18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

12 kysymystä Ville Kallialalle

Ville Kalliala (oik.) aikoo seurata Talin LET-turnausta tiiviisti kaksi päivää. Taustalla kollega Markku Louhio.

Mitä kuuluu golfvalmentaja Ville Kalliala?

Kiitos, hyvää kuuluu. Olen viettänyt aika pitkiä päiviä golfkentällä viimeviikkoina. Millä kentällä työskentelet nykyään?

Hirsala Golfissa, Länsi-Uudellamaalla. Olet Helsingin Golfklubin kasvatti. Minkälaisia tunteita vanha kotikenttäsi Tali sinussa herättää? Talissa pelaan edelleen silloin tällöin, muu perheeni pelaa siellä. Vuosien saatossa puut ovat kasvaneet ja tulleet enemmän peliin, ja griinien kallistukset ovat muuttuneet, mutta Tali on edelleen miellyttävän leppoisa kenttä pelata. Aamukierroksista selviän edelleenkin useimmiten alle kolmen tunnin.

Päätit varsin nuorena ryhtyä valmentajaksi, miksi et halunnut kokeilla siipiäsi pelaajana pidempään?

Olin juuri täyttänyt 22 kun menin Espooseen Juha Utterin avuksi opettamaan golfia. Siellä oli silloin paljon innokkaita aloittelijoita. Töitä riitti opetuksen parissa ja sain paljon hyvää palautetta. Ajattelin että ehdin pelata kilpailuja sitten joskus myöhemmin. Kotimaisia kisoja olen toki pelannut opetustöiden lomassa, mutta varsinaisesti oma kilpaura ei ole ollut kovin tärkeä. Viimeiseen 12 vuoteen en ole juuri kilpaillut, mutta toisinaan ajatus kilpapelaamisesta herää. Aina välillä pallo edelleen tottelee myös kentällä. Kohta taidan olla jo siinä iässä että pitää harkita seniorikisoihin panostamista.

Olet toiminut pariinkin eri otteeseen Suomen naisten maajoukkueen valmentajana. Miten naisten valmentaminen poikkeaa miehistä kilpatasolla?

Olen ollut yhteensä 19 vuotta maajoukkueiden valmentajana, alkuun nuorten, sitten sekä miesten että naisten ja sen jälkeen toistakymmentä vuotta naisten joukkueen valmentajana. Nyt saan valmentamisen sijaan olla joukkueen kapteeni. Naisten valmentaminen ei oleellisesti poikkea miesten valmentamisesta, mutta joitakin eroja on. Kävin joskus Tukholmassa kahden päivän seminaarissa ”Hur skall man träna tjejer”, joka selvensi monia asioita.

Keitä kilpatason pelaajia sinun ”talliisi” kuuluu tällä hetkellä?

Golfissahan kilpaa pelataan monella tasolla ja siten kilpatasoisia pelaajia on paljon. Valmennuksessani heitä on useita satoja. Kotimaisia päätoureja pelaavia lienee seitsemän. Jos lasketaan junior-, mid- ja seniortourit mukaan, päästään toiselle kymmenelle. Suomalaisten pelaajien läpimurto pääkiertueilla etenee hitaasti, mutta koska uskot ensimmäisen suomalaisen yltävän PGA Tourille?

Miesten golfia olen seurannut vähemmän kuin naisten, mutta uskon Suomessa olevan useita riittävän kunnianhimoisia pelaajia joilla on edellytykset päästä sinne. Veikkaan että kaudella 2015 suomalainen pelaa PGA Tourilla.

Hirsalassa

Hirsalassa työskentelevän valmentajan asiakaspiiriin kuuluu useita satoja harrastajia.

Kuinka hyvin olet ehtinyt viime vuosina bongata kotimaassa itsellesi uusia kenttiä?

Olisin varmasti ehtinyt bongata enemmänkin, mutta kesällä ei golfiin liittyvän työn vastapainoksi ole kovin suurta mielenkiintoa lähteä tutustumaan uusiin kenttiin. Menen vapaahetkinä mieluummin vaikka uimastadionille.

Miten suomalainen valmennuskoulutus on muuttunut oman työurasi aikana?

Aika paljon. Alkuun me kaikki Suomen prot olimme Ruotsin PGA:n jäseniä, koska omaa PGA:ta ei Suomessa ollut. Kävimme Ruotsin PGA:n kursseilla ja seminaareissa. Kun Suomessa alkoi olla kymmenkunta prota, saimme jo järjestettyä ulkomaisia luennoitsijoita tänne. Ruotsista olemme saaneet mallia ja paljon apua oman koulutuksen luomisessa. Euroopan PGA:n perustamisen jälkeen koulutuksemme on mennyt pitkälti muiden eurooppalaisten maiden mukaiseksi. Mitä tekisit jos et olisi golfvalmentaja?

Lienee aika monta vaihtoehtoa. Olet melkoinen golfkirjallisuuden suurkuluttuja ja suomentajakin. Kuinka monta lajiin liittyvää nidettä arvioit kirjahyllystäsi löytyvän?

Golfkirjoja löytyy meidän kirjahyllyistä 300 – 400. Joskus ostin kaikki golfkirjat mitä oli saatavilla. Minkälaista suomalaismenestystä odotat tällä viikolla pelattavasta Finnair Mastersista, ja oletko itse menossa seuraamaan turnausta paikan päälle?

Menen varmasti seuraamaan. Viimeinen päivä jää minulta väliin, koska lähden silloin Sardiniaan naisjunioreiden EM-kisoihin joukkueemme kapteeniksi. Veikkaan että Talin kotikisassa suomalaisista pelaajattarista kaksi on kymmenen parhaan joukossa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Marja says:

    Harmittaa tuo vanhanaikainen -tar pääte, jota tähän mennessä luulin vain golfpisteläisten harrastavan. On hämmästyttävää, että naisjoukkueen kapteenikin (olisiko naispuolinen kapteenitar?) on noin ajastaan jäljessä. Suunnistajatar, purjehtijatar, urheilijatar, korkeushyppääjätär – joskus vanhan polven selostajilta valitettavasti lipsahtaa hiihtäjätär. … Muuten – viimeinen lause on keskeneräinen: Veikkaan että Talin kotikisassa suomalaisia pelaajattarista kaksi on kymmenen.