27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Yökyöpelit ovat innostuneet Lohjalla simulaattorigolfista – yrittäjakaksikko avaa kaupunkiin toisenkin studion

Harri Kreus (vas.) ja Erik Myllymäki ovat saaneet Lohjalla aikaan simulaattoribuumin.

Golf Studios Lohjan simulaattorissa on vilkkaimpana vuorokautena jäänyt vain yksi tunti varaamatta.

Reilut kaksi vuotta sitten simulaattoristudion Lohjan keskustaan avanneet Erik Myllymäki ja Harri Kreus tekivät kesällä poikkeuksellisen havainnon, kun tuntikalenteriin alkoi ilmestyä yhä enemmän varauksia yölliseen aikaan.

Vaikka kesäkuukaudet ovat golfsimulaattoreissa tyypillisesti hiljaisia, buukattiin Lohjan studiolla erään heinäkuisen viikon 50 simulaattoritunnista yli puolet kello 23 jälkeen. Ilmiö ei ole jäänyt väliaikaiseksi, sillä yötuntien kysyntä on jatkunut tasaisena näihin päiviin asti.

”Kesälomien aikaan väkeä oli enemmän yöllä myös arkena, mutta jatkuvasti jotkut ovat yöaikaan paikalla ainakin tunnin tai kaksi”, Myllymäki sanoo.

Viikonloppuna on vilkkaampaa. Kello 23–02 välillä olevat ajat ovat hänen mukaansa suurella todennäköisyydellä varattu lauantain ja sunnuntain vastaisina öinä.

Yötunteja Lohjalla varaavat pääsääntöisesti 15–20-vuotiaat nuoret, jotka kuuntelevat pelin ohessa musiikkia ja nauttivat virvokkeita.

”Harvemmat juovat alkoholia, ja enimmäkseen käyttäydytään siististi. Hajonnut ei ole juuri mitään. Mailojen varsia menee puutteellisten taitojen vuoksi silloin tällöin poikki, kuten simulaattoreissa on tapana käydä.”

Yöpelaajissa on paljon uusia potentiaalisia harrastajia.

Joskus Myllymäen on täytynyt lähteä aamulla siivoamaan, kun studiolla on valvontakameroista päätellen ollut ”kova meno päällä”. Tuolloinkin hän on selvinnyt lähinnä juomatölkkien keräämisellä.

Hyvä vaihtoehto hauskanpidolle

Nuoria houkuttelee yötunneissa edullisempi hinta. Tärkeämpänä syynä lienee kuitenkin se, ettei nuorilla ole samanlaista kynnystä valvoa pikkutunneilla kuin hieman varttuneimmilla ihmisillä. Simulaattorigolf tarjoaa mukavan aktiviteetin merkeissä hyvän vaihtoehdon hauskanpidolle yksityisissä tiloissa.

”Nuorten elämänrytmi on muuttunut. Jotkut bileet täytyi olla, että olisin itse esimerkiksi lukioikäisenä ollut sellaiseen aikaan yöllä valveilla”, lohjalaisen St. Laurence Golfin prona työskentelevä Myllymäki sanoo.

Hän on pitänyt lukiolaisille lajitutustumisia, kun golf on ollut osana koulun mailapelikurssia. Jotkut ovat suorittaneen green cardin, ja sitäkin kautta on tullut innokkaita simulaattorin käyttäjiä.

”Usein kaveriporukoissa on vain yksi golfari, joka varaa ryhmälle simulaattoriajan. Yöpelaajissa onkin paljon uusia potentiaalisia harrastajia.”

Ensimmäinen simulaattoritalvi ylitti Myllymäen ja Kreusin asettamat tavoitteet, ja toisena vuotena kävijämäärä kasvoi noin 40 prosenttia. Tuntuvasti kasvanut käyttöaste sai kaksikon perustamaan toisen simulaattoristudion. Se avataan lähipäivinä Lohjan liikuntakeskuksen vuokraamassa tilassa, Padelonia-hallissa, jossa he toimivat alivuokralaisina.

”Varastosta löytyi ennestään materiaalia ja tarvikkeita, joten tämän uuden studion pystyttämiseen ei mennyt ihan yhtä paljon rahaa. Meillä on alkuun 1,5 vuoden vuokrasopimus. Se on sopiva aika selvittää, onko täällä kahdelle studiolle tarvetta”, Myllymäki kertoo.

Kaksikko olisi halunnut asentaa toisen TrackMan 4 -simulaattorin syksyllä 2021 avattuun Suurlohjankadun studioon. Homma kaatui tilanpuutteeseen, siitäkin huolimatta, että vieressä on tyhjä liiketila.

St. Laurence Golfin pro keskittää yksityisopetuksensa uuteen studioon.

”Keskustan simulaattori lienee jatkossakin kysytympi ja uusi paikka tulee luultavasti olemaan täydentävä studio. Aion myös keskittää sinne enemmän omaa opetustoimintaani”, Myllymäki kertoo.

Harri tietää usein nopeamman tavan toteuttaa erilaisia ratkaisuja.

Hän pitää ryhmävalmennukset St. Laurence Golfin kenttien vieressä olevassa talvihallissa. Simulaattoristudioihin ei isoilla oppilasmäärillä voi mennä, joten niissä Myllymäki antaa lähinnä yksityisvalmennusta ja opettaa korkeintaan kolmen hengen pienryhmiä.

Myllymäen ja Kreusin simulaattoristudiot kantavat nimeä Golf Studios Lohja kuuluen useamman simulaattorin eri puolella Etelä-Suomea käsittävään ketjuun.

”Olemme tässä franchising-yrittäjinä. Ketju huolehtii varausjärjestelmästä ja nettisivuista, muu on omalla vastuullamme.”

”Kätevä kaveri ja golfmies”

Yhtiökumppaniaan Harri Kreusia Myllymäki kutsuu ”käteväksi kaveriksi”, jolla on paljon kokemusta rakennusalan töistä. Vasara pysyy myös Erikin kädessä, sillä hän on pystyttänyt vuosien varrella kymmenkunta paikkaa simulaattorille yksityisille henkilöille.

”En ole yhtä hyvä nikkaroimaan kuin Harri. Hän tietää usein nopeamman tavan toteuttaa erilaisia ratkaisuja”, itseään yrityksen ”golfmieheksi” kutsuva Myllymäki sanoo.

Moni löytää nykyään golfin TrackMan-simulaattorin kautta. Alkuun TrackMan oli lähinnä huippupelaajien ja aktiivien treenilaite, mutta tänä päivänä sillä on jo iso rooli huvikäytössä.

”Jotkut pitävät simulaattorigolfia varteenotettavana vaihtoehtona oikealle golfille. Liikuntaahan siinä ei paljon saa, mutta aikaa säästyy vähän enemmän.”

Myös joulukuu on käynnistynyt simulaattorissa vilkkaana kellonajasta riippumatta. Lohjan golfstudio oli varattuna viime viikonloppuna molempina yönä myöhäisillasta aamuneljään.

”Parhaimmillaan pelaajia on ollut meillä läpi yön kello kuuteen saakka. Ennätysvuorokautena simulaattorin 24 tunnista vain yksi on jäänyt vapaaksi.”

Myllymäki satsasi muutaman vuoden tosissaan ammattilaisgolfiin. Hän voitti kaudella 2016 Nordic Liigan turnauksen, ja on saavuttanut kiertueella useita top 10 -sijoituksia. Meriittilistalta löytyy myös Kytäjän Challenge Tour -kilpailun kymmenes sija amatöörinä kymmenen vuoden takaa.

”Harjoittelu on jäänyt lähes kokonaan. Pelaan joitain kisoja jatkossakin, mutta mitään tavoitteita ei itselläni ole. Päähuomio on golfopetuksessa- ja valmennuksessa.”

Hän saa PGA-valmentajatutkintonsa pian valmiiksi. Myllymäki aikoo saman tien jatkaa opintojaan, sillä tammikuussa hän ryhtyy suorittamaan liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoa.

Lue seuraavaksi: Oulun simulaattoritarjonta tuplaantuu kertaheitolla: Taustalla innovatiivinen hankintamalli

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje