26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Neljä suomalaista läpäisi ET-karsintojen ensimmäisen vaiheen

Amatöörikisoja tällä kaudella hallinnut Kalle Samooja hakee myös suoraa paikkaa ET:lle. (Kuva Antti Luukkonen)

<a href=Toni Hakula pelasi erinomaisesti Fleesenseessä ja selvitti tiensä karsintojen ykkösvaiheen toiseen osaan.">Karsijoistamme 13 pelasi turnauksensa Saksan Fleesenseessä. Yksi Fleesenseessä eniten huomiota kiinnittäneitä pelaajia oli 17-vuotias amatööri Toni Hakula, jonka tahti ei hyytynyt kilpailun missään vaiheessa. Avauspäivän 67:ää seurasi toinen 67 heti toisella kierroksella. Kolmannen kierroksen 71 ja eilinen 69 muokkasivat Tonin lopputulokseksi 274 (-14). Jaetulle viidennelle tilalle sijoittunut Hakula oli kilpailun paras amatööri ja pelasi hämmästyttävän varmaotteisesti kovassa joukossa. Mukana oli pilvin pimein Challenge tai Euroopan Tourilla pelanneita rutinoituneita ammattilaisia, joten Hakulan suoritusta on jo tällaisenaan pidettävä yhtenä kauden suomalaisista golfteoista. Pasi Purhonen ei enää harjoittele takavuosien malliin, mutta peli kulkee. Miesten maajoukkuevalmentaja meni Fleesenseestä vaivatta jatkoon tuloksellaan 275 (-13). Purhosen valmius pelata näin laadukasta golfia täysipainoisesti lajiin panostavien ammattilaisten rinnalla on ihailtavaa. Kaudella 2006 Euroopan Tourilla poikenneen Tuomas Tuovisen jatkopaikka oli lopulta jatkoon menneistä suomalaisista kaikkein tiukimmilla. Hän pelasi eilen 77, ja selvitti itsensä karsintojen seuraavaan vaiheeseen kahden lyönnin turvin. Englannin Chart Hillsissä pelannut Joonas Granberg (-6) pelasi loistavan viimeisen kierroksen 67 (-5) ja nousi omalla kentällään jatkoon päässeiden joukkoon. Merkillepantavaa on, että Granberg teki kirikierroksellaan albatrossin! Skotlannin Dundonald Linksillä karsinut amatööri Jonas Haglund (+25) jäi selvästi karsintapuomin taakse. Juha-Pekka Peltomäki ei selvinnyt Dundonaldissa, jossa vain kolmen pelaajan lopputulos alitti par’in, viimeiselle kierrokselle. Muut suomalaiset: Fleesensee, Saksa: T38. Kalle Samooja (am), -5 T41. Janne Martikainen, -4 T41. Patrik Roos, -4 T52. Heikki Mäntylä, -2 T52. Matti Meriläinen, -2 T60. Markus Ervasti, -1 T72. Janne Mommo, +1 T72. Tuomas Pollari (am), +1 T82. Thomas Sundström, +4 Matti Ojala (am) ei selvinnyt viimeiselle kierrokselle. Ensi viikolla pelataan karsintojen ykkösvaiheen toinen osa, jossa on mukana neljä suomalaista. Karsintojen kakkosvaihe pelataan Espanjassa 5.-8. marraskuuta. Marko Kuivasaari (13.9.2008)

Suomalaisilla ET-valintakoulun Saksan karsintaryhm&#228,ss&#228, hyvin pullat uunissa

Tuomas Tuovisen potentiaali näkyi jälleen kerran Fleesenseessä. &copy Getty Images Tuomas Tuovinen nousi parhaaksi suomalaiseksi Saksan Fleesenseessä pelattavassa ET-karsintakilpailussa kolmannen kierroksen jälkeen. Tuovinen pelasi torstaina avauspäivän tavoin 66, ja on tuloksellaan -13 kilpailussa kuudentena. Amatööri Toni Hakula ei ollut eilen aivan yhtä loistokkaassa vedossa kuin kahtena edellisenä päivänä, mutta pystyi eilenkin alittamaan Fleesenseen kentän par’in scorellaan 71. Kokonaistuloksessa -11 olevan nuorukaisen kanssa on nyt myös Pasi Purhonen. Edelleen laadukasta golfia pelaava maajoukkuevalmentaja pelasi Tanskan Knud Storgaardin (63) jälkeen päivän toiseksi parhaan kierroksen, 65, ja on matkalla Hakulan kanssa karsintojen toiseen vaiheeseen ellei viimeinen pelipäivä tuo tullessaan suurempaa hämminkiä. Myös Patrik Roosin (-7) tasaisen hyvät otteet jatkuivat torstaina. Sarja, 70-69-70, kertoo Roosin tasapainoisesta pelituntumasta, ja samantapaisella kierroksella tänään olisi hänkin vahva ehdokas jatkamaan karsintoja. Kaikista tasaisin suomalaispelaaja numeroiden valossa on ollut kuitenkin Markus Ervasti (-6), joka on päättänyt kaikki kierroksensa tulokseen 70. Ervasti on lyönnin päässä niiden joukosta, jotka olisivat tämän hetken tilanteen mukaan menossa Fleesenseestä jatkoon. Chart Hillsissä pelaava Joonas Granberg (-1) on parhaillaan kolmen lyönnin päässä ryhmästä, joka olisi nyt läpäisemässä tiensä Englannista toiseen karsintavaiheeseen. Jonas Haglund (+16) tyri puolestaan mahdollisuutensa eilen 80 lyönnin scorellaan Skotlannin vaativalla Dundonald Linksillä. Ahvenanmaalaisella amatöörillä on nyt viiden lyönnin takaa-ajomatka tavoiteltuun rajaan. Marko Kuivasaari (12.9.2008)

Hakulan loistovire jatkui Euroopan Tourin karsinnoissa

Hakulan ennakkoluulottomuus on ihailtavaa. Ei ole sattumaa, että 17-vuotias nuorukainen pelaa kahdesti peräkkäin 67 seurassa, jossa on paljon nähneitä ja kokeneita ammattilaispelaajia fieldin täydeltä. Toivottavasti tulevaisuuden lupauksen pää pysyy yhtä kylmänä kilpailun jälkipuoliskolla. <a href=Toni Hakula ei ole ujostellut kokeneempiaan ET-karsinnoissa."> Myös paljon nähnyt ja kokenut Tuomas Tuovinen (-7) ei ollut eilen aivan tiistain kaltaisessa iskussa, mutta pysytteli kuitenkin 71 lyönnin kierroksellaan edelleen turvallisesti näköetäisyydellä karsintojen kakkosvaiheeseen. Patrik Roosin (-5) peli on ollut Saksassa pirteätä, ja hän onkin Hakulan ja Tuovisen ohella ainoa suomalainen, jolle tämänhetkisten sijoitusten perusteella karsintapuomi avautuisi kaikki kolme turnausta huomioiden. Fleesenseen karsintaturnauksen kärjessä on Ruotsin Jens Dantorp tuloksella 129 (-15). Hyviä ensiaskeleita tällä kaudella Challenge Tourilla ottanut Joonas Granberg pelaa omaa karsintaturnaustaan Englannin Chart Hillsissä, mutta on neljä lyöntiä nyt -3:ssa olevan cut-rajan takana. Länsinaapurin Oscar Henningsson (-12) jatkaa edelleen tämän ryhmän kärjessä. Skotlannin karsintaryhmän tulostaso on selvästi heikoin, joka selittyy osaltaan Dundonald Linksin haasteellisesta kisavirityksestä. Britti Graig Goodfellow (-1) oli ainoa, jonka yhteistulos pysytteli alle par’in kahden kierroksen jälkeen. Ahvenanmaan Jonas Haglund (+8) paransi avauspäivän tulostaan keskiviikkona neljällä lyönnillä ja on parhaillaan vain lyönnin päässä viimeisten jatkoon menevien joukosta. Marko Kuivasaari (11.9.2008)

