Aihe: Lipputankorumbaa 2019 - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

Lipputankorumbaa 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Lipputankorumbaa 2019

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 622)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1273794 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  PG

  A:n pallo on viheriöllä 5 m päässä reiästä. Lipputanko on maassa kanssapelaajan B vieressä parin kolmen metrin päässä reiästä. A pyytää, että B laittaisi lipputangon reikään, mutta B kieltäytyy. ”Miksi et laita”, kysyy A. ”Koska sinulle ei ole siitä mitään hyötyä”, vastaa B ja jatkaa: ”Omissa peliryhmissäni en tule pelinopeuden nimissä sallimaan lipputangon kanssa kikkailua, se on aivan vissi ja varma”.

  A kävelee lipputangon luo, nostaa sen maasta ja asettaa tangon reikään. Sen jälkeen hän menee takaisin pallolleen ja puttaa. Pallo ei osu lipputankoon. Aikaa tähän kaikkeen kuluu 30 sekuntia. ”Oikeassa olit, ei ollut mitään hyötyä”, sanoo A ja napauttaa pallon reikään. ”Teinkö virheen, en oikein vielä näitä uusia sääntöjä hallitse… tuomari näkyykin olevan tulossa. Kysytään häneltä”.

  Mikä on tuomarin tuomio?

  #1273795 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Oletan että kyseessä on kilpailu (koska kentällä kiertää tuomari)
  Tuomio:
  Pelattaessa kilpailussa B:lle tulee kahden lyönnin rangaistus (sääntö 10.2/a)

  – pelaaja ei saa antaa pelitapaa koskevia neuvoja toiselle pelaajalle kilpailuissa (esim. mikä olisi edullisempi tai huonompi tapa pelata ko. tilanteessa)
  – sinällään ei ole sääntöjen vastaista kieltäytyä auttamasta pelikaveria lipun poisottamisessa tai takaisinlaittamisessa. Se on vain huonoa käytöstä.
  – A:n kysymys ”miksei B halua auttaa lipun osalta” ei koske sääntöjen mukaista pelaamista, eikä tällaisesta kysymisestä tietenkään seuraa rangaistusta.
  – eikä tilanteessa tapahtunut myöskään rangaistavaa pelin hidastumista.

  #1273809 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Mikä on tuomarin tuomio mihin asiaan? Siihenkö, saiko A laittaa lipputangon reikään ennen puttaamistaan vai mihin?

  #1273812 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Tuomari haluaa ensin tietää, mitä tehtiin ja sanottiin eli mitä tarkalleen ottaen tapatui. Jos jossakin asiassa hänen mielestään joko A tai B tai molemmat ovat menetelleet sääntöjen vastaisesti, hän antaa asianomaisille asiaan kuuluvan rangaistuksen. Jos tuomarin mielestä mitään sääntöä ei ole rikottu, on hänen tuomionsa luonnollisesti: missään ei ole mitään rangaistavaa.

  #1273818 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Koska sinulle ei ole siitä mitään hyötyä”, vastaa B

  Eikös tuo ole ihan ilmiselvä neuvo, eli B:lle rankut 10.2 mukaan.

  Eli kun puttaus lipun kanssa vai ilman on pelaajalle sallittu valinta, kanssapelaajien kommentit puolesta tai vastaan ovat siten minusta aina neuvoja sääntöjen tarkoittamassa mielessä. Asiallinen kommentti voisi siten olla esim ”tiedäthän, että säännöt sallivat 2019 alusta lukien puttaamisen lipun kanssa tai ilman”

  #1273827 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Varmemmaksi vakuudeksi liitän tähän kyseisen sääntökohdan:

  10.2 Advice and Other Help Purpose:
  A fundamental challenge for the player is deciding the strategy and tactics for his or her play. So there are limits to the advice and other help the player may get during a round.

  a. Advice During a round, a player must not:
  • Give advice to anyone in the competition who is playing on the course,
  • Ask anyone for advice, other than the player’s caddie, or
  • Touch another player’s equipment to learn information that would be advice if given by or asked of the other player (such as touching the other player’s clubs or bag to see what club is being used)…..
  …..
  Penalty for Breach of Rule 10.2: General Penalty.

  http://www.usga.org/content/dam/usga/images/rules/rules-modernization/golf-new-rules/Rules%20of%20Golf%20for%202019.pdf
  Oheisen linkin takaa löytyy englanninkieliset golfsäännöt 2019.

  Senkin voi ehkä huomioida että kyseiset sääntökohdat koskevat nimenomaan kilpailua.

  Jokainen tietenkin vastaa itse tekemisistään mutta kenties kannattaa harkita mikälaisia perusteluita kertoo samassa ryhmässä pelaaville jos haluaa peliryhmän muiden pelaajien jättävän käyttämättä sääntöjen suomia mahdollisuuksia/vaihtoehtoja erilaisten pelitilanteiden kohdalla.

  Jos joku joutuu kanssapelaajan toimesta ylläolevan esimerkin mukaisen vaikutusyrityksen kohteeksi kilpailussa, siitä voi toki mainita kilpailujen tuomaristolle.

  Joku paremmin sääntöjä tunteva voinee kertoa onko tahallinen ja tarkoituksellinen väärien tietojen antaminen säännöistä ja sääntöjen suomista mahdollisuuksista rangaistavaa?
  – ainakin teoriassa tällaisella tavalla on mahdollista saada ansiotonta etua itselleen.
  – tai mahdollisesti kykenee tuottamaan haittaa kanssapelaajalle.

  Tietysti parasta on että tuntee säännöt eikä anna toisten johtaa itseään harhaan. Puhumattakaan että joutuisi tilanteeseen jossa jää käyttämättä sääntöjen suomat mahdollisuudet pelaajan itsensä kannalta edullisempaan ratkaisuun.

  Ehkä tämä on vähän teoreettista sääntöjen viilausta, muttei näiden esimerkkien/ratkaisujan miettimisestä ole mitään erityistä haittaakaan.

  #1273834 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Eli kun puttaus lipun kanssa vai ilman on pelaajalle sallittu valinta, kanssapelaajien kommentit puolesta tai vastaan ovat siten minusta aina neuvoja sääntöjen tarkoittamassa mielessä.

  Riippuu siitä, missä tarkoituksessa asiaa kommentoidaan. Esimerkiksi vetoaminen pelinopeuteen ei mielestäni ole sääntöjen tarkoittama neuvo.

  #1273835 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  A pyytää, että B laittaisi lipputangon reikään, mutta B kieltäytyy. ”Miksi et laita”, kysyy A. ”Koska sinulle ei ole siitä mitään hyötyä”, vastaa B ja jatkaa: ”Omissa peliryhmissäni en tule pelinopeuden nimissä sallimaan lipputangon kanssa kikkailua, se on aivan vissi ja varma”.

  Vanhojen sääntöjen puitteissa aika usein greenin ulkopuolelta puttausetäisyydeltä lähestyttäessä kuuli kysymyksen: lipulla vai ilman? Valinnanvapaus tässä tilanteessa oli lyöjällä riippumatta siitä, mikä oli ko. tilanteessa pelitaktisesti fiksua tai pelinopeuden kannalta optimaalista. Pelikaveri pääsääntöisesti noudatti pelaajan toivomusta, vaikka tämä olisi viivästyttänyt peliä sen 10 sekuntia, joka lipun poistamiseen / palauttamiseen kuluu.
  V. 2019 noudatettavissa säännöissä tilanne on käsittääkseni sama, jos pallo on greenillä.

  Jos olen v. 2019 puttaamassa alamäkiputtia metristä (tai ehkä muutenkin), luultavasti haluaisin putata lipun kanssa. Mikäli joku tulisi minulle tässä tilanteessa opettamaan, että tilastollisesti arvioituna siitä ei ole hyötyä tai kieltäytyisi palauttamasta jo poistettua lippua takaisin reikään pelinopeuteen vedoten, en varmaan ryhtyisi siinä kinastelemaan kuka on oikeassa ja väärässä, vaan laittaisin tyynesti lipun reikään. Jos putti sattuisi uppoamaan, saattaisin kyllä todeta kuuluvalla äänellä, että kenenkään besserwisser-urpon ei tarvitse tulla minulle opettamaan puttaamista – ainakaan kesken kierroksen -, tai edellyttämään, että en saa toimia vallitsevien sääntöjen puitteissa, se on aivan vissi ja varma! Jos putti sattuisi menemään ohi, luultavasti toistaisin saman seuraavilla reillä pelkästä vitutuksesta kunnes putti uppoaa.

