27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Mika Väyrysen liekki palaa puhtaille suorituksille ja näyttävälle pelaamiselle

Jalkapallovalmentajista Mika Väyrysen mieleen on jäänyt Guus Hiddink. "Hänen taktinen osaaminen oli aivan ylitse muiden ja ennen kaikkea hän kohtasi kaikki pelaajat ihmisinä", Väyrynen sanoo.

Pitkän ammattilaisuran jalkapallossa tehnyt Väyrynen on luonteeltaan kilpailija.

Kauniaisissa asuva Mika Väyrynen odottaa Talin golfkentällä haastattelun alkamista. Suomen vanhimmalla kentällä hän ei ole koskaan pelannut, mutta asia korjaantunee tulevaisuudessa.

”Tekisi mieli lähteä heti pelaamaan. Täällä tuli nostalginen fiilis. Aion tulla tänne joskus kierrokselle”, Väyrynen tunnelmoi.

Tällä kertaa ei mennä pelaamaan. Sen sijaan keskustellaan Väyrysen suhteesta golfiin, elämään ja jalkapalloon.

Väyrynen oli jalkapallossa nuorisomaajoukkueiden vakiokaartia 90-luvun loppupuoliskolla. Lohjalla ja Kirkkonummella nuorena pelannut keskikentän lupaus bongattiin ”jostain junnujen maajoukkueturnauksesta” FC Lahteen, jossa hän aloitti ammattilaisuransa.

Kolmen kauden jälkeen tie vei Lahdesta Hollantiin ja Heerenveeniin. Väyrynen muutti aivan yhdeksänreikäisen Golfclub Heidemeerin välittömään läheisyyteen.

”Parvekkeeni alapuolella oli ysireiän griini. Sieltä katselin, että tuolla nuo pelaavat. Siinä vaiheessa golf tuntui ehkä viimeiseltä pallopeliltä, jota lähden pelaamaan”, Väyrynen nauraa.

Väyrysen jalkapalloura sujui menestyksekkäästi Hollannissa. Tuolloin hän oli avauskokoonpanon pelaaja myös Suomen maajoukkueessa. Heerenveenistä hän siirtyi saman maan sisällä vielä suurempaan seuraan PSV Eindhoveniin. PSV:ssä hän voitti kolme kertaa peräkkäin Hollannin mestaruuden ennen kuin palasi takaisin Heerenveeniin.

”Silloin meillä pelasi paljon skandeja Heerenveenissä, joista muutama golfasi. He sitten kysyivät, että lähdenkö mukaan golfkentälle.”

Elettiin vuotta 2009 ja Väyrysen golfinnostus oli saanut lähtölaukauksen. Ennen kaikkea tanskalainen Kristian Bak Nielsen veti muita skandinaaveja mukaan.

”Tämä kuulostaa siltä klassiselta vitsiltä, mutta sitten meitä oli suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen pelaamassa tanskalaisen kanssa golfia. Joskus saatiin parikin flaittia kasaan ja aina oli hyvät pelit.”

Välillä on vaikea hyväksyä, että ei voi olla paras

Jalkapalloilijana Väyrynen tunnettiin taitavana keskikentän pallollisena pelaajana. Melko varhain hän tunnisti omat vahvuutensa futiskentällä ja niitä hän hioi sitten loputtomiin.

”En ollut hirveän nopea tai vahva, joten tekninen suoritus piti olla hyvä, että pärjäsi. Fiksun liikkumisen lisäksi haltuunotot ja syötöt piti olla timanttia.”

Tuo sama mentaliteetti on kantanut häntä golfkentälläkin.

”Tässäkin lajissa mun peli perustuu siihen, että suoritus on mahdollisimman puhdas, eikä mitään repimistä. Se tulee jalkapallosta. Tietynlainen yleisön viihdyttäminen on myös mukana. Jokin kikka pitää aina olla. Siinä vaan tulos joskus kärsii”, Väyrynen myöntää.

Jalkapallossa Väyrynen tunnistaa puhtaan suorituksen välittömästi, kun sen vaikkapa videolta näkee. Antaessaan pelikentällä esimerkiksi ulkosyrjäsyötön hän tunsi heti pallon osumakohdasta ja jalan, nilkan ja varpaiden asennosta, miksi pallo lähti sinne mihin se lähti.

Golfissa hän opettelee samaa, mutta koska toistoja on huomattavasti vähemmän kuin jalkapallossa, se ei aina ole yhtä helppoa.

”Joudun enemmän käymään läpi sitä, että mitä tein teknisesti väärin. Golfpro sen varmaan huomaisi samalla tavalla kuin itse huomaan futiksessa.”

Väyrysen viimeinen seura ulkomailla oli Los Angeles Galaxy. ”Sen reissun jälkeen monet ovat sanoneet, että minusta tuli puheliaampi. Jenkeissä sitä small talkia vedetään koko ajan.” Kuva: Getty Images

Puhtaat ja mahdollisimman hyvät suoritukset eivät jää Väyrysellä pelkästään urheiluun.

”Se pätee elämässä aika lailla kaikessa. Jos teen safkaa, niin haluan tehdä sen mahdollisimman hyvin ja, että se näyttää hyvältä. Haluan olla pojilleni mahdollisimman hyvä faija ja vaimolleni hyvä mies. Haluan tehdä kaikki muutkin asiat niin hyvin kuin pystyn, kun johonkin ryhdyn.”

Toisinaan huipun tavoittelu iskee vasten kasvoja, kun Väyrynenkin huomaa, ettei kaikessa vain voi olla paras.

”Välillä on vaikea hyväksyä, että ei voi olla paras. Sellainen analysointi on koko ajan käynnissä, että miten voin hoitaa jotkin asiat hyvin. Kun tulee jotain palautetta, niin mietin, että ehkä tuo on oikeassa tässä asiassa ja mietin miten voin hoitaa sen paremmin.”

Väyrysen kilpailijaluonne on vahvasti mukana golfissakin. Joskus hänen tavoitteensa oli saada tasoitus singeliin. Tällä hetkellä suurin tuloksellinen tavoite on pelata kierros alle 80 lyönnillä.

”Olen suhteellisen rauhallinen. Joskus lentää ärräpäitä, kun kilpailullisuus tulee esiin. Haluan olla hyvä pelikaveri, mutta tarvitsen sellaista seuraa, joka haluaa kilpailla.”

”Lajissa kuin lajissa kunnioitan niitä sääntöjä, mitä on. Olen silti kilpailija.”, Väyrynen toteaa naurun säestämänä.

Väyrynen näki jalkapallon myötä maailmaa ja pääsi hienoihin paikkoihin seura, -ja maajoukkueiden kanssa. Mestaruuspokaaleja hän pääsi nostamaan Hollannissa ja Suomessa.

”Joskus olen kokenut, että olisi ollut mahdollisuudet pelata vieläkin isommissa ympyröissä, mutta sain kyllä kaiken mistä pienenä unelmoin. Pääsin eurooppalaiseen huippuseuraan pelaamaan huippupelaajien kanssa ja heitä vastaan. Siitä työstä mitä tein jalkapallon eteen sain palkinnon.”

Golfiinkin liittyy vielä ainakin yksi unelma.

”Joskus olisi kiva tehdä kavereiden kanssa golfreissu ja pelata jokin hieno ja arvostettu kenttä, kuten esimerkiksi St. Andrews.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje