12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Asian Tourin suomalaiset hankalassa paikassa: ”Kausi alkaa aikaisintaan syksyllä”

Pian Thaimaahan palaava Teemu Putkonen on ollut Suomessa yhtäjaksoisesti pidempään kuin kertaakaan 12 vuoteen. Kuva: Juha Hakulinen

Mentaalivalmennuksesta innostunut Teemu Putkonen aikoo perustaa alan yrityksen Bangkokiin.

Asian Tourin kausi on tyypillisesti pyörähtänyt käyntiin tammikuussa. Tällainen olettamus kiertueen suomalaispelaajilla oli myös tämän vuoden osalta vielä loppusyksystä, mutta vilkaisu AT:n nettisivuille paljastaa karun tilanteen: turnausohjelmaa ei näy, eikä missään muuallakaan ole viitteitä kisojen alkamisesta.

Asian Tourilla ja kakkoskiertue Asian Development Tourilla pelaavalla Teemu Putkosella ei ole antaa kysymykseen kauden käynnistymisen ajankohdasta tarkkaa vastausta. Jotain viitteellistä kuitenkin.

”Oletan, että AT:n kausi alkaa aikaisintaan syksyllä. Kiertueella luultavasti odotetaan, että rokotukset on saatu ensin annettua”, Aasiassa kuusi vuotta ammatikseen pelannut Putkonen kertoo.

Korona ei ole ainoa huoli Asian Tourilla, jolla on jo muutaman vuoden ajan ollut ongelmia saada kokoon kunnollisia palkintorahoja.

”Voisihan AT:lla kilpailla perustamalla samankaltaisen kuplan kuin European Tourilla. Tosiasiassa kiertueen taloudelliset resurssit eivät anna siihen mahdollisuutta. Pelkästään testausruljanssi olisi Asian Tourille liian iso ja kallis haaste.”

Putkonen on ollut Suomessa kahdeksan kuukautta, joka on hänen pisin yhtäjaksoinen oleskelunsa kotimaassa 12 vuoteen. Visiitti pääsi venähtämään, sillä viime kesänä – eikä liiemmin vuoden edetessäkään – Aasiassa ei ollut juuri minkäänlaisia näkymiä edes pienempien turnausten suhteen.

”Olen päässyt näin talvellakin ihan hyvin harjoittelemaan. Siitä kiitos Malmin Green Golfin isännälle Seppo Pulkkaselle, joka on antanut ’ulkosuomalaisen’ harjoitella vapaasti hallissaan. Kyllähän sitä kuitenkin oikeille kentille jo kaipailee.”

Kotimaassa Putkonen, 31, pelasi neljä Finnish Tourin kilpailua, joissa tulokset olivat nousujohteisia. Näistä viimeisimmässä, Suomen PGA:n mestaruusturnauksessa, tuli neljäs sija. Lappajärvellä ammattilaisille vuosittain järjestettävässä Kivitippu Pro Invitational -kilpailussa hän sijoittui viidenneksi.

”Onneksi sai tuonkin verran kisoja pelattua”, sanoo Putkonen, jonka edellisestä Aasiassa pelaamastaan turnauksesta tulee pian kuluneeksi vuosi.

Putkosella on AT:lle rajoitettu pelioikeus. Haastajakiertueelle Asian Development Tourille hän pääsee kilpailemaan parhaalla kategorialla.

”Itselläni on sellainen aavistus, että haastajakiertue alkaa tänä vuonna Asian Touria aikaisemmin. Siellä pelaajien kansallisuuksien kirjo ei ole niin laaja kuin AT:lla, mikä tekee ’testaus- ja karanteenipolitiikan’ huomattavasti helpommaksi.”

Seuraava kilpailu kuukauden kuluttua

Paremman AT-kategorian omaava Janne Kaske on parhaillaan Bangkokissa, missä Putkonenkin normaalisti asuu.

”Meillä on sama kotikenttä, Thai Country Club, jossa pelaamme ja harjoittelemme yhdessä kahdesta neljään kertaa viikossa. Tämän lisäksi kuljemme turnauksiin samaa matkaa.”

Kaske kunnostautui vuoden 2019 European Tourin karsinnoissa, mikä avasi hänelle viime kaudella pääsyn yli kymmeneen Challenge Tourin tai European Tourin kilpailuun. Laaja kattaus tuli hänelle enemmän kuin tarpeeseen, sillä Kaskenkin suunnitelmat olivat vuoden 2020 osalta pitkälti Aasiassa.

Haluan kokonaisuuden paremmin haltuun, mikä on ainoa keino pystyä pelaamaan omaa parasta.

Putkonen arvelee pelaavansa seuraavan kilpailunsa helmikuun lopussa pienemmällä All Thailand Golf Tourilla. Tämäkin pienellä varauksella, sillä koronan kanssa ei voi tehdä vedenpitäviä suunnitelmia kuukauden päähän.

”Sekä Singha Tourin (All Thailand Golf Tour) että Thaimaan PGA:n ylläpitämän kiertueen kaksi ensimmäistä kilpailua on peruttu, joten täyttä varmuutta ei ole pelataanko helmikuun lopussa. Toivottavasti onnistuu.”

Teemu Putkonen on valmis pelaamaan Aasiassa vaikka koko loppu-uransa. Kuva: Juha Hakulinen

Putkonen pitkästä Thaimaassa asumisestaan huolimatta joutuu anomaan turistiviisumia palatessaan takaisin maahan kolmen kuukauden poissaolon jälkeen. Lähtöä Bangkokiin hän junaili tälle viikolle, mutta paluu on siirtymässä kuun loppupuolelle.

”Kaikki joutuvat anomaan STV-viisumia (Special Tourist Visa), mikäli haluavat olla maisemissa pidempään. Tämä mahdollistaa kolmen kuukauden oleskelun, jonka voi uusia kaksi kertaa. Se mahdollistaa itselleni yhdeksän kuukauden yhtäjaksoisen oleskelun Thaimaassa.”

Järvenpääläistaustainen Putkonen on viime aikoina keskittynyt valmentajansa Petteri Nykyn kanssa henkiseen valmennukseen, joka on hänen treenarinsa bravuureita. Hänen käsityksensä henkisen valmennuksen tärkeydestä ei ole ollut aiemmin riittävällä tasolla. Putkonen muistuttaa, että tämä on välttämätön osa-alue omien päämäärien saavuttamiseksi.

”Olen satsannut ymmärrykseen itsestäni; miten keho ja mieli toimii ja siihen, miten ne tukevat tavoitteitani. Haluan kokonaisuuden paremmin haltuun, mikä on ainoa keino pystyä pelaamaan omaa parasta.”

Edellisellä, vuonna 2019 pelatulla Asian Tourin kaudella Putkonen väläytteli etenkin yksittäisillä kierroksilla, jolloin hän oli toisinaan kärjen tuntumassa. Hankalampaa oli pitää hyvä ote hallussa läpi turnauksen, minkä vuoksi korkeat sijoitukset pääsivät karkaamaan. Tämä on yksi keskeisistä syistä, joka sai Putkosen kiinnittämään huomiota mentaalipuolen juttuihin.

Oma yritys perusteilla Bangkokiin

Putkonen kertoo kiinnostuneensa niin paljon mentaalivalmennuksesta ja koko kehon hyvinvoinnista, että on opiskellut aiheita omatoimisesti. Hän kaavailee perustavansa Bangkokiin yrityksen, joka tarjoaa henkisen valmennuksen ohella fysiikkavalmennusta.

”Aion kutsua alan parhaita paikallisia osaajia luennoimaan aiheista. Tietysti henkilökuntaa tullaan myös palkkaamaan. Koko kuvio tarkentuu myöhemmin.”

Putkosen suunnitelmat ovat golfammattilaisuuden osalta tiukasti Aasiassa, jossa hän näkee voivansa pelata vaikka koko loppu-uransa. Vertaillessaan eurooppalaisia ja aasialaisia pelaajia, Putkonen ei pidä jälkimmäisiä yhtä tavoiteorientoituneina.

”Elämäntapa ja kulttuuri ovat Aasiassa niin toisenlaisia kuin Euroopassa. Thaimaalaiset kiertuepelaajat tyytyvät siihen, että saavat pelata kotimaan kiertueilla, eivätkä ole erityisen innostuneita matkustamaan tai haaveile isoista toureista. Perhe on heille tärkeä ja he haluavat olla perheenjäsentensä lähellä.”

Putkonen ja Janne Kaske ovat jo pidempään olleet ainoat vakituisesti asuvat ja pelaavat suomalaiset ammattilaisgolfarit Aasian ja Thaimaan suunnalla. Tähän hän uskoo syyn olevan toisenlaisessa kulttuurissa, mihin tottuminen vaatii sopeutumista.

”Kannustan kuitenkin pelaajia harkitsemaan tätä vaihtoehtoa tarkemmin, koska Aasia on erinomainen ponnahduslauta isommille kentille. Merkittävänä etuna on, että pääsemme harjoittelemaan ja pelaamaan kovatasoisia kilpailuja ympäri vuoden. Euroopassa tämä on mahdollista vain European Tourin pelaajana”, Putkonen sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)