  #1273836 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  KL1: Riippuu siitä, missä tarkoituksessa asiaa kommentoidaan. Esimerkiksi vetoaminen pelinopeuteen ei mielestäni ole sääntöjen tarkoittama neuvo.

  Tuollaisella vetoamisella ollaan jo hyvin lähellä sääntöjen vastaista toimintaa. Jääköön kuitenkin kilpailujen tuomareiden harkittavaksi onko se sitä. Jos vedotaan/kerrotaan kanssapelaajalle että jostain pelitavasta on etua/hyötyä tai haittaa tulokseen niin siinä on kyseessä jo rangaistavasta ohjeesta.

  Ymmärrät varmasti itsekin että pelaajat saavat kilpailuissa käyttää kaikkia sääntöjen suomia mahdollisuuksia jotka edistää omaa suoritusta.

  Yhtä hyvin voisi ryhtyä vaatimaan/vetoamaan muihin pelaajiin jotta kaikki suorittaisivat puttaamisensa lippu reiässään. Siis peliä nopeuttaakseen. Miten suhtaudut tällaiseen vetoamiseen?

  Toisekseen jos olemme itsellemme rehellisiä niin on yksiselitteisen helppoa ymmärtää että lipun pitäminen pysyvästi paikallaan johtaa varmasti greenityöskentelyn nopeutumiseen. Uskon myös että tästä(kin) tullaan ensi kauden aikana tekemään testejä sekä tutkimuksia.

  Teoriassa sekin on mahdollista että lipun nostelu aiheuttaa ryhmän pelaamiseen hidastumista.
  – mutta kuka siihen hidastumiseen on syyllinen?
  – nekö jotka ottaa lipun reiästä vai he jotka jättävät sen paikoilleen?
  – mielestäni kummallakin pelitavalla on täysin samanveroiset oikeudet pelata haluamallaan tavalla.

  Kysynkin nimimerkki ”KL1:ltä”: millä perustelet sitä että osoitat kahdesta sääntöjen sallimasta pelitavasta vain toisen syylliseksi mahdolliseen pelin hidastumiseen?

  Miten suhtaudut siihen että mahdollinen ”KL2” väittää päinvastoin, lipun poisottajien hidastavan koko ryhmän etenemistä?

  #1273847 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  KL1: Riippuu siitä, missä tarkoituksessa asiaa kommentoidaan. Esimerkiksi vetoaminen pelinopeuteen ei mielestäni ole sääntöjen tarkoittama neuvo.

  Gloffare: Tuollaisella vetoamisella ollaan jo hyvin lähellä sääntöjen vastaista toimintaa. Jääköön kuitenkin kilpailujen tuomareiden harkittavaksi onko se sitä. Jos vedotaan/kerrotaan kanssapelaajalle että jostain pelitavasta on etua/hyötyä tai haittaa tulokseen niin siinä on kyseessä jo rangaistavasta ohjeesta.

  Nyt on Gloffare jo vahvasti hakoteillä.

  Säännöt sallivat monenlaisen tiedon jakamisen, myös sellaisen, joka voi vaikuttaa pelaajan tulokseen. Esimerkkeinä mainittakoon kentällä olevien peliin eri tavoin vaikuttavien alueiden sijainti, näiden alueiden etäisyydet eri pisteistä ja vaikkapa pelinopeuteen vaikuttavat asiat. Neuvoksi moiset asiat muuttuvat vasta sitten, kun pelaajaa tavalla tai toisella opastetaan lyömään jonnekin tai jollakin tavalla. Tuomarina en voisi kuvitella rankaisevani pelajaa siitä, että hän kehottaa kanssapelaajaansa pelaamaan ripeämmin tai siitä että hän kertoo mitkä asiat vaikuttavat ryhmän pelinopeuteen.

  #1273851 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Koska sinulle ei ole siitä mitään hyötyä”, vastaa B

  Kyllähän tämä ohjeen antaminen on nimenomaan pelisuunnitelmaan vaikuttamista. Se, että lippu on reiässä voi olla järkevää tilanteesta riippuen. Entä jos saman neuvon antaisi kun kaveri on valitsemassa puukolmosta vaikka rautaseiska olisi parempi?

  #1273864 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  KL: Riippuu siitä, missä tarkoituksessa asiaa kommentoidaan. Esimerkiksi vetoaminen pelinopeuteen ei mielestäni ole sääntöjen tarkoittama neuvo.

  Oletko aikuisten oikeasti tätä mieltä, vai vaan vänkäät ?

  Jos tuo olisi noin, voisi siis kehottaa kanssakilpailijaa
  ”Pelinopeuden nimissä
  – valitse hieman lyhyempi maila
  – älä ota harkkaswingiä
  – älä käy lukemassa griiniä vastapuolelta
  – älä droppaa linjassa taaksepäin
  – eikä missään nimessä kannata etsiä palloa edes sitä 3min”

  Eli kyllä nämä kaikki ovat neuvoja, eikä se muuksi muutu, vaikka panisi alkuun sanat ”Pelinopeuden nimissä” … se on vissi ja varma 😉

  #1273865 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  En ole lukenut kaikkia näitä 2019 lipputankoviestejä, mutta …

  Mitäs jos kaikki puttaisi loppuun asti lippu reiässä?

  Itse arvaisin että ensi vuonna suurin osa Suomen golfkierroksista pelataan niin että lippu pidetään reiässä koko ajan.

  Suurin osa golfista on harkkakierroksia,
  Ja lipun kanssa puttaaminen on kuitenkin tekemisen kannalta yksinkertaisinta, jää yksi operaatio pois.

  En tietysti rupea kieltämään jos joku edelleen haluaa lipun pois, mutta itselleni ei ole kyllä mitään väliä onko reiässä vai ei.
  Ja jos muutkin ajattelee näin, silloinhan lippu pysyy reiässä kun kellään ei ole tarvetta sitä nostaa.

  #1273878 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Kuuma putteri: Mitäs jos kaikki puttaisi loppuun asti lippu reiässä?

  Itse arvaisin että ensi vuonna suurin osa Suomen golfkierroksista pelataan niin että lippu pidetään reiässä koko ajan.

  Suurin osa golfista on harkkakierroksia,
  Ja lipun kanssa puttaaminen on kuitenkin tekemisen kannalta yksinkertaisinta, jää yksi operaatio pois.

  En tietysti rupea kieltämään jos joku edelleen haluaa lipun pois, mutta itselleni ei ole kyllä mitään väliä onko reiässä vai ei.
  Ja jos muutkin ajattelee näin, silloinhan lippu pysyy reiässä kun kellään ei ole tarvetta sitä nostaa.

  Todennäköisesti juuri näin tulee tapahtumaan ja se lienee ko. muutetun sääntökohdan tarkoituksenakin. Toisaalta ketään ei voi ryhtyä syytteleämään pelin hidastamisesta sen perusteella että pelaaja käyttää sääntöjen suomia mahdollisuuksia/vaihtoehtoja omaan suoritukseensa.

  Kun käytännön kokemuksia uusien sääntöjen vaikutuksista ei vielä ole kovin kattavasti kertynyt on hyvä että täällä keskustellaan kaikenlaisesta aiheeseen liittyvästä. Monissa meileissä nousee esille asiallisia ja perusteltuja näkemyksiä sekä erilaisia, aiemmin kokemattomia, tilanteita joita varmasti tulee jatkossa vastaan kentillä.

  Pelaajien kannalta on pelkästään hyvä että uusittujen sääntöjen myötä saadaan pelaamista helpottavia (ja samalla pelaamista ripeyttäviä) vaihtoehtoja.

  #1273884 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Oletko aikuisten oikeasti tätä mieltä, vai vaan vänkäät ?

  Jos tuo olisi noin, voisi siis kehottaa kanssakilpailijaa
  ”Pelinopeuden nimissä
  – valitse hieman lyhyempi maila
  – älä ota harkkaswingiä
  – älä käy lukemassa griiniä vastapuolelta
  – älä droppaa linjassa taaksepäin
  – eikä missään nimessä kannata etsiä palloa edes sitä 3min”

  Eli kyllä nämä kaikki ovat neuvoja, eikä se muuksi muutu, vaikka panisi alkuun sanat ”Pelinopeuden nimissä” … se on vissi ja varma 😉

  Putti-Possu, menet tässä samaan miinaan kuin Gloffarekin.

  Kussakin kirjoittamassasi kohdassa kehotat pelaajaa tekemään jotakin. Sellainen kehotus on usein neuvo, vaan ei aina:

  – vie se kärry toiselle puolelle viheriötä ennen kuin menet puttaamaan

  Vai onko tuokin sinun mielestäsi neuvo?

  Yleiset huomiot sen sijaan useimmiten eivät ole neuvoja, toki riippuen paljolti siitä mitä huomio sisältää ja missä tarkoituksessa se annetaan:

  – olemme perässä edellä menevää ryhmää. Pääsisimme nopeammin eteenpäin, jos ottaisit vähemmän harkkasvingejä kuin nuo seitsemän.
  – tuo lipputangon edestakas nosteleminen hidastaa meitä ja siksi olemme kohta aikatarkkailussa.

  Meillä on sinun, Putti-Possu, kanssasi varmaankin hieman erilainen tuomarilinja tämän asian suhteen eikä neuvo ole aina niin kovin yksiselitteinen asia, mutta edellä esittämäni esimerkit toivottavasti avartavat näkemystäsi.

  #1273897 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  KL1:– tuo lipputangon edestakas nosteleminen hidastaa meitä ja siksi olemme kohta aikatarkkailussa.

  Kumpi pelaajista aiheuttaa hidastuksen?

  A) Hän joka jättää koskematta lippuun? vai
  B) pelaaja joka nostaa sen pois reiästään?

  Lisäksi, miksi pitää valita sellainen lyöntijärjestys josta aiheutuu tarpeettomia lipun nostamisia?

  Onko mielestäsi mahdotonta että
  – ensiksi puttaavat ne jotka haluavat suorittaa puttinsa lippu paikoillaan. Tämä jälkeen ne pelaajat jotka haluavat putata ilman lippua. Tai pelataan päinvastaisessa järjestyksessä.

  Näin menetellen ei tarvitse nostella lippua useampaan kertaan. Eikä kenellekään aiheudu minkäänlaista haittaa tai pelin viivästymistä.

  Suoraan sanottuna, minun on hieman vaikea käsittää mikä tässä aiheuttaa ongelmia?

  P.S. Jos syntyy kiistaa siitä kuka aiheuttaa pelin hidastumista niin eikö olisi hyvä keino ottaa esille jo aiemminkin ehdottamasi sekuntikello. Sillä on helppo ratkaista kiistat siitä kuka hidastelee greenillä.
  A) ne jotka puttaavat lippu reiässä?
  B) vai nekö jotka puttaavat ilman lippua?

  Suorituksiin kuluva aika kertoo vääjäämättä sen ketkä ryhmässä aiheuttaa tarkkailuun joutumisen ja toisaalta keitä pitää hoputtaa kiirehtimään.
  (minä voin näin luottamuksellisesti kertoa etten todellakaan ole se hidas pelaaja)

  #1273898 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Onko mielestäsi mahdotonta että
  – ensiksi puttaavat ne jotka haluavat suorittaa puttinsa lippu paikoillaan. Tämä jälkeen ne pelaajat jotka haluavat putata ilman lippua.

  Ei ole mahdotonta, mutta mitä luultavimmin aiheuttaa tarpeetonta aikaa vievää sanallista selvittelyä. Kas kun jokainen viheriö ja putti ovat erilaisia, niin on oletettavaa, että pelaaja A haluaa pitää tangon paikoillaan reiällä 1, vaan ei reiällä 2. Tämä johtaa siihen, että jokaisella viheriöllä pidetään pikkuinen palaveri siitä kuka puttaa missäkin järjestyksessä, ja aikaa palaa. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että tuossa sähellyksessä joudutaan hyvin nopeasti seisomaan toisen pelaajan puttilinjalla.

  Gloffare, en mitenkään jaksa uskoa, että jatkossa näitä kaltaisiasi tankointoilijoita löytyy niin suuressa määrin, että tästä asiasta tulee elämää suurempi ongelma.

  #1273899 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  KL1: Gloffare, en mitenkään jaksa uskoa, että jatkossa näitä kaltaisiasi tankointoilijoita löytyy niin suuressa määrin, että tästä asiasta tulee elämää suurempi ongelma..

  Minun mielestäni tässä on keskeisenä kysymys pelaamisen nopeuttamisesta. Ja, olen 100%:n varma siitä että puttaaminen lippua nostamatta, ilman minkäänlaisia maneereita (kts. ruotsalainen video, puttaamisesta lippu reiässään) ohjaa pelaamista nykyistä joutuisammaksi.

  Muussa mielessä tällä yksittäisellä asialla (lipulla vain ilman?) ei ole minulle mitään merkitystä. Osaan kyllä tehdä omat valintani.

  Uskon että mahdollisuus puttaamiseen lippu paikallaan helpottaa pelaamista myös tuloksellisesti. Mikä luonnollisesti vaikuttaa jatkossa varsinkin kilpailevien pelaajien valintoihin. Mutta tähän asiaan saamme käytännön kokemukseen perustuvaa tietoa ensi kauden aikana.

  Muuten pidän sääntöuudistusta kokonaisuudessaan erittäin hyvänä asiana lajille. Jo oli aikakin.

  #1273901 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Gloffare: Onko mielestäsi mahdotonta että
  – ensiksi puttaavat ne jotka haluavat suorittaa puttinsa lippu paikoillaan. Tämä jälkeen ne pelaajat jotka haluavat putata ilman lippua. Tai pelataan päinvastaisessa järjestyksessä.

  Ei taida mennä ihan sääntöjen mukaisesti? Pelataan siis gloffaren kanssa suffelikisaa ja minun palloni on kauempana. Totean gloffarelle, että puttaa sinä ensin kun puttaat lipputangon kanssa. Minä nähtyäni puttilinjan, upotan puttini ilman lippua ja putsaan palkintopöydän?

  Jos taas pelaamme reikäpeliä, ongelmaksi tulee taas golfin säännöt, kun reikäpelissä aika kauempana oleva lyö ensiksi – uhalla, että joutuu uusimaan lyöntinsä. Tilannekohtaisesti tästä voidaan sopia toisin, mutta jos yleisesti sovitaan erilaisesta lyöntijärjestyksestä, menetetään yksi reikäpelin olennaisista piirteistä.

  #1273903 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Putti-Possu, menet tässä samaan miinaan kuin Gloffarekin.

  Kussakin kirjoittamassasi kohdassa kehotat pelaajaa tekemään jotakin. Sellainen kehotus on usein neuvo, vaan ei aina:

  – vie se kärry toiselle puolelle viheriötä ennen kuin menet puttaamaan

  Vai onko tuokin sinun mielestäsi neuvo?

  Yleiset huomiot sen sijaan useimmiten eivät ole neuvoja, toki riippuen paljolti siitä mitä huomio sisältää ja missä tarkoituksessa se annetaan:

  – olemme perässä edellä menevää ryhmää. Pääsisimme nopeammin eteenpäin, jos ottaisit vähemmän harkkasvingejä kuin nuo seitsemän.
  – tuo lipputangon edestakas nosteleminen hidastaa meitä ja siksi olemme kohta aikatarkkailussa

  Ja sitten alkoi tolppien siirtely.

  Asiassa on sääntöjen soveltamisen kannalta ymmärtääkseni kysymys pelkästään siitä, onko kansapelaajalle annettu ohje puttaamisesta ilman lippua tai sen kanssa lippua sääntöjen tarkoittama neuvo, vai KL1:n esittämä ”yleinen huomio”. Pelin hidastamaisesta ei rangaistuksia varmaankaan voida lipputankorumbassa jakaa niin kauan kun toiminta on muuten sääntöjen mukaista.

  Jos puttaamista koskeva ohje on annettu tarkoituksena vaikuttaa pelaajan pelitaktiikkaan tai -strategiaan, tämä on sääntöjen kohdassa 10.2. tarkoitettu neuvo. Sen sijaan että mietittäisiin kaikenlaisia harhaan johtavia esimerkkejä kärryjen sijoittamisesta, harkkasvingien määrästä tai lipun nostamiseen kuluvasta ajasta (joilla ei ole merkitystä pelaajan taktiikan tai strategian kannalta), pitäisi kysyä mikä vaikutus lipun paikallaan pitämisellä on pelaajan pelitaktiikkaan tai -strategiaan. Itse rinnastan tämän mailavalintaa koskevaan ohjeeseen, joka kai on lähtökohtaisesti kielletty.

  #1273906 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  ’Tuolla vasemmalla on pitkää heinää, jonne pallo helposti katoaa.’

  Diletantti, onko tämä neuvo?

  #1273907 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  KL: Tuolla vasemmalla on pitkää heinää, jonne pallo helposti katoaa.’

  Ei varmaankaan, mutta jos jatkaa lausetta johtopäätöksellä, niin sitten on esimerkiksi
  … katoaa, jos avaat noin pitkällä mailalla
  Tai
  … katoaa, jos et tähtää ihan väylän oikeaan laitaan

  #1273908 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  ’Tuolla vasemmalla on pitkää heinää, jonne pallo helposti katoaa.’

  Diletantti, onko tämä neuvo?

  En pidä tätä sääntöjen kieltämänä neuvona, jos et ole neuvomassa miten pelaajan kannattaa lyödä, jotta tämä voi välttää pallon katoamisen. Kiellettyä neuvomistahan ei ole kentällä sijaitsevan bunkkerin tai vesiesteen sijaintia tai lipun paikka greenillä koskeva ohje.

  Sen sijaan ohje siitä, millä mailalla tai miten lyönti kannattaa suorittaa, on kielletty neuvo. Ohje lipun kanssa tai ilman puttaamisesta rinnastuu mielestäni ennemmin tällaiseen neuvoon.

  Muistan joskus kuulleeni nyrkkisäännön, että vältä antamasta kierroksen aikana mitään ohjeita, ellet ole varma, että nämä ovat sallittuja. Jos et tiedä mikä on kiellettyä tai sallittua, älä anna mitään ohjeita.

  #1273912 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Itse luulisin että ensi vuodesta lähtien en ehkä koske lippuihin.

  Jos toiset haluaa niitä nostella, siitä vaan.

  Ja kuten J-P Salakari hyvin totesi, peli on usein sujuvinta silloin kuin jokainen keskittyy siihen että omat tekemiset sujuu joutuisasti.

  Eli minulla ei ole tarvetta muiden lipputankorumbaa kentällä kommentoida (eikä välttämättä siihen osallistua, vaikka tietysti autan jos satun olemaan lähellä kun joku kaukana oleva haluaa lipun pois)

  Kai sitä nyt järjen käyttö lienee sallittua tulevaisuudessa, kuten nykyäänkin.

  Olen myös sitä mieltä että golfarit ovat yleendä fiksuja ja ajattelevia ihmisiä. Jotkut kirjoitukset täällä tuntuvat lähtevän siitä että useimmat golfarit olisivat läpeensä typeriä, itsekeskeisiä ääliöitä? No, minusta eivät ole.

  #1273914 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Putti-Possu:Ei taida mennä ihan sääntöjen mukaisesti? Pelataan siis gloffaren kanssa suffelikisaa ja minun palloni on kauempana. Totean gloffarelle, että puttaa sinä ensin kun puttaat lipputangon kanssa. Minä nähtyäni puttilinjan, upotan puttini ilman lippua ja putsaan palkintopöydän?

  Vuodenvaihteen jälkeen asia muuttunee tältäosin. Tähän löytyy uusista säännöistä ihan oma kohtansa,(sääntö 6.4.):
  …..
  ”There is no penalty if a player plays out of turn, except that if two or more players agree to play out of turn to give one of them an advantage, each of them gets the general penalty(two penalty strokes).

  (2) Playing Out of Turn in a Safe and Responsible Way (“Ready Golf”).
  Players are both allowed and encouraged to play out of turn in a safe and responsible way, such as when:
  • Two or more players agree to do so for convenience or to save time,
  • A player’s ball comes to rest a very short distance from the hole and the player wishes to hole out, or
  • An individual player is ready and able to play before another player whose turn it is to play under the normal order of play in(1), so long as in playing out of turn the player does not endanger, distract or interfere with any other player. But if the player whose turn it is to play under (1) is ready and able to play and indicates that he or she wants to play first, other players
  should generally wait until that player has played.

  A player should not play out of turn to gain an advantage over other players”

  Eli käytännössä voi mainiosti pelata palloaan vaikka se olisi kauempana kuin muiden pallot. Erityisesti näin jopa suositellaan pelattavaksi kun se tehdään tarkoituksella nopeuttaa pelaamista. Pääsääntöisesti muiden on odotettava jos/kun vuorossa oleva pelaaja on valmiina suoritukseensa.

  Mutta se on kiellettyä että pelijärjestyksestä sovittaisiin hyötymistarkoituksessa.

  Näin olen asian ymmärtänyt,pohjautuen ylläolevaan englanninkieliseen sääntötekstiin.
  http://www.usga.org/content/dam/usga/images/rules/rules-modernization/golf-new-rules/Rules%20of%20Golf%20for%202019.pdf
  Tuon linkin takaa voi jokainen käydä katsomassa kyseisen sääntökohdan kokonaisuudessaan.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 622)
Vastaa aiheeseen: Lipputankorumbaa 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Lipputankorumbaa 2019