23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Euroopan pitkälyöntisimpiin pommittajiin lukeutuva Lauri Ruuska: ”Kim Koivun voitto ei tullut yllätyksenä”

Neljä kisaa edelliskaudella voittanut Ruuska saa tallikaverinsa tavoin mahdollisuuden näyttää kykyjään Challenge Tourilla.

Hienon amatööriuran jälkeen jo kolmannen ammattilaiskautensa käynnistänyt Lauri Ruuska on osoittanut useaan otteeseen potentiaaliaan kotimaassa näyttävillä voitoillaan. Heikkoja jaksojakin on osunut matkan varrelle, ensimmäinen ammattilaisvuosi oli tuloksellisesti melkoinen fiasko.

Kuopiosta Vantaan kautta Turkuun muuttanut bighitteri liittyi tuon pettymyksen jälkeen syksyllä 2016 David Silvan vetämään Season Golf Academyyn.

David Silva on hankkinut kotimaansa Portugalin lisäksi valtavan määrän kokemusta valmentamisesta ympäri maailman.

Tuloksena seuraavalla kaudella oli kolme voittoa Suomessa sekä uran ensimmäinen ykköstila Ruotsissa Nordic Leaguella.

”Pääsin mukaan valmennustiimiin, joka Suomen oloissa on ensiluokkainen. Huippuluokan lajivalmennuksen lisäksi mentaalipuoleen, fysiikkaan sekä tilastojen hyödyntämiseen panostetaan hyvin vahvasti. Joukkuehenki on mahtava ja valmentajamme David Silva ammattitaitonsa lisäksi myös latinotemperamentilla varustettuna huipputyyppi”, Lauri Ruuska suitsuttaa.

Mailanpäässä uskomattomia vauhteja

Pesäpalloa pitkään pelannut Ruuska on jo juniorivuosistaan asti lyönyt kovaa ja pitkälle. Draivi on ollut vahvuus, mutta myös akilleen kantapää.

Avausten peruskaari oli vielä ensimmäisenä ammattilaisvuonna matala draw.

”Sen toistettavuus on kuitenkin hyvin vaikeaa. Davidin johdolla aloitimme syksyllä 2016 svingiremontin, jonka tarkoituksena on kääntää palloa toimivasti faden puolelle ja pelata virhemarginaalista käytännössä väylän vasemmalla puolella olevat alueet sekä sieltä tulevat penaltit pois. On huomattavasti helpompaa pelata, kun väylältä eksyvät pallot ovat pääasiallisesti vain yhdellä puolella, oikealla.”

Ruuska ja muut Season Golfin Academyn pelaajat tekevät kisakierroksen jälkeen (strokeaverage.com) lyöntikohtaisen yhteenvedon, joista syntyy kauden mittaan mittava tietopankki.

”Vaikka voitin neljä kisaa, avauksissa koko kauden osumaprosentti väyliin oli alle 50. Haasteena oli edelleen se, että missattuja lyöntejä tuli liian paljon myös vasemmalle. Tavoite on päästä yli 60 prosenttisesti väylille ja pudottaa vasemmalle väylästä päätyneiden pallojen osuus viiteen prosenttiin.”

Lyöntitekniikan ja lentokaaren muuttaminen fadeksi ei ole ole vähentänyt mailanpään vauhtia tai lyöntipituuksia.

”Normidraivisssa mailanpään vauhti on 125 mailia tunnissa, pallon lähtönopeus 185. Iloinen asia on sekin, että kun lyön kovaa, saavutan jopa 134 mailin vauhdin ja 195:n mailin pallonnopeuden menettämättä oleellisesti tarkkuutta.”

Tapio Pulkkanen (vas.) ja Lauri Ruuska hämmästyttävät Suomessa ja kansainvälisillä kentillä lyöntipituuksillaan.

Ruuskan luvut ovat hurjia vertailussa PGA Tourin kisoissa mittaamiin. Tiger Woodsin 129,2 mailia tunnissa mailanpään vauhtina on kauden toistaiseksi kovin. Tapio Pulkkaseen verrattuna Ruuskan tuoreimmat vauhdit ovat rahtusen kovempia, kuten ne olivat myös syksyllä 2015 Golflehden tekemissä yhteisissä testeissä.

Kim Koivu on kuin uusi mies

Kauteen 2018 Lauri Ruuska on valmistautunut kotimaan lisäksi pitkillä ulkomaan leireillä. Harjoituskaverina on ollut Season Golf Academyyn kuuluva Kim Koivu, jonka kanssa Ruuska vietti talvella kuusi viikkoa lähinnä Espanjassa.

Kim Koivu (etualalla) on tehnyt hurjasti töitä myös fysiikkansa kehittämiseksi. Kuva maajoukkueleiriltä alkuvuodelta 2017.

”Viimeisten kuukausien aikana tapahtunut kehitys pallonlyömisessä on hätkähdyttävä. Kimi on kuin eri mies. Harjoitteluun liittyvän tekemisen ja asenteen osalta hän on käsittämättömän kova. Pienet yksityiskohdat tuntuvat nyt asettuneen kohdilleen, harjoituksissa ja yhteisillä kierroksilla on ollut nähtävissä se, että hän on valmis menestymään. Usean vuoden työ David Silvan ohjeistamassa prosessissa on kaiken pohjana. Tämä antaa meille muillekin lisäpontta tekemiseen.”

Tavoite vakiinnuttaa paikka Challenge Tourilla

Lauri Ruuskalla on alkaneella kaudella takana jo kuusi kilpailua, joista kaksi viimeistä Egyptissä.

”Egypti oli miellyttävä kokemus sairastelusta huolimatta. Hyvin organisoidut kisat ja mainiot kentät Mediterranean Tourilla, voin suositella.”

Ruuska sai menestyksistään Finnish Tourilla Mikael Salmisen ja Peter Erofejeffin tavoin kahdeksan villiä korttia Challenge Tourille.

”Kisojen kokonaismääräksi tullee 25-30. Toivottavasti CT:lta aukenee menestysten myötä enemmänkin kisoja. Nordic Leaguen kisan voitto syksyllä antaa pohjoismaisiin kisoihin sisäänpääsyn. Suomessa varmoja kilpailuja ovat Vierumäki Finnish Challenge sekä edellisvuonna voittamani SM-kisat, jotka käydään nykyisessä kotikaupungissani Turussa (Aura Golf). Olen mukana myös Finnish Openissa Alastarolla, jollei ohjelmaan aukea isompaa kisaa Euroopasta.”

Uran ensimmäinen kansainvälisen voittonsa Ruuska saavutti Uppsalassa.Kuva: Swedish Golf Tour

Lauri Ruuskan ammattilaisuran alkuvaiheella määrittelemät tavoitteet nousta pääkiertueille ja saavuttaa isojen kisojen voittoa eivät ole muuttuneet.
”Tämän kauden aikana haluan pelata itselleni vankan kortin Challenge Tourille sekä suoran paikan ET:n karsintojen toiseen vaiheeseen, mieluummin finaaliin. En ota paineita voittamisesta tällä tasolla, menestykset tulevat aikanaan hyvän tekemisen ja kokemuksen myötä.

Maanantaina hän suuntaa Tanskaan pelaamaan Nordic Leaguen kisaa, sen jälkeen ovat vuorossa CT-kisa Espanjassa, harjoitusviikko David Silvan kanssa Portugalissa, sekä toinen CT-kilpailu joka sekin pelataan Espanjassa.

”Yksi välitavoitteista on myös päästä Vierumäki Finnish Challengessa menestymällä mukaan Ruotsin ET-kilpailuun. Pääkiertueella en ole toistaiseksi päässyt taitojani mittaamaan.”

Vaikka Lauri Ruuska on Suomessa menestynyt ja ollut hyvin otsikoissa, kansainvälisillä kentillä oman tason nostamiseen tarvitaan erityisesti tasaisuutta.

Ammattilaisuransa aikana hän on pelannut 30 kisaa, joissa on ollut tarjolla maailmanlistan pisteitä. Uppsalassa voittamaansa Nordic Leaguen kisaa lukuunottamatta hän on jäänyt muissa 29:ssa pisteittä. Listasijoitus on 1048.

Aloittaessaan kauden 2017 Tapio Pulkkanen oli lähes vastaavassa tilanteessa kuin Ruuska. sijoitus 1039:s ja kädessä vain rajoitettu kortti CT:lle. Kim Koivu sai elämänsä ensimmäiset maailmanlistan pisteet kahdessa viimeisessä kisassaan nousten hujauksessa 1352 sijaa 585:ksi.

Lauri Ruuskalla on alkaneen kauden aikana mainio mahdollisuus tehdä omaa, kovaakin nousuaan kohden tavoitteitaan. Potentiaalia ja lyöntivoimaa löytyy, voittamisen taidosta on jo näytteitä kotimaasta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    peejii says:

    Tervetullutta että on löytynyt ammattimaista valmennusta meidän nuorille pelaajille, näiden itseoppineiden filosofien sijaan. Valmennus on ollut suurin kompastuskivi menestyksen niukkuuteen.

    Taribo says:

    Hienoa, että Ruuskalla näyttää löytyneen taas itseluottamus tekemiseen. Muistan vielä kun lueskelin 2015 tuota Golflehden hehkutus-artikkelia Ruuskasta ja Pulkkasesta. Ajattelin, että hirveästi ylisanoja nuorukaisista, jotka eivät ole vielä saavuttaneet mitään.

    Oliko ulkopuolelta tulleet odotukset sitten liian kovat vai mikä oli kun molemmilta herroilta vuosi 2016 meni totaalisesti vihkoon. Hienoa nähdä, että sieltä syvältä on kumpikin noussut ja Tapio Pulkkanen vielä isoille kiertueille. Vaikeuksista nouseminen on varmasti kehittänyt pelaajana.

    periferia says:

    Kovaa lyövät. Tapsa todistetusti myös käytännössä ja taitaa Late jäädä oikeilla väylillä edelleen toiseksi. Laten luvuissa on melkoinen ristiriita. Pallon nopeus täysillä lyötäessä viittaa alle 130 mph mailanpään nopeuteen. Jos vakiodriverilla vain kovaa lyötäessä mailanpään nopeus on 134 mph kannattaa siirtyä rapakon taakse pituuslyöntiareenoille tienaamaan. Miksi pelata kilpagolfia pikkurahasta.

    golftintti says:

    Tervetullutta on nimenomaan valmennuspuolen uudet tuulet. Valmentajagurujen epätodellinen aika on jo mennyt ohi ja nyt meillä on onneksi valmentajia, jotka eivät toimi vanhoilla meriiteillä vaan oikeilla tuloksilla ilman suuria puheita.
    Ainoa asia joka tässä taas vähän harmittaa on tuo avauslyöntien pituuden ihailu. Ihan turhaa toitotusta.