Näyttävästi remontoitu huippukenttä ja kodikas ysireikäinen olivat tämänkertaisen Golfpisteen Kenttärankingin kaksi suurta voittajaa.
Golfpisteen Kenttärankingin ykkönen on golfkenttien kuningas – ja kuninkaalla on tänä vuonna uusi linna.
Kenttärankingin historian menestyksekkäin kenttä, kahdella edellisellä kerralla maamme parhaaksi valittu Vanajanlinna Golf & Country Club, saa nyt väistyä kärkipaikalta, mutta linnasta ei päästä pitkälle. Suomen paras golfkenttä vuosimallia 2023 on nimittäin niin ikään ”linnakenttä”.
Ålands Golfklubbin suuresti suitsutettu Slottsbanan nousee kahden vuoden takaiselta kolmannelta sijaltaan maamme ykköseksi. Slottsbananin voitto on suorastaan ylivoimainen, ja kenttä rikkoo ykköseksi rymistellessään myös useita Kenttärankingin ennätyksiä.
Kokonaispisteillään 88,51 Slottsbanan tekee Kenttärankingin uuden ennätyksen.
Ahvenanmaan ykkönen menestyi arvioinneissa jo vanhalla kentällään, mutta kun Slottsbanan avattiin 2,5 miljoonan euroa maksaneen peruskorjauksen jälkeen uudelleen heinäkuussa 2020, se nousi vielä kokonaan uudelle tasolle. Kentän vertaansa hakevat griinialueet lumosivat heti golfarit, mutta kesti vielä yhden arvioinnin verran ennen kuin suomalaiset nostivat Slottsbananin listan kärkeen.
Kenttäranking 2023 on Slottsbananille jättipotti. Se palkitaan parhaana kaikissa kolmessa varsinaista kenttää arvioivassa kategoriassa. Suunnittelu arvioidaan maan parhaaksi, samoin kentän kunto, ja Slottsbanan vie jopa Suomen kauneimman kentän tittelin kategoriaa aiemmin itsevaltaisesti hallinneelta Viipurin Golfin Etelä-Saimaalta.
Kokonaispisteillään 88,51 Slottsbanan tekee Kenttärankingin uuden ennätyksen. Samoin ero kakkoseen on kaikkien aikojen suurin, 1,09 pistettä. Estetiikastaan Slottsbanan saa arvosanan 9,43, mikä on Kenttärankingin kaikkien aikojen korkein pistemäärä yksittäisessä arviointikategoriassa.
Nordcenterissä parhaat 36 reikää
Kenttärankingin kakkonen on edellisen arvioinnin tapaan Nordcenterin Fream-kenttä. Se hävisi vuoden 2021 arvioinnissa maan parhaan tittelin vain kolmella sadasosapisteellä, eikä onnistu vielä kipuamaan ykköseksi, vaikka nostaa edelleen kokonaispisteitään (87,42).
Nordcenterin rankingmenestystä täydentää kuitenkin se, että Raaseporissa sijaitsevan golfkeskuksen toinen kenttä, Benz, on 86,97 pisteellään komeasti kokonaisrankingin neljäs. Nordcenter tarjoaa maan parhaan 36 reiän kokonaisuuden, ja kuuluu kärkikolmikkoon myös palveluidensa osalta. Nordcenteriin menee toisen kerran peräkkäin myös parhaan ravintolan palkinto.
Palkintokategorioista suurin vaihtuvuus nähdään aina Kehittynein kenttä -kategoriassa.
Kolmanneksi kentäksi kokonaisrankingin palkintopallille nousee Tahko Golfin Old Course. Kentän kokonaispisteillä (87,09) olisi voitettu kaksi vuotta sitten koko ranking, mutta sijoitus on nytkin komea. Old Course on tasaisen vahva rankingin kaikilla mittareilla. Myös lomakeskuksen kakkoskenttä Lake & Forest menestyy hyvin sijoittuen kokonaisrankingissa 16:nneksi.
Eerikkala Golfin hattutemppu
Tämänvuotisen Kenttärankingin toinen suurmenestyjä Slottsbananin ohella on yhdeksänreikäinen pikkukenttä. Pohjois-Savon Tervossa sijaitseva Eerikkala Golf vie nimiinsä peräti kolme eri kategoriapalkintoa.
Hinta-laatusuhteeltaan Eerikkala oli ykkönen jo edellisessä arvioinnissa, ja uusii nyt voittonsa. Tällä kertaa se huomioidaan myös maan viihtyisimmän golfkentän palkinnolla. Edellisten jälkeen ei ole enää yllätys, että kokonaisrankingissa jo 18:nneksi kipuava Eerikkala on myös maan paras yhdeksänreikäinen golfkenttä.
Kategorioissa tuttuja voittajia ja uusia menestyjiä
Kenttärankingia joinakin vuosina jopa tylsyyteen asti hallinnut Vanajanlinna putoaa piikkipaikalta yllättäen jopa kuudenneksi, vaikka kokonaispisteet ovat edelleenkin korkeat. Vanajanlinna tunnetaan erinomaisen kenttänsä lisäksi ensiluokkaisesta palvelustaan, ja siitä se tälläkin kertaa palkitaan maan parhaana. Useasti voittamassaan Kunto ja viimeistely -kategoriassa Linna on tällä kertaa kakkonen.
Palkintokategorioista suurin vaihtuvuus nähdään aina Kehittynein kenttä -kategoriassa, joka on myös yksi mielenkiintoisimmista. Kategoriassa menestyminen edellyttää aina huomattavaa pisteparannusta, ja palkinnoille on erittäin vaikeaa päästä perättäisissä Kenttärankingeissa.
Kenttäranking, tehtiin nykymuotoisena nyt neljättä kertaa.
Kehittyneimmän kentän -palkinto menee tänä vuonna Viipurin Golfin kakkoskentälle, Kahilanniemelle. Kokonaisarvosana paranee peräti 6,22 pistettä, ja sijoitus kohoaa huimat 50 pykälää. Kategorian kakkonen on Meri-Lapin Golf, jonka sijoitusparannus on vielä hurjempi, peräti 59 sijaa arvosanan parantuessa 5,49 pistettä. Kehittyneimpien kenttien kolmospalkinto menee perinteikkäälle Porin Golfkerholle 4,44 pisteen parannuksesta.
Kartanogolfilla tyytyväisimmät jäsenet
Varsinainen Kenttäranking-arviointi perustuu vain vieraspelaajien tekemiin arvioihin, mutta tiistai-iltana Otavamedian tiloissa järjestetyssä Kenttärankingin palkitsemistilaisuudessa noteerattiin tuttuun tapaan myös kenttien jäsenten arviot omista kentistään. Golfliiton Aarni Nordqvist jakoi tilaisuudessa perinteisen Tyytyväisimmät jäsenet -erikoispalkinnon, joka myönnetään Golfliiton hallinnoiman Pelaaja Ensin -kyselyn parhaan NPS-luvun saaneelle kentälle.
Tyytyväisimmät jäsenet löytyvät tällä kertaa Joroisten Kartanogolfista, jonka NPS-luku 85 on erittäin korkea. Kartanogolf menestyy myös Kenttärankingissa, sillä se on kokonaispisteissä komeasti kymmenes ja kentän hinta-laatusuhde arvioidaan maan kolmanneksi parhaaksi. Vieraspelaajatkin viihtyvät, sillä Kartanogolf on Viihtyisin golfkenttä -kategorian neljäs.
Suomen golfkenttien suuri arviointitutkimus, Kenttäranking, tehtiin nykymuotoisena nyt neljättä kertaa. Tulokset palkittujen kenttien takanakin ovat erittäin mielenkiintoisia, ja niitä käsitellään Golfpisteen eri foorumeilla kauden mittaan vielä monista eri kulmista.
Kenttäranking-sivustollamme voit tutustua kaikkien vähintään 30 arviota saaneiden kenttien tuloksiin ja tutkia omilla kategoriavalinnoillasi myös vaihtoehtoisia palkintokategorioita.
Arvioinnin tuloksiin ja taustoihin pureudutaan tarkemmin myös Golfpiste Podcastin Kenttäranking-jaksossa, joka julkaistaan keskiviikkona iltapäivällä.
Lue seuraavaksi: Kenttäranking 2021 – Katso kaikki tulokset
Missä on Kenttäranking 2023 koko raportti?
Golfpiste.com etusivulla, aivan ensimmäinen ilmoitus ylhäällä. Ollut siinä jo eilisestä lähtien.
tali ohitti jo hirvihaaran ja luukin, huikeeta…
On kyllä mielenkiintoisia tuloksia. Kohdassa Design, reititys, pelattavuus sekä Tahko että Viipurin golf ovat saaneet todella hyvät pisteet. Tahkolla tahkotaan peltoa ristiin rastiin, eikä reitityksen loogisuudella ole mitään tolkkua. Viipurin Golfissa on muutamia väyliä, joiden osalta pelattavuus on kaikkea muuta kuin huippuluokkaa. Toki molemmissa on järvi vieressä ja maisemat paikoin komeita, mutta nämä asiat kai liittyvät muihin seikkoihin.
Toki asioista voi olla montaa mieltä, kriteerien tulkinta kyllä vaihtelee.
Juuri Design, reititys, pelattavuus ovat asioita josta suurin osa klubigolfareista ei ymmärrä erityisen paljon, jos mitään. Kenttäranking pitäisi olla asiantuntijaraadin tekemä, että sillä olisi oikeasti jotain arvoa.
Ns. Asiantuntijoillakin on aika ajoin pallo outissa ihan yhtä paljon kuin harrastelijoillakin. Vai miten vakavasti voi suhtautua edelliseen Golf Digestin ”asiantuntija”-rankingiin, jossa Tapiola oli sijalla 5 ja Vuosaari sijalla 6. Sitä paitsi huippupelaajat ja klubituupparit arvostavat usein kovin eri asioita
Eli asiakkaat ovat väärässä? Nämä ”asiantuntijoiden” tekemät reittaukset ovat ainakin Suomessa aivan umpikorruptoituneita. Kyllä kentän käyttäjiltä saa ja pitää kysyä arviota kentistä. Tämä on paljon läpinäkyvämpi mittaus kuin mikään muu. Rankingin analyysin voisi julkaista kyllä myös eri tasoitusryhmien ja vaikka sukupuolen mukaan, koska data tähänkin on.
Klubipelaaja: ”Tahkolla tahkotaan peltoa ristiin rastiin, eikä reitityksen loogisuudella ole mitään tolkkua.”
Onpahan erikoinen näkemys Tahkon kentistä, mikäli mielipide koskee Old Course ja Lake & Forest -kenttiä?! Kumpikaan kenttä ei ole pellolla, väylät etenevät johdonmukaisesti, eivätkä ne mielestäni risteä missään kohtaa. Ellei Old Coursen 2,3,4 väylien solmukohtaa pidä risteävänä.
Mutta kuten KP jo kirjoitti, ”asioista voi olla montaa mieltä”… näemmä
Tällä tutkimuksella ei ole oikein edes viihdearvoa.
En kiistä top 15 sijoitusta, mutta loppu on aivan puuta-heinää.
Kahilanniemi on kiva pikkukenttä keskellä kaupunkia. Olen pelannut sen ainakin 15 kertaa……. mutta,…mutta…tämä tutkimus kertoo nyt ”vakavalla naamalla” että esim Meriteijo -61 sijaa sen alapuolella EGS -57, Tammergolf -48, Vuosaari -36, jne. jne. jne. Eihän näitä kenttiä nyt edes pysty vertaamaan keskenään.
Camoon! Ihan oikeesti… 🙁
Kun vertaa joitakin itse pelaamiaan kenttiä toisiin, niin lopputulos on monien kohdalla täysin erilainen.
Jos kentästä on annettu vain 30 arviota, sitä ei mielestäni voisi kelpuuttaa mukaan tutkimukseen – virhemarginaali on liian iso – jopa 4-5 pistettä/kymmeniä sijoja.
On huomattava, että kenttäkohtainen virhemarginaali ei riipu vastausten kokonaismäärästä. IroResearchin mukaan jo 500 vastausta (tietenkin per kenttä) riittää, jotta tutkimus olisi pätevä. Jos arvioita on 300, virhemarginaali voisi olla luokkaa ±1 piste, yleensä muutama sija suuntaan tai toiseen. (Riippuu myös vastauksien hajonnasta. Lisäksi on virhetekijöitä, joiden osuutta ei tuossa ole voitu ottaa huomioon).
Ehkä silti jo 300 vastausta riittää, kunhan tulokset annetaan korkeintaan yhden pisteen tarkkuudella. Tasasijoituksia tulisi paljon ja tuloslistalle jäisi ehkä vain kolmannes Suomen kentistä. Ei se mitään haittaa, päinvastoin. Kyse on kuitenkin lähinnä elämysten arvioimisesta – elämysrankingista, jossa (sattumista johtuvat) pisteiden sadasosat eivät saa olla ratkaisevia.
Suomen huippukenttien keskinäisen paremmuusjärjestyksen jättäisin asiantuntijoiden ratkaistavaksi. Kansainvälisten mittarien mukaan, ilman elämyksiä.
Minusta Golfpisteen kysely-ranking ja siinä saa klikkaamalla muutakin kuin ”kokonaiselämyksen”. Kyseessä on tietenkin viihdearvo, mutta sitähän golf mitä suurimmassa määrin. Sama asia koskee melkein kaikkia kyselyjä, jopa presidentin vaaleja, mutta vielä enemmän hotelleja, ravintoloita, jne. Voisimmehan me jättää presidentinvaalinkin asiantuntijoiden ratkaistavaksi.
Ei siis ole mitään syytä ”jättää huippukenttiä pois tästä”, vaan pitää asiantuntija-rankingin tämän rinnalla ja on hyvä verrata, miten saman kentän näkee klubituuppari vs. asiantuntija. Mutta niin kaupan kuin Vuosaari ja Tapiola ovat ”asiantuntija”rankingissa top 6 joukossa, kyseenalaistan sen, mitä hyötyä kenellekään on tällaisista ”asiantuntijoista.
Ei siis ole mitään syytä ”jättää huippukenttiä pois tästä”, vaan pitää asiantuntija-rankingin tämän rinnalla ja on hyvä verrata, miten saman kentän näkee klubituuppari vs. asiantuntija.”
Juuri tätä tarkoitinkin. Asiantuntijarankingissa mukana esim. 20 elämysrankingin parasta kenttää (1 per klubi?). Tästä rankingista jättäisin pois kategoriat ilmapiiri ja viihtyvyys sekä palvelu – riippuvat henkilökunnasta, ei itse kentästä – sekä myös hinta-/laatusuhteen (hinta vaihtelee, erikoistarjoukset, eri arvioijilla eri kriteerit).
Vahinko vain, että kenttäranking sisältää kaiken maailman höpinää. Kenttäranking mielestäni pitäisi muodostaa esim: Kunto ja layout kriteereistä. Muuhan on jonninjoutavaa kukkahattutäti höpinää.