Tuomas Tuovisella ja Toni Hakulalla erinomainen alku ET-karsinoissa

Tuomas Tuovinen haluaa takaisin Euroopan kiertueelle, jossa pelasi jo vuoden 2006.  &copy Getty Images Euroopan kiertueella jo yhden kauden (2006) pelannut Tuomas Tuovinen ja 17-vuotias amatööri Toni Hakula aloittivat karsintarumban loistavasti. Tuovinen pelasi 66 (-6) ja on jaetulla kakkosijalla Saksan karsintaryhmässä. Hakula käytti samalla kentällä lyönnin enemmän ja on jaetulla 5. sijalla. Saksan Fleesenseessä, jossa pelaa peräti 16 suomalaista, nähtiin myös suomalaisittain parasta peliä. Tuoviselta ja Hakulalta uskalsi odottaakin vahvaa näyttöä. Tuovisella painaa kokemus ja varmuus vaakakupissa. Superlahjakas Hakulakin on nuoresta iästään huolimatta pelannut hienoa kautta Tanskan Ecco Tourilla ja osoittanut pystyvänsä pelaamaan loistavia kierroksia. Fleensenseen suomalaisporukasta tuloksen 70 (-2) pelasi kuusi pelaajaa, mm. Pasi Purhonen ja Patrik Roos, joka tiettävästi teki kierroksellaan hole in onen. Tuo joukko on nyt jaetulla 34. sijalla. Taso Saksassa on kova, sillä alle parin pelasi 60 pelaajaa. Päivän parhaan tuloksen 62 (-10) pelasi tanskalainen Philip Jacobsen. Saksassa 30 parasta ja tasatuloksessa olevat pääsevät karsintojen kakkosvaiheeseen. Joonas Granberg pelasi Englannissa tuloksen 71 (-1) ja kurottelee ylöspäin listan sijalta 41. Johtotulos on Chart Hills Golf Clubillakin huima; Ruotsin Oskar Henningsson pelasi 63 (-9). Skotlannissa olosuhteet ovat muita maita armottomammat karsijoille. Vain yksi mies pelasi avauspäivänä alle parin (-3). Ahvenanmaalainen amatööri Jonas Haglund jakaa tuloksellaan 78 (+6) sijaa 52.

Euroopan kiertueen karsinnoissa taas suuri joukko suomalaisia

Pasi Purhonen tekee paluuta kilpakentille ja voi hyvinkin yllättää positiivisesti karsinnoissa. Jokaisen ammatikseen pelaavan suomalaisgolfarin unelma on päästä vähintään Euroopan kiertueelle, mieluiten joskus PGA Tourille. Toistaiseksi vain yhden tavoite on toteutunut täysin. Mikko Ilonen on ainoa suomalainen, joka on vakiinnuttanut paikkansa ET:llä, viime vuosina jopa sen kärkijoukossa. Muutama muu on päässyt kokeilemaan taitojaan vuodeksi tai kahdeksi, mutta pudonnut sitten kovatasoisesta joukosta takaisin alemmille kiertueille. Vaikka taistelu on kovaa, ei yrittäjiä puutu. Kauden aikana suomalaiset pelaavat alemmilla kiertueilla, Challenge Tourilla ja Nordic Leaguella, ja yrittävät niiden kautta kerätä rahaa ja pisteitä. Parhaat nousevat suoraan seuraavalle tasolle. Nordic Leaguelta saa viisi parasta kortin Challenge Tourille, jolta taas pääsee 20 parasta vuoden päätteeksi Euroopan kiertueelle. Antti Ahokas on käytännössä varmistanut paikkansa ET:lle. Hän on nyt CT:n rankingissa sijalla 6, ja mikäli pelaa kohtalaisesti kauden loput kisat, on nousu Ilosen seuraksi varmaa.

Karsintarumba sy&#246, kukkaroa ja miest&#228,

On suoraan sanottuna hieman hämmästyttävää, toisaalta kunnioitettavaa, että niin moni suomalainen jaksaa vuodesta toiseen käydä läpi rankan ja kalliin karsintaprosessin. Karsintojen kilpailumaksu on 1650 euroa. Sen päälle tulee vielä lennot, majoitus ym. kulut. Jokainen viikko maksaa siis noin 1000 euroa per pelaaja kisamaksun lisäksi. Summa on suuri, etenkin kun ottaa huomioon sen, että suurin osa suomalaisista yrittäjistä ei edes tienaa vuoden aikana sen vertaa pelaamalla. Voidaan myös kysyä kuinka todennäköistä on, että se ”täydellinen pelikunto” osuu kohdalle juuri karsinnoissa, jos muuten kauden aikana peli on ollut tahmeaa? Mutta joka vuosi muutama kymmenen pelaajaa saa pelioikeuden Euroopan kiertueelle. Sen tiedon voimalla aloittaa tänäänkin 16 suomalaista urakkansa. Tällä viikolla tulessa Fleesensee G&CC, Saksa: Markus Ervasti Toni Hakula (am) Heikki Mäntylä Janne Martikainen Matti Meriläinen Janne Mommo Matti Ojala Tuomas Pollari (am) Pasi Purhonen Patrik Roos Kalle Samooja (am) Thomas Sundström Tuomas Tuovinen Chart Hills Golf Club, Englanti: Joonas Granberg Dundoland Links, Scotlanti: Jonas Haglund Juha-Pekka Peltomäki Ensi viikolla karsinnan aloittavat Ari Savolainen Erik Stenman Joachim Altonen Tommi Laitto Suoraan kakkosvaiheeseen pääsevät Antti Ahokas Roope Kakko Toni Karjalainen Mikko Korhonen Jaakko Mäkitalo

ET-karsintojen 1.vaihe Skotlanti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje