19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Graeme McDowell palkitsi isänsä ennenaikaisella joululahjalla

"Graeme on edelleen se sama jalat maassa kulkeva poika kuin ennenkin", Kenny McDowell sanoo. © Getty Images

Kun Kenny McDowell osti pojalleen 80-luvun lopulla jäsenyyden paikalliseen golfklubiin, hän ei kenties arvannut saada ”sijoitustaan” joskus takaisin kunnon korkojen kera. Siitä huolimatta hän on nyt tyytyväinen uuden Audi A8:n omistaja. Isän mielestä Graemen paras saavutus ei yllättäen ole US Open…

Pian päättyvä vuosi on ollut Kenny McDowellille unelmien täyttymys. Joulukuun 5:s päivä toi lisää mirhamia pohjoisirlantilaiseen perheeseen, kun hänen 31-vuotias poikansa Graeme notkisti Tiger Woodsin Kaliforniassa pelatussa Chevron World Challengessa. Samalla Graeme McDowell tuli sinetöineeksi sen, että Woods jäi ensimmäisen kerran ammattilaisurallaan ilman voittoa yhden kalenterivuoden aikana.

Kohta tämän jälkeen Euroopan Tour palkitsi Greame McDowellin ja Race to Dubai -tittelin voittajan Martin Kaymerin yhteisesti vuoden 2010 parhaaksi pelaajaksi. Molemmat juhlivat Euroopan joukkueessa voittoa USA:n yhdistelmästä lokakuussa Celtic Manorissa pelatussa Ryder Cupissa.

Sokeriksi pohjalle jäi kuitenkin US Openin kesäkuinen voitto Pebble Beachillä. Voitto oli täkäläisittäin merkittävä siksikin, että Euroopasta kotoisin oleva pelaaja (Tony Jacklin) oli kaapannut US Openin edellisen kerran peräti 40 vuotta sitten.

Greame McDowell sai ensituntuman golfiin kahdeksanvuotiaana. Kun Graemella ja hänen veljellään Garyllä ei ollut ikänsä puolesta mahdollista liittyä tavalliseen golfklubiin, vei isä-Kenny pojat pelaamaan portrushilaiselle lähipelikentälle.

”Kun pojille tuli kymmenen vuotta täyteen, niin maksoin heille jäsenyyden Rathmore Golf Clubiin. He saivat tiedon mieluisana yllätyksenä jouluna”, Kenny McDowell muistelee yli 20 vuoden takaisia aikoja BBC:n haastattelussa.

Graemen voitettua Pohjois-Irlannin mestaruuden alle 16-vuotiaden sarjassa, kävi McDowellin perheessä kaikille selväksi, että poika haluaa lähteä stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin. Opiskelupaikka löytyi Alabaman yliopistosta vuonna 1998.

GMac

”GMac” nousi World Rankingin tuoreimmassa päivityksessä seitsemänneksi. &copy Getty Images

”Palattuaan Alabamasta takaisin Graeme oli täysin muuttunut pelaajana. Hän sai pelata paljon sellaisten voittoja janoavien tyyppien kuten Hunter Mahanin ja Lucas Gloverin kanssa. Yliopistovuodet nostivat Graemen pelin sellaiselle tasolle, että hän oli valmis kilpailemaan huipulla.”

Varhaisen uran toinen käännekohta oli vuoden 2002 Volvo Scandinavian Mastersin voitto. Tämän saavutuksen jälkeen Graeme McDowell on ollut merkitty mies kaikkien kilpakumppaneittensa muistioissa.

Huolellinen taustatyö ja pitkäjänteisyys ovat Graeme McDowellin menestyksen tukijalat, mutta tuoreimmat saavutukset menevät isän mielestä pitkälti valmennuksen piikkiin.

”Graemen peli ei ole viime vuosina hirveästi muuttunut lukuun ottamatta puttausta. Pete Cowen on uskomaton lähipelivelho”, Kenny McDowell kiittelee Iso-Britanniassa vuoden urheiluvalmentajaksi palkittua gurua.

Kenny McDowell oli poikansa matkassa Pebble Beachillä kesäkuussa. Upeat hetket saavat isän sydämen ajoittain vieläkin pursuamaan suurta ylpeydentunnetta.

”Olisin ollut onnellinen jo siitä jos hän olisi sijoittunut viiden parhaan joukkoon. Mutta voitto oli jotain aivan maagista, en oikein osaa vieläkään sanoin kuvailla sitä tunnetta.”

Vuodet

Vuodet Alabaman yliopistossa kouli McDowellista maailmantähden. &copy Getty Images

Kaikesta menestyksestä huolimatta Kenny McDowell sanoo kuitenkin, ettei yksikään voitto nouse hänen mielestään yhden asian yläpuolelle. ”Menestys ei ole noussut Graemelle päähän. Hän on edelleen se sama jalat maassa kulkeva ystävällinen poika.”

Vuonna 2010 pelkästään pelaamalla yli neljä miljoonaa euroa tienannut Graeme McDowell päätti muutama viikko sitten, että on tullut oikea hetki maksaa kunnon korkojen kanssa takaisin 21 vuotta sitten Rathmoreen saatu jäsenyys. Hän osti isälleen ennen matkaansa Dubai World Championshipiin uuden Audi A8:n.

”Siinä on neliveto, joten se sopii nyt näihin Brittein saarillakin vallitseviin lumisiin keleihin oikein hyvin.”

Isä-poika -suhteet eivät ole välttämättä aina kaikkein helpoimpia. Lähes poikkeuksetta kaikki isät haluavat lapsilleen vain hyvää, mutta joskus asiat voivat mennä ”överiksi” vaikkapa ylenpalttisen innokkuuden vuoksi. Tiedämmehän monet kohtalokkaat valmentaja-valmennettava -tarinat.

Kauden sensaatiopelaajan isä Kenny McDowell on ylläpitänyt poikansa suhteen varmasti oikeanlaista kasvatusotetta. On palkittu, kun on ollut palkitsemisen aika, mutta myös jalo taito osata pysytellä joissakin asioissa taustalla, on sitä kuuluisaa suurta viisautta.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje