Sami Sarpakunnas |
21.12.2016

Linnan Senior Tour -kisa on näyteikkuna ja iso mahdollisuus

European Senior Tourin kisa tulee suurella todennäköisyydellä olemaan palkintoarvoltaan suurin Suomessa koskaan pelattu golfkilpailu. Jo pelkästään markkinoinnillisesti se on iso mahdollisuus Suomelle ja maamme golfmatkailulle, jonka potentiaalia ei tällä hetkellä pystytä hyödyntämään läheskään optimaalisella tavalla.

Suomalaiset golfkentät ovat osoittaneet moneen kertaan pystyvänsä järjestämään tasokkaita kilpailuita erinomaisissa olosuhteissa ja laadukkailla kentillä. Kenkä on puristanut lähinnä katsojamäärien osalta, sillä lähes poikkeuksetta niihin on Suomessa jouduttu pettymään.

Kesäkuussa Linnassa on mahdollisuus nähdä kentällä eläviä lajilegendoja ja todellista huippugolfia, sillä vaikka Senior Tour on maailmanhuipuille jäähdyttelykiertue, ovat taidot yhä tallella. Lajiväkeä tapahtuma toivottavasti kiinnostaa, mutta sitä, ja niin suurta yleisöä kuin mediaa ajatellen ratkaisevan tärkeää on se, ketä kentällä nähdään.

Kiertueella pelaa useita nimekkäitä ex-huippuja, toivottavasti heistä mahdollisimman moni onnistutaan houkuttelemaan Suomeen. Pelkän palkintopotin perässä monikaan Senior Tourin pelureista ei enää reissaa, eikä Suomen kisa siinä suhteessa pärjääkään kiertueen isoimmille tapahtumille. Ehkä kesäyön eksotiikka tekee vaikutuksen?

Luvassa on myös erilainen golftapahtuma, jossa ammattilaiset saavat rinnalleen kahden ensimmäisen kisapäivän ajaksi amatöörejä. Idea ei ole aivan ainutlaatuinen, mutta hattua on nostettava Linna Golfin ja Senior Tourin sekä European Tour Propertiesin halukkuudelle kokeilla tapaa kiertueen kilpailussa ja nimenomaan Suomessa.

European Senior Tourin kisaa ei ole pelattu Pohjoismaissa sitten vuoden 2007 Tanskan kilpailun. Tanska on iso golfmaa, jolla on nykyisellään myös oma European Tour –kilpailunsa – ja melkoinen onkin: Himmerlandin kisan kaltaisista katsojamassoista ei edes Ruotsissa, saati Suomessa ole voitu edes haaveilla.

European Tourin kilpailun järjestäminen Suomessa on monille ääneen lausuttu haave, ja jollain aikajänteellä sellainen täällä toivottavasti järjestetään. Missä kisa sitten pelattaisiin? Suomen kautta aikojen ensimmäinen ET-kisa voidaan pelata vain kerran ja vain yhdellä kentällä. Valistunut arvaus on, että kilpajuoksussa ovat vahvimmin mukana Suomen Challenge Tour -isännät Linna Golf, Kytäjä ja Vierumäki. Aura Golfin kenttä ei nykymuotoisena ehkä kestäisi ET-tähtien hyökkäystä, vaikka olisikin näyttävä kisa-areena.

Linna Golfilla on erinomaiset suhteet European Tourin organisaatioon jo European Tour Properties -jäsenyytensä kautta. Tuleva tapahtuma tulee syventämään suhdetta entisestään.

Toimitusjohtaja Petri Keskitalon mukaan Linna Golf on European Tourin taholta myös tarkastettu 2010 ja sen on sekä fasiliteettiensa että kenttänsä puolesta todettu soveltuvaksi European Tour -tasolle.

Keskitalo ei kiellä, etteikö ET-kisa haaveissa siintäisi. Sen kohdalla kyse on kuitenkin ennen kaikkea rahasta. Kokonaisuudessaan ET-kisan budjetti kohoaa kaikinensa halvimmillaankin pariin miljoonaan euroon.

Vaikka ET haaveissa siintäisikin, Keskitalon mukaan tuleva tapahtuma ei kuitenkaan suoraan linkity siihen millään tavalla. Keskitalo näkee, että ET-kisa olisi upea askel koko suomalaiselle golfille, järjestettiinpä se missä tahansa, eivätkä kentät kisaa tapahtumasta keskenään – ainakaan avoimesti.

Challenge Tourin kilpailuissa suomalaiset ovat näyttäneet osaamisensa. Senior Tourin tapahtuma on samanlainen näyteikkuna pääkiertueen suuntaan. Onnistuminen pitäisi ovet avoinna, ehkä avaisi uusiakin.

Kommentit

Arskalle tiedokisi, kun ei asioista ole kärryillä. Tuskin on toista tämän tason kenttää, jolla yleensä tämän tason kisoja järjestellään sellaista tilannetta, jotta vastikkeen maksajia on näin vähän. Maakunnasta voi kyllä vastaavia mikki-hiirikenttiä löytyä.

Onierille tiedoksi, kun et näköjään tiedä asioista. Monilla kentillä tilanne on juurikin niin että yksi ihminen omistaa ison nipun osakkeita muttei maksa niistä vastikkeita, ja hänen äänensä ratkaisee äänestyksissä. Tuollainhan asia ei saisi olla mutta se on, minunkin kotikentälläni asia on juuri noin.

Vanajalla on vain noin 300 vastikkeen maksajaa ja päättämässä on sellaiset osakkeenomistajat, joitten ei tarvitse edes maksaa vastikkeita. Muilla kentillä ei tällaista tilannetta ole.

Olen iloinen ja ylpeä, että kotikentälläni järjestetään taas ammattilaisten arvokisat.
Uskon, että Onier saa haluamansa tiedon kysymällä asiasta päättäviltä – en tosin ymmärrä miksi hänen pitäisi siitä olla kiinnostunut. Eipä ole tullut mieleenikään ihmetellä vastaavaa muiden kenttien kisojen hoitovastikkeen maksajilta.

Mukava olisi tietää, kuinka paljon tämänkin kisan järjestely maksaa näille 300 hoitovastikkeen maksajalle.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.