Blogit | Teemu Tyry |
7.3.2017

Dustin Johnson – fyysistä ylivoimaa

Dustin Johnson, US Openin sankari ( USGA:n puttisääntösekoilusta huolimatta) sai major-voitollaan ison apinan selästään. Vahvaa on tekeminen ollut tuon jälkeenkin, vaikka golftähtien taivaalla menestys tulee ja menee väliin nopeissakin sykleissä.

Dustin Johnson on monella mittarilla PGA Tourin atleettisin pelaaja.Kuva Getty Images

Kymmenen viimeistä kisaa kertovat Johnsonin vireen kestävyydestä. Kolme voittoa, kakkostila, kahdesti kolmas , kahdesti kuudes ja kerran kahdeksas. Vaikka joukossa on kaksi MC merkintää, Johnson on sananmukaisesti vahvempi kuin koskaan.

Golfin maailmanhuippujen, ja sinne pyrkivien panostus fysiikkatreenaamiseen nousi uudelle tasolle Tigerin ilmestyttyä kehiin 90-luvun toisella puoliskolla.

Maailmanlistan neljästä viimeisestä ykkösestä Rory McIlroy ja Jason Day lukeutuvat fysiikkatreenin  osalta Johnsonin hengenheimolaisiin. Yhdelläkään kärkeen tähtäävällä ei ole tällä saralla mahdollista antaa muille tasoitusta.

Johnsonin ”kukkaanpuhkeamiseen” kaudella 2016 liitetään vahvasti hänen omasta tahdostaan kimmonnut tarpeensa fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen äärimmilleen.

Vastaavan tyyppistä lähestymistapaa on käyttänyt Tiger Woods useaan otteeseen terveinä aikoinaan. Hän haki mallia harjoitteluun ja testaamiseen mm. USA:n armeijan erikoisjoukkojen käyttämillä menetelmillä.

Linkatussa artikkelissa on avattu pääkohtia Johnsonin ja hänen fysiikkkavalmentajansa Joey Diovisalvin yhteistyöstä, jossa koutsi kertoo olevansa paitsi ohjaaja, myös valvoja sen suhteen, ettei golftähti menisi tekemisissään liian kovilla kierroksilla.

Alkuviikolla punttitreeniä

Diovisaldi jakaa fyysisen treenin kolmeen osaan. Kolmena ensimmäisenä viikonpäivänä keskitytään voiman hankintaan. Toisessa, samoin kolmen päivän mitttaisessa neurologisessa osiossa aktivoidaan ja opitaan tuntemaan suorituksen kannalta tärkeiksi määriteltyjä lihaksiston osia.

Yksi päivä jää ”aktiiviseen lepoon”, joka Johnsonin tapauksessa tarkoittaa pyörälenkkiä, kevyempää punttiharjoittelua, lajiin liittyviä lihastreenejä, sekä tämän päälle varsinaisen golftreenin tekemistä.

”Dustin kieltäytyy pitämästä varsinaista vapaapäivää”, Diosalvi taustoittaa sitä, kuinka Johnson poikkeaa yleisesti tarpeelliseksi katsotusta levosta.

Fysiikkatreenien kesto viikon aikana on tuplaantunut. Se pysyy reilussa 15 tunnissa, joka edellä kuvatut isoilla painoilla suoritetut voimaharjoitukset huomioiden on kuitenkin valtava panostus.

Sam Sneadilla oli paheensa, mutta fyysinen vahvuus ja liikkuvuus pitivät hänet kilpailukykyisenä vielä kuusikymppisenä jopa PGA Tourilla. Kuva: Getty Images

Johnsonin, Tiger Woodsin ja golfissa fysiikkatreenin pioneereina tunnettujen Sam Sneadin sekä Gary Playerin lisäksi maailmalla on nykyäänkin satoja huippukuntoisia kilpagolfaajia joiden maineteot kentillä vaihtelevat.

Oleellinen taito onkin rakentaa eri osa-alueiden harjoittelu ja pelaaminen balanssiin, joka toimii.

Edellä mainitut tähdet ovat kaikki olleet vahvoja persoonia, jotka valmentajilta saamiensa oppien pohjalta ovat vahvasti soveltaneet tekemisiään tuntojensa pohjalta.

Tapoja tehdä fysiikkatreenejä on runsaasti. Dustin Johnsonin tapa haastaa itsensä kehittymään on varmasti laukaissut myös päässä patoja ja tuonut sitä henkistä kovuutta, joka on nostanut ikuisen majorien epäonnistujan maailmanlistan kärkeen.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.