16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Hanson valloitti Tukholman turnauksen, Ilonen nousi 20 parhaan joukkoon

Valloittaako Mikko Ilonen Arlandastadin toistamiseen tänä viikonloppuna? © Getty Images

Peter Hanson pääsi kohottamaan SAS Mastersin lasipokaalia kotiyleisönsä edessä. &copy Getty Images 30-vuotias Hanson (-9) otti uransa toisen Euroopan Tour -voiton käymällä loppuun saakka mielenkiintoisena pysyneen kaksinkamppailun maanmiehensä Pelle Edbergin kanssa. Pientä hermoilua oli ilmassa, kun Hanson teki bogeyt väylillä 16 ja 17. Myös Edberg teki 17:nnellä bogeyn ja viimeiselle tiille käveltiin Hanson johtaessa lyönnillä. Edberg oli upottaa lyhyeksi jääneen avauksensa griininkantista viimeisellä reiällä, mutta birdieputti valui vain hieman reiän ohi. Hansonin avaus oli n. viiden metrin päässä reiästä, joten voittoon riittäneet kaksi puttia hän selvitti vaivatta. Sören Kjeldsenin kanssa pelannut Nick Dougherty saapui maaliin kolmanneksi viimeisessä ryhmässä ja hän sijoittui tuloksellaan -8 jaetulle kakkossijalle yhdessä Edbergin kanssa. <a href=Mikko Ilonen pelasi mukiinmenevän kilpailun Tukholmassa. &copy Getty Images"> Neljännen sijan jakaneet britit Paul Broadhurst ja Sam Walker sekä skotti Gary Orr hävisivät Hansonille kaksi lyöntiä. Hanson nousi Euroopan Ryder Cup -listalla 17:nneksi ja lähtee alkavalla viikolla Hollantiin hakemaan yhä nousevaa sijoitusta KLM Openista. British Openissa häikäissyt Chris Wood (-3) selvisi ammattilaisdebyytistään kiitettävästi. Toisen kierroksen aikana jaetulla johtopaikallakin käynyt 20-vuotias britti kärsi jatkossa ruokamyrkytyksestä ja tipahti lopputuloksissa sijalle T18. Mikko Ilonen (-2) pelasi kosteassa ja tuulisessa Arlandastadissa erittäin tasaisen kilpailun. Otteissa ei ollut aivan viimevuotista loistoa, mutta sijoitusta 20. parhaan joukossa (T20) voidaan silti pitää onnistuneena. ”Viikonloppuna tuli kohennusta asetelmiin ja hyvä niin. Lauantaina ja sunnuntaina noustiin kaksi yli -tilanteesta alle par’in lopetukseen. Oli todella hyvä viikko – mallikasta touhuamista korkealla energiatasolla. Seuraavaksi suunnataan Gleneaglesiin”, Ilonen totesi. Marko Kuivasaari (17.8.2008)

Hanson porskuttaa edelleen SAS Mastersin ykk&#246,sen&#228,, Ilosen tasaiset otteet jatkuivat

Daniel Chopra kuuluu SAS Mastersin vahvaan ruotsalaisrintamaan. &copy Getty Images Hansonin peli oli tänäänkin varmanoloista ja suurempiin urotekoihin ei hänen tarvinnut ryhtyä säilyttääkseen johtopaikkansa. Kierrostulos 68 sisälsi kolme birdietä ja yhden bogeyn. Ainoastaan yhden (Spanish Open, 2005) kaikkiaan uransa 174 Euroopan Tourin kilpailusta voittaneella Hansonilla on nyt tuhannen taalan paikka tuplata voittojensa määrä kiertueella. Hän on Euroopan Ryder Cup -tilastossa sijalla 24, mutta jatkaessaan samanlaisin ottein koko elokuun, voi hänkin nousta parin viikon kuluttua ainakin valintarajan näköetäisyydelle. ”Luulen, että olen siihen (Ryder Cup) vähän liian kaukana, mutta jos voitan huomenna, niin aion perua ensi viikoksi kaavailemani loman”, Hanson rupatteli lehdistötilaisuudessa. Nick Dougherty käväisi lauantain kierroksen puolivälissä Hansonin kanssa tasoissa, mutta ei saanut kympin jälkeen birdiehanoja enää auki ja tipahti Chopran, Edbergin, Sören Kjeldsenin ja Gary Orrin seuraksi jaetulle kakkostilalle. Myös ensimmäistä ammattilaiskisaansa pelaava British Open -”tähti” Chris Wood poikkesi tunnustelemassa etuysin jälkeen kärjen vauhtia, pelaten ulosmenon 29, mutta nitkahti sisääntulon 39 lyönnin myötä jaetulle 9. sijalle. ”En voi olla pettynyt, sillä sain jonkunlaisen ruokamyrkytyksen eilen, enkä juuri nukkunut yöllä. Nyt olo on ihan ok, mutta kun en ole syönyt mitään, niin koko svingi tuntuu oudolta”, Wood sanoi. Mikko Ilonen jatkoi lauantaina Arlandastadissa tasaista peliään. Päivän tulos 69 on toistaiseksi Mikon paras turnauksessa. Vaikka suomalainen ei tällä kertaa onnistu puolustamaan voittoaan, on sijalla T40 olevalla Ilosella silti täysin realistiset mahdollisuudet vielä nousta hyvällä viimeisellä kierroksella kamppailemaan sijoista 15-20. ”Viikon paras rundi vei scorea yhden napsun verran parempaan suuntaan. Sain tänään luotua aiempaa enemmän birdiepaikkoja, joista en kuitenkaan saanut viimeisteltyä ihan niin tehokkaasti kuin olisin halunnut. Huomenna koetetaan uudestaan”, Ilonen pohdiskeli. Marko Kuivasaari (16.8.2008)

Dougherty ja Hanson jatkavat Ruotsin turnauksen k&#228,rkipaikalla, Ilonen selvitti cut’in

Peter Hanson pelaa hyvää turnausta kotiyleisönsä edessä. &copy Getty Images Dougherty osoitti hyvää loppukiriä tekemällä kolme birdietä neljällä viimeiselle rei’älle nousten takaisin tasoihin Peter Hansonin kanssa. Tuloksellaan -8 heillä on nyt kahden lyönnin kaula Tanskan Kjeldseniin ja Ruotsin Sjölandiin. 26-vuotiaan Doughertyn peli on ollut pitkään alavireistä. Hän oli vielä viime lokakuussa Ryder Cupin pistetaulukon ykkösenä, mutta on sittemmin äitinsä kuoleman jälkeen pudonnut taulukossa 15. sijalle. Hiljalleen Dougherty näyttää kuitenkin saaneen hymyä kasvoilleen. ”Näin minä normaalisti pelaan ja oli kiva pystyä tänäänkin yhtä hyvään esitykseen kuin torstaina. Ryder Cup olisi mahtava juttu, ja olisin idiootti, jos sanoisin, ettei sillä ole väliä. Mutta nyt nautin taas pelistäni ja se on paljon tärkeämpää”, Dougherty avautui lehdistölle. Mikäli Dougherty nappaisi voiton Ruotsissa, hän olisi niukasti niiden kymmenen pelaajan ulkopuolella, jotka saavat suoran valinnan Valhallassa, USA:ssa pelattavaan Ryder Cupiin. Tosin SAS Mastersin jälkeen on vielä kaksi kilpailua jäljellä, joita Doughertykin voi käyttää keppihevosenaan Euroopan joukkueen kisakoneeseen päästäkseen. Takavuosina Ryder Cup’issa esiintyneet Paul Broadhurst ja Peter Baker jakavat viidennen sijan yhdessä Daniel Chopran ja Gary Orrin kanssa, tuloksellaan -5. Puolestaan ensimmäistä kisaansa ammattilaisena pelaava Chris Wood esiintyi perjantaina ennakkoluulottomasti, nousten sijalle T12. Kolme alle par’in oleva Wood sijoittui heinäkuussa Royal Birkdalen kentällä pelatussa British Openissa hienosti viidenneksi. Justin Rose nousi kymmenen vuotta sitten suuren yleisön tietoisuuteen ollen amatöörinä, tuolloinkin Royal Birkdalessa pelatussa British Openissa, neljäs. Välittömästi tuon kisan jälkeen ammattilaiseksi siirtyneen Rosen piti pelata lopulta 21 kilpailua ennen kuin ensimmäinen cut-raja oli selvitetty. Mikko Ilosen (T39) peli jatkui Arlandastadin kentällä tasaisissa merkeissä. Ilonen päätyi toistamiseen kierrostulokseen 70, ja jatkaa jälleen viikonlopun ratkaisukierroksille. ”Tein ainoastaan yhden virheen eli kahdeksannella tuli valittua väärä maila, joten paljoakaan jossiteltavaa ei jäänyt – muut bogit olivat sellaisia perussäätöjä. Olipa hauska pelata taas kisaa. Meillä taisi olla aika tasainen ryhmä kasassa”, Ilonen sanoi, viitaten pelikavereihinsa Niclas Fasthiin ja Martin Kaymeriin. Ryhmä pelasi scorensa ensimmäisenä päivänä yhden lyönnin sisään ja toisena päivänä kahden lyönnin sisään. Päivän huikeimman nousun teki isäntämaan amatööripelaaja David Palm, jonka kilpailu näytti nousevan pystyyn vääjäämättä toisen kierroksen jälkeen. 79 torstaina pelannut Palm iski perjantaina tauluun hurjat 62 lyöntiä, ja selvitti cut’in, +1, niukimmalla mahdollisella tavalla. Palm nousi tuloslistalla maagisen kierroksensa avulla peräti 97 sijaa ylöspäin, ollen nyt 58:ntena.

