5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Charley Hoffman loisti Deutcshe Bank Championshipin päätöspäivänä

Charles Hoffmaniin kierrostulos 62 ja 11 birdietä päätöspäivänä kuuluvat PGA Tourin kovimpiiin suorituksiin kaudella 2010 © Getty Images

Charles

Charley Hoffman pisti ison vaihteen päälle Fedex Cupin toisen finaalikisan päätöspäivänä. Ulosmenossa syntyi jo viisi birdietä kahden bogeyn jarruttaessa tuloslistalla nousua. Sisääntulo oli kalifornialaisen näytöstä, kuusi birdietä lisää ja tuloksena oli selvä voitto. Hoffmanilla oli alkuvuodesta sumea jakso, taitavaksi pelaajaksi tunnustettu mies saavutti ensimmäisen top-ten sijoituksensa vasta heinäkuussa. Tuon jälkeen tahti onkin parantunut huimasti. 1,35 miljoonan dollarin arvoinen voitto mukaanlukien Hoffman on sijoittunut neljästi kymmenen joukkoon kuudessa viimeisessä kisassaan.

Ryder Cupiin ei ole varmasti mitään asiaa, Hoffman ei osallistunut kuluvan vuoden aikana yhteenkään majoriin joissa menestymistä kapteeni Corey Pavin varmasti nostaa isommalle jalustalle.Huomionarvoista on kuitenkin se, että 33-vuotiasta Hoffmania pidetään varsin potentiaalisena tulevaisuuden miehenä. Mm. Padraig Harrington nimesi hänet pari vuotta sitten ykköskandidaatikseen kun häneltä kysyttiin tulevaisuuden suurpelaajia PGA Tourilla.

Ykköstila oli Hoffmanille uran toinen, kisoja PGA Tourilla on takana 146. Luke Donald johti kisaa viimeiselle yhdeksikölle asti kunnes teki sen keskivaiheilla kolme peräkkäistä bogeyta. Ryder Cupiin villin kortin saanutta englantilaista ei pääse kehumaan siitä, että hän osaisi kääntää tiukat paikat edukseen. Voittoja on PGA Tourilla kaksi, niistäkin toinen kolmen kierroksen jälkeen keskeytetystä sadekisasta. Vastaavasti Donald on taipunut kakkoseksi yhdeksän kertaa, kolmannet rahat hän on kirjauttanut tililleen kuudesti.

Tiger Woods hymyili leveästi ja vapautuneesti noustuaan maanantaina päättyneessä kisassa 11:ksi. Mikään pelillinen syy ei pudota Woodsia kapteeni Corey Pavinin neljän villin kortin listalta. Tigerin tulikoe olikin käytännössä toisena päivänä jolloin tehty tulos 65 nosti hänet jatkoonpääsijöiden joukkoon kisassa, loi pohjan seuraaavaan Fedex Cupin kisaan osallistumiseen ja vei viimeisetkin epäilykset siitä, etteikö Pavin pyytäisi häntä mukaan Walesiin lentävään koneeseen.

Teemu Tyry

Jason

Jason Daystä on kasvamassa seuraava australialaistähti maailman golfhuipulle. &copy Getty Images

Poikkeuksellisesti vasta maanantaina päättyvä Deutsche Bank Championship antaa iltapäivän ehdittyä Massachusettsissä alkuiltaan vastauksen moneen mielenkiintoiseen kysymykseen: Kenelle ojennetaan Nortonissa kirkkain kruunu? Ketkä onnelliset saavat viimeiset paikat loppuviikolla Chicagossa pelattavaan kolmanteen play off -turnaukseen? Onko Tiger Woods myös tiistai-aamuna maailmanlistan ykkösenä?

Woodsin pelissä on ollut merkkejä pienestä elpymisestä, mutta voittoon saakka hänenkään parhaat eväänsä eivät tule maanantaina riittämään. Sunnuntaina Woods näytti löytäneen pidempään kateissa olleen jyvän viheriöllä oltuaan seitsemännen reiän jälkeen kierrostaan kolme alle. Jatkossakin Tiger onnistui pelastamaan griinillä muutaman tärkeän parin, mutta huippukierrosta ei silti ollut hänelle tarjolla.

Tulos 69 vei Woodsin kokonaistilanteeseen -7, joka oikeuttaa 54 reiän jälkeen 23. sijaan. Mikäli Woods ei sijoitu Nortonin kisan lopputuloksissa 24 parhaan joukkoon, riittää nyt kuudentena olevalle Phil Mickelsonille neljäs sija maailmanlistan kärkipaikan valloittamiseksi. Myös neljäntenä oleva Steve Stricker voi teoriassa nousta maanantai-iltana uudeksi maailmanykköseksi.

Woodsin kannalta on silti tärkeämpää varmistaa paikka torstaina käynnistyvään Chicagon turnaukseen. Hän pääsee puolustamaan BMW Championshipin viimevuotista voittoaan vain, mikäli on DBC:n jälkeen 70 parhaan joukossa FedExCupin pisteissä.

Deutsche Bank Championshipin kärjessä oleva Jason Day (-17) ei kamppaile vielä pitkään aikaan maailmanlistan ykköspaikasta, mutta panoksia ei maanantaina häneltäkään puutu. Toukokuussa Byron Nelson Championshipin voittanut 22-vuotias australialainen näyttäisi olevan nousemassa urallaan seuraavalle tasolle juuri oikealla hetkellä: hän johtaa PGA Tourin toista pudotuspeliturnausta lyönnillä ennen finaalikierrosta.

Steve

Steve Strickerin tuloskorttiin ei ole tullut kolmena päivänä yhtään tahraa. &copy Getty Images

Kaikki on kuitenkin TPC Bostonilla vielä auki. Tämän tietää mm. Brandt Snedeker, jonka kolmannen kierroksen lopun vaikeudet näyttivät suovan Daylle pienen etumatkan päätöskierroksen alkajaisiksi. Hän kuitenkin chippasi pallonsa kuppiin (par) pienen sählingin jälkeen viimeisellä reiällä, pitäen alusta asti kisan kärjessä viihtyneen Dayn edelleen aivan tuntumassaan.

Kolmantena olevalle Luke Donaldillekin (-15) menestys varmasti maistuisi, sillä hän on voittanut PGA Tourilla viimeksi yli neljä vuotta sitten. Jaetulla neljännellä tilalla majailevat Charley Hoffman ja Stricker (-13), joka ei ole kolmen kisapäivän aikana tehnyt ensimmäistäkään bogia.

Deutsche Bank Championshipin kolmannella kierroksella nähtiin myös albatrossi, josta vastasi Vijay Singh. Hauskana yhteensattumana Singhin (-10) kanssa nyt 13. sijan jakava John Senden teki vuosi sitten saman tempun, täsmälleen samalla reiällä.

Marko Kuivasaari

Sisuuntunut Snedeker ei anna vahingon toistua

Brandt Snedeker muistaa viimevuotisen katkeran kalkin, jota hän joutui nielemään jäätyään play offien finaaliturnauksen ulkopuolelle. TPC Bostonilla pelataan vasta FedExCupin toista pudotuspelikisaa, mutta kärkeen yhdessä Jason Dayn kanssa noussut Snedeker aikoo olla tällä kertaa huolellisempi. Tiger Woods oli yksi päivän parhaista ja selviytyi vaivatta kisan jatkokierroksille.

Brandt

Brandt Snedeker on painanut viimevuotisen puttidraamansa jo taka-alalle, mutta uskoo viisastuneensa vahingosta. &copy Getty Images

Brandt Snedeker vaikutti Deutsche Bank Championshipin toisella kierroksella kesyltä vain ensimmäisen reiän jälkeen. Kymmenenneltä tiiltä matkaan lähtenyt Snedeker teki päivän ainoan virheensä heti kättelyssä, mutta jatkossa kahdeksan birdietä saattelivat hänet koko toisen kierroksen parhaaseen tulokseen, 64 lyöntiä. Onnistuneen pelinsä myötä Snedeker kiipesi kisan kärkeen Jason Dayn seuraksi. Kaksikko on turnauksen puolivälissä tilanteessa -12.

FedExCupin pisteissä 53:ntenä oleva Snedeker ei ole unohtanut viime vuonna Chicagossa pelatun kolmannen play off -turnauksen draamaa, joka saatteli hänet mahdollisimman ikävällä tavalla Tour Championshipin ulkopuolelle. Snedker olisi tarvinnut BMW Championshipin viimeisellä reiällä bogin päästäkseen mukaan FedExCupin finaaliturnaukseen. Hän kuitenkin otti 3,5 metrin matkalta neljä puttia ja käveli kuin shokin saaneena kentältä ulos.

