19.3.–26.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

CT-voittaja Koivisto saunoo ja syö hernesoppaa, mutta ei ole koskaan käynyt Suomessa

Tyler Koivisto toivoo pääsevänsä tänä vuonna Suomeen tai "motherlandiin", kuten hän itse sanoo. Kuva: Getty Images

Molempien vanhempiensa kautta suomalaiset juuret omaava pelaaja odottaa mahdollisuutta pelata Vierumäellä tulevana kesänä.

Jokin herätti Northern Ireland Openin tuloslistaa viime syksynä tutkineiden erityishuomion. Lähempi tarkastelu paljasti, että suomalaisesta sukunimestään huolimatta Challenge Tourin kilpailun voittaja oli yhdysvaltalainen pelaaja.

Tyler Koiviston syyskuinen saavutus oli myös poikkeuksellinen. Hän onnistui välittömästi voittamaan uransa ensimmäisen maailmanlistan pisteitä kartuttavan turnauksen, jonne oli saanut viime hetken kutsun.

”Olihan se ilman muuta hieno voitto Galgorm Castle Golf Clubilla. Sijoituin kauden päätteeksi Challenge Tourin rankingissa 16:nneksi”, Koivisto sanoo.

Normaalisti kokonaiskilpailun 16. sijalla olisi irronnut kortti European Tourille, mutta koronapandemian vuoksi kaikki kategoriat jäädytettiin viime vuonna isoimmilla kiertueilla. Koivisto sai menestyksensä ansiosta kuitenkin vahvan kategorian haastajakiertueelle, ja paikan myös muutamaan European Tourin kilpailuun.

Mutta mitä on tuon perihärmäläisen sukunimen takana?

Koiviston, 28, molemmat isoäidit ovat lähtöisin Tampereen seudulta, josta he muuttivat suomalaisten siirtolaisten suosiman Minnesotan osavaltion pohjoisosiin Yhdysvaltoihin. Isän ja äidin puolen isoisovanhemmat sen sijaan lähtivät rapakon taakse Pohjois-Suomesta 1900-luvun alussa.

”Suomalaisyhteisö on hyvin vahva Cokaton kaupungissa, josta olen kotoisin. Meillä oli tiiviit yhteydet Pohjois-Michiganiin, jossa myös asuu runsaasti suomalaista alkuperää olevia ihmisiä. Isovanhempieni ansiosta kotonamme oli paljon suomalaisia traditioita ruokaperinteineen, joita itse edelleen vaalin. Joka ilta pitää tietysti päästä saunaan”, hän kertoo.

Sukujuuret ovat Koivistolle kaikki kaikessa, ja muokanneet hänen elämäänsä lapsesta aikuiseksi. Hän ei ole koskaan tullut käyneeksi Suomessa, mutta tämä on mahdollisesti tänä vuonna toteutumassa.

”Toivottavasti Vierumäen Finnish Challenge -kilpailu voidaan elokuussa järjestää, ja pääsen vihdoin Suomeen. Olisi hieno tutustua suomalaiseen kesään sekä uusiin ihmisiin.”

Peruskoulun opettajasta golfammattilaiseksi

Lajin 10-vuotiaana kotikulman yhdeksänreikäisellä kentällä aloittanut Koivisto pelasi golfia lukion joukkueessa ja kuului myös minnesotalaisen St. Cloud State -yliopiston college-golfjoukkueeseen.

”Valmistuin peruskoulun opettajaksi ja opetin vuoden verran kolmasluokkalaisia ja kaksi vuotta nelosluokkalaisia. Pidän opettamisesta, ja me yhdysvaltalaiset opettajat arvostamme suomalaisia opetusmenetelmiä – näin on oikeastaan aina ollut.”

On ollut mahtavaa kohdata ’suomalaisveljiä’ kiertueilla.

Koivisto päätti lähteä kokeilemaan siipiään golfammattilaisena saatuaan siihen ”hyvän mahdollisuuden” ja taloudellista tukea. Hän muutti golfin kannalta suotuisammalle seudulle Arizonaan, ja pelasi kaksi vuotta pienemmillä kiertueilla ennen kuin osallistui vuonna 2019 European Tourin karsintoihin.

”Minua kiehtoo ajatus, miten European Tourilla saa pelata ja matkustaa eri maissa. Siellä on paikoin myös hyvin kotoisaa, sillä sade ja tuuli muistuttavat Minnesotan olosuhteita.”

Northern Ireland Openin voitto avasi Koivistolle merkittäviä mahdollisuuksia. Kuva: Getty Images

Minnesotasta Koivistoa muistuttaa myös osavaltion ylpeys, NHL-jääkiekkojoukkue Wild, jossa on vuosien varrella nähty useita suomalaiskiekkoilijoita. Koivisto tunnustautuu jääkiekon suureksi ystäväksi.

”Wildissä kauan pelannut Mikko Koivu oli yksi suosikkipelaajistani. Jääkiekko on hienointa live-viihdettä, joka on parhaimmillaan, kun kaksi hyvävireistä joukkuetta kohtaavat toisensa”, sanoo itsekin aikoinaan kaukaloissa viilettänyt Koivisto.

Hänen tavoitteenaan on sijoittua kaudella 2021 Challenge Tourin rankingissa top 5:een, ja ottaa samalla kortti European Tourille.

”Pelaan tänä vuonna täyden kattauksen Challenge Tourilla, arviolta 24 kilpailua. Tästä lajista ei ikinä tiedä, voihan hyvässä lykyssä olla, että paikka pääkiertuelle aukeaa nopeastikin.”

Koivisto kertoo tavanneensa suomalaisia pelaajia sekä Challenge Tourilla että European Tourilla, mutta suomen kielellä keskusteleminen ei häneltä taitu.

”On ollut mahtavaa kohdata ’suomalaisveljiä’ kiertueilla. Valitettavasti en puhu suomea, osaan vain joitakin sanontoja, joita isoäitini minulle opettivat.”

Tiistaina toinen startti Nairobissa

Hän sai Pohjois-Irlannin turnauksen voittonsa jälkeen paikan kahteen ET-kilpailuun, Portugalin avoimiin ja Irish Openiin, joissa jatkopaikka jäi 1–2 lyönnin päähän. Kolmannen ET-kisansa Koivisto pelasi viime viikolla Nairobissa, jonne hän matkusti pikakomennuksella.

Kauden ensimmäisen turnauksen avauskierros sujui ruosteisesti, eikä seuraavan päivän vahva tulos, 68, riittänyt nostamaan häntä karsintarajan oikealle puolelle.

”Takana oli kolmen kuukauden tauko turnauksista. En pelannut edes minitourin kisoja, harjoittelin vain. Olen ensimmäistä kertaa Afrikassa, ja jatkan täältä Etelä-Afrikkaan, jossa Challenge Tourin kausi käynnistyy. Peli tuntuu hyvältä ja olen valmis uuteen kauteen. Nyt aikaerokin alkaa helpottaa.”

Tyler Koivisto osallistuu tiistaina käynnistyvään toiseen peräkkäiseen Karen Country Clubilla Nairobissa pelattavaan ET-kilpailuun. Kahdella ensimmäisellä kierroksella hänelle seuraa tekevät Kenian Ooko Erick Obura ja Hollannin Wil Besseling. Kolmikon lähtöaika avauskierroksella on kello 11.00 Suomen aikaa.

Kenya Savannah Classic -turnauksen ainoa suomalainen Tapio Pulkkanen starttaa päivän neljänneksi viimeisessä ryhmässä Ranskan Adrien Saddierin ja isäntämaan Jastas Madoya Asenan kanssa, 1,5 tuntia Koiviston kolmikkoa myöhemmin.

Sitkeys palkitaan

Tyler Koivisto kertoi syksyllä European Tourin sivuilla julkaistussa blogissaan, ettei hänellä ollut nuorempana mahdollisuutta matkustaa, mikä olisi ollut golfin kannalta arvokas asia.

”Minulla on neljä sisarta, ja meidän seitsemänhenkisen perheen oli tehtävä valintoja. Minnesotan 40 asteen pakkaset eivät tehneet asioita helpommiksi, mutta taistelemalla voi saavuttaa mitä tahansa. Oli tärkeintä omaksua tunne, että jatkuvasti voi parantaa ja parantaa – uskoa, että sitkeys palkitaan.”

Koivisto piti yliopistogolfista, vaikka ei kovin paljon college-golfkisoja pelannutkaan, kuten ei myöskään korkeimman junioritason AJGA:n (American Junior Golf Association) turnauksia.

”En tullut nuorempana kohdanneeksi golfin isoimpia lahjakkuuksia. Olin yhdeksänreiän kentän kasvatti, eikä siksi ollut oikein intoa hakea nimekkäämpään kouluun. Se ei kuitenkaan estänyt kehitystäni.”

Tyler Koivisto saanut neuvoja itseltään Tom Lehmanilta. Kuva: Getty Images

Koivisto sanoo, että oli iso muutos siirtyä opettajan töistä golfammattilaiseksi.

”Mielessäsi pyörii joka päivä miljoona asiaa, kun opetat. Luokassa on 30 lasta, jotka ovat sinusta riippuvaisia, mikä on samalla uuvuttavaa. Golfia pelatessa ei paljon tarvitse ajatella – se on toisenlainen maailma opettajana olemiseen verrattuna.”

Hän on saanut siirrettyä opettajan ammatista työteon etiikan ja kärsivällisyyden golfiin – oppinut hyväksymään, että yhtenä viikkona saattaa voittaa, seuraavana karsiutua, ja tuntea, ettet olisi koskaan pitänyt edes mailaa kädessäsi.

”Minnesotasta kotoisin oleva Tom Lehman on antanut minulle paljon neuvoja, mikä on inspiroinut itseäni. Tom lähetti tekstiviestin Pohjois-Irlannin kilpailun voiton jälkeen. Oli hienoa saada maailmanlistan entiseltä ykköseltä onnittelut, ja miettiä, että hän on oikeasti ollut kiinnostunut suorituksestani”, Koivisto sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje