustamista, Fowler teki yhteistyötä hänen poikansa Claude Harmon III:n kanssa. Claude vaihtui kuitenkin pian John Tilleryyn.

Svingiä on pyritty rakentamaan tehokkaammaksi ja toistettavammaksi. Tulosten perusteella kaksikon projekti on vielä pahasti kesken, jos on joidenkin mielestä ylipäänsä toteuttamiskelpoinen. Isoissa svingimuutoksissa tosin saattaa joskus mennä odotettua pidempään.

Vetämättömät otteet ovat heikentäneet välejä pitkäaikaiseen ystävään, caddiena toimivaan Joe Skovroniin, ja epäonnistumisten kerrotaan seuranneen Fowleria myös kotioven sisäpuolelle. Suhteiden rakoilu lähipiirin kanssa luonnollisesti haavoittaa tilannetta entisestään.

Spieth: ”Fowlerille pitää antaa aikaa”

Jordan Spieth vietti taannoin Fowlerin kaltaista sitkeätä taantumaa, mutta hän on alkanut saada tänä vuonna uudelleen juonen päästä kiinni. Spiethkään ei ole voittanut turnauksia yli 3,5 vuoteen, mutta on sijoittunut alkuvuoden kilpailuissa kolmesti neljän parhaan joukkoon. Spieth on kertonut, että jotkut muutosprosessit ovat hitaampia kuin toiset, ja että Fowlerille pitää antaa aikaa.

Seuraavan kerran Fowleria mitataan torstaina alkavassa Honda Classic -kilpailussa. Turnauskenttänä Floridan Palm Beach Gardensilla toimii PGA National Resort and Spa -golfkeskuksen Champion Course, jonka uudelleensuunnittelussa on vahvasti Jack Nicklausin kädenjälki.

Kentän kuuluisinta osaa kutsutaan Nicklausin mukaan The Bear Trapiksi. Näillä kahdella par-kolmosella ja yhdellä par nelosella (15– 17) kilpailu on lukuisia kertoja ratkennut tai saanut uuden käänteen.

Rickie Fowler pelaa Honda Classic -kilpailun kahdella ensimmäisellä kierroksella voittoa puolustavan eteläkorealaisen Sungjae Imin ja Keith Mitchellin kanssa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje