Dave Peltzin valmennettavat ovat voittaneet yhteensä 20 major-turnausta.
Golfin parhaisiin lähipelivalmentajiin kuulunut Dave Pelz on kuollut. Hän menehtyi sunnuntaina 85 vuoden iässä Dripping Springissä Texasissa eturauhassyövästä seuranneisiin komplikaatioihin.
Pelz aloitti uransa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n tiedemiehenä, mutta alkoi syventyä myöhemmin golfiin. Pelz oli yksi ensimmäisistä lajin valmentajista ja tutkijoista, joka perusteli lähipelin merkitystä menestystekijänä tieteellisestä näkökulmasta.
Hänen valmennettaviaan olivat muun muassa Tom Kite, Lee Janzen, D.A. Weibring, Beth Daniel, Steve Elkington, Vijay Singh, Payne Stewart, Mike Weir, Patrick Reed ja Phil Mickelson. Pelzin oppilaat ovat saavuttaneet urallaan yhteensä 20 major-voittoa.
Suomen Golfliiton entinen liittovalmentaja Jussi Pitkänen työskenteli vuosina 2008–2014 Dave Pelzin tiimissä tehtävänimikkeellä Senior European Instructor. Hän vastasi Pelzin lähipelikoulutuksesta pääsääntöisesti Irlannissa, mutta myös muualla Euroopassa.
Pitkänen sai toissa päivänä Pelzin perheeltä kutsun pikaiseen Teams-palaveriin, jossa hän kuuli surullisen uutisen.
”Tieto hänen kuolemastaan tuli täysin odottamatta. Luulin tietysti, että palaveri liittyisi jotenkin ammatilliseen toimintaan. Kävin vielä viime vuonna tekemässä Pelzille seitsemän viikon työkeikan Yhdysvalloissa”, Pitkänen sanoo.
Pelz oli sairastellut, mutta oli Pitkäsen tietojen mukaan ollut viime aikoina kohtalaisen virkeä.
”Hän oli vielä pari viikkoa sitten tavannut Patrick Reedin kanssa kasvotusten valmennusasioissa. Shokkihan se uutinen oli, vaikka ei hän mikään nuori varsa enää ollutkaan.”
Please join the Pelz Golf Team in a Tribute to our inspiration, founder, and coach Dave Pelz who died Sunday at 85 years old. https://t.co/Si6TvWL8P3
Dave changed the game of golf forever and will be deeply missed. pic.twitter.com/GAqPFUEjuX— Dave Pelz (@PelzGolf) March 26, 2025
Edelleen Pelzin yritykselle töitä satunnaisesti tekevä Pitkänen tutustui lähipeliguruun ja hänen perheeseensä hyvin. Hän piti Pelziä lämminhenkisenä ja mielenkiintoisena persoonana, josta on pelkästään hyviä muistoja.
”Muistan kohtaamisen joskus Orlandon golfmessuilla, kun en ollut enää hänen palkkalistoillaan. Dave kuului tuolloin Clevelandin ja Srixonin talliin neuvonantajana. Hän oli antamassa yhtiön messuosastolla haastattelua, kun hän huomasi minut, ja pyysi saada pitää muutaman minuutin tauon. Dave tuli kesken haastattelun halaamaan minua ja kyselemään kuulumisiani. Se oli hieno hetki.”
Uskallan väittää, ettei kukaan muu ole perehtynyt lähipeliin niin syvällisesti ja intohimoisesti kuin Pelz.
Pelzin liiketoimet eivät menneet aina nappiin, ja hän koki ”hulluna keksijänä” muun muassa kolme konkurssia. Pelz oli monessa mukana, ja antoi panoksensa muun muassa Pingin ja Callawayn kehitystyöhön. Pelzin nimellä valmistettiin myös wedge-mallistoa. Isoilla kiertueilla näkyy harjoitusgriineillä jatkuvasti hänen kehittämiään puttauksen apuvälineitä. Pelz on patentoinut nimiinsä noin 20 golfin harjoitusvälinettä.
”Uskallan väittää, ettei kukaan muu ole perehtynyt lähipeliin niin syvällisesti ja intohimoisesti kuin Pelz, joka myös kirjoitti useita teoksia lähipelistä ja putista. Kirjoissa on hyvin tieteellinen lähestymistapa, mikä oli NASA:n entiselle insinöörille tietysti luontaista.”
Paloi asialleen
Pitkänen on nähnyt Pelzin ensiversiot Short Game- ja Putting Bible -kirjoista, joissa oli 1000 sivua tekstiä. Kustantaja puuttui sivumääriin, ja kirjoja piti tiivistää rankasti.
”Hän paloi asialleen. Valmennusluennot ja esiintymiset venyivät usein sovituista aikatauluista pitkiksi, eikä Davea ollut aina saada lähtemään lavalta. Hän vain halusi kaiken kykynsä mukaan kertoa, miten asioita voisi tehdä pelin tärkeillä osa-alueilla paremmin”, sanoo Pitkänen, jonka kuva on myös Golf Digestin eilen Dave Pelzistä kirjoittamassa jutussa.

Jussi Pitkäsen työhuoneen seinää koristaa taulu, jossa hän poseeraa yhdessä Dave Pelzin kanssa. Kuva: Jussi Pitkänen
Pelzin maineesta kertoo, että hänen golfkoulunsa pyörivät Yhdysvalloissa täysin ilman markkinointia. Hänen oppilaistaan menestynein on Phil Mickelson, jonka Pelz otti suojiinsa 2000-luvun alkuvuosina. Pian tämän jälkeen Mickelson voitti ensimmäisen majorinsa.
”Daven ei tarvinnut rakentaa ’Leftylle’ uutta lyöntiä, vaan hän opetti Mickelsonille, miten tämä oppii parhaiten käyttämään taitojaan. Kaksikko harjoitteli ahkerasti Augustassa, ja siellä Dave kartoitti jokaisella väylällä kolme paikkaa, mihin pelaaja missaa lähestymisensä useimmin. Mickelsonin tehtävänä oli saada pallo jokaisesta paikasta kahdella lyönnillä reikään neljällä eri mailalla.”
Pelzin nettisivuilla on avattu palsta muistokirjoituksille, joita lajin tähdet ovat käyneet kirjoittamassa mestarivalmentajasta.
”Aika hiljaiseksi vetää, kun niitä katselee. Olen niin otettu, kun olen saanut hengittää samaa ilmaa hänen kanssaan”, nykyään golftilastojen seurantasovelluksen kehittäneelle Upgamelle töitä tekevä Pitkänen sanoo herkistyneenä.
Minulla on ollut tilaisuus kuunnella Dave Pelzin erinomaisia luentoja kolmesti. Kahdella ensimmäisellä kerralla hän puhui puttaamiseen liittyvistä asioista. Hän oli perehtynyt puttaamiseen insinöörimäisen tieteellisesti ja hän oli tehnyt valtavan määrän kokeita griineihin, pallon pyörimiseen ja putterin ominaisuuksiin liittyen. Hänen kirjansa “Putt Like the Pros” vuodelta 1989 on paras puttaamiseen liittyvä kirja jonka olen lukenut. Luin sen ensimmäisen kerran vuonna 1992. Pelzin erinomaisia ohjeita puttaamisen osalta olen sitten soveltanut vuosikymmenten aikana monen pelaajan kanssa.
Kolmannen kerran kun kuulin Pelziä, hän oli juuri julkaissut kirjan nimeltä “The Short Game Bible” (1999). Tieteellisesti perehtyen hän oli rakentanut hyviä teorioita myös muihin lähilyönteihin.
Dave Pelz oli erinomainen luennoitsija, ja hänen loogiset teoriansa puttaamisen osalta olivat erittäin päteviä. Dave Pelzin puttikirjaa voin suositella kaikille joita kiinnostaa tietää mitä putissa tapahtuu.
Ville Kalliala