29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Vesa Airio

Pirullinen, kaunis ja koukuttava Pirunpelto

Sastamalan Lakeside Golfin toinen kenttä jakaa mielipiteet kahteen leiriin – usealta ennakkoluulojen riivaamalta pelaajalta Pirunpelto on vienyt muutaman pallon lisäksi pikkusormen.

Pirunpellon pystyy kyntämään vain piru itse, sanotaan vanhassa kansan uskomuksessa. Uskomuksissa on joskus hieman perääkin ja kyllä Lakeside Golfin Pirunpelto kentässä pelaajillakin riittää kyntämistä. Itsensä vanhan vihtahousun maille rakennettu peli-areena ei missään nimessä jätä ketään kylmäksi.

Pirkanmaan Sastamalaan valmistui Järvenranta-kenttä vuonna 1992 ja vuodesta 2005 asti Lakesidessa on ollut käytössä myös toinen, Pirunpelto-niminen kokonaisuus.

Sastamala on aika pieni paikkakunta kahden kentän klubille. Iso osa jäsenistä ja vieraspelaajista tuleekin muista ympäristökunnista ja Tampereelta, jonne ajaa noin puolessa tunnissa.

Sastamalan kaupunki syntyi Vammalan ja muutaman ympäristökunnan yhdistyttyä kuntaliitoksella. Yhdistymisen seurauksena otettiin laajempaa asutusaluetta kuvannut vanha Sastamalan nimi käyttöön. Vammala nimi elää edelleen ja tarkoittaa nykyään Sastamalan kaupungin keskustaajamaa. Sastamalan kaupungissa asuu tätä nykyä noin kaksikymmentäneljätuhatta asukasta.

Irene ja Juha Eino.

Omalle kierrokselleni sain huippumukavaa peliseuraa Einon pariskunnasta. Irene ja Juha Eino ovat paikallisia Sastamalan Huolto ja Korjaus -firman yrittäjiä.

”Meidän päivät kuluvat autoja huoltaessa ja illalla ehditään vielä pelaamaan golfia, molempia harrastetaan yhdessä”, kertoo Irene, joka toimii myös Lakesiden klubitoimikunnan puheenjohtajana.

Pirunpellon ykköstii sijaitsee vihreän mäen reunalla, tiipaikan vieressä on pieni harjoitusviheriö. Isompi putti- ja chippigreeni sijoittuu parkkialueen laidalle, lähelle rangea ja yhdeksännen väylän viheriötä.

Taukokioski aukee varsinaisen sesongin päästessä kunnolla vauhtiin. Sitä odotellessa klubi on järjestänyt pari golfautoa vapaaseen käyttöön, niillä etuysin selvittänyt ryhmä voi helposti käydä taukokahvilla lähellä sijaitsevassa klubirakennuksessa. Hieno ja toimiva peliliike!

Kenttä alkaa mielenkiintoisella par-nelosella, jonka avaus lyödään ylämäkeen. Paikallistuntemus Pirunpellolla on kovaa valuuttaa. Varsinaisia sokkoväyliä kentällä ei ole, mutta monet väylät vaativat avauksilta ja välilyönneiltä melko lailla onnistuneita lyöntilinjoja ja pallon sijoituksia.

Pirunpelto kiertelee hengästyttävän upeissa kallioisissa metsämaisemissa. Väylät eivät ole mitenkään kapeita, mutta metsän henget kutsuvat helposti liikoja yrittäneitä. Onneksi kentälle on tehty päivityksiä ja pahimmat miinat on siivottu hyvään pelikuntoon.

Oikeita pirunpeltoja kentältä löytyy kaksi ja niiden mukaan kenttä on nimensä saanutkin. Kymppiväylän tiiboksin edestä aukeaa ensimmäinen muutaman kymmenen metrin alue täynnä vanhan pirun heittelemiä kivenmurikoita, myös kolmannentoista väylän perukoilta löytyy samanmoinen kivipelto.

Pirunpellot ovat suojeltuja alueita, niille hukkuneita palloja ei saa mennä hakemaan, vaan ne pitää jättää vihtahousun omaisuudeksi. Paikallissäännön mukaan suojelualueilta saa vapaan dropin. Pirunpellon toinen nimitys on wikipedian mukaan muinaisranta. Lakeside Golfin pirunpellot ovat arviolta parikymmentä metriä viereisten järvien pintaa korkeammalla.

Pirunpelto yllättää myös kauneudellaan. Väylänurmi oli todella hyvässä kunnossa, eikä toukokuisilla viheriöilläkään ollut moitteen sijaa.

Väylä kaksitoista lyödään par-kolmosena pienen järven lahden yli, eikä sen maisemaa ole hehkutettu turhaan. Griinin takana on armahtava rinne, parhaassa tapauksessa se palauttaa jopa parikymmentä metriä liian pitkän lyönnin takaisin putti-alueelle. Kokemuksesta voin vinkata, että kannattaa valita mieluummin liian iso kuin pieni rautamaila.

Lisää golfia kirjoittajalta Vesa Airio: Elämää pallon ympärillä, www.golfcrackers.blogspot.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

  • golftintti says:

    Kerta riitti, kiitos, eikä kiinnosta edes mennä katsomaan mitä on parannettu. Toisille Kerimaa on myrkkyä, mutta itse koen sen positiivisesti haastavaksi ja jännittäväksi, Pirunpellolla odotin vain, että kierros loppuisi.
    Loistava idea tuo golfautoapu! Sitä toivoisi esim. Linna Golfin kopioivan, kun etuysillä ei ole WC:tä lainkaan ja takaysilläkin sen paikka on hieman väärä. Autolla ajaisi sinne nopeasti seiskalta kasille siirtyessä, samoin takaysillä yhdeltätoista kahdelletoista. Sama laina-autopaikka toimisi molemmille ja Linnasta poistuisi kentän ainoa negatiivinen asia.

  • handepumpulla says:

    Onneksi Pirunpellolle saapuu 16.6 jonkin asteisia asiantuntijoita jotka toteavat griinit olevan kansallisesti huippuluokkaa.Hyvä pelielämys vaatii myös jokusen väyläosuman ,Pirunpelto vaatii hieman ajatusta ehkä ei niinkään pääseekö golfautolla baariin vai ei.
    Nim.Loistokenttä