7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sanna Nuutinen

Miten kiertueella lataudutaan huippusuoritukseen

Tourilla pelaaminen ja eläminen on yhtä tasapainoilua. Varmasti monessakin asiassa, aina kodin ja kiertue-elämän yhdistämisestä sopivan urheilijan ruokavalion löytämiseen ulkomaisista keittiöistä.

Mutta etenkin saa miettiä oman parhaan vireystilan ja optimaalisen latautumisen merkitystä ja keinoja, joilla ne saavuttaa. Reissut kun eivät ole leppoisia pelimatkoja etelään (vaikkakin välillä yrittää itselleen niin vakuuttaa, jos on pinna turhan kireällä), vaan suoritustilanteita (kalliita työmatkoja), joista firma odottaa jäävän jotain viivan allekin.

Näiden kanssa saa tasapainoilla, kun haluaa olla henkisesti ja fyysisesti valmis huippusuoritukseen:

Uni

Onko tiiaika aamulla vai iltapäiväillä? Monta tuntia juuri minä tarvitsen unta, jotta olen parhaimmillani? Aamulähtöön on päästävä ajoissa nukkumaan, jolloin illan venyttelysessiot on päästävä aloittamaan hyvissä ajoin, jolloin taas illallinen on suunniteltava sen mukaan.

Ruoka hotellin alakerrasta vai jostain hyvät Tripadvisorin arvostelut saaneesta ravintolasta pienen matkan päässä?

Unen tarve myös vaihtelee. Välillä kämppäkaverilla on erilainen rytmi, mutta onneksi apteekista saa korvatulppia alle eurolla.

Vuorokausirytmi

Toiset ovat aamu- ja toiset iltavirkkuja. Vuorokausirytmejä hieman tutkineena olen ymmärtänyt, että ne ovat muutettavissa. Tämän takia pystymme esimerkiksi matkustamaan maapallon toiselle puolelle. Rytmit myös vaihtelevat elämän aikana. Nuoriso valvoo illalla ja mielellään nukkuu pidempään aamulla, kun taas vanhukset toimivat päinvastoin. Itse olen pääosin aamuihminen, jolloin iltapäivälähtöjä varten on kehiteltävä työkaluja vireystilan optimointiin. Fysiikkaharjoittelun ja valmentajan avulla onneksi löytyy keinot.

Jetlag

Esimerkiksi Australiaan kisoihin lähdettäessä on paikalle mentävä ajoissa töhnöä oloa parantelemaan ja rytmiin päästäkseen. Nyrkkisääntö on, että jokaista aikaerotuntia vasten tarvitaan yksi päivä kohteessa tasoitteluun. Kisapaikalle matkustaminen yhdeksän päivää ennen kilpailun alkua ei kuitenkaan aina ole mahdollista.

Palautuminen

Kuinka monta tuntia kisakierroksen jälkeen on järkevää harjoitella, jotta se ei vaikuta seuraavan päivän jaksamiseen. Kuinka käytän harjoituspäivät kisapaikalla? Entä punttisalitreeni? Onko enempi aina parempi?

Matkustuspäivät

Vaikka suurimmaksi osaksi istuskelua ja seisoskelua, kropalle ja pääkopalle kuluttavia.

Paineet

Saattavat tulla ulkopuolelta, mutta aina viimekädessä oman pään tuotosta. Itse kun on vastuussa omista ajatuksistaan.

Ylivirittyminen

Keinoja rauhoittumiseen ovat esimerkiksi rauhallinen hengittäminen ja pitkät ulospuhallukset, tietoinen läsnäolo, mukavien ja turvallisten asioiden läpikäyminen mielikuvissa ja näistä syntyvien tunnetilojen jäljittely ja erilaiset rentoutusharjoitukset. Kun olen ylivirittynyt ja turhan jännittynyt, minusta tulee nopea kaikessa mitä teen. Varmaan alitajuisesti haluan äkkiä pois tilanteista. Tällöin sanon itselleni “rauhoita”. Kiinnitän myös huomiota kävelyyn ja hidastan vauhtia.

Alivirittyminen

Jos on liian itsevarma ja on tunne, että suoritus ei ole merkityksellinen puuttuu halu taistella ja näyttää. Tällöin pitäisi saada päälle tunne, että kaikki ei olekaan kunnossa. Kukaan on tuskin koskaan kisatilanteessa alivirittynyt, mutta esimerkiksi harjoituksissa saattaa tätä esiintyä. Keinoja nostattaa vireystilaa ovat esimerkiksi musiikin kuuntelu, pienet fyysiset suoritukset tai niiden kuvittelu ja aikaisemman haastavan tilanteen muistelu ja siitä syntyneiden tunnetilojen jäljittely.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje