11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

TPI-testien kautta parempaa golfkuntoon

Suomen PGA järjesti Greg Rosen (oik.) kouluttamaan Suomeen kahden päivän ajaksi.

Elettiin 80-luvun loppua, kun nuori insinööriopiskelija oli mukana rakentamassa klubirakennusta golfkentälle, kokeili ohimennen ensimmäistä kertaa lajia ja addiktoitui välittömästi. Sattumoisin tämä nuori insinööriopiskelija alkoi pelata kolmen kiropraktikon kanssa, ja heidän innoittamanaan hakeutui kiropraktikkokouluun.

Koulun viimeisenä vuotena vaadittiin valtava määrä tutkimuspotilaita, joten nuori mies tarvitsi suunnitelman. Hän oivalsi, että golfkentällä kuuli aina jonkun valittavan paikkojaan, joten sieltä löytyisi varmasti tutkittavia asiakkaita. Ja niin löytyikin! Hän käsitteli ja treenautti asiakkaita ja teki havainnon, jonka sanoo olevan yksi käännekohta elämässään. Hän tajusi, että muutokset, jotka kehossa tapahtuvat fyysisen harjoittelun myötä vaikuttavat svingiin.

Asiakkaita riitti niin paljon, että vuoteen 2000 mennessä bisnes oli paisunut jo valtaisaksi ja tämä nuori kiropraktikkotohtori Greg Rose niitti mainetta nimenomaan golfarien fysiikkatreenaamisella. Bisnestä ei haitannut yhtään, että golfissa oli tapahtunut käänteentekevä muutos.Tiger Woods antoi omalla esimerkillään puhtia fyysisen puolen kehittämiseen.

Titleist näki mahdollisuuden

Fysiikkaharjoittelu golfarien keskuudessa lisääntyi ja siitä tuli välttämättömyys. Tämä tajuttiin myös Titleistilla. Vuonna 2003 Titleist ja Greg Rose sopivat yhteistyöstä. Rosen ihmeteltyä, miksi Titleist haluaa mukaan tällaiseen, oli vastaus ollut ytimekkäästi: Autat meitä myymään enemmän palloja.

Näin sai alkunsa Titleist Performance Institute (TPI), joka on nykyään ainutlaatuinen golfin harjoittelu-, tutkimus- ja kehityskeskus Kaliforniassa. Keskus pitää sisällään ainakin svingin analysointiin käytettävän 3D kuvantamisstudion, täydellisen kuntokeskuksen ja mailojen fittauspajan. Ja jos joku luulee, että TPI opettaa sen aidon ja oikean svingin, hän erehtyy.

TPI:n filosofia vapaasti suomennettuna on: ”Ei ole vain yhtä tapaa svingata. Uskomme, että on äärettömän monta tapaa lyödä golfpalloa. Mutta me uskomme, että on yksi tehokas tapa lyödä, ja se perustuu siihen mitä pystyy fyysisesti tekemään. ” Eli ei tyylillä niin väliä, kunhan on tehokas.

Tehokas? Miten tehokkuus määritellään?

TPI on vuosia tutkinut huippupelaajia monella tavalla. 3D kuvantamistekniikka on yksi tärkeimpiä työkaluja. Sillä saatujen lukuisien kuvaajien tutkiminen ja tulosten vertailu on tuottanut tulosta. Huippupelaajien kuvaajista on löydetty mielenkiintoinen yhtäläisyys. Downsvingissä tapahtuva ns. kineettinen järjestys on kaikilla hyvin palloa lyövillä tismalleen sama. Jotta lyönti on tehokas, energian (eli voiman) siirto alkaa lantiosta. Tätä seuraa rintaranka, sen jälkeen etummainen olkavarsi, ja viimeisenä maila.

TPI:lla on yli 50 hengen asiantuntijaneuvosto, joka tuottaa materiaalia. Ja materiaalia tarvitaan, sillä TPI kouluttaa golfin parissa työskenteleviä ammattilaisia ympäri maailman.

PGA:n varapuheenjohtaja Jouko Mikkola oli organisoimassa Greg Rosen koulutustapahtuman järjestämistä Suomeen.

PGA:n varapuheenjohtaja Jouko Mikkola oli organisoimassa Greg Rosen koulutustapahtuman järjestämistä Suomeen.

Kaikki alkaa ykköstason koulutuksesta, joka järjestettiin ensi kertaa Suomessa 8.-9. syyskuuta. Ykköstason TPI-koulutuksessa käydään läpi mm. svingin yleisimmät ongelmat, kehon testaus ja testeissä havaittavien rajoitteiden korjaaminen sekä pintaraapaus 3D-kuvaajien tulkinnasta. Koulutuksessa ovat mukana sekaisin prot, fysioterapeutit ja treenarit.

Koulutus antaa hyviä työkaluja itse kullekin. Moni käy TPI kursseja syventääkseen ja laajentaakseen omaa osaamistaan ja ne antavat myös pätevyyttä ja uskottavuutta. Koulutuksissa painotetaan joka käänteessä yhteistyötä. Tämä ykköstason TPI-koulutus on upea kokonaisuus, jossa alalla toimivat eri alan ammattilaiset saavat yhteisen sanaston. Näin pelaajan kanssa yhteistyötä tekevien ammattilaisten kommunikointi helpottuu huomattavasti. Opetuksesta vastaavan pron on helppo antaa ohjeita treenareille tai fysioterapeuteille, jotka hallitsevat tämän ”kielen”.

TPI:n 2- ja 3-tason koulutukset jakaantuvat erikoistumisaloittain: Golf Instructor – Medical – Fitness – Junior – Golf Biomechanist.

Maailmalla TPI-koulutuksen käyneitä on 57 maassa yhteensä noin 8000. Suomessa on noin 70 TPI-sertifioitua (sertifioiduksi pääsee vain läpäisemällä testin kurssin käytyään) 1-tason ammattilaista, ja vain muutamia ylemmän koulutuksen käyneitä. Kehon TPI-testi, josta monet ovat jo kuulleet ja muutamat itselleen teettäneetkin, on liikkuvuustesti. Siinä testataan golfin kannalta tärkeät liikkuvuuden osa-alueet.

Eikä tämä ole pelkästään ”tour-pelaajille”, vaan kuka tahansa voidaan testata samalla menetelmällä. Kukapa ei haluaisi tietää kroppansa hyviä ominaisuuksia ja toisaalta löytää kenties rajoittavia tekijöitä. Testauksen jälkeen on kaksi vaihtoehtoa:

1) voi jatkaa pelaamista rajoitteillaan tai

2) saada treeniohjelman, jota noudattamalla näitä rajoitteita voi poistaa.

Iina Markkanen kävi Helsingissä toistamiseen TPI:n ensimmäisen vaiheen koulutuksen.

Iina Markkanen kävi Helsingissä toistamiseen TPI:n ensimmäisen vaiheen koulutuksen.

Ja vaikka TPI:n filosofian mukaan tyyli on vapaa, niin fyysisten ominaisuuksien testauksessa esiin tulevat rajoitteet saattavat viedä tehokkuutta svingistä, vaikeuttaa sitä huomattavasti tai aiheuttaa jopa rasitusvammoja ja mm. alaselkäkipuja.

Harmittaako syksyllä lopettaa pelaaminen, juuri kun on päässyt kuntoon? Talven aikana kunto romahtaa ja keväällä aloittaa taas samalta tasolta kuin vuotta aiemmin. Etenkin lyhyen golfkauden maissa kuten Suomessa kannattaa ehdottomasti panostaa talvikauden harjoitteluun, jotta voi aloittaa keväällä aivan uudelta fyysiseltä tasolta.

Talvikauden harjoittelu tarkoittaa lyöntiharjoittelun lisäksi myös jonkinlaista fysiikkatreenausta. Jos ei tiedä miten aloittaa, tässä apuja:

1) Selvitä fyysiset rajoitteesi. TPI-testi soveltuu tähän mainiosti.

2) Hanki treeniohjelma, jolla parannat heikkouksiasi ja/tai osallistu järjestetyille kursseille

3) Treenaa

Ja se Titleistin toivoma pallojen myynti – kyllähän niitä myydään!

Iina Markkanen

Kirjoittaja on FAF-kuntosaliohjaaja ja FAF-personal trainer, joka on käynyt jo aiemmin Ruotsissa TPI-koulutuksen ja saanut sertifikaatin golf-fitnessohjaajaksi. Hän järjestää yhteistyössä Golfpisteen kanssa GolfFit -treeniryhmiä, joista syksyn ensimmäiset käynnistyvät lokakuussa Espoossa ja Helsingissä.

Lisätietoa GolfFit -treeniryhmistä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Pekka Montonen says:

    Senior golfaria tämä TPI auttaa todella paljon. Parantaa liikkuvuutta – lyöntiä – tuloksia ja auttaa korvien väliäkin, sitä vaikeinta väylää. Itsellä myös krempat ovat jääneet vähemmälle.

    Pentti K. says:

    Tutun näköinen kaveri Golf Channeliltä! Muutama vuosi sitten TPI valmentaja testasi minut, urheilullisen pelaajan, joka luuli olevan edelleen huippukunnossa. Valmentajan mukaan kaikki olikin hyvässä ”jamassa”, mutta vasemman olkapään takapuolelta löytyi lihaksia, jotka haittasivat kiertymistä ja vaikuttivat jopa mailan asentoon yläasennossa. Tämä korjattiin harjoitteilla ja peliin tuli heti lisää varmuutta. Uskon isosti TPIn metodeihin! Se ei ole pelkästään vanhemmille pelaajille. Se on kaikille.