11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Richard S. Johnsonille kortti PGA Tourille

Henrik Bjornstad metsästää Floridassa paikkaa PGA Tourille © Getty Images

Richard S.Johnson nousi loppuhetkillä kortin saaneiden joukkoon &copy Getty ImagesKaksi eurooppalaista, Ruotsin Richard S. Johnson sekä Englannin Kenneth Ferrie pääsi läpi PGA Tourin tiukasta valintaseulasta. Kuusikierroksisen finaalivaiheen voitti alusta loppuun johtanut Frank Lickliter II joka sai yhteistuloksekseen -29. Hän oli jo kahden kierroksen jälkeen hurjasti 20 alle. Kärjen takana käytiin suuremmat taistelut. 25 ensimmäistä saa kortin PGA Tourille, muut saavat tyytyä Nationwide Tourin pelioikeuteen. Richard S.Johnson oli jo Euroopan Tourilla ollesssan lyönniltään vaatimaton, mutta hyvä tekemään tulosta.Hänen siirtymisensä PGA Tourille karsintojen kautta syksyllä 2002 olikin monien mielestä urhea loikka. Johnson on pelannut vaihtelevia kausia, paras oli 2006 jolloin hän oli kerran kakkonen ja ansaitsi yli 1,5 miljoonaa taalaa. Päättynyt vuosi (377.000) pakotti miehen jäleen karsintoihin. Alkukierroksilla näytti pahalta, mutta viimeisten reikien venyminen toi paikan auringossa. Kuusi viimeistä ruotsalainen pelasi yhteensä kolme alle tehtyään eaglen 17:lla.Vuonna 2008 ruotsalaisia on PGA Tourilla yhteensä seitsemän. Kortin saaneiden joukossa olivat kokeneista pelimiehistä myös Duffy Waldorf sekä Paraquayn Carlos Franco. Norjan Henrik Bjornstadin kohtaloksi koitui Nationwide Tour. Viimeisellä peli ei kulkenut, lyöntejä kertyi 75 ja paikka PGA Tourille jäi kuuden lyönnin päähän.

Henrik Bjornstadilla ja Richard S. Johnsonilla kirikierros edess&#228,&#228,n

Frank Lickliterilla on viiden lyönnin johto PGA Tourin karsinnoissa &copy Getty ImagesMaanantai on ratkaiseva päivä PGA Tourin karsinnoissa. Kuuden kierroksen mittaisen finaalin 25 parasta saavat kunnon kategorian Tourille joka käynnistyy jo tammikuun alussa Hawaijilla. Frank Lickliter II (-28) karkasi omille teilleen jo kahdella ensimmäisellä kierroksella, ja hän on kiinni 100.000 dollarin ykköspalkinnossa. Norjan Henrik Bjornstad sekä Ruotsin Richard S. Johson ovat skandinaavitoivot, he ovat lyönnin päässä rajan väärällä puolella. Bjornstad nousi viidennellä kierroksella 38 sijaa 31:ksi pelattuaan huipputuloksen 67, myös Johnson teki nousua tuloksella 68. Pohjoismaalaisista PGA Tourille on kortti ennen karsintoja kuudella ruotsalaisella ( Jesper Parnevik,Fredrik Jacobson, Daniel Chopra, Mathias Grönberg, Carl Pettersson, Henrik Stenson) LPGA Tourin karsintafinaali pelattiin viiden kierroksen mittaisena. Kaudella 2007 LPGA Tourilla ensimmäisen vuotensa pelannut Jane Park johti alusta loppuun, sai tuloksekseeen 17 alle. Naisten karsinnoissa ei tasa-arvo toteudu, Park sai kuusi prosentti ( 6000 dollaria) siitä mitä miesten ykkönen kuittaa. Eurooppalaisista kortin saivat Ruotsin Louise Friberg sekä Ranskan Sophie Giquel. Australian mallityttö Anna Rawson jäi lyönnin päähän ja sai rajoitetun kategorian jolla silläkin pääsee pelaamaan osan kisoista. Superlupauksena ammattilaiseksi vuonna 2005 siirtynyt Louise Stahle ei tunnu saavan jalkaa oven väliin USA:ssa, karsinnoissa hän oli 40:s, pelimahdollisuudet jäävät kovin vähiin.

Frank Lickliter II hurjana PGA Tourin karsinnoissa

Selvä tapaus PGA Tourille myös kaudeksi 2008. Frank Lickliter II on 20 alle parín &copy Getty ImagesFrank Lickliter on varastanut täysin shown Floridassa Winter Gardenin kahdella kentällä. Keskiviikkona hän kiersi Panther Lake kentän tulokseen 62, torstain tulos Crooked Cat Coursella oli sama. Kaksi kierrosta joiden aikana hän on tehnyt 36:lla pelaamallaan reiällä 19 birdietä, eaglen ja bogeyn. Ennätykset murskaantuvat täysin mikäli Lickliter jatkaa vähänkin samaa tahtia. Pelaajia on mukana karsintafinaalissa 166, Lickliterin ylivoimasta kertoo se, että kakkosena olevaan on eroa yhdeksän lyöntiä. PGA Tourin karsinnoista saa kunnon kategorian vuódelle 2008 yhteensä 25 pelaajaa, tällähetkellä Licliterilla on eroa tuohon sijaan turvalliset 14 lyöntiä. Kierroksia on jäljellä vielä neljä, joten ainakin Lickliterin takana olevilla sijoilla tulee sattumaan ja tapahtumaan. Lickliteria voidaan huoletta kutsua PGA Tourin konkariksi, kisoja on takana yli 300, voittoja kaksi ja ansioita yhteensä noin 10,7 miljoonaa taalaa. Päättyneellä kaudellakin hän tienasi lähes 590.000 dollaria mutta jäi niukasti 125:n ensimmäisen pelaajan rajan väärälle puolelle. Skandinaaveista suurimmat odotukset kohdistuvat Richard S. Johnsoniin (70-69) joka on niukasti rajan väärällä puolella, sekä Henrik Bjornstadiin (74-67). Johnson on roikkunut Tourilla jo muutaman vuoden ajan, vain kohtuullisesta menestyksestä huolimatta hän on raapinut kasaan 138:ssa kisassa yli 3,6 miljoonaa dollaria, joten halun valtameren takana pelaamiseen ymmärtää hyvin. Norjan Bjornstad paransi surkean avauskierroksen jälkeen ja nousi lähes 70 sijaa vain kolmen lyönnin päähän rajasta.

Henrik Bjornstadilla revanssin paikka PGA Tourin karsinnoissa

Henrik Bjornstad oli kauden 2006 alkuvaiheilla PGA Tourin seuratuimpia tulokkaita. Menetettyään pelihalunsa ET:lla norjalainen piti reilun tauon golfista, teki timpurin töitä ja palasi yllättävää reittiä huippugolfiin. Syksyllä 2005 hän selvitti kolmen karsintavaiheen läpi itsensä PGA Tourille. Seuraava vuosi alkoi upeasti, hämmästyttävästi hän oli viimeisellä kierroksella jaetulla johtopaikalla Kalifornian kisan päätöskierroksella, sijaluvuksi tuli kuitenkin kymmenes. Kun plakkarissa oli ensimmäisissä kisoissa myös sijoitukset 12:s ja 16:s, odotettiin norjalaisen pian nousevan vakavaksi haastajaksi Tourin tähdille. Toisin kävi. Vire pelikentillä hävisi ja sijaluvut rankingeilla putosivat. Vaikka Bjornstad ansaitsi lähes 500.000 dollaria kauden mittaan, jäi hän 125:n sijan heikommalle puolelle ja joutui Tourin karsintoihin.Manageritoimisto hoiti paperisodan ja kuriiritoimiston piti toimittaa kirje perille. Se jumittui kuitenkin muun postin sekaan, myöhästyi viimeisestä päivästä ja säännöt olivat julmia, ei mahdollisuutta päästä mukaan. Norjalaisen ainoaksi mahdollisuudeksi pelata valtameren takana jäi Nationwide Tour. Kokemus on varmasti ollut opettavainen, 24:ssa kisassa hän on ansainnut vain 78.000 taalaa joka tuskin kattaa kilpailemiseen, matkustamiseen ja harjoitteluun liittyviä kuluja. Bjornstad raivasi kuitenkin paikkansa tämänvuotiseen karsintafinaaliin joka käynnistyi keskiviikkona Floridassa.Kierroksia on yhteensä kuusi, joten avauspäivän tulos 74 ja 141:s sija 166 pelaajan joukossa ei vielä lopullisesti vie mahdollisuuksia. Bjornstadista oli tulla ensimmäinen norjalainen Euroopan Tourin voittaja jo syksyllä 2001 jolloin hän johti Hongkong Openia vielä viimeiselle reiälle tultaessa. Jose-Maria Olazabal jätti kuitenkin birdiellään Bjornstadin kakkoseksi. PGA Tourin karsinnan kärjessä on konkari Frank Lickliter II huipputuloksella 62. Skandinaaveja on Bjornstadin lisäksi mukana kolme, kaikki ruotsalaisia.

LPGA Tourin karsinnat

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje