Mainetta esikoisteoksellaan niittänyt Joona Keskitalo on Suomen pitkälyöntisin dekkarikirjailija - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Mainetta esikoisteoksellaan niittänyt Joona Keskitalo on Suomen pitkälyöntisin dekkarikirjailija

Himogolfariksi itseään kutsuvan Joona Keskitalon ensimmäistä dekkaria on myyty jo viisinumeroinen määrä. Kuva: Uupi Tirronen

Vauhdilla tasokkaaksi klubipelaajaksi kehittynyt Keskitalo ammentaa golfista virtaa kirjoittamiseen.

Elokuussa julkaistulla esikoisdekkarillaan ylistäviä arvosteluja saaneelta Joona Keskitalolta vaikuttaa käyvän kaikenlaiset asiat mihin ikinä ryhtyykin. Hän aloitti kirjoittamisen ja golfin lähes yhtä aikaa nelisen vuotta sitten, ja on osoittautunut molemmissa nopeasti todelliseksi osaajaksi.

Vuosi 2021 on ollut kotimaisten dekkareiden osalta hyvin tasokas, mutta Keskitalon arvioidaan nousseen tässä kilpaillussa genressä kertaheitolla tähtiluokkaan.

”Myönteinen vastaanotto lämmittää mieltä, kun olen jo vuosia uhrannut ison osan lomistani ja viikonlopuista kirjoittamiseen. Mitään tällaista en osannut odottaa”, sanoo Keskitalo, jonka Tottelemattomat-sarjan ensimmäistä osaa on pidetty jopa vuoden parhaana Suomessa julkaistuna dekkarina käännöskirjat huomioiden.

Tasoituksella 5,3 pelaava Keskitalo, 29, on kotoisin Hämeenlinnasta, jossa golfkenttiä tunnetusti riittää. Tästä huolimatta hän löysi lajin vasta muutettuaan aikuisiässä pääkaupunkiseudulle.

”Vietän 80 prosenttia vapaa-ajastani golfkentillä. Vaikka olen harrastanut lajia vain muutaman vuoden, on kierroksia kertynyt paljon. Pelaan kauden aikana kolme neljä täyttä kierrosta viikossa.”

Melkoinen suoritus kahden pienen lapsen isältä, joka tekee kahta työtä.

Asetelmat päinvastaisiksi

Keskitalo sanoo ajatuksen kirjoittamisesta syntyneen illanistujaisissa. Puheenaihe siirtyi dekkareihin, joiden perusrakennetta hän kertoi ystävilleen pitäneensä luutuneena.

”Tarina alkaa usein murhalla, jota sitten selvitellään, ja lopuksi paha saa palkkansa. Halusin kääntää asetelman päinvastaiseksi: kirjassani rikosta ei selvitetä, vaan siinä yritetään selvitä rikoksesta.”

Vastakkainasettelu on sytyttänyt kirjan ystävät ja kriitikot, kun Keskitalo on ”hävyttömällä” tarinallaan saanut lukijan koukkuun ja kääntänyt kaiken ylösalaisin.

Keskitalo sanoo golfin pelaamisen parantaneen hänen keskittymiskykyään, josta on ollut hyötyä kirjoittamisessa.

”Kentällä pitää olla neljä tuntia fokus golfissa, ja samanpituisen session vietän yleensä kirjoitustyön parissa. Olin nuorempana impulsiivisempi, mutta golf on tehnyt minusta kärsivällisemmän. Se on tärkeää nykyaikana, jolloin meille syötetään kaikenlaista nopeatempoista viihdykettä.”

Lapsen hoitovuoro ei aina estä Joonaa lähtemästä pelikierrokselle.

Keskitalon Tottelemattomat-sarja käsittää kolme kirjaa. Ensi syksynä ilmestyvä kakkososa on jo valmis ja kolmostakin hän on ehtinyt kirjoittaa puoliväliin saakka.

Tunne on vastaava kuin olisin draiveri kädessä kapean par-nelosen lyöntipaikalla.

Joona toteaa, ettei henkilökohtaisesti ole erityisen tyytyväinen ensimmäiseen kirjaansa, jolle hän antaa arvosanaksi seiskan.

”Olen aina ollut kriittinen omaa tekemistäni kohtaan. Golfissakin jään usein pyörittelemään epäonnistunutta lyöntiä, ja yritän järkeillä, miten samanlainen virhe ei enää toistuisi. Aina on pakko pyrkiä parempaan.”

Hän kutsuu trilogiansa kakkososaa yhden arvosanan verran paremmaksi, kolmosen osalta on isompia johtopäätöksiä tässä vaiheessa tarpeetonta tehdä.

”En vielä osaa sanoa kumpaan suuntaan kolmannnessa osasssa vaakakuppi kallistuu. Tunne on vastaava kuin olisin draiveri kädessä kapean par-nelosen lyöntipaikalla. Onnistunut avaus voisi pelastaa koko pelipäivän, huonommassa tapauksessa pallo painuisi syvälle metsään ja korttiin tulisi iso luku.”

