Annika Sörenstam vierailee torstaina ja perjantaina Tallinnassa markkinoimassa EGCC:n uutta kenttäprojektia sekä alueelle rakennettavaa 150 huoneen hotellia sekä kylpylää.
Sörenstamin suunnitteleman kentän rakennustyöt aloitetaan pelikauden 2016 päätyttyä. Valmista pitäisi olla kaudella 2019, viimeistään 2020 riippuen siitä, miten vielä osittain auki oleva rahoitus hankkeelle järjestyy.
”Käytössä oleva maa-alue on erittäin kaunis ja golfkentälle sopiva. Se muistuttaa paljon niitä maisemia jollaisissa kasvoin Ruotsissa. On suuri etuoikeus saada suunnitella kenttä EGCC:n kokonaisuutta täydentämään”, Sörenstam runoili torstain tiedotustilaisuudessa.
”Tavoitteeni golfkenttiä suunnitellessa on säilyttää alueen alkuperäinen ilme ja istuttaa väylät siihen sopivaksi. Haluan, että kenttäni ovat strategisesti haastavia ja mieleen jääviä kokemuksia pelata riippumatta pelaajan tasosta”, Sörenstam jatkoi.
Uusi kenttä rakennetaan nykyisen 9-reikäisen Stone Coursen ja sen takana sijaitsevan peltoalueen päälle. Takatiiltä mitaksi on suunniteltu 6445 metriä, junioreille ja aloittelijoille tarkoitettu mitta on noin 4000 metriä.
Sörenstamin työmaaksi tuleva alue on kokonaisuudessaan erittäin tasainen. Maansiirtotöitä ei aikoinaan tehty Stone Coursella, hyvin todennäköistä on saman ”luonnon ehdoilla , perinteitä kunnioittaen” rakennustyylin jatkuminen.
Alueella on yhteensä 11 hautamuistomerkkiä, joista vanhimmat ovat ajalta 1000 vuotta eKr.
”Ilman golfkenttää tietoisuus näiden historiallisesti arvokkaiden hautojen olemassaolosta olisi pieni. Nyt niitä käyvät ahkerasti katsomassa historiantutkijat sekä opiskelijat, EGCC:n toimitusjohtaja Hanno Kross ylpeilee.
Mediatilaisuudessa Sörenstam ja kentän suunnittelussa sekä rakentamisessa pääroolissa oleva European Golf Designin edustaja painottivat sitä, että kierroksesta ”Annika Coursella” pitää tulla ensisijaisesti hauska.
”5000 metrin mittainen kenttäkin on merkittävälle osalle pelaajista pitkä. Olemme jopa ajatelleet sellaista, että lyhimmältä tiiauspaikalta pelattuna kaikki viheriöt olisivat tavoitettavissa ( pitkälyöntisillä) yhdellä lyönnillä”, European Golf Designin toimitusjohtaja Jeremy Slessor muistutti tilaisuudessa.
Suuria kasvutavoitteita Ruotsin osalta
Estonian Golf & Country Clubin Sea Course on rankattu maan kuudesta valmiista kentästä parhaaksi. Virossa on noin 3000 harrastajaa, jäsenten määrä on hyvässä kasvussa-ainakin prosentuaalisesti.
”Lienemme tässä sarjassa jopa maailman ykkösiä. Käsitykseni mukaan Viron golfarien määrä voi kasvaa seuraavien 10-15 vuoden aikana nykyisestä jopa kymmenkertaiseksi”, Hanno Kross visioi.
Suomalaisten osuus Sea Coursella pelatuista kierroksista (23000) on peräti 6000, ruotsalaisten vain 300. ”Ruotsi on vaikea ja kilpailtu markkina-alue. Tahtotilamme on se, että muutaman vuoden kuluttua myös ruotsalaisten tekemien kierrosten määrä on tuo 6000”, Hanno Kross jatkoi.
Molemmat tavoitteet ovat hurjia, mutta toki mahdollisia.
Annika Sörenstam suunnitteli seuraavan kerran tulevansa Tallinnaan perheensä kanssa lautalla Ruotsista.
”Miksi teidän suomalaisten määrä on ruotsalaisiin nähden niin suuri”, yli sata päivää vuodessa busineksiensa takia matkustava Sörenstam kysäisi allekirjoittaneelta.
”Uskoisin suurimman syyn johtuvan etäisyydestä. Helsingistä Tallinnaan matka on jatkossakin laivalla kaksi tuntia, Tukholmasta reilusti toistakymmentä”, vastasin.
Sörenstam oli aidosti kiinnostunut myös Suomen golfin tilasta. Hän vieraili toistaiseksi ainoan kerran maassamme vuonna 2004, jolloin Minea Blomqvist hävisi 18 reiän näytösottelun Kulloossa.
”Tutustuin eillen illalla Tallinnan kaupunkiin. Viehättävän oloinen paikka, etenkin vanhan kaupungin alue jossa mielellään viettäisi pidemmänkin ajan”, Sörenstam summaili syitä joiden johdosta hän haluaa seuraavalla matkallaan yhdistää työn ja perhematkailun.
Estonian Golf&Country Clubille sekä Annika Sörenstamille torstaina julkisuuteen tullut info on varsin luonnollinen ja molempia hyödyttävä liitto.
EGCC tarvitsee Ruotsin markkinoille päästäkseen vetovoimaisen kasvon keulakuvaksi. Sörenstamille tilaus kentänsuunnittelun osalta on vasta uran neljäs ja ensimmäinen Euroopassa.
Uusien kenttien piirustuksia ei ole jonoksi asti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa edes maailman kaikkien aikojen parhaalle naisgolfarille
Teemu Tyry