23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Kymmenen hole in onen Anneli Alanen janoaa lisää täysosumia

Miesten holarilistan ykkösellä (11) Markku ”Näppis” Leinosella on yli viiden vuoden ”kuiva jakso” meneillään.

Kun keskustelunaiheeksi nousevat hole in onet ja kysymys, oletko sellaisen onnistunut tekemään,  Anneli Alanen tietää hämmästyttävänsä kuulijansa omalla ansiolistallaan.

”Kymmenen niitä on tullut tehtyä. Useimmat menevät epäuskosta alkuun hiljaisiksi ja kuvittelevat että pilailen.”

”Ensimmäinen upposi vajaat yhdeksän vuotta green cardin suorittamisen jälkeen, toistaiseksi viimeisestä on kolme vuotta ja reilu kuukausi”, Alanen kertoo fysiikka- ja vesijuoksuharjoituksensa päätteeksi Espoonlahden uimahallissa.

Oikean käden sippi on Näppiksen täsmäase joka tuli suomalaisille tutuksi tämän kiertäessä kesällä  2008 kaikki Suomen golfkentät.

Golfpisteen toimituksen tietojen mukaan 68-vuotias Alanen on naisista eniten holareita tehnyt suomalainen, miehistä on edellä ympäri vuoden palloa lyövä ja pelaava ”Näppis” Leinonen Paltamosta.

Anneli Alanen aloitti golfaamisen miehensä Heikin kanssa kesällä 1988 Tarina Golfissa, jonne tuttu pankinjohtaja heidät houkutteli.

”Kyllä laji meidät vei tyystin mennessään. Perustimme Heikin kanssa jo viimeisenä yhteisenä opiskeluvuonna rakennusalan yrityksen, jota pyöritimme 24/7 periaatteella. Lapset pyysivät usein saunanlauteilla, että puhuisimme jostain muusta kuin töistä. Aloitettuamme golfin toive kääntyi päinvastaiseksi. Pyysivät lopettamaan jatkuvan golfin analysoinnin saunassa ja puhumaan vaikka työasioista”, Anneli Alanen muistaa.

”Katse ja tähtäys kohden reikää”

Anneli Alasen oma analyysi poikkeuksellisen suuresta holarien määrästä perustuu hyväksi kehittyneen taitotason lisäksi pelaamisen määrään.

”Laskujeni mukaan olen tehnyt yhden holarin 400 kierrosta kohden. Kierroksia on siis takana 30 vuoden aikana  noin 4 000. Täysosumien joukkoon mahtuu oikein hyviä lyöntejä, mutta myös osumia, jotka ovat olleet huonoja. Pallo on kuitenkin lähtenyt oikeaan suuntaan ja päätynyt reikään.”

Anneli Alanen ei ollut ennen golfia kilpaillut vakavasti missään lajissa, vaikka liikunta on aina ollut lähellä sydäntä.

”Golf on herättänyt minussa kilpailuhenkisyyden. Par-kolmosilla otan aina katseen ja tähtäyksen kohden reikää.”

Vuosituhannen taitteessa 50-vuotta täyttänyt Alanen on voittanut kahdesti tässä ikäluokassa SM-kultaa sekä lyöntipelissä kuin myös reikäpeleissä.

Kuperkeikka takaperin on edelleen tekemättä

Ensimmäisen hole in onensa Anneli Alanen teki maaliskuussa 1997 Espanjan Aurinkorannikolla,  La Calan South Coursen seitsemännellä reiällä.

”Se ei ollut mikään täysosumalyönti, etsimme alkuun palloa viheriön ulkopuolelta, kunnes pallo löytyi reiästä. Holarien joukkoon mahtuu tietysti todella hyviäkin lyöntejä, sekä uralle muutama läheltä piti, reiän ulkopuolelle jäänyt lyönti.”

Viisi holaria kymmenestä  on tullut kentän seitsemännellä reiällä, peräti seitsemän kymmenestä ulkomailla. Alanen on onnistunut Aurinkorannikon La Calan sekä Las Brisasin kentillä molemmilla kolmasti, kerran USA:ssa, Floridassa.

”Pisin onnistuminen on tullut lähes 150 metrin matkalta Sarfvikin vanhan kentän kolmoselta.”

Anneli Alanen ilmoitti perheelleeen uransa alkuvaiheilla, että hän heittää heti kuperkeikan takaperin, jos onnistuu holarin tekemään.

”Se jäi silloin tekemättä, enkä ole muitakaan onnistumisia ihmeemmin juhlinut. Pienessä piirissä on pelikaverien kanssa juotu kuohuvaa. Mielentila on pysynyt rauhallisena, vaikka olo on jokaisen jälkeen tietysti todella hyvä.”

Vesijuoksu ja kuntosali antavat potkua golfiin

Heikki ja Anneli Alanen myivät perustamansa Tekra Oy:n Skanskalle loppuvuodesta 1997. Golfille ja muille harrasteille jäi kosolti aikaa.

Ennen vesijuoksua Alanen lämmittelee ja nostaa painoja Espoonlahden uimahallin kuntosalilla.

”Kalastus ja sienestys ovat muita tärkeitä harrastuksia, ei elämä pelkkää golfia ole ollut työelämän jäätyä. Lastenlapsia pyrin hoitamaan aina kun vain mahdollista.”

68-vuotta alkuvuodesta täytettyään Anneli Alanen saa  kotikaupunkinsa Espoon kunnallisiin uimahalleihin ja kuntosaleille vapaan sisäänpääsyn, jota hän hyödyntää 2-3 kertaa viikossa.

”Olkapääni leikattiin loppuvuodesta, sen vahvistaminen sekä fyysisen kunnon ylläpito vaativat töitä. Vesijuoksu on osoittautunut tehokkaaksi kuntoiluksi, salilla lyhyetkin terävät harjoitukset tuovat lihaskuntoa ja voimaa.”

EM-kisat ja lisää holareita tavoitteina

Menestyksekkään työuran, harrastusten ja hole in onien vastapainoksi Alasen elämää on varjostanut oman pojan selvittämättömäksi jäänyt väkivaltainen kuolema.

Vuosaaren Golfin toimitusjohtajanakin vaikuttanut Mikko Alanen kuoli vuonna 2010 väkivaltarikoksen uhrina Katajanokan toimistossaan. Syyllistä tai lopullista motiivia tapahtumasarjalle ei ole poliisitutkimuksissa saatu selville.

Aviomies Heikki Alanen kuoli myös yllättäen aortan repeämisen seurauksena muutama vuosi myöhemmin.

”Mikon kuoleman jälkeen pidin käytännössä taukoa golfista, ajatukset olivat muualla. Aviomiehen kuolema tuli myös suurena yllätyksenä, edellisenä päivänä hän oli pelannut hyvävoimaisena golfia.”

Tulevaan kotimaiseen kauteen Alanen lähtee hyvin motivoituneena.

”Sain uuden kipinän pelaamiseen pitkälti siksi, että 65-vuotiaille naisille alettiin järjestää joukkueiden EM-kisoja. Niissä on hyvä tunnelma, sekä samoja mukavia daameja, joiden kanssa kilpailin aiemmin 50-vuotiaiden kisoissa.”

Hole in onien suhteenkin Alanen on piirtänyt itselleen uuden virstanpylvään.

”Siinä vaiheessa kun sain kymmenen täyteen, uudeksi tavoitteeksi tuli luku 12.”

Kysymykseen, millä kentällä tai reiällä seuraava hole in one voisi helpoiten syntyä, tulee vastaus hyvin nopeasti.

”Pickalan Parkin 11:s sopii tähän kahdestakin syystä. Järjestysnumeronsa takia, mutta myös siksi, että se istuu silmään ja on reikä, jolla todennäköisyys onnistumiselle on sen helppouden vuoksi tavanomaista suurempi”, Anneli Alanen määrittää lopuksi.

Näppis uskoo Tigerin menestykseen

Paltamon ja koko maan kuuluisin harrastajagolfari Markku ”Näppis” Leinonen on tehnyt 80-luvun lopulla alkaneella urallaan 11 oikeaa hole in onea, joista kahdeksan kotikentällään Paltamossa, kolme muualla.

Näppiksen talvikentän valkioita parempia puttialueita on Suomessa talviaikaan hyvin harvassa, jos missään.

Plakkarissa on myös  noin 20 holaria omalla hulppealla talvikentällä  kotitilansa pelloilla.

”Ensimmäisen oikean kentän holarin tein vuonna 1992, toistaiseksi viimeisen 20 vuotta myöhemmin 2012. Nyt on meneillään kaikkien aikojen pisin kuiva jakso. Edelliskesänä oli hyvin lähellä Paltamo Openin pro-amissa, mutta sekin jäi viereen”, Näppis harmittelee.

Erikoisinta Näppiksen holareissa on se, että ensimmäinen ja kymmenes on tehty samalla Wilsonin rautakahdeksikolla, väliin mahtuu lähes 20 vuotta.

Golfpalloa kentällä tai harjoitusalueilla / pihallaan päivittäin läpi vuoden lyövä Näppis kertoi maanantaina olevansa lyönnin osalta varsin hyvässä kunnossa.

”Putti on vaan mennyt ihan sekaisin. Varsinkin lyhyiltä matkoilta on tosi vaikeaa, en ymmärrä yhtään miksi”, hän manaili tammikuun puolivälissä päättyneen reilun kuukauden mittaisen Thaimaan matkansa tuliaisia.

Tiger Woodsin väläytti Torrey Pinesin kisassa hyvämittaisia avauksia, Osumaprosentti väyliin oli kuitenkin vaatimaton.Kuva: Getty Images

”Tigerin paluu kisakentille sensijaan tuntuu tosi kivalta. Minä uskon vakaasti siihen, että Tiger tulee ja voittaa jo kuluvalla kaudella. Kunhan se vaan saa avauksesa kuntoon, alkaa tapahtua. Ihan eri tunne on nyt katsoa kisoja kun Woods on niitä värittämässä”, Näppis Leinonen iloitsi pilkkoessaan Paltamossa asiakkaalleen takkapuita.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje