23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Golflehden suosikkijuttu: Mikko Korhonen – Lupa voittaa

Mikko Korhonen kirjoitti runsas vuosi sitten 10-vuotiaalle Mikolle kirjeen, jonka kaukoviisaat sanat voittamisesta ovat taas ajankohtaisia.

(Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 2/2017. Juttu on luettavissa myös Golflehden digilehdestä)

Hei Mikko,

Olet 10-vuotias pikkupoika. Minä se, joksi sinä 26 vuoden kuluttua tulet. Me olemme sama mies ja sama pikkupoika elämän eri vaiheissa.

Taisit juuri katsella uutta Bondia? Hyvä leffa, vai mitä? Juuri sinun makuusi, toimintaa ja kiperiä tilanteita. Aika hieno ammatti Bondilla. Saa lennellä ympäri maailmaa, ajella komeilla autoilla ja nitistää pomon luvalla vastustajia. Kova jätkä. Melkein yhtä kova kuin toinen idolisi, John Rambo.

Tiedätkö mitä? Sinä olet matkalla vähän samankaltaiseen ammattiin kuin Bond. Etkö usko? Malta hetki, niin kerron sinulle lisää.

Isäsi tutustuttaa sinut kohta uuteen urheilulajiin nimeltä golf. Se se vasta on hieno laji. Vielä paljon hienompi kuin moni lajia aloittaessaan kuvittelee. Jatka ihmeessä muitakin harrastuksiasi, mutta golf taitaa viedä sinut mennessään. Niin sillä on tapana tehdä.

Isän kanssa golf on kiva aloittaa. Golf on mainio perhelaji. Koeta kuitenkin käyttäytyä siivosti, vaikka golf saattaa välillä nostaa tunteet pintaan. Kiukuttelua isä ei nimittäin kentällä siedä. Hän voi sopimukseenne vedoten lähettää sinut kesken kierroksen takaisin klubille rauhoittumaan, jos kiukuttelet liikaa. Sinun iässäsi hermot voivat välillä olla koetuksella, varsinkin golfissa. Pitäisi olla heti hyvä, vaikka golfissa, jos missä, se on hyvin vaikeaa.

Muista kuitenkin, että sinulla on sama oikeus. Lähetä isä klubille, kun on hänen vuoronsa kiukutella. Ja pitäkää sovitusta kiinni. Jonain päivänä huomaat sen arvon ja ymmärrät, mitä isä ajoi takaa. Golfilla on ihmeellinen kyky opettaa elämästä monia asioita.

Golfin ansiosta sinulla on kohta muitakin idoleita kuin Rambo ja Bond. Ei ehkä maineeltaan ihan yhtä kovia, mutta muuten hurjia jätkiä, paikallisesti ainakin. Pulkkinen, Väisänen, Louhio, näin muutaman mainitakseni. Louhiolta voit pyytää vähän vinkkejä, miten golfpalloa kannattaa lyödä. Kuuntele tarkasti, sillä ”Make” tietää, mistä puhuu. Tietää muuten vieläkin. Käytiin taas äsken lyönnin perusasioita läpi.

Ja sitten on yksi Ballesteros. Tutummin Seve. Hänestä tulee sankarisi golfissa. Pelaat joskus vielä samoilla kentillä kuin Seve, lyöt yhtä ihmeellisiä lyöntejä kuin hän. Ammenna kaikki se oppi, jonka Seveltä saat. Eräänä päivänä, joka on vasta kaukana edessäsi, saavut golfklubille Espanjassa, Seven kotimaassa. Katselet ympärillesi ja ihmettelet, miksi klubilla on niin hiljainen tunnelma? Miksi kukaan ei puhu mitään? Miksi liput on laskettu puolitankoon? Sitten sinulle kerrotaan, että on alkanut uusien idolien aika. Kuka tietää – ehkä sinustakin tulee sellainen.

Luukin golfkentästä tulee sinulle kuin toinen koti. Kesällä olet siellä melkein kuin päivähoidossa. Isä tuo sinut aamulla kentälle ja hakee vasta illalla töiden jälkeen. Pyörälläkin Luukkiin tietysti pääset, ellei isä ehdi töiltään ajella. Ei Klaukkalasta niin pitkä matka ole.

Älä välitä, jos joku vähän nauraa Luukille ja sanoo, että se on sellainen Mikki Hiiri -kenttä. Vähän kotikutoinenhan se tietysti on, mutta Luukista löytyy kaikki tarvittava: hyvät lähipelialueet, ”takagriini” ja mikä tärkeintä, parhaat golfkaverit. Luukissa golf on aina hauskaa, ei koskaan vakavaa. Luukissa on aina jotain tekemistä. Eikä se kenttänäkään lopulta hassumpi ole. Lyhyt ja kapea, tarkkuutta kehittävä kenttä. Jos asennoidut oikein, golfin aloittaminen Luukissa ei ole sinulle este, vaan mahdollisuus. Luukissa pelaaminen voi kehittää peliisi vahvuuksia, jotka vievät sinut vielä pitkälle. Tarkat draivit, luotisuorat pitkät raudat, herkkä lähipeli. Mutta älä näitä vielä mieti, nauti vain golfista ja kavereista. Luukki pitää kyllä muusta huolen.

Kotipaikkasi Klaukkala on muuten mukava paikka, aika lähellä Helsinkiä. Mutta jossain vaiheessa se voi alkaa tuntua pieneltä ja maailma avaralta. Helsingissä olisi vaikka mitä. Vaikkapa Märsky. Mäkelänrinteen urheilulukio. Sinne mielii moni. Hiltusen Anttikin. Märskyn ovet avautuvat kyllä sinullekin, jos vain viitsit ysiluokan keväällä vähän tsempata koulun kanssa.

Junnuna golf on kivaa ja huoletonta. Kehitys on nopeaa, ja tasoitus putoaa ropisten alas. Kilpagolf alkaa viedä mukanaan, ja menestystäkin on luvassa. Älä suutu, jos isä palauttaa sinut takaisin maan pinnalle, vaikka sinulla roikkuu mitali kaulassa. Hän ei välttämättä riehaannu saavutuksistasi – kuten jotkut isät tekevät – muttei koskaan myöskään lannista sinua. Muistuttaa vain, että matkasi on vasta alkanut. Isälläsi on hyvä ote.

(Kirje jatkuu kuvan jälkeen)

Eräs vuosi tulee olemaan sinulle erityisen hyvä. Voitat monta kilpailua – myös viimeisesi hyvin pitkään aikaan. Loistokautesi jälkeen menee kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin ajatus golfammattilaisuudesta alkaa hahmottua. Alat pohtia asiaa, kun kaverisi Roope voittaa erään ammattilaiskilpailun ja siirtyy saman tien amatöörikentiltä ammattilaisten joukkoon. Ehkä minunkin pitäisi, alat hiljalleen miettiä. Pian sen jälkeen on jo ratkaisun aika. Siitä tulee yksi urasi käännekohdista.

Ammattilaisuuden alkumetrit ovat vaativia. Kokeneemmat pelaajat kertovat sinulle haasteista, joita tulet väistämättä kohtaamaan. Pelaaminen ja matkustaminen on kallista. Pelaajien taso on niin kova, että menestyminen on vaikeaa. Älä lotkauta korvaasi näille jutuille. Kysymys on ennen kaikkea asenteesta.

Moni ei ammattilaiseksi siirryttyään pääse koskaan jaloilleen, mutta sinut ammattilaisuus sytyttää. Tunnet sen alkuhuuman, ja pelisi taso nousee välittömästi. Ammattilaisuuden haasteet ovat toki sinullakin edessäsi. Olet yhtäkkiä omillasi. Pelaat kilpailuja veitsi kurkulla, ja elät pitkään kuin kädestä suuhun. Mutta kuten tulet urallasi vielä monta kertaa huomaamaan, olet paineen alla parhaimmillasi. Yllät huippusuorituksiin, kun reiät käyvät vaikeammiksi. Sytyt liekkiin, kun on pakko.

Muutaman vuoden kuluttua saavutat suuren unelmasi. Läpäiset vaativan karsintavaiheen ja lunastat itsellesi pelioikeuden European Tourille – samalle kiertueelle, jolla Seve pelasi.
Pääset pelaamaan samoja kilpailuja maanosan parhaiden ammattilaisten kanssa. Olet itsekin yksi heistä. Golf on kuitenkin huipputasolla jatkuvaa aaltoliikettä. Huonoja hetki tulee kaikille. Sinullekin koittaa jakso, jolloin vain makaat sohvalla ja syljet kattoon. Heität kuukausien ajaksi mailat nurkkaan ja lähdet golfhallin sijaan uimahallille. Hukutat pahan olosi altaiden kaakeleihin – ja vettä kauhoessasi valmistat tiedostamatta kehoasi tulevaan.

Muista, että vastoinkäymisissä piilee aina mahdollisuus. Sitä vain on vastoinkäymisten sattuessa usein vaikea havaita. Kun myöhemmin viikkojen kuluttua tartut itseäsi taas niskasta kiinni, olet elämäsi kunnossa, kiitos uinnin. Mihinkään ei satu, ja kroppa toimii. Pelaat Challenge Tourilla urasi parhaan – ja kenties viimeisen – kauden. On aika palata European Tourille.

Tunnet olosi kiertueella jo kotoisammaksi, mutta edessäsi on yksi korkea este: voittamisen kynnys.
Ammatikseen urheilevan kaikki tekeminen tähtää voittamiseen, mutta voittaminenpa vain ei ole kovin helppoa. Sinulla on kaikki siihen tarvittavat taidot, mutta se ei vielä yksistään riitä.

Voittaminen vaatii lisäksi uskallusta, hyvin paljon uskallusta. Nuorenahan sitä riittää, kuten sinullakin. Nuorena jokainen on kuolematon, ja maailma on auki. Sitten voittamista voi alkaa huomaamattaan pelätä.

