Hirsalassa on jatkossa käytössä viisi tiipaikkaa. Linnassa muutos on osa isompaa uudistusta.
Jos kuulut siihen harvalukuiseen joukkoon, joka hallitsee golfin sen verran hyvin, että haluaa kentältä mahdollisimman paljon haasteita, on tämä uutinen mieleesi: Hirsalassa otetaan käyttöön viides tiipaikka. Se on väriltään musta.
”Hirsala Golf on alun perin rakennettu siten, että se mahdollistaa kovatasoisetkin kilpailut, ja mustat tiit ovat luonnollinen jatkumo tukemaan tätä”, kertoo Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto.
Hirsala ei missään nimessä lukeudu maamme helpoimpiin kenttiin ja mustilta tiiltä pelattuna se tarjoaa takuulla haastetta vähän harjaantuneemmillekin golfareille. Mittaa koko komeudella on sen jälkeen 6302 metriä. Tiipaikkojan valinnassa Hirsala on konsultoinut mm. Roope Kakkoa ja Tapio Pulkkasta.
Mustat tiit näkevät päivänvalon myös Linna Golfissa. Siellä ne kuitenkin vain korvaavat vanhat valkoiset tiit, jotka siirtyvät entisten keltaisten paikoille. Entinen keltainen taas korvaa entisen sinisen, joka poistuu kokonaan. Etutiit ovat siis jatkossa edelleen punaiset ja tiipaikkojen kokonaismäärä on neljä.
Jatkossa valtaosa miespuolisista golfareista siis pelaa kenttää entistä lyhyempänä, sikäli kun jatkossakin avaa keltaiselta tiiltä. Ja keskivertomiesharrastajahan ei keltaiselta pois vaihda kuin pakon edessä, ei vaikka draivi ei kantaisi enää juuri 150 metriä pidemmälle.
Se on huomattu myös Linna Golfissa.
”Aika moni mies vierastaa sinistä tiitä. Meillä niiden käyttö jäi tosi vähäiseksi. Kenttämme on myös aika pitkä. Kun keltainen tii siirtyy vähän eteenpäin, väylä lyhenee monesti juuri sen ratkaisevan 10–20 metriä, jolloin griini on helpompi saavuttaa ja pelistä nautitaan enemmän”, Linna Golfin asiakkuuspäällikkö Karri Koivu kertoo.
Vastaavasti uusilta keltaisilta pelattuna Linnan slope laskee, eli lyöntejä ei enää saa ’eteen’ yhtä paljon kuin ennen.
”Ero ei kuitenkaan ole kovin suuri. Ja ainahan voi edelleen pelata keltaisilta, tai vaikka sieltä mustilta”, Koivu muistuttaa.
Linnan kenttä sloupattiin edellisen kerran viime vuonna, eli uusia tiipaikkoja ei erikseen sloupata uudelleen.
Eihän nää mustat tiit mikään uusi juttu ole. Meilläkin niitä on jo pitkään käytetty. Tosin ihan etutiinä junnuille ja aloittelijoille.
Eikö tämä avauslyöntipaikkojen nimeäminen värien mukaan ala olla jo historian havinaa? Edistyksellisillä kentillä onkin siirrytty kertomaan tiipaikka kentän kokonaispituuden mukaan kyseiseltä lyöntipaikalta ja tällöin jää tunnepohjainen suhtautuminen esim. keltaiseen tai siniseen tiipaikkaan pois.
Toivottavasti värikoodaus pysyy jatkossakin käytössä fiksuilla kentillä. Mielestäni on kenttäyhtiön taitoa kertoa esim. keltaisella värillä, mikä on sopiva taitotaso pelaajille ko. lyöntipaikalla.
Hankala numerosysteemi joutaisi sortti-asemalle.
Minusta värit on ehdottamasti paremmat, näkee jo kaukaa missä oikea lyöntipaikka on. Noiden numeroiden muistelu on turhauttavaa.
Miten Linnan slopen kanssa oikeasti käy? Ensin mainitaan, että ”keltaisilta slope laskee” mutta viimeisessä kappaleessa ”slope ei muutu mihinkään”.
Tuo Linnan touhu tuntuu värikikkailulta, mutta kaiketi se aikanaan toimi Kytäjälläkin. Tiipaikkojen värit ovat hyvä siinä mielessä, että jo kaukaa näkee oman tiipaikan (erityisesti korotetuille tiipaikoilla), mutta toisaalta tiipaikkojen nimeäminen kokonaispituuden mukaan on helpompi vieraspelaajalle. Voisiko olla molemmat, eli ”virallisesti” kokonaispituuden mukaan, mutta värillisellä tolpalla ohjattaisiin oikealle tiipaikalle.
Peuramaalla näytti tällä kaudella otetun käyttöön värilliset tiipaikan merkinnät mihin on myös kirjailtu numeroilla pituudet. Toimiva ratkaisu minunkin mielestä.
Sekä että on hyvä erityisesti kun vieraskenttiä kiertää yhtään enemmän.