Mittaa pois, tarkkuutta tilalle

Keskitalo sanoo elävänsä golfissa pitkistä lyönneistä. Ihmekös tuo, kun hänen pallonsa kantavat parhaimmillaan noin 280 metrin päähän, ja vielä rullaavat hyvissä olosuhteissa parikymmentä metriä lisää.

”Lyön rautakasilla 170 metriä. Toisinaan tulee ihan liikaa hajontaa, ja aionkin lyhentää ensi kaudella backsvingiäni, että saisin vähän mittaa pois ja lisää tarkkuutta tilalle.”

Myös tapahtumatoimintaa harjoittavan yrityksen markkintointitehtävissä työskentelevä Joona sanoo haastatelleensa rikosromaaniaan varten entisiä vankeja kerätäkseen oikeilta rikollisilta tosielämän tietoja, ja on kehitellyt näiden ympärille fiktiivistä tarinaa.

Yksi kirjan hahmoista sai alun perin nimekseen ”Jukka”, mikä on hänen läheisen ystävänsä etunimi. Tämä vaihdettiin pienen neuvottelun jälkeen ”Maxiksi”, jotta oikean Jukan tunteville ei välittyisi vääränlaista kuvaa.

Linna Golfissa aikoinaan vaikuttanut Joonan isä Petri Keskitalo on toiminut kirjoittajan sparraajana, ja mielipiteitä juonen käänteistä on vaihdettu tiiviisti.

”Meillä on ollut isän kanssa antoisia keskusteluja.”

Kouluvuosinaan Keskitalo haaveili toimittajan tai äidinkielenopettajan urasta. Hänellä oli tarkoitus pyrkiä yliopistoon humanistiseen tiedekuntaan, mutta hauskanpito vei voiton. Lopulta hän opiskeli talonrakentajan ammattiin.

”Olin rakennuksilla viisi vuotta töissä. Alalla kohtaamistani ihmisistä olen jalostanut kirjaan henkilöhahmoja, joten raksahommat ovat siinäkin mielessä olleet hyödyllinen kokemus.”

Joona Keskitalon draivit kantavat hurjiin mittoihin. ”Tavoitteena olisi oppia lyömään kontrolloidummin draw- ja fade-kierrettä”, hän sanoo.

Lähinnä Espoon ja Kirkkonummen seudun kentillä pelaava Keskitalo sanoo hieman yllättyneensä, että hänestä tuli golfin harrastaja. Teinivuosinaan hän olisi voinut vannoa, ettei näin tule koskaan käymään. Miestä on aina kiinnostanut vauhdikkaammat lajit, joihin sisältyy riskejä.

”En olisi uskonut, miten kiehtova laji golf on hidastempoisuudestaan huolimatta. Joskus nuorempana kävin lätkäkavereiden kanssa lyömässä palloja harjoitusalueella, mutta eihän lajin hienous vielä rangella paljastu.”

Liikunnallisesti lahjakkaana tyyppinä golfin tekniikan omaksuminen kävi häneltä nopeasti. Aikaisemmista harrastuksista on ollut svingin ymmärtämisen kannalta paljon hyötyä.

”Olen saanut harrastaa mitä haluan, mitään ei ole tuputettu. Potentiaalia olisi ollut erilaisissa lajeissa, mutta kilpaurheilu ei ole kiinnostanut.”

Keskitalo on tehnyt Bazar-kustantamon kanssa sopimuksen neljästä uudesta kirjasta. Niistä rakentuu aikanaan Takamailla-sarja, jossa seikkaillaan pienemmillä paikkakunnilla. Näissä kirjoissa saattaa tapahtua jotain golfkentälläkin.

”Kirjoitin ensimmäiseen kirjaan kohdan, jossa kaksi bägiä – toisessa huumeita ja toisessa rahaa – vaihtuvat vaivihkaa Ringside Golfin kentällä. Se jätettiin kuitenkin pois.”

Tottelemattomista tv-draamasarja

Hän sanoo kirjoittavansa myös tulevaisuudessa dekkareita, mutta saattaa jossain vaiheessa kokeilla jotain toista genreä, kuten tieteisfantasiaa.

”Perinteinen kaunokirjallisuus ei sovi itselleni, enkä ole sen suuri ystävä. Finlandia-ehdokkaiden kirjat jäävät usein kesken, enkä tykkää lukea väkisin mitään.”

Suomen Jens Lapidukseksi mainittu Keskitalo kertoo, että Tottelemattomien ykkösosa on käännetty saksaksi. Se ilmestyy lähiaikoina useissa Keski-Euroopan maissa. Neuvottelut englanninkielisestä käännöksestä ovat vielä kesken. Kirjasarja on optioitu jo ennen ensimmäisen osan ilmestymistä kansainväliseksi tv-draamasarjaksi.

”Tammikuussa kuvataan pilottijakso, jonka jälkeen sarjalle haetaan rahoitusta. Siihen menee useita vuosia, ennen kuin sarjaa katsellaan tv-ruudusta.”

Keskitalon ammattilaisura kirjailijana on lähtenyt lupaavasti liikkeelle, mutta ”vakavasti otettavissa” golfkilpailuissa häntä ei tulla näkemään.

”Siihen ei aika riitä, että ryhtyisin satsaamaan kilpagolfiin. Saan lajista harrastelijatasolla irti sen mitä haluankin”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje