23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Satu Eckhardt

Monenlaista golfopetusta

Oppia ikä kaikki

Golfurani alku oli takkuista, varmaan tuttua yhdelle jos toisellekin. Greencardinkin saaminen tuntui taistelulta 80-luvun lopulla. Teoriakurssin kävin Talmassa ja seuraavaksi sain tehtäväkseni kiertää appiukkoni kanssa Talman par-3 kenttää, kunnes alittaisin maagisen 42 lyöntimäärän. Sitä sitten veivattiinkin urakalla, kunnes vihdoin sain 41 lyöntiä kierrokselta. Tosin siihenkin mahtui yksi huti, mutta appiukko kohteliaana totesi: ”Harkkaswingi”. Kai hänkin kyllästyi päivästä toiseen veivaamaan par-3 kenttää ja antoi armon käydä oikeudesta.

Seuraavaksi olikin teoriakoe, kaikki vesieste- ja muut mutkikkaat säännöt piti osata ulkoa kirjallisessa kokeessa. Läpäistyäni sen, totesin miehelleni, että YO-kirjoituksetkin ovat läpihuutojuttu tämän kokeen rinnalla.

Sitten pelailtiin urakalla Lohjalla, mutta edistymiseni oli kovin hidasta, joten päätin mennä pron juttusille. Koska hän on hyvä ystäväni, niin uskalsi purskahtaa nauruun ja kertoa raadollisen totuuden: ”Satu, sulla heiluu kaikki muu paitsi mailan lapa!”

Seuraavaksi olin toisen poikani synnytyksen jälkeen jonkin ”actionin” tarpeessa kaiken huolenpidon ja paikallaolon jälkeen. Kekkasin Vierumäen viikonloppukurssin golfareille. Siellä se händäri takuulla putoaa!

Teoriaa tuli Pikku Jättiläisen verran swingistä. Ähky olo tuli koko tietomäärästä, lavoista sun muista ”lie-kulmista”. Siellä minut sidottiin mustilla velkro teippivöillä pakettiin. Kerrottiin vielä lantiokulmista ja olkavarsien liikeradoista ja lopuksi toteamus: ”No, swingaa nyt rennosti”. Kuka on rentona pakkopaidassa miettiessään ajoitusta, release:ia ja lantiota ja olkapäitten kulmaa lähtöasentoon nähden? Kivaa oli Vierumäellä, mutta kysyin: ”Mitä maksatte, että en kerro kellekään käyneeni täällä?” Niin sekaisin oli se pienikin taito sen kurssin jälkeen.

Olematonkin golfitsetuntoni sai viimeisen niitin, kun eräs pro keksi näyttää minulle lyöntini videolta. Hän analysoi jotain teoreettista, mutta minä kauhistelin videota. Karmeata katseltavaa, pitäisi laihduttaa ja huono mekkokin!

Pelaamista jatkoin kotona, koska niin pidän tästä lajista. Kyllähän sitä pelatessa oppii, mutta hitaasti ja kantapään kautta. Kuulin vinkkiä, että EGS:ssä on pro joka puhuu ymmärrettävää kieltä. Lähestyin häntä: ”Olen taiteilijaluonne, en insinööri…puhu äänellä jonka kuulen.”

Lyödessäni Minkkisen Harri sanoi: ” Ajattele, että vedän sua tästä vasemmasta takataskusta taaksepäin kun lyöt”…..Jess! Näin aukeni minulle lantionkierto!

Ystäväni Hannukka kiteytti osuvasti totuuden: ”Golf on aluksi ollut miesten laji, ja miehet lämineet palloja kuin lätkää – liialla voimalla. Prot keksi sanonnan: ”Ei tarvitse lyödä, mailan lapa hoitaa tehtävän.” Eli meidät naisetkin opetettiin vain heiluttamaan mailaa ja ajattelemaan loppuasentoa. No mitä siitä pikku heilautuksesta tulee… pelkkiä chippejä. Toinen todistusaineistoni on mieheni , joka katseli minua ollessani tiiboxissa. Pasi ravisteli päätään ja tuhahti: ” Mitä ihmeen balettia sä tanssit – lyö sitä palloa vaan!” Hämmennyin, unohdin kaikki tuhannet opit ja löin vaan palloa…. Pitkästä aikaa suora pitkä draivi keskelle väylää!

Mielikuvia ja tuntemuksia, se on ollut oma tapani oppia ja edistyä pelissäni. Ennen autojakin myytiin teknisillä tiedoilla: ”Hevosvoimia, sylintereitä, kuutiotilavuuksia… jne.” Nykyään autotkin myydään mielikuvilla eikä tekniikalla. Sinnikkäästi olen silti ollut mukana kaiken maailman opetusryhmissä sekä seuran, että muitten järjestämissä. Hitaasti, mutta varmasti jotain edistystä on tapahtunut, onhan tasoitus jo pudonnut hcp 14 tasolle.

TempText

Innostun aina kaikesta uudesta ja haluan heti kokeilla kaikkea ennakkoluulottomasti. Silmiini osui netissä tarjous ”OnLine Golfklubi”:sta. Alta yhden golfopetustunnin hinnalla saa jäsenyyden koko vuodeksi OnLineGolfklubiin. Golfopetuskin on siirtynyt sosiaaliseen mediaan, se on nykyaikaa. Ensimmäisen Suomessa toimivan nettiklubin on perustanut PGA Pro Antti Vaalas. Klubista löytyy opetusta, vinkkejä, videoita ym. Sivusto on interaktiivinen, jossa voi kysyä neuvoja tai vain keskustella golfista. Uusia oppeja ja vinkkejä tulee parin viikon välein, joten klubi elää ja siihen on helppo palata aina uudestaan tarkistamaan jotain juttua. Uteliaisuus ei maksa mitään ja klubiin voi käydä tutustumassa liittymättä jäseneksi.

vaalasgolf.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

    pipelotna says:

    Jatkuva oppiminen on oleellinne osa golfia. Ilmaista vinkkiä ja opetusta on netti täynnä, esim http://www.youtube.com ja hauksi golfswing , perfect golfswing, bad golfswing …. chipping, pitching … Saa oppia ja vinkkiä monelta USPGA – pelurilta, joilla on kuitenkin näyttöä golfin osaamisesta. Ei muuta kuin tuuppiin !

    Golfkoutsi says:

    Satu ja Pipelotna 🙂 Netti on täynnä informaatiota jonka oikeellisuus myös golfopetuksen osalta on suurelta osin kyseenalaista. Yleensä ”ns opettajat” koittaa muuttaa kaiken ja puhuu sellaista kieltä jota he tuskin itsekään ymmärtää. Ei ole kyseenalaista osaako ne USPGAt itse pelata, mutta osaavatko opettaa. Kaikenmaailman opetusvideoita kyllä löytyy, mutta parasta resurssia (oppilasta itseään) ei osata käyttää, koska täällä pohjan perukoilla ei oikeesti ole montaakaan opettajaa jotka osaa opettaa muutakin kun ”tekniikkaa” Kaiken perusta on se että opetetaan ensin oppilas oppimaan, ja senjälkeen homma rokkaa ihaneri tavalla. Onneksi Suomessakin on jo muutama oikea ”Golfkoutsi” ja lisää tulee ensi keväänä järjästettävällä kurssilla

    Valaistuksen jo saanut !! says:

    Kehittyäkseen golfarina ja immeisenä, kannattaa Ihan ensitöikseen tutustua W. Timothy Gallweyn kirjoittamaan opukseen The Inner Game of Golf Senjälkeen miettiä onko ne swingitekniset ohjeet ja läpikäynnit niinkään tärkeitä, kas kun paras opettaja istuu samalla tuolilla sinun itsesi kanssa.

    Pertti Suominen says:

    Koskahan me voitais tunnustaa, että jokainen golfari on ominaisuuksiltaan sen verran yksilöllinen, että lukemalla lehtiä ja katsomalla videoita oppii paljon, mutta siitä ei ole mitään hyötyä golfissa, kun keho ei pysty toteuttamaan PGA- pelaajalta matkittua täydellistä swingiä. Suomestkin läytyy sellaisia opettajia, joiden avulla kehittyy nopeasti, kun mennään kropan eddoilla. Toki videot on hauskaa hupia, mutta jos niiden avulla joku saa pelinsä kuntoon, niin ilmoittautukoon vaikka täällä.

    Ope says:

    Pertti Kenellä pga pelaajalla on täydellinen swingi… Tiedemiehetkin vieläkin etsii sitä ihan oikeaa ja täydellistä, ja aiajnmyötä tulokset muuttuu koko ajan hiukka. kyllä sieltä löytyy niin montaa ”täydellistä” swingiä kun on pelaajaakin. Se mikä kaikille on yhteistä, on se viimeinen 30 senttiä palloon tullessa ja pallosta ”eroamisen” jälkeen Siinä kaikilla on maila halutulla linjalla ja naama haluttuun kohteeseen. Kaikki muu on enemminkin telkkaria varten 🙂 Itseasiassa se palloon osuminen on kaikkien tärkein asia, mailanpäänopeuden lisäksi menestyksekkääseen suoritukseen. Olet muuten oikeassa että ikioma kroppa tekee sen tärkeimmän työn suorituksessa, ilman senkummempaa miettimistä, kunhan joku vaan osaisi opettaa kuinka toimia ”prosessinomaisesti” joka kerta halutulla tavalla. Siihenkin löytyy oppeja, valitettavan harvalta vaan.