11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ernie Els ylivoimainen Wentworthissa

Colin Montgomerie ottaa mittaa kotikentällään pelaavasta Ernie Elsista © Getty Images

Ernie Elsin voittovuodet Wentworthissa ovat 1994-1996, 2002-2004 ja 2007 &copy Getty ImagesKotikentällään pelannut Ernie Els ei antanut Angel Cabreralle mitään mahdollisuuksia reikäpelin epävirallisen MM-kisan finaalissa. Els pelasi 32 reikää yhteensä 12 alle parin ja voitti luvuin 6/4. Kolme vuotta USA:ssa ja Euroopassa ilman voittoja kisaillut Els sai varmasti ns. apinan selästään. Yksikään neljästä vastustajasta ei kyennyt vakavasti uhkaamaan Wentworthin West Coursen kenttää uudelleensuunnitelleen Elsin voittoa. Avauskierroksella Colin Montgomerie jäi jalkoihin luvuin 6/5. Nuori Argentiinan Andres Romero oli perjantain uhri (6/5). World Tourin reikäpelimestaruuden voittanut Henrik Stenson ahdisti Elsia pisimmälle, hän oli vielä toisen kierroksen alkuvaiheilla johdossa. Loppuluvut hyvin putanneelle Elsille olivat kuitenkin selkeät 3/2. Finaalissa Cabrera antoi Elsille ohjat käteen tehtyään avausreiällä bogeyn. Argentiinalaisen peli ei ollut lainkaan samassa formussa kuin aiempina päivinä. Bogeja kertyi 32 reiän aikana peräti kuusi, ja sillä määrällä on helpoksi viritetyllä kentällä lähes mahdoton pärjätä. Elsille voitto oli Wentworthissa jo seitsemäs. Ainoa finaalitappio on vuodelta 1997 jolloin Vijay Singh laittoi ”Big Easyn” ruotuun. Mielenkiintoista on sekin, että USA:ssa pelattavassa World Tourin reikäpelimestaruudessa Els on lähes aina ollut helppo paisti vastustajilleen jo alkukierroksilla. 1,5 miljoonan euron ykkösrahoista Elsille lasketaan ET:n rahalistaan noin 600.000 jolla hän nousee johtoon. Etelä-Afrikkalaisen kilpailuohjelmaan ei kuitenkaan enää kuulu ET:n kisoja, joten ykköstilan saavuttaminen lopullisella listalla riippuu muiden kärkimiesten menestyksistä Volvo Mastersissa ( Harrington, Rose, Stenson). Eroa Elsin ja Harringtonin välillä on noin 218.000 euroa, joten irlantilainen tarvitsee erittäin hyvän sijoituksen Volvo Mastersissa tai kahdessa aiemmassa kisassan ohittaakseen etelä-afrikkalaisen. Els pelaa ennen joulua vielä ainakin kaksi kisaa, molemmat Aasiassa ( Singapore Open & HSBC Championships, Shanghai). tt.

Mads Vibe-Hastrup paras Madridissa

Tanskalaisten kauden kolmas voitto toteutui Madridissa, juhlakaluna Mads Vibe-Hastrup &copy Getty ImagesMadridissa pelattiin jo toisen kerran kuluvan kauden aikana, Espanja isännöi ET:n kisoja yhteensä viidesti. Madrid Openista puuttuivat isot tähdet, ja niinpä uusille kyvyille oli tilausta. Tanskan Mads Vibe-Hastrupilla oli onni puolellaan, kolmen kierroksen jälkeen johtanut Argentiinan Daniel Vancsik teki alkureiíllä viisi yli reiän ja tanskalainen pääsi johtoon jonka hän piti loppuun asti. Yhteistulos 16 alle jätti Alejandro Canizaresin kolmen lyönnin päähän, Vancsik oli kolmas, ja vasta kolmannen kisansa ammattilaisena pelannut Irlannin 18-vuotias Rory McIlroy neljäs. Ykköstila tuotti kymmenesosan siitä, mitä Els kuittasi Wentworthista, 150.000 euroa. Voitto on kuitenkin aina voitto ja tanskalainen saa kortin ET:lle vuoden 2009 loppuun. Marraskuussa 30 vuotta täyttävä Vibe-Hastrup on tehnyt pitkään tuloaan huipulle. Hän voitti jo 1996 Doug Sandersin juniorikisan ( epävirallinen MM) Kaliforniassa, mutta vaipui vuosituhannen taitteen jälkeen massamieheksi jolle paikan vakiinnuttaminen ET:lla oli kova haaste. Hän oli jo kesällä Walesissa kakkonen, ykköstila on komeaa jatkoa tanskalaisten menestyskululle. Heillä on tällähetkellä viisi pelaajaa ET:lla, kaikki muutkin ( Thomas Björn, Anders & Sören Hansen, Sören Kjeldsen) ovat voittaneet ET:lla. Millään muulla maalla ei ole näin komeaa tilastoa, ei lähimainkaan. Madridin ykköstila oli tanskalaisille jo toinen, selkävaivojen takia lopettamaan joutunut Steen Tinning oli paras vuonna 2002.

Unelmafinaali: ELS vs. Cabrera

Angel Cabreralle Wentworthin kenttä on tuottanut ylivoimaisesti eniten menestystä Euroopassa &copy Getty ImagesLähtökohdiltaan mielenkiintoisempaa finaalia on vaikea kuvitella.Angel Cabrera ja >Ernie Els selvisivät varsin helponoloisesti sunnuntaiseen reikäpelikisan finaaliin Wentworthissa. Cabrera oli parhaimmmillaan Hunter Mahania vastaan jo kuusi up, mutta jenkki venytti pelin birdiesumallaan 35:lle reiälle, loppuluvut 2/1. Mahan pelasi viimeiset 14 reikäänsä kahdeksan alle, Cabreran eagle ja kolme birdietä torpedoivat hänen komean nousunsa. Ernie Els pääsi Henrik Stensonia vastaan ensimmäisen kerran johtoon vasta 24:n reiän jälkeen. Hän voitti neljästä perättäisestä reiästä tässä vaiheessa kolme. Vaikka molempien peli takkuili sisääntulossa, Els piti johtonsa hyvän lähipelin, lähinnä parin 4-6 metrisen par-putin upotuksella. Finaalista on helppo ennustaa huipputasaista. Viimevuonna päätöspäivä jäi varsin torsoksi Paul Caseyn tyrmättyä Shaun Micheelin luvuin 10/8. Elsilla on sunnuntaina mahdollisuus katkaista kolmen vuoden voitoton jaksonsa Euroopassa. Angel Cabrera on ollut kolmena ensimmäisenä kisapäivänä kuitenkin Elsia tuloksellisesti parempi. Lauantaina hän pelasi epävirallisen kirjanpidon mukaan 12 alle, Els ”vain” kahdeksan alle. Cabrera saldo toisessa Wentworthin kisassa, PGA:ssa on loistava. Voitto, kaksi kakkostila, neljäs ja viides sija. Odotettavissa on titaanien taisto jossa voittaja kuittaa lähes 1,5 miljoonaa euroa. ET:n rahalistaan tästä huomiodaan vajaat 600.000, joten Els nousisi voitolla varsin potentiaaliseksi kandidaatiksi myös rahalistan voiton suhteen. Elsille on luvassa tavanomaista pidempi päivä. Hän lentää finaalin jälkeen Pariisiin seuraamaan rugbyn MM-kisojen välieräottelua jossa pelaa hänen kotimaansa Etelä-Afrikka. tt

Henrik Stenson haastaa Ernie Elsin Wentworthissa

Fanny Sunesson on voittanut Nick Faldon kanssa Wentworthin reikäpelimestaruuden. Henrik Stenson tavoittelee reikäpelituplaa &copy Getty ImagesReikäpelimestaruuden toinen ottelukierros ei juurikaan tarjonnut jännitystä, kaikki pelit päättyivät toisella kierroksella jo ennen viimeisiä reikiä. Vastoin Euroopan Tourin torstaina jutussaan antamia tietoja ( jotka Golfpisteen sivuillakin olivat siis väärin…) Hansenit ( Sören & Anders ) eivät kohdannetkaan, vaan saivat kunnon läksytyksen muilta pelaajilta. Henrik Stenson kuritti Anders Hansenia, USA:n keltanokka Hunter Mahan pisti Sören Hansenin kuriin. Ernie Els saavutti jo toisen vaivattoman voiton, Angel Cabrera oli täysin ylivoimainen edellisvuoden ruosteista mestaria Paul Caseya vastaan käymässään pelissä. Launtain ehdoton herkkupala ennakkoon on Stensonin ja Elsin kohtaaminen. Kukaan ei ole voittanut reikäpelin molempia mestaruuksia, ( World Tour & Wentworth) Stensonilla on siihen nyt mahdollisuus, jopa samana vuonna. Vaan eipä kukaan ole voittanut Wentworthissakaan seitsemää kertaa joka on Elsin haaveena. -Hän on voittanut kisan kuudesti, on kentän suunnittelija ja asuu alueella. Voisiko joku muu lähtökohta puhua vielä enemmän hänen puolestaan, maisteli tilannettaan Henrik Stenson. Ainakin se fakta voi, että Stenson on pelannut viimeiset kahdeksan kuukautta täysin alle kykyjensä, hänellä on vain yksi vaivainen sijoitus kymmenen joukkoon helmikuun jälkeen. Reikäpeli on kuitenkin täysin eri peli, ja Stensonin tiukalla ollut psyyke tuntuu kestävän tällähetkellä nämä tilanteet lyöntipeliä paremmin. Angel Cabreralla on hurja henki päällä ja hän rakastaa Wentworthin kenttää jolla on voittanut kerran PGA:n mestaruuden ja ollut kahdesti kakkonen. Hunter Mahan on kisan ehdoton yllättäjä. PGA Tourilla kerran voittanut kisan keltanokka sai reikäpelikokemusta vastikään Presidents Cupissa. Launtain pelissä hän on selkeä haastaja yleisönsuosikki Cabreralle joka pudotti viimevuotisessa kisassa Ernie Elsin avauskierroksella. tt

Hansenit vastakkain Wentworthin puoliv&#228,lier&#228,ss&#228,

Sören Hansen on noussut kauden toisella puoliskolla hurjaan vireeseen &copy Getty ImagesTanskalaisilla on ollut vuosikausia vain neljä pelaajaa ET:lla, Thomas Björnin lisäksi Sören Kjeldsen sekä Anders ja Sören Hansen jotka eivät ole toisilleen sukua. Välillä joku viideskin on käynyt kääntymässä Tourilla ilman merkittävää menestystä. Hansenien menestyskäyrät ovat varsin samankaltaiset. Molemmat saavuttivat ykköstilan ET:lla vuonna 2002, toisen kerran he juhlivat ykköstilaa kuluvan kauden aikana. World Rankingilla Sören on 44:s, Anders heti hänen perässään. Parivaljakko on jo selkeästi ohittanut lamavaiheessa kulkevan Thomas Björnin, syksyllä Hanseneilla on vielä monta mahdollisuutta kirkastaa loistavaa kauttaan. Sören Hansen löysi kuntonsa vasta kesäkuun loppupuoliskolla, neljän kuukauden aikana hän on voiton lisäksi ollut viidesti kymmenen joukossa, rahalistan seitsemäs tila voi kohentua vielä paljon mikäli Wentworthista tilipussiin kolahtaisi iso shekki. Anders Hansenille Wentworth on ainoa paikka jossa hän on voittanut ET:lla, kaksi PGA:n mestaruutta on kova näyttö. Mikäli lista täydentyisi reikäpelimestaruudella, voitaisiin puhua melkoisesta tilastoharvinaisuudesta. Hansen lähti keväällä hakemaan menestystä PGA Tourilta jonne sai karsinnoista kortin. Top-ten sijoituksia ei kuitenkaan ole valtameren takana tullut, ja työpaikan uusiminen vaatisi suurella todennäköisyydellä karsintojen läpäisemistä toistamiseen. Perjantaina he ”joutuvat” vastakkain Wentworthin puolivälierässä. Voittaja saattaa hyvin edetä loppuotteluun jossa Thomas Björn oli muutama vuosi sitten häviävänä osapuolena Ernie Elsin jyrättyä hänet maanrakoon. -Ottelumme tulee olemaan varsin hauska, on aina mukava pelata Sörenin kanssa, Anders Hansen ennakoi torstain pelien jälkeen. Hansenit edustavat Tanskaa marraskuisessa World Cupissa ja kuuluvat laajaan suosikkien ryhmään. Padraig Harringtonin ja Justin Rosen putoaminen avauskierroksella tasoittaa entisestään ET:n rahalistan kärkeä. Ernie Elsilla, Henrik Stensonilla, Andres Romerolla sekä myös Sören Hansenin ykköstilan saavuttamiseksi ovat entistä realistisempia. tt.

Ernie Els aloitti murskavoitolla

Ernie Els aloitti vakuuttavasti Wenthworthissa  &copy Getty Images HSBC Match play alkoi jännittävissä merkeissä. Murskavoiton(6&5) Colin Montgomeriesta ottaneen Elsin lisäksi avauspäivältä jatkoon pääsivät viime vuoden voittaja Paul Casey, Angel Cabrera, Anders Hansen, Sǿren Hansen ja Hunter Mahan. Kotimatkalle joutuivat Jerry Kelly, Retief Goosen, Padraig Harrington, Rory Sabbatini ja Justin Rose. Molempien mukana olevien ruotsalaisten, Fasthin ja Stensonin ottelut jatkuvat vielä perjantaina. Pelit jäivät kesken aamuisen viivästyksen johdosta. Pelit pääsivät torstaina alkamaan pari tuntia aiottua myöhemmin kovan sumun ansiosta.

HSBC World Matchplay championship pelataan viikonloppuna

Paul Casey on puolustava mestari &copy Getty ImagesTällä maineekkaalla vuodesta 1964 pelatulla kilpailulla on ollut viime vuosina vaikeuksia saada maailman terävintä kärkeä mukaan. Poikkeuksellisen hyvistä rahapalkinnoistakaan ei ole ollut apua. Tälläkin kertaa World rankingin terävin kärki jättää kilpailun väliin. Tästä huolimatta Lontoon lähistöllä sijaitsevalla puistoklassikolla pelataan varmasti jännittävä ja mielenkiintoinen kilpailu. Harry Coltin vuonna 1926 suunnittelema Wenthworthin kenttä soveltuu reikäpeliin mainiosti. Kentältä löytyy paljon pieniä esteitä ja ojia, jotka tulevat usein peliin. Kirkkaimpien yhdysvaltalaistähtien puuttumisesta huolimatta klassikko -otteluita on tarjolla heti alkukierroksilta alkaen. Englannin Justin Rose ottaa mittaa pitkälle lyövästä nosteessa olevasta jenkkitähdestä Hunter Mahanista. Entinen US Open -voittaja Retief Goosen saa vastaansa hallitsevan US Open – voittajan Angel Cabreran. Ruotsin pitkälyöntinen Henrik Stenson pelaa ensimmäisellä kierroksella suurta kansansuosikkia, Woody Austinia vastaan. Viimeisenä parina kentälle lähtee kilpailun moninkertainen voittaja Ernie Els sekä aina reikäpelissä vaarallinen Skotlannin Colin Montgomerie. Elsillä on ottelussa todellinen kotikenttäetu, sillä mies asuu kentän laidalla suurimman osan ajastaan. Kilpailun valtavia palkintorahoja ei lasketa sellaisenaan Euroopan kiertueen pian ratkeavaan Order of Meritiin. Voittajan palkintosekki on n. 1,4 miljoona euroa, mutta Order of Meritiin siitä lasketaan vain noin 570 000 euroa. 1. kierroksen ottelut, 36 reikää Casey – Kelly Goosen – Cabrera Rose – Mahan Sabbatini – Hansen S. Harrington – Hansen A. Stenson – Austin Fasth – Romero A. Els – Montgomerie

Kilpailun kotisivu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje