Jääpolte vaanii golfkenttiä - Golfpiste.com

7.–14.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Jääpolte vaanii golfkenttiä

Pelikauden varhainen käynnistyminen edellisvuoden tapaan jäänee toteutumatta. Kenttähenkilökunnan haasteena on vaihtelevien sääolosuhteiden synnyttämä jää väylien ja viheriöiden yllä.

Soittokierros viidelle kentälle kertoo nopeasti sen, että meneillään oleva talvi on ollut yksi vuosituhannen alun hankalimmista Etelä-Suomessa.

”Lämpötilan vaihtelut ovat olleet poikkeuksellisen voimakkaita. Kunnon lumipeitettä ei ole ollut suojaamassa, viheriöt ja väylät ovat jäätyneet ja sulaneet useaan otteeseen. Kenttähenkilöstöllä on riittänyt puuhaa etenkin viheriöillä jään rikkomisessa ja sen poistamisessa, sekä hiekottamisessa”, kuvailee Tapiola Golfin kenttämestari IlkkaKaivosoja omaa ja kolleegojensa kiireitä.

Kaivosoja toimii yhtenä aktiivisimmista jäsenistä kenttämestarein facebook-ryhmässä, jossa kokemuksia ja kuvia sekä hoito-ohjeita ammattikunnan kesken vaihdetaan.

”Tulevasta keväästä on tulossa kentänhoidon kannalta hyvin haasteellinen laajalla alueella Etelä-Suomessa. Vaikka viheriöiden jäänpoistossa ja talvihoidossa onnistuttaisiinkin hyvin, jäisten väylien alta paljastuu monilla kentillä mustia, ruohottomia alueita joiden kuntoon saattaminen ottaa aikansa”, Kaivosoja ennustaa.

Tapiola muodokkaat viheriöt pidettiin loppukaudesta totuttua nopeampina. Kokeilu sai pelaajilta kiitosta ja sitä tullaan Kaivosojan mukaan jatkamaan kaudella 2017. Putterinvarressa Teemu Selänne.

Tapiolan kentällä käynnistyy neljäs täysi kausi.  Kenttä on avattu kolmen ensimmäisen kevään aikana aina maaliskuussa, kahdesti 11. päivä ja kerran kuun viimeisenä päivänä. Sarjan jatkumiselle Kaivosoja ei uskalla antaa takuuta.

”Sääennusteet eivät vielä kata luotettavasti riittävän pitkää aikaa kentän avaamisen povaamiselle. Viheriöt ovat säästyneet jääpoltteelta, väylät ovat kärsineet. Tämä ei kuitenkaan viivästytä pelien käynnistymistä”, Kaivosoja pohtii tulevien viikkojen tapahtumia.

Tapiolan range on ollut avoinna käytännössä koko talven. Sateelta ja tuulelta suojassa sijaitsevasta alakerrasta pääsee lyömään pallokoneen ”lämmittämiä” palloja.

Vuosaaressa routa syvällä

Itä-Helsingissä Vuosaaressa palloa lyödään hallissa Planmeca Golf Arenalla ympärivuotisesti.

Vuosaaressa kausi on yksi maamme pisimmistä. Kuvassa Ursula Wikström.

Sen vieressä sijaitsevan Vuosaari Golfin toimitusjohtaja Juha Ruponen kertoo samaa tarinaa vaikeasta talvesta.

”Routa on varsin syvällä. Tässä vaiheessa on vaikea ennustaa avaamispäivää. Tahtotila avata ensimmäisten joukossa on kova. Kevätpelaaminen, kuten myöhään syksyllä kentän pitäminen avoinna omille ja vieraille on meille taloudellisesti merkityksellistä”, Ruponen painottaa.

Vuosaaren kenttä suljettiin joulukuun puolivälissä, ravintola on  lounastajille auki ympärivuotisesti.

Meri-Teijossa pitkät perinteet aikaisesta avaamisesta

Meri-Teijon kenttä Salon kupeessa Perniössä oli 90-luvulla pitkään kohde, johon pelinälkäiset suomalaiset ajoivat jopa satojen kilometrien päästä avaamaan kautensa.

Kilpailu pelaajien sieluista on kiristynyt, tarjontaa tullut lisää, mutta Meri-Teijo on edelleen yksi ensimmäisistä.