Voittaminen kun tuo mukanaan myös vastuuta ja velvoitteita. Urheilussa ihmisten huomio kiinnittyy ensisijaisesti voittajaan. Alat helposti miettiä, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat. On edustettava itseään ja omaa tiimiään, omaa seuraa, kotimaata ja uraa tukevia yhteistyökumppaneita. Sellainen ei ole sinulle kaikkien luontevinta. Kuljet mieluummin massan mukana.

Usein on helpompi olla kymmenes kuin voittaa, pysytellä vähän varjoissa, eikä siinä ole mitään väärää. Voittaminen ei ole itseisarvo, ei edes urheilussa. Suuri osa urheilijoista ei koskaan voita yhtään kilpailua, mutta se ei tee heistä golfammattilaisina saati sitten ihmisinä yhtään sen vähempiarvoisia. Olennaisinta on kuunnella sydäntään, olla oma itsensä ja pyrkiä parhaimpaansa.

Menestymistä ei toisaalta kannata myöskään turhaan pelätä. Se kirkastuu sinulle vasta vuosien kuluttua eräässä kilpailussa, jossa sinun on pakko venyä.

Viimeisen kierroksen alkaessa olet mukana kärkiryhmässä, johon kaikkien kilpailua seuraavien huomio kohdistuu. Taistelet voitosta, ja jännitys on kova. Aloitat kilpailun kaikesta huolimatta hyvin – ja puseroosi hiipii hyvänolon tunne. Se on usein merkki siitä, että epäonnistuminen seuraa pian perässä.

Niin käy nytkin. Ihollasi kihelmöi kohta kylmä hiki. Sinua melkein oksettaa. Alat jo miettiä selviätkö kierroksesta hengissä. Pelaat taistellen muutaman hyvän reiän, ja olosi paranee. Olet paikassa, josta haluaisit pikaisesti pois, mutta vasta siellä huomaat löytäväsi itsestäsi uusia voimavaroja, keinoja selviytyä.

Voittoon asti et vielä yllä, mutta pelaat pakkoraossa urasi parhaan kilpailun. Se jättää sinuun syvät jäljet.

Kun muutaman kuukauden kuluttua tästä avaat seuraavan kautesi European Tourilla, löydät itsesi jälleen kärkiryhmästä, mutta jännitys on tipotiessään. Huomaat olevasi astumassa yli kynnyksen, jonka takana uskallat voittaa. Haluat uudelleen tilanteeseen, jossa sinulla on voiton mahdollisuus. Olet valmis menemään kärkeen ja tekemään sen, mihin tiedät taitojesi riittävän.

Olet kentällä kuin eri pelaaja.

(Kirje jatkuu kuvan jälkeen)

Muista siis, Mikko: usko omaan tekemiseesi, vaikka kuka sanoisi sinulle mitä. Kuuntele neuvoja, joita sinulle annetaan, mutta yritä erottaa niistä hyvät ja huonot. Pystyt siihen kyllä. Löydä oma juttusi, ja tee asioita niin kuin tiedät, että on hyvä tehdä. Epävarmoja hetkiä tulee kaikille eteen, se on selvä, mutta opit koko ajan lisää. Kuuntele omaa ääntäsi. Tiedät, mikä on sinulle parhaaksi.

Ja kun tulet yhtä vanhaksi kuin minä nyt, olet antanut itsellesi luvan voittaa. Sinulla on pomosi, oman itsesi, lupa nitistää vastustajat. Valmistaudut työhösi maailmalla – ja ihan hieno autokin sinulla on jo alla.

Muista kuitenkin, että golf on vain osa tarinaasi. Etsi tasapainoa golfin ja muun elämän välillä. Löydät sen kyllä. Tee asioita, joihin tunnet intohimoa. Työnnä itsesi paikkoihin, joissa et haluaisi olla, ja kokeile, mihin kaikkeen todella pystyt.

Tartu nyt vain mailaan ja pidä hauskaa. Hieno matka on pian alkamassa. Ole oma itsesi ja nauti kaikesta!

Lämpimin ajatuksin,
Mikko

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  ShoulderTurn says:

  Hienoa ja osuvaa tekstiä! Mikko K:n venymiskykyä ja taistelutahtoa olen monet kerrat seurannut, usein on jatkopaikkaan tarvittavat birdiet syntyneet viimeisillä rei’illä, joskus jopa 4 viidellä viimeisellä.
  Ne askeleet on jo jätetty taakse, ja on menestyksen aika.
  Myös se voitto tulee, ja ehkäpä aika piankin…

  Kari Sirelius says:

  Hienoa Mikko! Teksti kertoo sinusta paljon. Pelkän pallonlyömisen lisäksi olet ilmeisen kypsä persoona.
  Seurasin kisaasi suorana ja kuuntelin ylpeänä brittiselostajien ylistystä. Yleensä heiltä liikenee aikaa vain oman saaren pelaajille. Ihmettelivät mm kuinka Suomen lyhyt kausi voi tuottaa huippupelaajia… Nostit hienosti suomalaisen golfin imagoa.
  Nautinnollista jatkoa!