28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Golfammattilainen Eetu Isometsä aikoo nousta hiihdossa kotimaan top 30:een

Eetu Isometsä on ollut viime aikoina tuttu näky kansallisissa hiihtokilpailuissa. Kuva: Mikko Sintonen

Isometsä kokeilee rajojaan kilpahiihtäjänä, mutta golf on ja pysyy ykköslajina.

Eetu Isometsä on urheilun monilahjakkuus, jolta tuntuu sujuvan laji kuin laji. Hän hurahti korona-aikana uudelleen lapsuusajan harrastukseensa, hiihtoon, ja intohimo sivakointiin tuntuu koko ajan vain kasvavan.

Golfammattilainen on osallistunut vuoden sisällä lähes 30 kansalliseen hiihtokilpailuun, joista tusinan verran on ollut tämän talven lumilla. Tulokset ovat olleet nousujohteisia, ja hän on hypännyt neljässä edellisessä startissaan kahdesti palkintokorokkeelle.

”Olen harjoitellut todella hyvin, ja kehitystä on tapahtunut”, Espoon Hiihtoseuraa edustava Isometsä sanoo.

Hän testasi todellista tasoaan viime vuoden puolella Taivalkoskella hiihdetyssä Suomen Cupissa. 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa Isometsä sijoittui 49:nneksi. Eroa voiton vieneeseen olympia- ja MM-mitalisti Joni Mäkeen kertyi 2,41 minuuttia.

Realistinen päämäärä

Isometsä, 25, on ottanut tavoitteekseen nousta 15 kilometrillä koko valtakunnan top 30:een. Hän pitää päämääräänsä realistisena, joskin sekuntien pudottaminen tästä eteenpäin vaatii yhä lujempaa harjoittelua.

”Hävisin Taivalkoskella 35 sekuntia sijalle 30 päätyneelle hiihtäjälle. Sama matka taittuu nyt minuutin verran nopeammin kuin viime vuonna. Seuraavan minuutin pudottaminen ajasta onkin sitten huomattavasti kovemman työn takana.”

Siihen ei ole oikotietä, harjoittelisin miten paljon tahansa.

Samalla Isometsä kantaa lajin tulevaisuuden näkökulmasta huolta, miten hän lähes harrastepohjalta on voinut nousta lyhyessä ajassa näinkin korkealle tasolle distanssimatkalla.

”Kärjen taso on kova, mutta takana oleva massa putoaa nopeasti. Esimerkiksi Norjassa on arviolta parisataa hiihtäjää, jotka mahtuvat 15 kilometrillä kahden minuutin sisälle kärjestä”, hän kertoo.

Isometsällä on syynsä hiihtää kilpailussa vain lyhyempiä matkoja. Vaikka hän pitää melkoista kiirettä ladulla, 30 kilometrin tai sitä pidempien matkojen kansallisen tason menijäksi hänestä ei kuitenkaan ole. Vaadittava kestävyys puuttuu.

”Siihen ei ole oikotietä, harjoittelisin miten paljon tahansa. Olisi pitänyt luoda pohjat jo lapsena.”

Oma hiihtokoulu

Hiihto oli Isometsän ykköslaji 12-vuotiaaksi, kunnes hän alkoi satsata golfiin ja salibandyyn. Nyt kun salibandy on jäänyt, on aikaa riittänyt enemmän suksimiselle. Viime talvena hän hiihti 3500 kilometriä, ja tänäkin talvena on mennyt jo 2000 kilometriä rikki.

”Perustin myös yrityksen, ja olen pitänyt hiihtokoulua eri puolilla Uuttamaata. Hiihdon tekniikan opettamisen ohella tarjoan halukkaille kuntovalmennusta”, personal traineriksi kouluttautunut Isometsä sanoo.

Eetu Isometsä kilpailee golfissa seuraavan kerran helmikuussa, Nordic Liigan talvisarjan turnauksissa. Kuva: Getty Images

Hiihdon ja juoksun kaltaiset lajit ovat Isometsälle selvästi geeneissä. Hän on pinkonut 3000 metriä parhaimmillaan aikaan 9,50 ja juossut Cooperin testissä 3600 metriä. Tällaisilla juoksutuloksilla hän on Suomen golfammattilaisten keskuudessa täysin omaa luokkaansa.

”Ammattilaisista myös Erik Myllymäki ja Kim Koivu pärjäävät hyvin kestävyyslajeissa”, Isometsä tietää.

Vaikka Isometsällä on riittänyt viime aikoina touhua hiihdon parissa, pysyy golf hänen ykkösprioriteettinaan. Hän oli viime kaudella Nordic Liigan kilpailussa parhaimmillaan seitsemäs ja sai kiertueen karsinnoista vahvan kortin.

”En ole pitänyt kiirettä ammattilaiskentillä. Olen päättänyt satsata kisoihin sitten vasta kun taidot ovat riittävällä tasolla – että voisi taistella muustakin kuin pääsystä jatkokierroksille”, Eetu miettii.

Kausi käyntiin Espanjassa

Hän aikoo pelata tulevalla kaudella noin 20 turnausta, joista 15 Nordic Liigassa ja loput kotimaassa. Kautensa Isometsä aloittaa helmikuussa Espanjassa, Nordic Liigan talvisarjassa. Hiihtokisojakin on tulossa vielä useita.

”Vantaan Suomen Cupin hiihdoista matkustan ennen helmikuun puoliväliä suoraan Espanjaan.”

Nordic Liigan kilpailut tuovat kuukauden tauon hiihdosta. Isometsän mukaan pitkä breikki tuntuu, mutta kovakuntoinen mies saa pian tuntuman takaisin ollakseen valmis Inarissa maalis-huhtikuun vaihteessa käytävissä SM-kisoissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)