Blogit | Teemu Tyry |
9.4.2017

Tilastot Justin Rosen ja Jordan Spiethin puolella Mastersissa

Seve Ballesteros voitti ensimmäisen kahdesta Mastersistaan huhtikuussa 1980. Ballesteros syntyi päivälleen  60 vuotta sitten (9.4.1957) ja tämä huomioidaan monin tavoin meneillään olevan Mastersin aikana.

Myös hänen maanmiehensä Jose Maria Olazabal sai vihreän takin päälleen kaksi kertaa,  jälkimmäinen ajoittui vuoteen 1999.

Jose-Maria Olazabal ja Seve Ballesteros muodostivat kaikkien aikojen menestyksekkäimmän parin Ryder Cupissa. Kuva:Getty Images)

Sergio Garcialla (-6) , kuin myös Jon Rahmilla (even) on mahdollisuus ”juhlistaa” Seven merkkipäivää nousemalla kisan voittoon.

Seve voitti viimeisen viidestä majoristaan vain 31-vuotiaana. Garcia on yrittänyt jo 73 kertaa, 37-vuotiaana saldo näyttää monista loistavista yrityksistä huolimatta vielä nollaa. Kärkikymmenikköön hän on kiilannut 22 kertaa. Majorien ikuisen epäonnistujan, kakkosen ja kiukuttelijan rooli on iskostunut suuren yleisön silmissä Garciaan.

Odotus saattaa päättyä tänään neljän supertähden ja heidän haastajiensa pelatessa Augusta Nationalia.

Kauden ensimmäisen majorin seuraaminen television kautta on avautunut minulle täysin uudella tavalla sen jälkeen, kun pääsin seitsemän päivän ajan seuraamaan Augusta Nationalin tapahtumia paikan päältä huhtikuussa 2015.

Etenkin lähestymisten ja puttipelin haastavuus on huomattavasti helpompi ymmärtää. Samoin se, kuinka kenttä pienistä tekijöistä riippuen tulos kääntyy top-luokkaan tai pahasti pakkaselle.

Charley Hoffman kyykytti Augusta Nationalia torstaina yhdeksän birdien verran, Adam Scott onnistui tekemään perjantaina seitsemän birkkua, samoin Justin Rose lauantaina.

Ricky Fowler tarvitsee aiempia päiviä parempaa kenttäpeliä voittaakseen. Putteri on pitänyt hänet toistaiseksi Mastersin kärkipäässä.Kuva:Getty Images)

Rickie Fowler on loistanut putteri kädessään ja pysynyt kärjen tuntumassa. Viheriöllä hän on putannut vain 80 kertaa. Tätä selittää  osin se, että viheriöosumiakin Fowlerilla (31) on  kolmen kierroksen aikana huomattavasti muita kärkinimiä vähemmän.

Sunnuntain sankari muistetaan. Pieniä ja suurempia mahdollisuuksia voittoon on ainakin 16:lla pelaajalla, joiden tulos on kuuden lyönnin sisällä toisistaan (-6-even).

Suuri osa Manner-Euroopassa asuvista pitää peukkuja Sergio Garcialle. Niin minäkin, vaikka tilastojen valossa hänen voittoonsa on edelleen vaikea uskoa.

Vieläpä kentällä, jossa spanjoorin tilastot ovat hänelle majoreista heikoimmat.

Hieman perusteluja sille, miksi  kärkiryhmien kokenein pelaaja on etukäteen altavastaaja.

Vuodesta 2005 Garcia on pelannut 12 kertaa Mastersin. Vain kerran hän on ollut hyvistä välähdyksistä huolimatta kymmenen joukossa, kahdeksantena. Vuosituhannen alussa Garcia oli myös kerran neljäs ja kahdeksas.

Yhteenä 18 kisan Masters- koosteesta ei itseluottamus ole juurikaan kasvanut. Tietoisuus siitä, mitä asioita pitäisi parantaa, Garcialla on silti hallussaan.

Hän on pelannut  sitkeästi ja ainakaan ulkoisesti turhautumatta kolme päivää päästen asemiin, josta pitäisi kavuta ison henkisen vuoren yli voittoon.

Garcialla tietää voittamisesta kärkipään miehistä eniten. Jordan Spieth oli kahden vuoden ikäinen Garcian yltäessä kesällä 1995 vain 15-vuotiaana Euroopan amatöörimestaruuteen. Viimeisin ykköstila on helmikuulta Dubaissa, jossa mm. Henrik Stenson sai loppusuoralla kokea Garcian henkisen lujuuden. Näiden väliin mahtuu 29 ammattilaisena saavuttamaansa voittoa ja lähes vastaava menestyssaldo amatöörinä.

Vaikka Garcia ja Ballesteros eivät olleetkaan sydänystäviä keskenään, tietää 37-vuotias Garcia päivän antaman mahdollisuuden ainutlaatuisuuden.

Ehkä hän kykenee luomaan tätä kautta tavanomaisesta poikkeavan lataukseen esitykseensä.

Justin Rose on sunnuntaihin lähtiessä suosikki myös vedonlyöntitoimistojen papereissa.

Näytöt Augustassa ovat hurjan paljon parempia kuin espanjalaisella.

Justin Rose nousi kansallissankarien joukkoon Englannissa olympiavoitollaan. Getty Images)

Garciaa puoli vuotta nuorempi englantilainen on sijoittunut viidesti kuudessa viimeisessä Mastersissaan 15:n joukkoon, näistä parhaat sijoitukset ovat toinen ja viides.

Olympiavoitto ja US Open (2013) poistivat mahdollisia paineita. Syksyn vaisujen esitysten jälkeen Rose on ollut kuluvalla kaudella jo toinen ja kahdesti neljäs.

Jordan Spieth jatkaa uskomatonta Augustan menestyskulkuaan. Kolmen ensimmäisen kerran sijoitukset toinen, ensimmäinen ja toinen ovat sarja, jollaista ei ole aiemmin koettu.  Jos Spieth saa hengen päälle ja välttyy isoilta virheiltä, hän on vaikeasti voitettavissa.

Toisaalta Spieth tarvitsee kovan startin jotteivat hänen edellään olevat karkaa. Aggressiivinen yrittäminen on tapa, johon moni takaa-ajaja Spiethin tavoin tarttuu, jotkut varmasti hyvin dramaattisin seurauksin.

Garcia on tarvinnut kolmeen top 10-sijoitukseen 18 osallistumiskertaa Mastersissa. Justin Rosella suhde on 4/11. Kun tuloslistaa mennään seuraaviin ryhmiin, kymppisijoitusten suhde on Ryan Moorella 0/8, Charley Hoffmanilla  1/3.

Onneksi kisoja ei päätöspäivinä ratkaista aiempien esitysten perusteella. Rose ja Spieth ovat selkeä superpari, joiden lyömiseen Sergio Garcia, Rickie Fowler ja muut haastajat saavat kaivaa esiin parhaan osaamisensa ja onnistumisia ratkaisevilla hetkillä.

Veikkaan Rosen voittavan, Spiethin lisäksi Adam Scott tekee nousua. Päivän parhaan tuloksen rakentaa kuitenkin Espanjan Jon Rahm.

Veikkauksista huolimatta mieluisin ykkönen olisi  Sergio Garcia.

Mastersin päätöspäivä tarjoaa illanvirkuille  loistavaa golfia, vauhdikkaita ja vaihtelevia käänteitä, sekä lopulta yhden onnellisen joka saa vihreän takin päälleen.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti