Tilander tuulettaa |
16.3.2017

Hiljaiseloa Belekissä

Poikkesin viime viikolla, puolentoista vuoden tauon jälkeen, vanhassa suosikkikohteessani Turkin Belekissä, jossa asuin hotelli Sirenessä ja pelasin sen mainioita kenttiä, Sultania ja Pashaa. Kentät olivat paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, sillä niitä hoidetaan edelleen hyvin vaikka kovin harva näytti niillä juuri nyt pelaavan. Tilanne on kuulemani mukaan sama tämän, vielä vuosi sitten niin suositun golfrannikon muillakin kentillä ja lähes aavemainen rauha on levinnyt myös seudun upeisiin hotelleihin, joista osa on sulkenut ovensa toistaiseksi.

Euroopan golfarit näyttävät sankoin joukoin siirtyneen, mielestään turvallisempiin vanhoihin kohteisiin, kuten Espanjaan ja Portugaliin, joissa tungosta on riittänyt ja hintataso noussut kovan kysynnän tahdissa.

En itse kyllä kokenut Turkissa minkäänlaista turvallisuusongelmaa ja paikalliset kehuivat esim. lentokenttiään tällä hetkellä maailman turvallisimmiksi. Koin sen asian konkreettisesti kun Antalyan lentokentän ensimmäinen turvatarkastus tehtiin jo kilometrin päässä lentokenttärakennuksista. Tapaamani matkailuväki oli myös sitä mieltä, että Isisin ”pommittajat” voivat periaatteessa ja niin halutessaan iskeä missä Euroopan maassa tahansa.

Tänä keväänä Belek tarjoaa siis kaikille huimapäille todella loistavat ja samalla hyvin edulliset puitteet kevään ensi kierroksille. Ensi perjantaina alkavilla golfmessuilla Turkki on varmasti hyvin esillä ja heidän osastoillaan kannattaakin käydä tinkimässä rahoilleen kerrankin laadukasta vastinetta.

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Nyt on kolumnisti tosiaan pahasti hakoteillä ja edellä mainitut kommentit osuvia. Matkailussa ei ole kyse pelkästään turvallisuudesta, vaan kohdemaan houkuttavuudesta yleisesti. Eurooppalaiset äänestävät nyt jaloillaan ja rahoillaan, eivätkä mene Turkkiin ja USA:han lomalle maiden johtajien öykkäröinnin takia. Surullista oli katsoa lauantaina messujen ravintolaterassilta, kun Turkin matkojen ständillä oli ihan kuollutta. Edes halpa hinta ei tunnu houkuttelevan asiakkaita, ja miksi houkuttelisi, kun vaihtoehtoja golflomailuun on runsaasti. Kuten aina, niin viime kädessä köyhä kansa ja keskiluokka kärsii johtajiensa hölmöilyistä, kuten Turkissakin nyt tapahtuu, kun resorttien työntekijöillä ei palkka juokse.

Matkailu on täynnä arvovalintoja. Turkille matkailu on elintärkeä ala ja niin kauan kuin Erdoganin valtaa keskittävä ja epäinhimmillinen politiikka jatkuu, Turkkia kannattaa ja pitää boikotoida. Turkki on jopa ottamassa takaisin kuolemanrangaistuksen.

Jos me Länsimaiset ihmiset/golfarit emme mitenkään reagoi näihin tapahtumiin, Turkki ajautuu yhä pahempiin ihmisoikeusrikkomuksiin. Boikotoikaamme siis Turkkia ja omalta osaltamme painostakaamme Turkkia kohti demokraattisempaa politiikkaa.

Lassi, olet valitettavasti hakoteillä. Isisin (Daeshin) uhka ei ole pääsyy, miksi sivistyneet/valistuneet eurooppalaiset golfarit välttävät tällä hetkellä Turkin kentät.

Itse olen tehnyt tiukan periaatepäätöksen Turkkia kohtaan jo 15 vuotta sitten. Muutama vuosi takaperin olin jo valmis vierailemaan Ottomaanien valtakunnassa, mutta Erdoganin antisekulaarinen ja kohti itsevaltiutta johtava politiikka veivät minun ja Turkin suhteet uudelleen jäähylle. En usko olevani ainut, jolla on vastaava näkökanta.

Hyvä pointti Lassi.
Monta kertaa ennenkin todettu keskustelupalstoilla ja forumeilla, että Belekiin matkustaminen ei ole turvallisuus kysymys, vaan puhtaasti omantunnon asia. Kun miettii mitä Turkissa tapahtuu poliittisella tasolla, miten siellä kohdellaan ihmisiä ja poljetaan ihmisoikeuksia, niin itsekin jätän ihan suosiolla menemättä koko maahan. Eikä sekään hirveästi paranna Belekin vetovoimaa kun muutaman sadan kilometrin päässä pommitetaan kaupunkia maan tasalle…

Sinäänsä harmi koska Turkki maana on upea ja siellä on todella paljon nähtävää, muutakin kuin hienot golfkentät. Belekin suosio tulee varmaan vuosien saatossa palaamaan ennalleen ja kasvamaankin, kun maa saa omat sisäiset asiansa kuntoon ja vallassa oleva ”presidentti” väistyy. Omasta mielestäni on hyvä että ihmiset boikotoivat Belekiä. Etelä- Euroopassa on niin paljon valinnanvaraa maissa ja kentissä, että kannattaa suunnata pelaamaan muualle.

Oma kommentti