”Vuoden 2016 viimeiset kierrokset pelattiin uudenvuodenaattona. Sitä edellisenä vuonna kenttä avattiin helmikuun 28. päivä. Vaikea talvi täälläkin on ollut, mutta kenttämestarimme on onnistunut hyvin talvihoidoissa etenkin viheriöiden osalta. Tarkkailemme tilannetta. Tapaisellemme resort-kentälle varhainen avaaminen on taloudellisesti ja imagollisesti tärkeä”, kentän omistajiin lukeutuva vt. toimitusjohtaja Tommy Skogster kertoi maanantaina.

Nordcenterissa Fream-kenttä avautuu ensin

Raaseporissa sijaitseva Nordcenter on aktivoitunut viimeisten vuosien aikana kentän avaamisessa. Edelliskaudella sen kentistä vanhempi, Fream, avattiin maaliskuuun 15. päivä. Nordcenterissakin on ennätyskausilla pelattu jo helmikuussa.

”Kovaa työntekoa meneillään oleva talvikausi on vaatinut kenttähenkilökunnalta. Jäätä on rikottu ja ajettu se pois viheriöiltä. Olemme ottaneet viheriöistä myös koepaloja, vieneet ne lämpimään ja testanneet terveydentilaa. Siltä osin tilanne on vähintäänkin kohtuullinen”, kertoo toimitusjohtaja Markku Valo.

Nordcenter on saanut vuosien varrella paljon tunnustusta kentistään ja puitteistaan ulkomaisissa golfmediossa sekä listauksissa.

Nordcenterissa on tehty kovia taloudellisia leikkauksia ja pudotettu vastiketta 300 eurolla. Kassan tulovirran kannalta varhainen avaaminen on valittu strategia.

”Avaamme välittömästi kun se vaan on mahdollista”, Valo lupaa kaudella 2016 paljon kehuja kevätkunnostaan saaneen Fream-kentän osalta.

Bjärkas hyvässä kunnossa jo keväällä

Kemiön saaressa sijaitseva Suomen ainoa 18-reikäinen par-kolmoskenttä,  Bjärkasin kenttä lukeutuu perinteisesti ensimmäisiin palveluntarjoajiin green fee-pelaajille.

Viheriöt ja niiden ympäristöt ovat Bjarkasin kentän parhaita ja kauneimpia osasia

Kentän omistaja ja johtaja Fredrik Bergholm pyörittää samassa yhteydessä olevaa tilausravintolaa sekä tyylikkäitä majoitustiloja.

”Meitä talvi on kohdellut suhteellisen hyvin. Parilla viheriöllä saattaa olla ongelmia, kokonaisuutena tilanne on kuitenkin hyvä.”

Bjärkasissa paras sesonki on lomakausi juhannuksesta elokuun loppupuolelle.

”Kenttä on jo varhain keväällä mainiossa kunnossa ja tätä viestiä yritämme rummuttaa yhdessä majoitus-ja ravintolapalveluiden kanssa”, Bergholm jatkaa.

”Varhaisin avaaminen on ollut helmikuun 25. päivä. Nyt näyttää siltä, että se osuu maalis-huhtikuun vaihteeseen.”

Artikkelia korjattu 7.3. klo 10.25: Bjärkasin kenttä on 18-reikäinen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • S.L. says:

    Asiasta mitään tietämättömänä olen ihmetelly miksei Griineille rakenneta ”telttaa” vaikka läpinäkyvästä muovista. Ikäänkuin kasvihuone. Lipunpaikalle vain pysty josta rakenne viedään greenin reunoille saakka. Voisi olla vaikka tukipuiden/rimojen varassa. Uskoisi tuon sulattavan greenin nopeammin ja kasvukausi alkaisi greenien osalta aiemmin. Sen sijaan että hiekoitetaan ja kasvatetaan greeni nurmea useita viikkoja ellei kuukausia.

  • Palmerin Arska says:

    Iitin kentällä ei ainakaan hiekoiteta keväällä,harsot pistetään greeneille heti kun on mahdollista,jääpoltteellakaan ei ole niin väliä Iitissä, koska kenttämestari kasvattaa sammalta greeneillä, en tiedä onko tarkoitus sammaloiduttaa greenit niin ettei tarvi enään leikkuria käyttää greeneillä, vai onko mestarin optikolla käynnistä liian pitkä aika. Voihan se olla että vika on hallituksen, eivät anna ostaa hiekkaa, greeniremontteja odotellessa.