12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Hiihdon Suomen Cupiin osallistunut Eetu Isometsä iskee maaleja salibandyn Divarissa ja satsaa täysillä golfuraan

Eetu Isometsä arvioi Pro Golf Tourin kauden käynnistyvän huhtikuussa.

Valmentajasta luopunut Isometsä haluaa seuraavaksi vakiinnuttaa paikkansa Saksan Pro Golf Tourilla.

On poikkeuksellista, että kotimainen ammattilaisgolfari sitoutuu johonkin toiseen urheilulajiin yhtä tunnollisesti kuin Eetu Isometsä. Hän nimittäin kuuluu täksi kaudeksi salibandyn toiseksi ylimmälle sarjatasolle Divariin nousseeseen SC Hawksin edustusjoukkueeseen.

Eikä Isometsä ole salibandykentillä statistin roolissa. Päinvastoin. Hän on joukkueensa paras maalintekijä osuttuaan 12 kertaa tolppien väliin 19 runkosarjan kamppailussa.

Suhde salibandyyn on ollut pitkään tiivis, sillä hän on harrastanut lajia kymmenenvuotiaasta lähtien.

”Siirryin D-junioreissa Espoon Oilersiin ja olin siellä A-nuorten SM-sarjaan asti. B-junnuissa voitimme pronssia. Salibandy on aina ollut yksi intohimoistani golfin ohella”, Isometsä sanoo.

Lohjalla kakkosdivisioonaa pelannut Isometsä sai viime kesänä soiton nousijajoukkueen valmentajalta, joka pyysi häntä Hawksin miehistöön. Ajankohta oli syöttiin tarttumisen kannalta otollinen, sillä vuosi 2020 oli golfin näkökulmasta välivuosi.

Isometsä, 23, ei osallistu salibandyjoukkueensa kaikkeen toimintaan, sillä golf on hänen varsinainen ammattinsa. Hän laskeskelee olevansa Hawksin mukana harjoitukset ja pelit mukaan lukien 2–3 kertaa viikossa.

”Sopimuksen ehtona oli, että minulla on oikeus mennä golfin ehdoilla.”

Nopeutta ja räjähtävyyttä

Isometsälle lajien aikataulut sopivat hyvin yhteen. Kun golfkisat vähenevät syksyllä, salibandysarjat pyörähtävät käyntiin. Salibandysta hän sanoo olevan golfia ajatellen paljonkin hyötyä.

”Siitä saa nopeutta ja räjähtävyyttä, mikä lisää muun muassa mailanpään vauhtia svingissä. Toki salibandyssa on kohtalainen loukkaantumisriski, mutta voihan sitä kaatua portaissakin.”

Vuodesta 2019 lähtien golfammattilaisena pelannut Isometsä on ehtinyt tilastoida nykyisellä statuksellaan vasta seitsemän kilpailua kotimaan ulkopuolella. Näissä jatkopaikka on jäänyt saavuttamatta.

Viime vuoden tammikuussa hän pelasi kaksi Pro Golf Tourin kilpailua Egyptissä ja yhden kisan elokuussa PGT:n kotimaassa Saksassa. Siihen kansainväliset koitokset hänen osaltaan kaudella 2020 jäivätkin.

SC Hawksin numero 30 on joukkueensa maalitykki. Kuva: SC Hawks

Isometsän seuraava golfkilpailu on todennäköisesti vasta huhtikuussa, sillä Pro Golf Tourin kaikki Pohjois-Afrikassa pelattavaksi aiotut kahdeksan talvikauden turnausta on peruttu koronapandemian vuoksi.

”Se on aikamoinen lovi kilpailukalenteriin. Suunnilleen samantasoisessa Nordic Liigassa on vain muutama talvisarjan turnaus Espanjassa, joten Pohjoismaiden kiertueella on tässä mielessä parempi tilanne. Luultavasti tänä vuonna kilpailut Pro Golf Tourilla jäävät alle kymmeneen.”

Da Silvalla eläimellisiä treenejä

Amatööriurallaan 21-vuotiaiden suomenmestaruuden voittanut entinen maajoukkuepelaaja kuului aiemmin portugalilaisen David Da Silvan valmennusryhmään, mutta sanoo harjoittelevansa tällä hetkellä ”vapaana agenttina”.

”Da Silvan treenit olivat eläimellisiä, kuusi-kymmenentuntisia harjoituksia hallilla ja kentällä. Ajattelin, että jos laatu korvaisi määrän, ja mielestäni kahden tunnin omatoimiset lähipelitreenit ovat olleet yhtä tehokkaita kuin aiemmat kuuden tunnin harjoitukset”, sanoo Isometsä, jonka harjoittelussa huomio on kääntynyt 90-prosenttisesti lähipeliin.

Voihan sitten muistella, että on tullut hiihdettyä kilpaa Suomen korkeimmalla tasolla.

Viime vuonna Isometsä harjoitteli aluksi Timo Rauhalan johdolla, mutta loppukaudesta itsekseen. Nyt hän hakee ideoita eri valmentajilta silloin kun siltä tuntuu.

”Tällainen systeemi tuntuu sopivan minulle paremmin, ja olen ottanut mukavasti harppauksia eteenpäin.”

Monipuolinen urheilija teki tiistaina melkoisen tempauksen osallistuttuaan Vantaan Hakunilassa käydyn Suomen Cupin hiihtojen kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun, jossa hän oli 60 hiihtäjän joukossa 56:s.

Isometsä hävisi kympin perinteisen voittaneelle maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolalle vain viisi minuuttia, joten ladulla nähtiin harvinaisen sukkela ja hyvin suksien kanssa toimeen tuleva golfammattilainen.

Kymppi ei ollut Isometsän viikon ainoa suoritus Suomen Cupissa. Hän hiihti heti seuraavana päivänä 3 x 7,5 kilometrin viestin ankkurisosuudella Espoon Hiihtoseuran ykkösjoukkueen maaliin 16:ntena päihittäen yhdeksän joukkuetta.

”Olin kypsytellyt jo viime keväästä lähtien, että pitäisi jossain vaiheessa talvea lähteä testaamaan kilpahiihtoa, ja uudenvuoden tienoolla Ylläksellä minua pyydettiin mukaan Espoon Hiihtoseuran joukkueeseen. Tuumailin, että voihan sitten muistella, että on tullut hiihdettyä kilpaa Suomen korkeimmalla tasolla”, Isometsä sanoo.

”Steppi kerrallaan koetetaan edetä. Tähän asti on ollut taistelua karsintarajan kanssa”, Eetu Isometsä sanoo.

”Lähdin mukaan ilman kummempia odotuksia, joten pääasia että mukavaa oli, ja päästiin maaliin. Ehkä hiihdot sujuivat vähän heikommin kuin odotin, mikä johtui raskaasta kelistä, joka on huonompikuntoiselle vieläkin rankempaa kuin muille.”

Isometsän mukaan salibandylla on hänelle fyysisestä näkökulmasta tasapainottava vaikutus, sillä hän pelaa ”säbää” eri puolelta kuin golfia. Se on Eetun mukaan myös olennainen syy, miksi hänellä ei ole kehossaan niin sanottua toispuoleista lihasmassaa.

”Salibandy ei välttämättä sovi kaikille. Sillä on taipumus kangistaa, ja voisi pidemmän päälle käydä niin, ettei golfista tulisi mitään. Itse olen siihen jumputukseen tottunut lapsesta asti, toisaalta yhtä lailla luulen, etteivät lihakseni kestäisi pelata jääkiekkoa.”

Golfareiden kannattaisi Isometsän mielestä perehtyä enemmän omaan kroppaan ja fysiikkaan. Sitä hän on tehnyt omalla kohdallaan tavallista syvällisemmin kouluttautumalla personal traineriksi.

”Teen jonkin verran urheilemisen ohella personal trainerin töitä. Jostain on saatava rahaa, kun kilpailut eivät ole vielä tuottaneet ansioita. Asun edelleen vanhempien luona, mikä mahdollistaa täysipainoisesti golfiin keskittymisen.”

Eetun suunnitelmissa on myös perustaa alan yritys, joka palvelee kestävyysurheilupuolta. Tässä hänen mentorinaan on toiminut isä Jari Isometsä, joka on hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti.

Isometsä aikoo lähteä helmi-maaliskuun tienoolla ulkomaille harjoittelemaan, sikäli kun vallitseva koronatilanne sen sallii. Hänen ensimmäinen tavoitteensa olisi saada pelattua kunnollinen kokonainen kausi Pro Golf Tourilla ja sen jälkeen vakiinnuttaa paikka kiertueella.

”Steppi kerrallaan koetetaan edetä ja päästä kamppailemaan voitoista. Tähän asti on ollut taistelua karsintarajan kanssa.”

Ei putoamispeikkoa

Nyt huomio on talven osalta vielä hetken salibandyssa. Helsinkiläinen SC Hawks on sarjassa tällä hetkellä 12:ntena. Takana on kaksi joukkuetta, mutta Isometsä uskoo ”haukkojen” säilyttävän paikkansa Divarissa.

”Kausi alkoi viiden ottelun tappioputkella, mutta sitten tuli hyvä vaihe. Nyt kokoonpanossa on ollut joitakin poissaoloja, ja nuori joukkue on arkaillut ratkaista otteluita tärkeillä hetkillä.”

Esimerkkinä tästä hän kertoo edellisen ottelun Lappeenrannan SaiPaa vastaa kotikentällä Myllypurossa, missä Hawks johti reilu minuutti ennen loppua kahdella maalilla, mutta kärsi jatkoaikatappion.

”Pelaamme viimeisissä runkosarjan matseissa enimmäkseen häntäpään joukkueita vastaan, joten akuuttia putoamispeikkoa ei pitäisi olla”, sanoo Eetu, jonka 17-vuotias pikkusisko Aada pelaa salibandya naisten pääsarjassa.

Seuraavan kerran Hawks-valmennus juoksuttaa pelaajansa kentälle sunnuntaina, jolloin vastaan asettuu Kempeleen LMN. Kyseessä on todellinen kuuden pisteen kamppailu, sillä vierasjoukkue on sarjataulukossa pisteen Hawksia edellä.

Isometsä arvioi, että pystyisi pelaamaan salibandyn pääsarjatasolla jossain heikompitasoisessa joukkueessa. Se vaatisi kuitenkin isompaa sitoutumista kuin Divarissa pelaaminen.

”Olen halunnut jatkaa salibandya, jos jostain syystä en enää haluaisi panostaa golfiin. Olisi sitten joku toinen laji mihin voisi kunnolla keskittyä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje