Mikko Ilonen kiteyttää etäisyysmittarin merkityksen yksioikoisesti.
”Aivan välttämätön apuväline harjoituskierroksilla kisoihin valmistauduttaessa. Sen avulla teen caddien kanssa kenttäkartan ja pelisuunnitelman. Harjoitellessa etäisyysmittarista on niin ikään paljon apua, kun mitataan matkoja lyöntipaikalta kohteeseen. Voisi kysyä, miten sitä selvisikään näistä hommista ennen kuin ”kiikarit” tulivat markkinoille.”
Amatöörien osalta tilanne on luonnollisesti kirjavampi. Ilmankin laitetta ja tarkkoja mittoja pärjää. Mutta yhä enemmän varsinkin kilpailevien goflareiden joukossa on niitä, jotka etäisyysmittarien toimintaan tutustuttuaan jäävät koukkuun ja kaivavat laitteen bägistään lähes aina uuteen tilanteeseen tullessaan.
Etäisyysmittarien käytön vaikutuksesta pelinopeuteen ollaan vähintäänkin kahta mieltä. Järkevästi käytettynä se vähentää kävelyä ja merkkien etsimistä, pahimmillaan zoomaaja saattaa käyttää kohteen etsimiseen lyöntiin valmistautumisen verran aikaa.
Selvää on ainakin se, että oikean mitan syöttäminen korvien väliin ennen suoritusta poistaa epävarmuustekijöitä ja antaa pelaajalle varmemman vision suorituksesta. Mitalin kääntöpuoli on se, että hyvälläkin pelaajalla lyöntien mitta vaihtelee enemmän kuin keskimäärin halutaan uskoa paitsi osumasta ja lentokaaresta, myös tuulesta ja pallon makuusta johtuen. Tarkan metrimäärän ottaminen etäisyysmittarilla ei siis välttämättä ole avain parempiin tuloksiin.
Näin se toimii
Etäisyyden mittaamiseen käytetään yleisesti silmälle näkymätöntä infrapunataajuista laseria. Lasersäde kohdistetaan pieneksi kimpuksi, jotta sen tehokas kantoalue olisi mahdollisimman pitkä. Jos kohteessa on pienikin samansuuntainen pinta, säde heijastuu takaisin. Etäisyysmittarin toiminta perustuu lähetettyjen ja takaisinheijastuneiden sädepulssien ajallisten erojen määrittämiseen. Lopullinen metri- tai jaardilukema tulee näytölle prosessorin laskemana.
Etäisyysmittarissa on kaksi erillistä linssijärjestelmää. Näistä toisen läpi säde kohdistetaan, lähetetään ja vastaanotetaan. Toista optiikkaa käytetään tähtäämiseen, ja sen näkymän päälle heijastetaan nestekidenäyttö. Näytön olennaisimpia osia ovat kohdistusmerkki ja etäisyyslukema. Näytölle voidaan tuoda tarpeen mukaan myös muita tietoja. Esimerkiksi lipuntunnistustoiminnon ollessa päällä, testatuista laitteista Bushnellissa näytetään pientä lipunkuvaa.
Bushnell on myös nelikon ainoa, jossa ylempi optiikka on varattu laserille. Näyttökuva saadaan tähtäimelle prisman kautta. Muissa lasersäde kulkee alemman linssiryhmän läpi.
Koska lähetetyn lasersäteen pulssien aikaerot tiedetään tarkasti, etäisyyslukema saadaan hyvinkin täsmälliseksi. Oikeaan lukemaan tietenkin vaikuttaa kuinka se heijastuu kohteesta, joita on aina useita, sekä se kuinka lukema lasketaan. Mittareiden välillä on suoritettujen kokeiden perusteella pieniä tarkkuuseroja.
Eroja käytössä
Tämän testin lasermittarit ovat päältäpäin samankaltaisia. Niiden esitteistäkään ei voi päätellä että toinen olisi toistaan parempi – tai edes niin hyvä.
Erot paljastuvatkin vain kentällä ja oikeassa koekäytössä. Bushnellissa ja Leupoldissa on lipuntunnistustoiminto. Se helpottaa selvästi etäisyyden mittaamista käsivaralta.
Monesti tuntui siltä, että 150 metrin etäisyydellä lipun pitäminen etsimen kohdentimessa on vähintään vaikeaa. Kädet tärisevät aina jonkin verran, ja jopa mittausnäppäimen painaminen täräyttää mittaria tahattomasti.
Pienen harjoittelun jälkeen asiat hoituvat millä tahansa mittarilla, mutta helpointa lipun etäisyyden mittaaminen on Bushnellilla ja Leupoldilla. Niissä lipuntunnistusautomatiikka helpottaa ja nopeuttaa selvästi käyttöä.
Bushnellissa lippusymbolin päälle ilmestyy ympyrä, kun laite saa luotettavan lukeman lipusta. Muussa tapauksessa lukema voi periytyä viheriön takana olevista puista.
Nikonissa lipuntunnistusautomatiikkaa ei ole, mutta laite näyttää lopuksi lähimmän kohteen etäisyyden. Mittaus kuitenkin kestää useita sekunteja ja sen aikana metrilukema päivittyy jatkuvasti. Varmuuden oikeasta lipun etäisyydestä saa vain katsomalla myös ympäristön maamerkkejä.
Kaikissa muissakin tapauksissa on hyvä käyttää myös omaa järkeä ja arvioida, onko etäisyyslukema oikea tai edes lähellä oikeaa. Tämä on helpointa tehdä vanhaan tapaan, kentällä olevien mittatietojen perusteella.
Sääntöjen mukaan
Etäisyysmittareiden käytön suhteen on kentillä ja kilpailuissa kahdenlaista käytäntöä. Joillakin kentillä käyttö on kisoissa kiellettyä. Kisan tai kiertueen järjestäjä voi kuitenkin omalla kilpailusäännöllään sallia etäisyysmittarien käytön. Ruotsin pääkiertueella Nordea Tourilla etäisyysmittarien käyttö on sallittua kaudesta 2011 eteenpäin, kotimaisella Finnish Tourilla etäisyyden mittaaminen on ollut sallittua jo pidempään.
”Oma käsitykseni on se, että kiikarien salliminen on nopeuttanut peliä”, kertoo PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso.
LOPPUARVOSTELUT:
Bushnell Tour V2

