30.6.– 7.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][0]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Vuoden 2018 luetuimmat: Kartalta kadonneet – Suomessa on ollut ainakin 34 golfkenttää, joita ei voi enää pelata

W-Golf Mäntsälä lopetti toimintansa vuonna 2013. Viisi vuotta myöhemmin otetussa Googlen ilmakuvassa näkyy, kuinka luonto on valtaamassa kenttäalueen.

Toimintansa lopettaneiden golfkenttien tarina kiinnosti lukijoita 2018 poikkeuksellisen paljon, siksi julkaisemme sen uudelleen.

Suomen ensimmäisen golfkentän, vuonna 1932 avatun Helsingin Golfklubin, jälkeen maahamme on rakennettu laskutavasta ja golfkentän kriteereistä riippuen noin 225–235 golfkenttää. Ja kun Suomeen on golfkenttä rakennettu, se on yleensä myös golfkenttänä pysynyt. Noin 85 prosenttia kaikista rakennetuista kentistä on yhä pelattavissa.

Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalon kirjanpidon mukaan Suomessa on kuitenkin ollut ainakin 34 sellaista golfkenttää, jota ei voi nykyisin enää pelata. Osasta kenttiä on tullut luonnonvaraisina kasvavia nurmialueita, osa on jäänyt lentokenttien alle ja joidenkin tilalle on rakennettu kiinteistöjä tai muuta infrastruktuuria. Samalle alueelle rakennettuja tai laajennettuja kenttiä ei ole laskettu Koivusalon ylläpitämällä listalla eri kenttinä.

Suurin osa golfkartalta kadonneista kentistä on maamme vanhimpien golfyhteisöjen aiempia kenttiä, joilta on siirrytty suuremmille ja nykyaikaisimmille kentille lajin kehittyessä ja harrastajamäärän kasvaessa. Vain harva kenttä on lopettanut toimintansa taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Mielenkiintoinen poikkeus maamme vanhimpien kenttien joukossa on Helsingin Golfklubi.

Moni vanhempi golfseura on päätynyt nykyisille sijoilleen useammankin kentän kautta. Vuonna 1938 perustettu Viipurin Golf on ehtinyt rakentaa jo viisi kenttää, joista kaksi viimeisintä, Kahilanniemi ja Etelä-Saimaa, ovat tällä hetkellä käytössä. Kolmesti ovat muuttaneet myös Porin Golfkerho sekä Kymen Golf Kotkassa. Oulun Golfkerhon tie on vienyt Oritkarin ja Kaukovainion kautta Sankivaaraan ja kaupungin keskustan tuntumaan sijoittuneessa Kokkolan Golfissa on jo kauan sitten jätetty taakse Sannanrannan ja Jänismaan kentät. Myös Lahden Golfissa pelataan jo seurahistorian kolmannella kentällä.

Mielenkiintoinen poikkeus maamme vanhimpien kenttien joukossa on juuri Helsingin Golfklubi, joka on edelleen alkuperäisellä paikallaan Helsingin Talissa.

Viimeisimmät kentät, joilla viimeiset kierrokset on jo pelattu, ovat Himoksen vanha kenttä, Mäntsälän W-Golf, Kuusvaara Golf Joensuun eteläpuolella sekä Laukanlampi Golf Pieksämäellä.

Edellisten joukkoon uhkaa liittyä maamme uusin kenttä, Vantaan Golfpuisto, jonka viime vuoden heinäkuussa avatulla etuyhdeksiköllä ehdittiin pelata vain muutama kuukausi ennen talven tuloa. Tällä kaudella Vantaan Petikossa sijaitsevaa kenttää ei ole avattu pelattavaksi, ja golftoiminnan jatkuminen alueella on epävarmaa. Vantaan Golfpuisto Oy on ajautunut vakaviin ongelmiin sekä Vantaan kaupungin että viranomaisten kanssa, ja emoyhtiö United Golf Group on jo asetettu konkurssiin.

Korjaus (7.8.2018 klo 10:20): Juttua on korjattu jutun julkaisemisen jälkeen tulleiden päivitettyjen tietojen mukaan. Kartalta kadonneita golfkenttiä on tullut Golfliiton tietoon 7.8. mennessä 34 kappaletta.

34 kenttää, joita ei ole enää mahdollista pelata

Lista on viitteellinen ja siltä saattaa puuttua joitakin kenttiä. Samalle alueelle rakennettuja tai laajennettuja kenttiä ei ole laskettu eri kenttinä. Täydentäviä tietoja voi toimittaa Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalolle: jari.koivusalo@golf.fi / 040-66301277

Kenttä Reikiä Paikkakunta
Arctic Golf, Saarenkylä 6 Rovaniemi
Aura Golf, Artukainen 9 Turku
Helsinki, pallokenttä 6 Helsinki
Himos Golf 9 Jämsä
Huhkojärvi 9 Keuruu
Ikaalisten Golf, kylpylän (par 3) Ikaalinen
Jyväs-Golf, Laajavuori 6 Jyväskylä
Pirkanmaan Golf, Karkku 9 Vammala
Koillis-Golf 9 Pudasjärvi
Kokkolan Golf, Sannanranta 4 Kokkola
Kokkolan Golf, Jänismaa 6 Kokkola
Kuusamon Golf, Ruka 9 Kuusamo
Kuusvaara Golf 9 Hammaslahti
Kymen Golf, Kymin lentokenttä 9 Kotka
Kymen Golf, Katajaisten urheilukenttä 9 Kotka
Kymen Golf, Huuhkajavuori 9 Kotka
Lahden Golf, Hollola 9 Hollola
Lahden Golf, Mukkula 9 Lahti
Laukanlampi Golf 9 Pieksämäki
Nordcenter, par 3 -kenttä 3 Raasepori
Nupurin Golf 9 Espoo
Oulun Golfkerho, Oritkari 9 Oulu
Oulun Golfkerho, Kaukovainio 9 Oulu
Porin Golfkerho, Kaarluoto 9 Pori
Porin Golfkerho, Lentokenttä 9 Pori
Porin Golfkerho, Urheilukeskus 9 Pori
Riihivuori Golf Muurame
Suur-Helsingin Golf, Rastila 6 Helsinki
Tarina Golf (ent. Puijon Golfseura), Puijo 9 Kuopio
Vihti Golf Club, Par 3 9 Vihti
Viipurin Golf, Huusniemi 9 Viipuri
Viipurin Golf, Maaskola 9 Viipuri
Viipurin Golf, Leiri 9 Lappeenranta
W-Golf Mäntsälä 9 Mäntsälä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)