25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Talvigolfkausi matkaa kohti kiivainta sesonkiaan – varsinkin maaliskuussa lumikentillä käy kuhina

Jämin talvigolfkenttä. Arkistokuva.

Maaliskuu on otollisinta aikaa pelata talvigolfia.

Jämillä on pelattu talvigolfia ensimmäisen kerran vuonna 2003. Joka talvi siitä lähtien Hannu Narvi on laittanut talvikentän väylät ja valkiot iskuun pelaajia varten. Talvigolfkauden kesto on yleensä ollut noin neljä kuukautta.

”Nyt ollaan kauden puolivälissä. Marraskuussa tuli lumi ja siitä lähtien on pelattu, eli tämä kausi tulee olemaan pitkä”, Jämiltä tavoitettu Narvi kertoo.

Sää liittyy hyvin olennaisena osana golfiin, ollaan vuodenkierrossa sitten kesällä tai talvella. Kovat pakkaset ja varsinkin siihen päälle navakkana puhaltava tuuli pitää talvigolfarit kotona tai muissa harrastuksissa. Runsaassa lumisateessa golfia ei pysty luonnollisesti pelaamaan, kun pallot häviävät lumen alle. Parin sentin pieni lumikerros vielä menee, mutta sen jälkeen alkaa olla jo haastavampaa.

”Toiveissa olisi sellainen tasainen talvi. Pieni pakkasjakso ei niinkään haittaa, mutta tämä nollan molemmin puolin sahailu on pahempi. Näillä säillä taivaalta tuppaa tulemaan aina jonkunnäköistä tavaraa”, Narvi kuvailee.

Jämillä on tavallisesti pelattu yhdeksänreikäisellä kentällä. Tällä kaudella kenttää on pidetty kuusireikäisenä. Se helpottaa Narvin työsarkaa kentänhoidollisesti ja kuusi reikää riittää pelaajille mainiosti. Kentänhoitoa silmällä pitäen talvigolfkentän pohjat ovat viritetty jo valmiiksi kuntoon.

”Griineille on laitettu kivituhkat ja väylät tampattu koviksi. Kenttä on muutenkin tasainen, joten riittää kun lunta tulee tuuman verran, niin päästään pelaamaan. Lumen puolesta marraskuussa oli jo tilanne, ettei enempää olisi tarvittu.”

Helmi-maaliskuussa eletään talvigolfin kreivin aikaa. Silloin vähänkään talvikentälle haluavat tulevat pelaamaan.

”Jako menee suurin piirtein siten, että yksi kolmasosa kaikista talven aikana pelaavista pelaa alkukaudesta lähtien ja kaksi kolmasosaa helmi-maaliskuussa. Kun aurinko nousee taivaalla korkeammalle, tulee tännekin pelaajia reippaasti enemmän”, Narvi sanoo kahden vuosikymmenen kokemuksella.

Jämillä pelataan aktiivisesti kilpailuja varsinkin kevättalven mittaan. Kisakausi starttasi toden teolla tammikuun lopussa. Lauantai on yleensä ollut sopiva päivä kilpailuiden ajankohdalle.

”Sehän siinä lauantaissa vain on, kun yleensä lunta sataa juuri lauantaiaamuna. Olemme miettineet täällä kisojen pitämistä jonain muuna päivänä”, Narvi naurahtaa.

Rovaniemellä kenttä laitetaan pelattavaksi maaliskuussa

Santa Claus Golfissa Rovaniemellä on tavallisesti pelattu talvigolfia helmikuusta lähtien. Kulunut talvi on ollut aikaisempaan verrattuna poikkeus, kun talvikenttää ei ole laitettu kuntoon.

Kokonaan ilman talvigolfia ei Rovaniemellä silti jäädä, sillä maaliskuun ensimmäisestä päivästä lähtien kenttä on jälleen iskussa reilun kuukauden ajan.

Santa Claus Golfissa on kaksi henkilöä töissä kentänhoidossa ympärivuotisesti. Normaalien tehtävien lisäksi talvikentän kunnossapito vie työtunteja. Rovaniemellä on jouduttu punnitsemaan talvikentästä saatavia tuloja suhteessa siihen käytettyyn aikaan. Liiketoiminnan kannalta talvigolfkentän osalta Santa Claus Golfissa on oltu pakkasen puolella.

”Olemme avanneet talvikentän aiemmin helmikuun alussa. Toiminta talvigolfin osalta on kuitenkin ollut tappiollista. Jotta talvigolfin pitäminen tarjonnassamme on talousnäkökulmasta mahdollista, niin avaamme kentän tänä vuonna maaliskuun alussa”, sanoo Santa Claus Golfin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta.

Rovaniemen leveysasteilla päivän pituus asettaa talvisin ihan luonnollisen ongelman golfin pelaamiselle. Helmikuun toisena päivänä päivän pituus oli Rovaniemellä kuusi ja puoli tuntia auringon painuessa horisontin taakse jo ennen neljää iltapäivällä.

”Pelaajamäärät ovat helmikuussa olleet vähäisemmät päivän lyhyydestä ja pakkasista johtuen. Maaliskuussa tilanne on ihan toinen. Siksi mekin laitetaan talvikenttä kuntoon siinä vaiheessa”, Kankaanranta selventää.

Kevättalvella Lapissa käyneet tietävät sen olevan upeaa aikaa siellä päin Suomea. Keväthangille matkaaville Kankaanranta lupaa mahdollisuuden talvigolfiin ainakin huhtikuun ensimmäiseen viikonloppuun asti. Senkin jälkeen talvikenttä voi olla kunnossa, mutta aika ja ennen muuta säät näyttävät sen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje