Pärnu Bay – hämmästyttävän hyvä - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Pärnu Bay - hämmästyttävän hyvä

Viron uusin golfklubi Pärnu Bay, avataan virallisesti vasta lähipäivinä, mutta paljon etukäteishehkutusta osakseen saanut kenttä on ollut valmiina jo jonkin aikaa. Pääsin viime viikoilla vihdoin tutustumaan tähän, meren rannalle ja hiekkaiselle maapohjalle perustettuun kauniiseen luomukseen ja olen varma siitä, ettei parempia uusia kenttiä ole koko pitkän (55 v.) golfrupeamani aikana vastaan tullut.

Pärnu Bayn kentällä peli sujuu kaiken tasoisilta pelaajilta nopeasti, koska useimpien väylien molemmilla sivuilla on, raffin sijaan, pelkkää hiekkaa, josta pallot löytyvät käytännöllisesti katsoen aina. Tuloksentekomielessä tämän kentän vaikeudet ovat – niin kuin huippukentillä yleensä – viheriöillä ja niiden välittömässä ympäristössä. Greenit ovat suuria, monitasoisia ja hyviä reiänpaikkoja riittää.

Kentän suurehkot hiekkaiset alueet ovat johtaneet mielenkiintoiseen kokeiluun, jonka toivoisi ainakin tämän tyyppisillä kentillä yleistyvän. Vaikka hiekalta lyödään tämän tästä, ei kentällä ole hiekkaesteitä sääntömielessä ollenkaan. Pallo pelataan paikaltaan ja sillä siisti. Hyvin hoidetut bunkkerit ovat jo ajat sitten lakanneet, ainakin parempien pelaajien kohdalla, olemasta minkäänlaisia pelotteita ja joissain ääritapauksissa niihin pelataan jopa tahallaan. Pärnun hiekoilla on luonnollisesti vilkkaan päivän päätteeksi paljon pelaamisen jälkiä, mutta sieltä on silloinkin keskimäärin helpompi jatkaa kuin vaikkapa normaalikentiltä tutussa sitkeästä raffiheinästä. Hyvätapainen golfari yrittää luonnollisesti Pärnussakin siivota jälkensä varsinkin greenien ympärillä olevilta hiekoilta. Siihen tarkoitukseen kentältä löytyi suuria käsintehtyjä puisia haravoita, jonka pitkät piikit ovat harvassa ja saavat aikaan selviä vakoja. Jack Nicklaus teetti jokin vuosi sitten aivan samanlaisia haravoita omalle kentälleen (Muirfield Village) saaden melkoisen vastalausemyrskyn osakseen kun parhaat pelaajat tulivat kylään. Siihen vanha mestari tokaisi vain, että; ”bunkkeri on este, eikä siellä ole tarkoitus olla kivaa.”

Merenrantakentällä vettä on paljon näkyvissä, mutta Pärnussa se on, linksien tapaan, lähinnä vain taustalla. Vain näyttävällä lopetusreiällä kaikki slaissinlyöjät saavat olla varuillaan, ettei pallo karkaa oikealle kauniiseen Pärnun lahteen. Pärnu Bay’ssä on tiiauspaikkojen värimaailma pantu myös uusiksi. Pisin kenttä (6143) on sininen, seuraava (5578) valkoinen, sitten (5390) vihreä ja lyhyin (4682) keltainen. Naisten tiistä ei puhuta mitään, mutta erimittaiset tiit ovat hauskasti nimetty kalojen (pike/hauki-lahna/bream-ahven/perch-made/burbot) mukaan.

PärnuBayn kenttä on erinomainen esimerkki siitä, että loistava golfkokemus syntyy perin yksinkertaisin keinoin. Pelaajalta ei vaadita mitään sankaritekoja näyttävine vedenylityksineen sun muine kyseenalaisine temppuineen ja siellä jopa pallojen hävittäminen on vaikeata.

Niille jotka ovat sitä mieltä, että olen vähän jäävi kehumaan tätä kenttää, toteaisin vain, että menkää käymään siellä. Pärnussa pystyy pelaamaan varmasti pitempään syksyllä kuin Suomessa ja samalla matkalla voitte bongata kaupungin toisen, mutta kovasti erilaisen, White Beach -kentän.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (16 kpl)