16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Seppo "Buddha" Palminen

Paketoidaan golf uudelleen!

Älkää kirkuko kauhusta, perinteiden palvojat! Minun ajatteluni ei tee väkivaltaa tälle hienolle pelille. Minun ajatteluni haluaa vain ruoskia meidän kivettynyttä näköalattomuuttamme. Kadun myös hivenen omaa typeryyttäni. Olen ollut kovinkin ylpeä nokkeluudestani, kun olen heittänyt, että ellet pysty raivaamaan itsellesi golfiin tarvittavaa aikaa, siirry 100 metrin juoksuun. Sen kun on heittänyt sopivassa seurassa, aina on saanut muutaman ruikuttajan leuat perusasentoon.

Kiitos jälleen Lassi Tilanderille ja hänen viime blogilleen, jonka otsikossa hän kysyy Loppuuko hidas pelaaminen? Voin vastata siihen heti. Ei lopu. Ihan riippumatta siitä, millaisen sodan Yhdysvaltain Golfliitto julistaa hidasta peliä vastaan. Ei lopu, vaikka jenkit kuinka tutkisivat ja penkoisivat julkisesti häpäistäväksi jokaisen syyn, josta tuo meitä kaikkia turhauttava tauti johtuu.

Näköalattomuus on yhtä säälittävää, tapaa sitä kotinurkilla tai Amerikan ihmemaassa. Jos panokset nyt tuhlataan sinänsä kannatettavaan, mutta ongelman kannalta täysin epäolennaiseen asiaan, saattaa olla, että taistelun aikana viilenee väärä ruumis: golf.

Siis ongelma on, että golfin suosio hiipuu eri puolilla maailmaa. Onko se ongelma, vai eikö se ole? Jotkut väittelevät siitäkin. No, maailmanlaajuinen golfin hype joka tapauksessa on ohi, vaikka virallisesti ollaankin tyytyväisiä, että pelaajamäärä Suomessa vielä viime vuonna aavistuksen kasvoi. Tosin junnujen määrä lähti jo laskuun.

Minuakin kiinnosti se puhe. Se, jonka USGA:n presidentti Glen Nager piti helmikuun alussa liiton vuosikokouksessa San Diegossa. Katso YouTubesta, jos jaksat. Esiintyjänä kaveri on kuin tämän aiheen kehollistuma. Puhuu nopeasti, tylsästi ja pitkään.

Hidas peli, niin puuduttavaa kuin se onkin, ratkaisee todellisuudessa vain sen, kestääkö kierros 5 tuntia tai sitäkin enemmän. Turvoksissa olevalta kentältä ei sekalaisin 2-4 hengen ryhmin selviydy alle neljässä tunnissa, oli byrokratia hieronut golfaajat kuinka sujuvakäytöksisiksi tahansa.

Perusviisaus ei ole mihinkään muuttunut. Golf on peli, jonka parissa kuluu aikaa. Sen flow on jatkuva liike ja ihannetempo on kiireetön, ei hidas, ei nopea.

Olen pitkään saarnannut, että on naurettavaa valittaa ajan puutetta, koska aika on oikeastaan ainoa asia, mitä meillä ihmisillä todella on. Mihin me sen ajan käytämme, on oma asiamme. Minun, sinun, hänen, meidän.

Mikä sitten on muuttunut? Mielikuva ajasta. Tietenkin meillä on aikaa yhtä paljon kuin aina ennenkin, mutta nykyään siitä on kuulemma pula. Ihmisillä on tunne, että heitä hiillostetaan töissä. Heillä on tunne, etteivät ehdi enää mitään, ainakaan pelata golfia.

Se Glen Nagerin puhe oli huono, mutta tyhmä se ei ollut. Lähes puolituntisen vuodatuksen helmi löytyy vähän yli viidentoista minuutin kohdalta. Hän ei tarjoile sitä ratkaisuna tai ei ymmärrä tarjoilla. Mutta siellä se on. Yhdeksän reikää.

Olemme kivettyneet ajattelussamme siihen, että golf tarkoittaa aina ja kaikissa tilanteissa 18 reikää. Täysi kierros tai ei mitään. Tällä ajattelulla golfiin tarvittavaa aikaa löytyy enää meiltä seniori-ikäisiltä, jos meiltäkään.

Olemme jämähtäneet ajattelemaan, että se on golfia vain, kun se on niputettu 18 reiän paketteihin. Annosteluluutuma.

Ongelma on paitsi ajan ”puute”, myös mielikuva golfista tolkuttomasti aikaa vievänä puuhana. Työikäinen väki ei enää kohta kehtaa kertoa pelaavansa golfia, koska 4-5 tuntia + matkat + klubilla syönti ja tuttavien tapaaminen vie melkein koko päivän. Pitää olla takatasku todella kunnossa tai sosiaalipummi tai muuten vastuuton lintsari.

Muutetaan tuo ajattelu. Ei muuteta reiän kokoa tai sääntöjä. Ruvetaan vaihtelemaan annostelua niin, että päiviimme mahtuu hetkiä nauttia golfista useammin kuin viime kesänä. Paketoidaan golf uudelleen! Mielessämme.

Se, että peli on vanha, ei tee siitä vahvaa. Minua ei tippaakaan lohduta, onko golfaajia vielä 70 miljoonaa. Jos mielikuva pelistä on, että aika on ajanut siitä auttamatta ohi, se on surullinen asia muillekin kuin kamakauppiaille. Golf on niin upea peli, että haluaisin se kukoistavan, en kuihtuvan.

Minun ajattelussani golfnautiskelu on joustavan pituinen rupeama, jossa pelataan 4, 6, 9, 12, 18, 27, 36, kuinka monta reikää tahansa. Voin virittää kaverin kanssa kilpailun päivän mestaruudesta, joka ratkaistaan pelaamalla 4 reikää, 6 reikää, 9 reikää. Neljä reikää vie kaksistaan noin tunnin. Se on meikäläiselle ihan täyttä golfia jokainen askel. Se on ihan samanlaista leikkiä kuin meikäläisen golf aina, eikä se ruineeraa koko päivän aikatauluja.

Seppo Palminen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (20 kpl)

    kuukkeli says:

    Justiinsa! Nuorimmainen, joka käy työssä pelaa vain 9 reikää töiden jälkeen ennen iltapimeää. Ja nauttii siitä. Meikäläinen eläkevaari taas alkaa aamupäivällä, pelaa täyden kierroksen ja menee saunan kautta kotiin. Ja nauttii siitä!

    mai says:

    Tapiola Golf uutena kenttänä on alusta alkaen lähtenyt ajatuksesta, että päivän kierros on 9 tai 9+9 (tai mitä sitten onkaan) reikää ja hinnoitellut green feetkin sen mukaan. Mikäs sen hauskempaa kuin lähteä työpäivän jälkeen vielä kentälle, onnistuu vielä loppukesälläkin!

    JuKo says:

    Samaa asiaa olen yrittäny täälläkin tolkuttaa vuosikausia, mutta kun kuulijakunta on kuin Pasi Kaunisto lauloi aikanaan: koskaan et muuttua saa.

    Vesa says:

    kunhan saadaan muutettua ajattelun lisäksi sääntöjä niin, että 9 reikää kelpaa tasoituskierrokseksi kaikissa ryhmissä ja saadaan taas suihketta kentille.Syksyn pimenevissä illossakin ehtisi hyvin vetää motivoivia pelejä.

    Urpå says:

    Yhdyn Vesaan.. öh, eiku. Se on just noin minunkin mielestä, tasuri 9r mukaan kaikissa ryhmissä, ja 9r arvo nousisi välittömästi.

    Nautiskelija says:

    Tuskin minkään mun lajin harrastajat ruikuttavat omasta lajistaan ja sen harrastamisesta yhtä paljon kun golfin harrastajat. Aina on jotain vialla. Aika uskomatonta. Minusta ratkaisu tähänkin aikaongelmaan on selvä: flaitit kolmen ryhmiksi tai kaikki ne jotka pelaa yli 90 lyönnin kierroksia (eli periaatteessa eivät osaa edes pelata golfia!) pelaavat heille tarkoitetuilla kentillä, jossa kierrokset kestävät syystä ja narisijoita on joka lähtöön, eli omien joukossa ollaan. Ei ne puulaakijengitkään treenaa HJKn kanssa.

    Kohveli says:

    No onpas älytön kirjoitus Palmiselta. Ei tosin yllätä koska aiemminkin on herralta päässyt aivopieruja. Samalla voidaan lyhentää ratakierrosta 300 metriin ja 100m pikajuoksu 70 metriin.

    monester says:

    Hieman epäselväksi jäi ?? Oliko Lassin kirjoitus hyvä kun haluaa kierroksia nopeammaksi, vai oliko Lassin kirjoitus ihan P — STÄ ?

    Ewok says:

    Hyvä keskustelunavaus, Seppo. Olisi kivaa, jos yhdeksän väylän tulos olisi edes jotenkin tilastokelpoinen myös alemmille tasoitusryhmille. Tasoituskortin voisi jättää esimerkiksi vasta 2×9 tai 3×9 tai jopa 4×9 kierroksen yhteistuloksesta eikä osasuoritteita olisi pakko pelata samana päivänä. Olisi jokaisen henkilökohtaisella riskillä millaisissa vallitsevissa olosuhteissa kierroksilla pelataan. Sehän on sama jo nytkin, sillä 4-5 tunnin aikana on mahdollisuus monen asian muuttua. Golfissa keskeisenä elementtinä pitäisi hyväksyä kaiken epätäydellisyys ja sattuman sokeus eikä niin mahdottomasti yrittää väkisin hallita olosuhteita, pelinopeuksia, peliseuraa, vaatteiden säädöksiä ja muita tasapäistäviä asioita. On lajin suola, että tulosten ja tapahtumien spekuloinnille jää aina mahdollisuus. Pelitaitoa on se, että osaa hyödyntää sattuman oikut pelin kannalta edulliseen lopputulokseen. Mielestäni golfissa poliisikulttuuri on vain ärsyttävää. Eivät nalkutus, hötkyily ja kiristely tuota pelinautintoa. Jos peliryhmän suurinta mahdollista yhteistasoitusta suosiolla laskettaisiin riittävästi, niin johan siinä alkaisi kenttäkin rullata alle neljään tuntiin. Toisaalta kenttäyhtiölle siinä olisi intressiristiriita, koska ne tekevät bisnestä mistä syystä kenttä on tuupattava tasaisesti niin tötterölleen maksavia asiakaita kuin mahdollista. Pelaajat tekisivät palveluksen kaikille, jos kiltisti maksaisivat kunnon hinnan ja vielä suostuisivat juoksemaan pelinsä läpi noissa olosuhteissa.

    Histamiini says:

    Eikös ysejä ole tähänkin asti voinut pelata? Jos se kaikki nämä ongelmat ratkaisisi niin kai väki sitten pelaisi niitä enemmän? Ei siellä kukaan vahdi että varmasti lähtee takaysillekin… Tasoitus- tai kisakierrokseksi ysiä en laskisi. Se ei ole verptailukelpousta golfia täyden kierroksen kanssa. Ja kun peli nyt tällä hetkellä on sääntöjen ja yleisen käytännön mukaan 18 reikäinen niin tulee se kisoissa ja tasoituskierroksissa pitää sellaisena. Vai väittääkö joku että rasituksella ei ole mitään tekoa peliin kun mennään viimeisiä väyliä? Ysien tasoituskelpoisuuden perään itkevät käytännössä vain ne jotka tuijottavat omaa händäriään. Mutta ei hätää, se menee ohi kun saa vähän pelivuosia alle ja huomaa että se pelihän on tärkeintä, ei tasoitus. Samasta syystä juuri ysejä voi hyvinkin pelata kuka tahansa ja milloin tahansa ja ihan samaa golfia se on kuin täysi kierroskin. Mutta jätettäköön kisat ja tasoitukset lyhyiden suoritusten ulkopuolelle ja pidetään ne vielä ”virallisina”. Jos nyt kelpaisi 9 kierros niin pian joku vielä kiireisempi vaatii 4 väylän tasoituskierroksia…

    peli iloa says:

    Hyviä kirjoiutuksia herroilta LassiT , SeppoP ja MarkkuI, Golfareiden & golfin ongelmat ovat itseaiheutettuja, ”Sitä on miltä tuntuu tai näyttää”. Golfin säännöt ja etiketti ovat ok, jopa säännöllisesti päivitettävät. Kyllä ne antavat tilaa pelata golfia muita huomioden ja omia tarpeita toteuttaen. Edellisessä kommentissa ”Kuukkeli” kiteyttää aika osuvasti. Itseaiheutetuista ongelmista pääseen eroon itse. Yksinkertaisimmillaan vastaamalla kysymykseen haluanko pelata golfia vai en?

    Kari Lahtinen says:

    Miten suuresti olenkaan nimimerkkien Kuukkeli ja peli_ilo kanssa samaa mieltä! Miksi kummassa yksittäisen ihmisen pitäisi voida muuttaa olemassa olevaa harrastusta omien tarkoitusperiensä mukaiseksi sen sijaan, että muuttaisi omia tarkoitusperiään harrastustaan tukeviksi?

    T.Kanga says:

    Mitenkä golf eroaa liikuntamuotona esim. juoksemisesta,hiihtämisestä,pyöräilemisestä jne. Golfhan on monelle ainoastaan liikuntaharrastus tai ajanvietettä,ei muuta. Liikunnanharrastajan voi hiihtää,juosta,pyöräillä,pelailla esim.tennistä ihan niin kauan kuin katsoo itse tarpeelliseksi. Eihän siihen ole kellään nokan koputtamista,vaikka pelaa vain kuusi ja puoli reikää,jos harrastaja asiasta itse näin päättää. Samoin ei kellään ole nokan koputtamista,millaisissa housuissa pelaa,onko henkselit,kuminauha vai vyö. Golfliitolla tai seuralla ei ole siihen minkäänlaista sananvaltaa,puhumattakaan itse itsestään tekevistä ns. golfvaikuttajista,joille golf ei ole liikuntaa,kun ajelevat isosta vyötärönympärimitasta johtuen autolla ja leikkivät pätemisen tarpeesta johtuen asiantuntijaa.

    Erkki Mustakari says:

    En lukenut muita kommentteja, mutta kentät pitäisi suunnitella niin, että olisi helppo valita pelattavaksi joko 9, 12 tai 18 reikää. Olen ollut onnekas kun lomasaarellamme, Mallorcalla, on yksi paljon käyttämämme kenttä, Capdepera Golf, missä todellakin voi pelata joko 9, 12 tai 18 reikää. Muutenkin olen viime kesinä pelannut paljon enemmän 9 reijän pelipäiviä kuin pitempiä ja se on toiminut mainiuosti. Aikaa on jäänyt muuhunkin hyödylliseen, kuten lepäämiseen tai kirjojen lukemiseen.

    Justiina says:

    Jos enemmän alettaisiin pelaamaan pelkkiä ysejä, tarkoittaa se sitä, että kokonaisen kierroksen peliajat pitenevät entisestään. Siksi, että kun pelaan (minä muodossa omaan napaan tuijottaja) vain ysin voin saada siihen helposti kulumaan sen 3 tuntia. 2x 3 on jotain muuta kuin alle 4. Tämän on jo nyt voinut huomata kotikentälläni, varsinkin syksyisin kun moni ehtii töiden jälkeen kiertää enää vain ysin, niin etuysi saattaa kestä sen pari ja puol tuntia ja kas kummaa kun nämä puolikkaan laahustajat poistuvat puolimatkassa meillä 4 hengen ryhmällä menee takaysiin enää 1 ja puol tuntia eli kokonaisaikammekin jää alle 5 tunnin…

    valaistunut says:

    Tässäkään kirjoituksessa ei ole kovin suurta antia ! Jokainenhan voi pelata sen reikämäärn johon on aikaa, kykyjä tai kiinnostusta. Ilman näitä omituisia kirjoituksia/ heittoja ei voi itseään ”Buddhaksi”, ”Jeesukseksi”, ”Messiaaksi” tai ”Allahiksi” nimittää.

    SeppoL says:

    Olisiko aika saada niitä 12 reikäisiä kenttiä.

    jartsa says:

    Puolikas toimii, kivempi lyödä rangella rauhas kori ja ottaa pari puttii… Kannattaa vaihdella etu- ja takaysin kans. Joskus ysin jälkee tulee vielä lyötyä pari palloo rangella, jos joku lyönti ei ollukkaa 100 varma. 🙂 Ps. Puttilinjat kaikki kattoo valmiiksi ja merkkaus vain kerran, hyvä ohje, oli jossain.

    Arska Bankokista says:

    joopa joo, kaikki on suhteellista sanoisi jo A Einsteinkin. Onneksi Suomessa ei ole hurahdettu krikettiin jossa saisi hyvin päivän kulumaan test-ottelusssa ja kukaan ei tietäisi voittajaa säännöistä nyt puhumattakaan. Mikä uusi renesanssi golfin sääntöniiloille tässä koittaisikaan! Golfkentistä saisi muuten aika monta krikettikenttää – ja wicketit voisi tehdä tarpeettomista mailoista. Golffaajana olen 9-reiän kannattaja. Siihen löytyy paljon helpommin jostain kumman syystä aikaa kuin 18 reikään esim työpäivän jälkeen. viikonloppuisin, lomalla tai eläkkeellä voi sitten nautiskella ja pelailla vaikka 36r -ellei tule sittenkin siirryttyä krikettiin

    paavi says:

    ”Buddhana” esiintymisen vaikeus taitaa olla siinä, että pitäisi ensin olla itsellä sisäinen rauha, jottei ulkoiset ja muiden tekemiset vaikuttaisi omaan ajatteluun, tekemiseen, kirjoitteluun, pelaamiseen .. jne.