Tilander tuulettaa |
19.12.2017

”Ummistakaa silmänne!”

Lajimme ylimmät tahot ovat päättäneet, ettemme me, kilpagolfia aktiivisesti seuraavat, voi enää ilmoittaa näkemistämme sääntörikkeistä kilpailujen järjestäjille. Kielto on luultavasti suunnattu lähinnä kotisohvien tarkkailijoille, mutta koskenee myös kaikkia meitä katsomonarujen takana pällisteleviä. Näen itse tämänkin uuden määräyksen osana sitä käynnissä olevaa suurempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on tehdä lajista kivempaa, sillä eihän rankkareita ole koskaan kivaa saada.

Tämä ammattilaisia jo pitkään kiusannut ”häiriötekijä” korostui viime keväänä naisten vuoden ensimmäisessä major-turnauksessa (ANA Inspirational), jossa USA:n naisgolfin lemmikille Lexi Thompsonille mätkäistiin, valppaan ”kotisohvatuomarin” ansiosta, neljän lyönnin rangaistus. Lexi ei osannut pistää merkkaamaansa palloa lähellekään samaa paikkaa ja ansaitsi ehdottomasti kahden lyönnin rangaistuksen. Väärän kortin jättämisestä tulleet kaksi lisälyöntiä tuntuivat kuitenkin aika kohtuuttomilta ja juuri tämän sääntökohdan muuttaminen oli mielestäni tämän uudistuksen ainoa järkevä asia. Eli pelaajaa ei enää rangaista siitä, että kortista puuttuvat myöhemmin ilmitulleet rankkarit, joita nyt, kun puheluja ei oteta vastaan, tuskin enää tuleekaan.

Tourien järjestäjät ovat nyt ilmoittaneet asettavansa yhden tuomarin tarkkailemaan kilpailusta ulosmenevää TV-kuvaa. Tämä henkilö yrittää siis korvata kaikki tähän saakka ”käytössä olleet” miljoonat silmäparit.

Mielestäni koko tästä muutoksesta paistaa jonkinlainen tavallisten golfarien vähättely. Kaikki lajia ahkerasti seuraavat ovat poikkeuksetta aktiivigolfareita, jotka osaavat lajin säännöt usein ammatikseen pelaavia paremmin. Jälkimmäisethän kutsuvat yksinkertaisissakin asioissa aina – peliä viivytellen – tuomareita avukseen. Aina kannattaa myös pitää mielessä se, että tavallinen aktiivigolfari on juuri se, joka pitää tätä lajia pystyssä, ammattilaiset ja heidän tourinsa mukaan lukien. Ilman meitä ei varmasti olisi heitäkään. Jos me haluamme sanoa jostain asiasta jotain, voidaan sitä itse asiassa pitää jonkinlaisena maksajan puheenvuorona.

Tämän asian yhteydessä on puhuttu juhlallisesti oikein sääntömuutoksesta. Odotan mielenkiinnolla sellaisen uuden säännön (numero 35??) sanamuotoa, jossa kilpailuja seuraavaa golfaria kielletään soittamasta kilpailujen järjestäjille.

Kommentit

Tilanne on jatkossa aika erikoinen, jos yleisesti havaitusta vilpistä ei seuraa mitään rangaistusta ja jos kyse on kuusinumeroisista palkintorahoista. Näemme mielenkiintoisia otsikoita, jossa pelaaja pokkaa ykköspalkinnon, vaikka ansaitsi voittonsa vilpillä. Viitaten edellisiin kommentteihin, katsojat eivät ole toimineet tuomareina, vaan välittäneet tiedon tuomareille, jotka ovat sitten näkemänsä perusteella antaneet ansaitut rangaistukset.
Ajatellaan vaikka tuota Lexin tilannetta, jossa videotallenteista näkyy selvästi, että Lexi asettaa pallonsa eri paikkaan, mistä nosti sen. Ottaen huomioon pelaajan kokemuksen huipulla, kaikki ymmärtävät, ettei kyse voinut olla vahingosta. Hän ilmeisesti pyrki parempaan linjaan ja välttämään esim. piikinjäljen tms. Jos hän olisi selvinnyt tilanteesta ilman rangaistusta, olisimme nähneet mielenkiintoisia otsikoita tyyliin: ”Lexi pokkasi ykköspalkinnon, vaikka siirsi palloaan griinillä”. Minusta tämä ei ole golfille eduksi, jos vilpistä selviää ilman mitään sanktioita, kun golfissa pelaaja toimii itse tuomarinaan eikä tuomareita edes isoissa kilpailuissa riitä joka pelaajaa seuraamaan.

Vetoan yhä edelleen näiden rikkeiden pieneen lukumäärään, luen innokkaasti kaikkia golfmedioita, mutta eipä tule mieleeni kovinkaan montaa tapausta. Lexillä oli kyseessä selvä vilppi, mutta siitäkin oli mielipiteitä, myös ammattilaisilta, puoleen ja vastaan.
Lexin selitys oli ontuva – tietääkö kukaan mikä olisi ollut seuraamus, jos hän olisi kertonut huomanneensa rikkeen, mutta pitänyt sitä niin pienenä (jota se oli toisten mielestä!), ettei ottanut siitä rangaistusta, eikä kutsunut paikalle tuomaria?
CT:llä kanssapelaajat ilmoittivat vastaavasta toiminnasta ja kaveri, joka oli juuri saanut kortin ET:lle hävisi tyystin Toureilta. Suomessa pitkään golfia seuraavat muistavat vuosia sitten tapahtuneen vilpin, kaverin rangaistus kumottiin lakipykälillä, mutta nimi jäi mieleen! Taitaapa vieläkin pelata kansallisissa kisoissa.
Jokaista puttia ei näytetä TV:ssä. Jos paikalla on tuomari, jonka tehtävänä on nimenomaan TV-kuvan seuraaminen, eikö sillä päästä lähes samaan tulokseen, mutta turhat ja puolueelliset ilmiannot jäävät tekemättä?

Melko uutena golfin seuraajana hämmästyin suuresti viime talvena kun ymmärsin, että myös katsojat toimivat lajin tuomareina. Uudistus on ilman muuta paikallaan, mm. Onierin ja Golftintin mainitsemista syistä johtuen. Eikös saman golfryhmän pelureilla ole myös jotain tekemistä sääntöjen noudattamisen kanssa? Tosin mahdollisuudet ovat rajalliset ainakin muualla kuin griinillä.

Kyseessähän on myös tuomaronnin tasapuolisuus. Jotkuthan voi hommata sinne kymmeniä omia virheitten etsijöitä, jotka syynäävät vain vastustajan toimintoja.

Olisi kiva tietää kuinka monta yhteydenottoa – täysin aiheetonta – tulee näiltä miljoonilta silmäpareilta? Jokainen katsojan löytämä rike on uutisotsikon arvoinen – kuinka monta niitä on ollut esim. tänä vuonna?
Kaikki tiedämmme, että on olemassa ihmisiä, joiden suurimpana ilona elämässä on virheiden etsiminen sieltäkin missä niitä ei ole – asiasta kuin asiasta valittaminen ilman oikeita perusteita ja sääntöasiantuntijana esiintyminen joskus kovin pienellä kokemuksella.
On hyvin luultavaa, että niistä miljoonista silmäpareista tätä tyyppiä löytyy jokunen prosentti tai sen osa. Määrä joka tapauksessa on valtava ja vaatii jokaisen kilpailun tuomaristoon ilmoitettujen mahdollisten rikkeiden käsittelijöitä.
Kasotaan me siis rauhassa pelejä, antaa tuomareiden tuomita ja keskustellaan sitten jälkeenpäin klubilla tai somessa mikä selvä rike jäi tuomareilta taas huomaamatta!

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.