Bushnell Tour V2
TOUR V2 on mahdollisimman yksinkertainen laite. Mode-näppäintä pitkään painamalla yardit vaihtuvat metreiksi ja lyhyellä painalluksella vuorotellaan Scan Moden ja PinSeeker-toiminnon välillä.
Lipuntunnistustilassa Bushnell erottaa hienosti lipun taustalla näkyvästä metsästä. Kun näytön lippusymboli saa ympärilleen renkaan, käyttäjä tietää, että laite kertoo etäisyyden lipulle.
Etsinkuva on riittävän suuri, minkä ansiosta käsien epävakaus ei juuri vaikeuta mittaustapahtumaa ja pieni kohdistinympyrä on helppo pitää lipun tai muun halutun kohteen päällä.
Pieni miinus on annettava herkästä sivulle sijoitetusta mode-näppäimestä, jonka lyhyt painallus vaihtaa mittaustilaa. Bushnellin kotelo on joukon paras. Sen sisällä mittari on suojassa sekä pölyltä että sateelta ja laitteen saa tarvittaessa helposti esille.
HYVÄÄ
- Helppo käyttää
- Lipuntunnistus
- Mittaustarkkuus
- Pieni ja kevyt
- Jalustakierre
HUONOA
- Mode-näppäimen sijainti
Leupold GX1

Leupold GX1
LEUPOLDIN läpi katsottuna kenttä näyttää selkeästi kirkkaammalta ja muita värikylläisemmältä. Tämä on linssin pinnoitteen ansiota.
Valikoista voi asettaa päälle Fog Moden, jonka ansiosta mittaustarkkuuden sanotaan olevan sumussa tai sateella parempi. Laitteessa on myös Pin Hunter -toiminto, joka tunnistaa lipun taustasta ja tekee mittauksista luotettavampia. Tähtäysristikollekin on tarjolla seitsemän eri vaihtoehtoa, joista mikä tahansa on täysin toimiva. Niinpä yhdellä mode-näppäimellä on turhan monta toimintoa, jotka eivät ainakaan selkeytä käyttöä. Onneksi omat asetukset säilyvät muistissa, kunnes niitä muutetaan.
Mittaustarkkuudeltaan Leupold on kuitenkin hyvä ja näytön lcd-lukemat näkyvät hienosti. Mittausta helpottaa lisäksi se, että laite ottaa lukeman vasta hetken kuluttua mittausnäppäimen painalluksesta. Näin painamisen aiheuttama tärähdys ei vaikuta mittaustulokseen.
HYVÄÄ
- Kirkas ja selkeä näyttö
- Lipuntunnistus
- Mittaustarkkuus
- Pieni ja kevyt
HUONOA
- Valikoiden monimutkaisuus
Nikon 350G

Nikon laser 350
Nikonin näkymä on selkeä ja mittaus alkaa yhtä näppäintä painamalla. Tämän jälkeen näytöllä näkyvä etäisyyslukema muuttuu jatkuvasti kahdeksan sekunnin ajan, mutta mitään varmuutta näytölle ei tule siitä missä vaiheessa näytetään lipun etäisyys. Sen saaminen edellyttää monesti muista lähteistä saatua toista arviota. Jos sattuu seisomaan esimerkiksi 150 metrin merkin kohdalla ja mittari näyttää 190 m, voi päätellä, että laite on ottanut lukeman taustalla olevista puista. Tämä johtuu siitä, että Nikonissa ei ole lipuntunnistusautomatiikkaa. Kaukana olevista pienistä kohteista oikean etäisyyslukeman saaminen on erinomaisen vaikeaa.
Nikonin asettaminen silmän eteen vaatii sekin pientä totuttelua, sillä etsinkuva on parhaimmillaan, kun se on parin kolmen sentin etäisyydellä silmästä.
Koska ylimääräisiä näppäimiä ei ole, laitteen käyttö on todella helppoa. Vaihtaa voi vain jaardit metreiksi.
HYVÄÄ
- Jatkuva näyttö esteitä mitattaessa
- Helppo käyttää
- Pieni ja kevyt
HUONOA
- Epävarma mittaustapahtuma
- Ei lipuntunnistusta
Length Master LM 1000 CX

Length Master LM 1000 CX
Lenght Masterin etsimen läpi kuva näyttää muita tummemmalta ja aavistuksen sameammalta. Tämä johtunee optiikan heikommasta laadusta ja valovoimasta. Mittarin kohdistaminen lippuun on myös kaukaa vaikeaa. Optiikan 7x-suurennus ja kuuden asteen näkökenttä vaativat käyttötilanteissa selvästi muita mittareita vakaampaa otetta. Lisäksi lipuntunnistuksen puute tekee oikean lukeman saamisesta kerrassaan vaikeaa. Kaiken kukkuraksi mittari näyttää 50 metrin etäisyydeltä metrin tai pari muita suurempia lukemia. 150 – 200 metrin matkalta ero on jo kolmesta neljään metriin.
Yksittäisten mittausten onnistuminen ei aina ole taattua ja samasta kohteesta tulee usein hyvinkin erilaisia lukemia. Osin tämä johtuu juuri optiikan suurennuksesta ja ehkä myös osin sen laadusta.
Hyvää on se, että mittausnäppäin on herkkä eikä sen painallus vaikuta häiritsevästi mittaustapahtumaan.
HYVÄÄ
- Helppo käyttää
HUONOA
- Ei lipuntunnistusta
- Epävarma mittaustapahtuma
- Mittaustarkkuus
- Muita kookkaampi
Golf Buddy World Platinum
Päätimme kokeilla lasermittareiden rinnalla myös gps-perusteista Golf Buddyn World Platinum -versiota. Sen toimintaperiaate on täysin erilainen kuin lasersäteellä kertamittauksia tekevissä etäisyysmittareissa.

Golf Buddy World Platinum
GB saa pelaajan metrin tarkkuudella pelaajan sijaintitiedon enimmillään 50 satelliitin avulla. Laitteen muistiin voi tallentaa maailmanlaajuisesti yli 40000 golfkentän täydelliset tiedot. Myös Suomen kentistä lähes kaikki ovat mukana. Kun pelaaja aluksi valitsee listalta haluamansa kentän ja kävelee mille tahansa tiiauspaikalle, GB näyttää ruudullaan koko väylän sekä etäisyydet kaikkiin mahdollisiin esteisiin ja tietenkin myös lipulle. Etäisyystiedot päivittyvät reaaliaikaisesti näytölle pelaajan kävellessä kohti viheriötä, joka nopeuttaa pelaamista.
Golf Buddyn ehdoton etu etäisyysmittareihin on se, että sen avulla pelaaja saa mitan myös kohteisiin jotka ovat näkymättömissä, esimerkiksi mäen tai metsän takana.
Gps-pohjainen Golf Buddy siis korvaa sekä väyläkartan että etäisyysmittarin. Yksi pieni ero kuitenkin on. Laite ei voi tietää lipun tarkkaa paikkaa. Se olettaa lipun sijainniksi viheriön keskikohdan. Sijaintia voi toki kosketusnäytöllä siirtää haluamaansa paikkaan, mutta pelaaja ei voi siltikään tietää lipun täsmällistä sijaintia ilman tarkkaa erillistä lippukarttaa.
Golf Buddyn toimintoihin sisältyy myös mahdollisuus pitää kirjaa neljän pelaajan tuloskortista. Laite jopa laskee kunkin pelaajan tasoitusten mukaiset tulokset pelin viimeisellä reiällä.
Lisäksi omistaja voi kirjata jokaisen lyönnin pituuden ja näin pitää tilastoa kaikesta tekemisestään.
Testaus ja tekstit Teemu Tyry ja Tekniikan maailman toimittaja Juha Nykänen
Näyttää tuo Mikon laite kovin erinäköiseltä kuin mikään esitellyistä. Mikähän lienee ja onko parempi/huonompi?
Moro Juuso laite on pro 1600 eli vähän parempi ja hintavampi.
Ja merkki on Bushnell
Todella hyvä laite tilasin itse golfkauppaverkossa.com :ista ja tuli nopealla toimituksella viimekesänä. Nykyään en enää osaa olla käyttämättä laitetta huippu laite 🙂 Ja hintakin suomen halvin ja englannistaan en löytänyt halvemmalla. Paras apulaite mitä golfissa voi olla!