Linhart, Dougherty ja Hanson SAS Mastersin johdossa. Ilonen t&#228,n&#228,&#228,n 70

Hyvän avauskierroksen pelanneella Nick Doughertyllä oli torstaina aihetta hymyyn. &copy Getty Images Kärkikolmikko Nick Dougherty, Peter Hanson sekä Pedro Linhart avasi tänään pelin SAS Mastersissa 66 lyönnillä. ”Lowscoring” ei ole Doughertylle ja Hansonille vierasta, mutta Linhartin päivän esitystä voidaan pitää koko fieldin suurimpana yllätyksenä. 45-vuotiaan espanjalaisen nimi ei ole aiemmin juurikaan vilahdellut leaderboardien yläpäässä, mutta iloiset poikkeukset ovat aina tervetulleita. Hänen kierrokseensa mahtui seitsemän birdietä, joista jälkimmäisellä ysillään (ulosmeno) maailmanlistan sijalla 1276 oleva yllättäjä nuiji kaikkiaan viisi. Dougherty aikoo laittaa kaiken tarmonsa elokuun sisällä oleviin kilpailuihin, sillä hänellä on vielä mahdollisuutensa yltää listoilta Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Voitollaan Arlandastadissa hän nousisi lähimpinä jahtauskohteina olevien Oliver Wilsonin ja Sören Hansenin kannoille. ”Voitto täällä ei riittäisi nostamaan minua joukkueeseen, mutta minulla on vielä kaksi viikkoa aikaa pistää parastani tämänkin kilpailun jälkeen”, Dougherty sanoi lehdistölle. ”Jos tavoitteeni (Ryder Cup) ei toteudu, niin en ole pettynyt itseeni. Teen sen mitä pystyn.” Lyönnin päässä johtopaikasta tuloksellaan 67 ovat Peter Fowler, Gary Orr, Peter Baker, Paul Broadhurst, Robert Jan Derksen, Martin Erlandsson sekä Terry Pilkadaris. Kisakoneiston pelaajamagneetti Jesper Parnevik (T11) aloitti turnauksen 68 lyönnillä ja ammattilaisdebyyttiään pelaava Chris Wood (T34) löi tänään tuloksen 70. Mikko Ilosen kilpailu käynnistyi tuulten puhaltaessa sujuvasti. Ilonen (T34) päätyi torstaina kierrostulokseen 70, joka on yhtä kuin kentän par. Kierroksen alku sujui vaihtelevasti ilman suurempia harmeja ja yhdeksännelle reiälle tehty eagle piristi tunnelmaa. Ilonen osui tuulisessa kelissä kuuteen väylään kolmestatoista, seitsemään viheriöön ja puttasi vain 24 kertaa. ”Olosuhteet olivat hankalat, eikä missään välissä ollut mahdollisuutta hengähtää. Tosi hyvä kiekka saatiin tänään kasattua ja erityisesti toiminta griineillä oli kiitettävää tasoa. Toivotaan, että jatkossakin tuulee, mutta sateen voisi jättää väliin, Ilonen sanoi. Marko Kuivasaari (14.8.2008)

Ilosella paljon puolustettavaa viikonloppuna

Ilonen nousi viime vuonna välittömästi Ruotsin kisan jälkeen maailmanlistalla kirkkaasti sadan parhaan joukkoon, sijalle 71. Pari viikkoa myöhemmin hän käväisi kolme sijaa korkeammallakin, mutta sen jälkeen suunta on ollut laskeva. Ilosen tuorein WR-sijoitus on maanantaisen noteerauksen mukaan 138:s. Paljon ennakko-odotuksia asettanut kausi 2008 ei ole sujunut toistaiseksi aivan nuottien mukaan. Vaikka suomalaisella ei ole montaa kertaa ollut vaikeuksia cut-rajan kanssa, niin varteenotettavia taisteluja voitosta hän ei ole päässyt käymään vielä yhdessäkään kauden turnauksessa. 17:stä Euroopan Tourin kilpailustaan kolmessa Ilonen on joutunut pakkaamaan laukkunsa toisen kierroksen jälkeen. Näistä jälkimmäisimmän kerran hänen viimeisimmässä kilpailussaan, The Barclays Scottish Openissa, kuukausi sitten. Sijoituksellisesti ja ehkä pelillisestikin kauden toistaiseksi parasta antia Iloselle tarjottiin heinäkuun alun The European Openissa, Englannin Kentissä, jossa suomalainen oli 14:s. Eroa kilpailun voittaneeseen Ross Fisheriin kertyi The London Golf Clubin kentällä pelatussa turnauksessa 17 lyöntiä. Hän vastaanotti European Openista palkintorahaa vajaat 45 000 euroa, nelisen tuhatta vähemmän kuin kiertueen avanneessa Kiinan HSBC Championsissa marraskuussa. Ilosen sijoitus on Euroopan Tourin ansiolistalla nyt 85:s, kokonaistienesteillä 245 921 euroa. Määrällisesti tuo alkaisi olla jo riittävästi pitääkseen paikkansa ensi kauden kiertueella, mutta viime vuoden saavutuksillaan Ilosella on jo automaattinen paikka Euroopan Tourille vuodelle 2009. Tulevat päivät ovat hyvin merkityksellisiä maamme parhaalle miespelaajallemme. Ei ole sellaista huippu-urheilijaa, joka ei tuntisi pientä ylpeyttä rinnassaan saapuessaan puolustamaan kisapaikalle edellisen vuoden voittoaan. 29-vuotias Ilonen on muutenkin jo koko habituksellaan päässyt yhä syvemmälle kiertueen ydinpelaajien joukkoon, ja hän voi huoletta kulkea pää pystyssä kenen tahansa maailmantähden rinnalla, kun sellaisia vierellä sattuu kulkemaan. Myös eurooppalainen lajimedia siellä sun täällä muistaa mainita jotain Ilosesta aina kun on tarvetta, eikä Lahden Takkulan kentällä hyväksi pelaajaksi varttunutta suomalaista ole aihetta enää pitää yllättäjänä minkäänlaisissa kekkereissä. Toivottavasti sunnuntaina Mikko Ilosen nimi on yhä laajemman huippugolfia seuraavan yleisön mielessä, kun hän vastaanottaa… Mikko Ilonen starttaa torstain avauskierrokselleen klo 13.30 paikallista aikaa, yhdessä Niclas Fasthin ja viime vuonna kovaa kamppailua turnauksen voitosta kanssaan käyneen Martin Kaymerin kanssa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje