23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Matilda Castren panostaa täysillä uraansa

Loistavan amatööriuran USA:ssa rakentanut espoolainen pelaa alkavalla kaudella Symetra Tourilla tavoitteenaan kortti LPGA Tourille vuodeksi 2019.

Matilda Castren nousi neljän opiskeluvuotensa aikana Florida Staten yliopistossa Tallahasseessa opinahjonsa kaikkien aikojen voittoisimmaksi pelaajaksi ja maailmanlistalla parhaimmillaan sijaluvulle 19:s.

Amatööriuransa hän huipensi Iso-Britannian ja Manner-Euroopan  välisessä Vagliano Trophyssa. Loppukesästä Castren haki ammattilaiskisoihin tuntumaa LETAS-kiertueella.

LPGA karsintoihin hän lähti ”merkittynä pelaajana”,  tie tyssäsi kuitenkin toisessa vaiheessa ennen finaaleja.

Castren kertoi Golfpisteelle suunnitelmistaan marraskuun lopulla kauden päätyttyä.

Millaista aikaa syksy karsintojen päättymisen jälkeen on ollut.

”Karsinnat päättyivät lokakuun loppupuolella, jonka jälkeen muutamat päivät piti keräillä ajatuksia ja tuntemuksia. Toinen vaihe oli selvästi pettymys ja alisuoritus, josta kesti jonkin aikaa päästä yli. Pelasin vielä yhden kisan marraskuussa Floridan minitourilla, ja nyt viikko sitten alkoi varsinainen ”off-season”.”

”Olen laittanut mailat nurkkaan, keskittynyt fysiikkatreeneihin, akkujen lataamiseen sekä käytännön asioihin, sponssikuvioiden ja veroasioiden hoitamiseen

Matilda Castren, Emily Penttilä ja Daniella Barrett muodostivat naisten MM-joukkueen syksyllä 2016.

Millainen fiilis yliopiston loppumisen jälkeisestä golfista on jäänyt?

”Tiesin että yliopiston jälkeinen elämä tulee olemaan erilaista ja itsenäisempää, mistä olin innoissani. Mutta onhan se myönnettävä, että on ikävä niitä aikoja kun joku muu hoiti ns. isommat asiat puolesta. Vaikka oli koulussa, niin pystyi silti keskittymään golfiin eikä tarvinnut murehtia esim. sairasvakuutuksia, budjetteja, tai välinekuvioita. Tuntuu, että yliopistourheilijoista pidetään niin hyvää huolta, että paluu normaalielämään on melkein shokki.”

”Menestykset ja pettymykset yliopistossa opettivat paljon. Tuli käytyä läpi jaksoja jolloin pelistä ei vain tullut mitään, mutta sitten taas tuli niitä kausia jolloin kulki, mikä on se kaikista paras tunne. Vaikeiden jaksojen kautta oppii arvostamaan niitä hetkiä jolloin menee hyvin. Ja myös sen, että kun vaan tarpeeksi tekee töitä niin jossain vaiheessa ne palaset loksahtaa paikalleen. Kukaan ei pelaa aina hyvin ja se pitää vaan hyväksyä.

Ilmoitit pelaavasi jatkossa Symetra Touria. Millaisin odotuksin kauteen

”Mulla on kategoria J, eli luulisin pääseväni noin kolmasosaan tai hyvällä tuurilla puoleen Symetra tourin kisoista. Toivoisin pääseväni pelaamaan mahdollisimman monta kisaa ennen re-rankingia ja sillä saisin nostettua omaa statusta kiertueella.”

”Tuo on siis välitavoite kaudelle, mutta päätavoite on top 10 rankingissa ja sitä kautta LPGA kiertueelle. Symetra Tourin lisäksi täytän kisakalenterini Floridan minikiertueen kisoilla.”

Millaista peli- ja harjoitusseuraa on ympärilläsi?

”Treenaan täällä yliopiston kentällä ja treenialueilla, eli ympärillä on vanhoja tuttuja miesten ja naisten golfjoukkueista. Usein olen myös yksin omassa rauhassa treenaamassa. Petterin (Nykky) kanssa  tehdään töitä ja lisäksi täällä on yksi apuvalmentajista, Robert Duck, joka on ollut isona apuna minulle.”

”Hän on entinen tourpelaajien agentti (mm. Thornjörn Olesenin) jolla on paljon kontakteja ja tietoa lajista sekä golfkentällä ja sen ulkopuolella ammattilaismaailman osalta. Hänestä on ollut suuri apu minulle neuvojen antamisessa ja myös golfin osalta.”

 Millaisia kehityskohteita olet pelistäsi löytänyt?  

”Lähipeli on varmasti semmoinen kehityskohde. Eri ruohoilla pelaaminen ja erilaisten lyöntien hiominen sekä kentällä itsevarmuus niitä lyödessä. Koen että pitkä lyönti on vahva ihan huippuun verratessakin hyvinä viikkoina. Kokemusta vaaditaan isoille areenoille päästessä ja toivon, että ensi vuonna Symetra Tourin kisat kasvattaisivat sitä kisakokemusta.”

Matilda Castrenn (kesk.) tähtäin on LPGA Tourilla, jolla Minea Blomqvist-Kakko (oik.) pelasi kausilla 2006-2012. Vasemmalla Anna Backman.
Kuva vuodelta 2013.

Millaisin harppauksin olet huippua kohden menossa?

Aloitetaan ensi vuodesta, Symetra Tourin kisojen voittaminen ja top 10-rankingissa. Sen jälkeen katseet kohti LPGA Touria. ”Big dream” on pelata Solheim Cupissa Euroopan joukkueessa sekä Suomen edustus 2020 olympialaisissa.

 Millaista budjettia Symetralla pelaaminen vaatii?

Symetran kisamaksu on $500 per kisa, eli 25 kisaa kustantaa sen osalta jo 12 500 taalaa. Tämän päälle matkustuskulut. Moneen kisaan pystyn täältä Floridasta ajamaan ja usein on tarjolla host-perheitä joiden luona saa asua kisan ajan, mutta arvioisin koko kauden kisabudjetin olevan n. 20-25k.”

”Tämän rahan kasaan saaminen on iso haaste. Osa budjetista tulee sponsoreilta ja omista säästöistä. Toivottavasti loput pystyn ansaitsemaan omalla pelillä kisoista.”

Mitä kaverit ovat Symetra -kiertueesta kertoneet?

”Kaverit ovat kertoneet pelaamisen olevan kallista ja kiertueen olevan kovatasoinen. Kumpikaan ei tule yllätyksenä. Jenkeissä on paljon kovia pelaajia ja jotta pärjää, tulee tosissaan pelata hyvin.”

”Pitää myös olla valmis pelaamaan monta viikkoa putkeen ja oppia valitsemaan tarkasti väliviikot, jottei peli kärsi, sillä kisoja saattaa olla vaikka seitsemän viikkoa putkeen. Lisäksi kisat on usein ryhmitetty siten, että muutama kerrallaan on ajomatkan sisällä. Näin ei tule liikaa lentoja ja kustannukset pystyy pitämään hiukan alhaisempana.”

Mahtuuko elämääsi kuinka paljon harrastuksia ja kavereita? Kun koulu jäi, mitä on tullut tilalle? Meneekö ylimääräisestä ajasta enemmän golfiin?

”Golfiin on enemmän aikaa. Olen iloinen siitä, ettei treenaamisen aikana tarvitse murehtia huomista mahdollista koetta tai vastaavaa. Treenaminen on huolettomampaa ja vapaa-aika golfista tosiaan on vapaa-aikaa eikä opiskelua.”

”Mulla on myös aikaa laittaa ruokaa päivittäin. On kuitenkin hiukan tyhjiötä, sillä monet kavereistani valmistuivat samana vuonna kun minä ja muuttivat pois. On erilaista asua opiskelijakaupungissa ja ei käydä koulua, mutta toisaalta myös vapauttavaa. Varsinaisia harrastuksia ei oikein ole, paitsi joogassa pyrin käymään kerran viikossa. En seurustele tällä hetkellä.”

Mikä saa sinut uskomaan, että pääset LPGA Tourille pelaamaan?

”En halua vertailla itseäni muihin, mutta vuosi vuodelta moni vanhoista kilpailukumppaneistani yliopistokisoista tai Euroopasta pääsee LPGA tourille tai pärjää siellä. Jos joku heistä, niin miksen minäkin? Teen asiat omalla tahdilla ehkä enemmän askel askeleelta kun joku toinen, mutta mun päämäärä on LPGA Tourilla. Olen tosi kilpailuhenkinen, ja jos valitsen itselleni uran niin haluan myöskin pärjätä siinä mitä teen.”

Matilda Castren teki yhteistyösopimuksen Linna Golfin kanssa siirryttyään ammattilaiseksi. Vasemmalla Petri Keskitalo.

Uskotko pelaavasi Suomessa Euroopassa kaudella 2018?

Toivottavasti, sillä pidän Euroopassa pelaamisesta. Voi kuitenkin olla että olen liian kiireinen kisojen kanssa Symetra Tourilla.

Tohditko paljastaa paheitasi, edes yhtä niistä?

”Aamu-unisuus on ehdottomasti yksi paheistani.. minulle on suotu todella hyvät unenlahjat, joka on toisaalta lahja mutta myös kirous. Aamuisin on vaikea herätä aikaisin, mutta toisaalta saan tosi helposti nukuttua milloin tahansa, ellei jokin asia stressaa pahasti.”

”Yritän kuitenkin herätä hyvissä ajoin jotta päivässä saan paljon aikaiseksi. Golfjoukkueiden fysiikkavalmentaja jonka kanssa vielä treenaan, on tosi kiireinen, joten usein treenataan pelkästään aikaisin aamulla. Tämä auttaa saamaan päivän käyntiin ajoissa.”

 Entä hyveesi?

”Olen hyväsydäminen ja tahdon auttaa ihmisiä. Usein jos näen kodittoman pyytämässä rahaa tai ruokaa, tunnen piston sydämessäni, mikäli en pysähdy auttamaan. Vaikka monet heistä käyttävätkin rahansa huumeisiin tai alkoholiin on kuitenkin niitä, jotka ovat vain nälkäisiä ja kodittomia. Mieleeni tulee aina ajatus, että hän varmasti tarvitsee tämän muutaman dollarin tai lautasen ruokaa enemmän kuin minä. Saattaa olla sinisilmäinen ajatus.”

”Golfurani päättyessä haaveeni on opiskella maisterikoulutus ja päästä töihin YK:lle, jossa pystyy vaikuttamaan ja auttamaan isommissa ongelmissa.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje