16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät - Kenttäranking 2023

Tornion kenttäyhteisössä puhalletaan samaan hiileen, ja se näkyy vieraspelaajille

Torniossa ja Haaparannassa pelataan kahdella eri aikavyöhykkeellä.

Meri-Lapin Golfklubi paransi pisteitään kaikissa Kenttärankingin kategorioissa tehden listalla huiman nousun.

Viime viikolla julkaistussa Kenttärankingissa pohjoisen kentät tekivät näyttävän esiinmarssin. Yksi Kenttärankingin voittajista oli Torniossa sijaitseva Meri-Lapin Golfklubi, joka paransi sijoitustaan uskomattomat 59 pykälää.

Sijalta 101. sijalle 42. tapahtuva nousu ei ole mikään pieni askelma, vaan ennemminkin valtava harppaus. Sen takana on valtava määrä työtä. Osansa on silläkin, että kenttä saatiin viime keväänä auki kesägriineille ennätysaikaisin toukokuun puolivälin jälkeen.

”Meillä oli kenttä koko kesän ajan poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Saimme siitä suoraan hyvää palautetta vieraspelaajilta heti klubitalolla. Väylät, griinit ja kenttä kaikkinensa oli iskussa, mikä on tietenkin hienoa, koska kenttä on meidän päätuote”, sanoo Tornio Golfin vtj. Juha-Pekka Koskinen.

Koskisesta tuli Tornio Golfin hallituksen puheenjohtaja viime vuonna. Hän on toiminut myös toimitusjohtajan sijaisena elokuusta lähtien. Lähes ensi töikseen Koskinen otti hallituksen teemaksi katsoa kenttää vieraan silmin. Parannuskohteita alkoi löytymään ja niihin tartuttiin nopeasti kiinni.

Pelikokemusta edistäviä asioita olivat kentällä sijaitsevien saniteettitilojen uusiminen. Uusia golfautoja hankittiin lisää ja menekin perusteella niille oli tarvetta. Klubitalon ravintolassa ruokalistaa uudistettiin. Kentän pysäköintialue on rajallinen, mutta siihenkin löydettiin ratkaisu.

”Luin jostain arvostelusta, että karavaanareita neuvottiin olemaan tulematta tänne, koska parkkipaikoilla ei ole tarpeeksi tilaa. Aivan kentän vieressä on jääpallokenttä, joka on kesäisin tyhjillään. Vuokrasimme sen ja saimme reilusti parkkipaikkoja lisää. Saman aiomme tehdä tänäkin vuonna.”

Seurat ja yhtiöt etenevät samaan suuntaan

Torniossa kenttä kulkee Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Hallinnollisesti ja viestinnällisesti kahdella maalla operoitava kenttä menee teoriassa astetta monimutkaisemmaksi, kun molemmissa maissa on seura ja kenttäyhtiö. Sen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vielä golfhalli. Himmeliä selventääkseen Torniossa on otettu strategian mukaisesti käyttöön koko yhteisöä tarkoittava nimi Green Zone Golf.

Nimi juontaa juurensa kentän alkuajoista 1980-luvun lopulta. Tuolloin rajan ylittämiseen tarvittiin passi tai erikoislupa. Golfkentällä raja ylitetään useampaan kertaan, joten siitä muodostettiin poikkeuksellinen vapaa ”vihreä alue”, jossa pelaajat saivat kulkuluvan, tuloskortin, eikä passia siten tarvittu.

Green Zone Golfilla halutaan tuoda esiin kahden maan yhteisiä tavoitteita ja syventää yhteistyötä entisestään.

”Olemme saaneet täällä kaikki seurat ja yhtiöt katsomaan samaan suuntaan, miten kenttää ja yhteisöä viedään eteenpäin. Sen eteen olemme tehneet helkatisti töitä. Positiivinen ilmapiiri näkyy varmasti vieraspelaajille”, Koskinen kertoo.

Tulevaisuudessa tavoitteet kasvavat

Tornio ja Haaparanta muodostavat uniikin keskittymän, jossa piilee matkailuvaltti. Koskisen mukaan matkailua on tarkoitus edistää tulevaisuudessa aiempaa merkittävimmin.

”Maailmassa on neljä golfkenttää, jotka sijaitsevat kahden eri valtion alueella. Me olemme ainoa, jossa on kaksi eri aikavyöhykettä. Sen lisäksi yötön yö tekee tästä poikkeuksellisen kohteen. Nämä asiat täytyy kertoa muillekin kuin vain paikallisille.”

Viime vuonna Torniossa ulkomaalaisten pelaajien kasvu oli 33 prosenttia. Suurin osa heistä on ruotsalaisia, mutta myös pohjoisnorjalaiset golfarit tulivat aiempaa suuremmalla volyymilla katsomaan, mistä Tornion kentässä on kysymys. Kohdennettu sosiaalisen median mainonta osoittautui heidän tavoittamisessaan onnistuneeksi.

Ruotsin golfmedia osoitti myös kiinnostuksensa Tornion kenttää kohtaan viime vuonna.

”Svensk Golf kävi tekemässä laajan jutun täällä. Nyt on tullut ensi kesälle isojenkin porukoiden varauksia Etelä-Ruotsia myöten”, Koskinen kertoo.

Kuten Kenttärankingin hurja nousu kertoo, Torniossa paiskitaan hommia kehittymisen eteen. Säitä ja kevään lumitilanteen edistymistä ei pysty ennustamaan, mutta muuten ennusmerkit viittaavat siihen, että kentän uusille vessoille, golfautoille, ruokalistalle ja parkkipaikalle on tulevanakin kesänä käyttöä.

Lue seuraavaksi: Pohjoisen kenttien esiinmarssi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  titullapaahan says:

  Tässä jutussa ei mainita Tornion kentän olennaisinta asiaa. Se ei ole sijainti kahden eri maan alueella vaan sijainti Tornionjoen deltalla. Kenttä on uskomaton paikka luonnoltaan mutta myös pelikokemuksena kun kaikkialla on vettä. Siellä on monta väylää jotka vesi ympäröi tiiltä griinille joka puolelta. Henkeäsalpaava paikka varsinkin pitkälyöntiselle. Suomen erikoisin golfkenttä ja yksi hienoimmista pelikokemuksista.

  VeePeeKoo says:

  Mitä tässä ei myöskään mainita, on tuo Tornionjoen deltan mahdollistama mäkäräisten määrä kesällä. Jos oikein huono tuuri käy, niin kentälle ei todellakaan ole menemistä.

  Muutaman kerran olen kentän pelannut. Pääsääntöisesti kiva kokemus jos kohta palloja kuluukin ;-).
  Mutta pari kertaa on kierros päättynyt alkuunsa tuhansien ja tuhansien verenhimoisten mäkäröiden hyökkäyksen kohteena.

  Otinkin tavakseni kysyä suoraan Caddiemasterilta lähtöaikaa varatessani kysyä mäkärätilanteesta. Johon CM aina sitten vastasikin. Saattoi sanoa ihan suoraan ettei kannata tulla kun on tyyni lämmin sää ja ”tavaraa ilmassa”.

  Kerran keskeytin etuysin jälkeen ja kertoassani tämän CM-tiskillä sain puolikkaan kierroksen pelilipun ”palautuksena”. Hienoa palvelua!

  Ja tosiaan kertakaikkisen kiva ja elämyksellinen kenttä pelata silloin kun lentävät puuttuvat…