Golfin tarjous: 5 lisävuotta! - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Golfin tarjous: 5 lisävuotta!

Ruotsin Karoliininen Instituutti on tutkinut maan kaikkia vanhempia golfareita, joita on löytynyt peräti noin 300.000 kappaletta. Verrokkiryhmänä on ilmeisesti ollut samankokoinen lauma ihmisiä jotka eivät pelaa tai eivät ainakaan vielä. Tulokset olivat yllättäviä joskin myös odotettuja. Golfarit elävät keskimäärin viisi vuotta vanhemmiksi kuin ei golfaavat ikätoverinsa. Tutkimuksissa golfarit ja verrokit jaettiin myös kolmeen eri sosiaaliryhmään, mutta niiden välillä ei eroja juuri saatu. Alimmassa eli kolmannessa ryhmässä ero golfaavan ja ei golfaavan ”duunarin” välillä oli kuitenkin kaikkein jyrkin. Pienempi tasoitus näytti myös parantavan tuloksia, mikä tulkittiin siten, että nämä henkilöt pelasivat ja harjoittelivat muita enemmän. Tärkein syy näihin golfarien kannalta edullisiin tuloksiin on, Suomessakin tehtyjen tutkimusten valossa, melko selvä. Golfin tuntikausia kestävä matalaintensiivinen rasitus on ikääntyvälle ihmiselle juuri oikean tyyppistä liikuntaa. Tästä asiasta saarnasi urheilijoiden parissa paljon töitä tehnyt kansleri Kaarlo Hartiala jo parikymmentä vuotta sitten ja vuosikymmen myöhemmin, UKK instituutin Jari Parkkari, joka on ahkerasti luennoinut tutkimustuloksistaan monissa eri yhteyksissä. Kuinka näitä loistavia tutkimustuloksia pitäisi hyödyntää? Jos Suomen Golfliitto haluaa, että laji edelleen kasvaa on sen velvollisuus levittää ja levittämästä päästyäänkin näitä tutkimustuloksia. Maassamme on edelleen satoja tuhansia ikääntyviä ihmisiä joille ei hyödyllisempää ja mielenkiintoisempaa lajia löydy etsimälläkään. Tämän suuren piilevän massan avulla saamme monet keskeneräiset projektit ja huonosti menevät kenttäyhtiöt kuiville ja heidän avullaan ja rahoilla rakennamme myös tulevaisuuden uudet kentät. Suomen Golfliitolla on jonkinasteinen asennevamma suhtautumisessaan vanhenevaan jäsenistöönsä, jotka tulevat aina ja kaikissa tapauksissa muodostamaan sen vahvan runko-osan. Samanlainen ”vamma” on sivumennen sanottuna myös maan vanhimmalla seuralla, joka kyseenalaisessa viisaudessaan päätti toistaiseksi ottaa vain alle 50-vuotiaita uusia jäseniä. Liitto puuhastelee nykyään mieluummin junioritoiminnan ja huippugolfin parissa jotka ovat sinänsä mukavia asioita, mutta eivät juurikaan lajia kasvata. Vanhempien ihmisten massiivinen mukaantulo takaa sitä paitsi näillekin marginaaliryhmille paljon paremmat oltavat ja muut puitteet.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  • smartt says:

    Hei Lassi Jaksatko päivittää tasoituksesi kuntoon; lienee ollut jo jonkinaikaa muu kuin alkuteksteissä käy ilmi. Tsemppiä

  • G-mies says:

    ”Liitto puuhastelee nykyään mieluummin junioritoiminnan ja huippugolfin parissa jotka ovat sinänsä mukavia asioita, mutta eivät juurikaan lajia kasvata.” Toteaa Lassi Tilander Valitettavasti tuntuu siltä, että L.T on nyt oman ikänsä vanki. Lajin kasvu on kyllä kiinni siitä, että miten junioritoiminta kehittyy. Siihen vaikuttaa vahvasti niin kotimaiset kuin ulkomaiset nuorehkot, dynaamiset menestyjät ( Mikko Ilonen, Sergio Garcia, Tiger jne.. ). Esim. tennis on kokenut viime vuosina uuden nousukiidon, eikä vähiten Jarkko Niemisen menestyksen johdosta. Jos golf lajina profiloituu yli 60v seniilien huru-ukkojen ”urheilu”-lajiksi niin lajin kasvu voidaan saman tien unohtaa. Golfliiton näkemys asioiden kehittämiseksi on juuri oikean suuntainen!

  • Hönö says:

    Kerrankin Lassi puhuu asiaa.. G-mies ei ymmärtänyt, mistä oli puhe (nuoruuden kypsymättömyyttä ?)