”Nyt on jo helpompi sanoa, että tuollaiset tapahtumat tekevät FedEXCupista jotain suurta. Kaikenlaista dramatiikkaa tarvitaan merkittäviin turnauksiin. Ylimääräinen paine teki viime vuonna tehtävänsä, mutta olen ottanut siitä opikseni”, Snedeker sanoi.

Selvästi oli ottanut opikseen Deutsche Bank Championshipin avauskierroksen epäonnistumisestaan myös Tiger Woods, jolta vaadittiin minimissään kuutosella alkavaa tulosta cut-rajan selvittämiseksi. Lopulta Woods taituroi tuloksen 65, joka sisälsi pelkkiä pareja ja birdieitä.

Kyseessä oli Woodsin ensimmäinen bogiton kierros sitten vuoden 2009 PGA Championshipin. Siinäkö kenties uusi alku Woodsin tulevalle menestystarinalle? Niin tai näin, Woods (-5) jatkaa Nortonissa pelattavaa turnausta sunnuntaina sijalta 29.

Nortonin

Nortonin kisa tarjoaa Phil Mickelsonille jo kymmenennen mahdollisuuden syrjäyttää Tiger Woods maailmanlistan kärjestä. &copy Getty Images

Saman tuloksen, 65 lyöntiä pelasi lauantaina myös Woodsin päänahkaa maailman ykkösenä pitkään jahdannut Phil Mickelson. Deutsche Bank Championship on jo kymmenes turnaus, jossa Mickelsonilla on matemaattiset mahdollisuudet syrjäyttää Woods maailmanlistan kärkipaikalta.

Ongelmaksi ”Leftyn” kannalta on vain käynyt se, ettei hän ole viimeaikoina ollut lähelläkään omaa tasoaan. Edellinen top-ten-sijoitus on peräisin US Openista, viime viikolla hän jopa karsiutui Barclaysin jatkokierroksilta. Kotonaan San Diegossa valmentaja Butch Harmonin kanssa tekniikkaansa hioneen Mickelsonin säädöt tuntuvat tänä viikonloppuna olevan kuitenkin kohdallaan. Hän jakaa Nortonissa kahdeksannen sijan yhdessä 11 muun pelaajan kanssa, tuloksellaan -8.

Tilanteessa -11 olevat Matt Kuchar ja Charley Hoffman jakavat kolmannen sijan. Heidän sekä kuudennen sijan jakavien Steve Strickerin ja D.J. Trahanin (-9) väliin mahtuu vielä parhaana eurooppalaisena Luke Donald (-10).

Päivän noloin tapahtuma osui Chad Campbellin kohdalle, joka diskattiin ennen toista kierrosta. Syy oli hyvin yksinkertainen: Campbell ei ollut koskaan ilmoittautunutkaan tämän viikon turnaukseen…

Marko Kuivasaari

Villiä tulostehtailua Bostonissa, Woods vierähtämässä ulos play offeista?

TPC Bostonilla tehtiin ennakkoon kaikki voitava mahdollisen huonon sään vaikutuksen eliminoimiseksi Deutsche Bank Championshipin tulostasoon. Ja siinä myös onnistuttiin, sillä peräti 73 pelaajan kierrostulos alkoi perjantaina kuutosella. Tiger Woods ei kuulunut tähän joukkoon.

Sinetöikö

Sinetöikö Zach Johnson Ryder Cup -paikkansa Bostonissa? &copy Getty Images

PGA Tourin play offien toisessa turnauksessa panokset ovat käymässä jo astetta suuremmaksi; TPC Bostonilla pelattavassa Deutsche Bank Championshipissä ei suuriin katastrofeihin ole varaa, mikäli aikoo olla ensi viikolla BMW Championshipiin yltävien 70 pelaajan joukossa.

Tiger Woodsin näkökulmasta tilanne on käymässä hieman tukalaksi. Tuloksen 72 (+1) pelannut maailmanlistan ykkönen on vaarassa ajautua jo tämänviikkoisen kisan jälkeen laulukuoroon, mikäli otteet eivät muutu lauantaina; FedExCupin voittotaisteluun ei Woodsin perjantain kaltaisella esityksellä ole luonnollisesti mitään asiaa.

Lauantai on Woodsille jo ensimmäinen koettelemusten kivi. Hän on tällä hetkellä kolmen lyönnin päässä oletetusta cut-rajasta, joten huonoimmassa tapauksessa hän ei pääse ensi viikolla puolustamaan edes Chicagon turnauksen viimevuotista voittoaan.

Woodsin murheenkryyninä Bostonin kisan ensimmäisellä kierroksella oli avaukset, jotka tahtoivat tämän tästä suuntautua vasemmalle. Kun paikkausapua ei tullut griineilläkään, ei yksi yli tuloksessa ole sen koommin ihmeteltävää.

Mikäli Woods onnistuu viikonvaihteessa pullauttamaan itsensä ulos play offeista, käy tilanne parin päivän kuluttua USA:n joukkueen loput Ryder Cup -paikat jakavalle Corey Pavinille kiharaiseksi. Lajin kaikkien aikojen parhaimman pelaajan pudottaminen Celtic Manoriin matkaavasta joukkueesta olisi sittenkin aikamoinen sensaatio.

Selkä

Selkä seinää vasten. Tiger Woodsin ilme kertoo tilanteen vakavuuden, tulosta olisi alettava kiivaasti syntyä. &copy Getty Images

Bostonin kisa käynnistyi todellisella tulosiloittelulla, sillä kuutosella alkava tulos löytyi perjantaina kaikkiaan 73 pelaajan kortista. Parhaiten sarkansa kuokkivat Jason Day ja Zach Johnson, tuloksellaan 63 (-8).

Lähipelitaituri Johnson kuuluu niiden kahdeksan oletetun ehdokkaan listalle, joista neljälle kapteeni Pavin tullee antamaan Ryder Cup -paikan tulevana maanantaina. Johnsonin menestys Bostonissa helpottaisi Pavinin vaativaa tehtävää, johon hän vielä varmasti odottaa muutamia vastauksia lähipäivinä.

Kovien tulosten taustalla oli seudulle ennakoitu kehno sää, minkä vuoksi TPC Bostonia pelattiin perjantaina tavallista lyhyempänä. Lisäksi kilpailijoilla oli oikeus puhdistaa ja asettaa pallo uudelleen kentän lyhyeksi leikatulla alueella. Kaikesta huolimatta Nortonissa ei tuullut perjantaina juuri nimeksikään, lisäksi iltapäivän ajoittainen sade ei saanut useimpia kaivamaan edes sateenpitävää vaatetusta esille.

Dayn ja Johnsonin johtoasemaa jahtaa lauantaina lyönnin päässä kaikkiaan kahdeksan pelaajaa: Ryan Moore, Ryan Palmer, Rory McIlroy, Hunter Mahan, Brian Davis, Charley Hoffman, D.J. Trahan sekäiltapäivän paras pelaaja Geoff Ogilvy.

Marko Kuivasaari

PGA Tourin toinen playoff-kilpailu käynnistyy Bostonissa

FedEx Cupin loppusuora häämöttää Yhdysvalloissa. Ensimmäisestä pudotuskilpailusta kannustusjoukkoihin siirtyi 25 pelaajaa. Deutche Bank Championshipissa on jälleen huipputasoinen pelaajakatras, jonka yhteydessä karsitaan jälleen 30 pelaajaa ulos pelistä. Suuret katseet kohdistuvat FedExin kaksi kertaa voittaneeseen Tiger Woodsiin.

Tiger

Tiger jahtaa FedEx Cupin johtajia, Stricker ennakkosuosikin asemassa.

Pudotuspelihengessä pelattava FedExin loppuhuipennus kääntää golfyleisön päät jälleen Bostonin suuntaan. TPC Bostonin kentällä pelattavan kilpailun panokset ovat rahallisesti arvokkaimpia kilpagolfissa, mutta myös Ryder Cupin suhteen USA:n pelaajilla on iso viikko. Euroopan joukkueen villit kortit julistettiin edellisen kisaviikon aikana. Kuluvalla viikolla on USA:n vuoro avata kortit. Kapteeni Corey Pavin on matkustanut kisapaikalle tarkkailemaan viimeisiä valintojaan. Rickie Fowler on yksi pelaajista joka on erittäin potentiaalinen villin kortin mies joukkueeseen. ”Jos olisin yksi neljästä valitusta, se olisi mahtavaa. Toivon kuitenkin myös, että tämä ei ole viimeinen mahdollisuuteni pelata Ryder Cupissa”, Fowler toteaa. Nuori jenkkitähti starttaa alkavaan kisaan rankingin 22.sijalta. Edellisvuonna voittoon kilpailussa pelasi MR. September lempinimenkin kaapannut Steve Stricker. Maailmanlistan kolmonen on FedEx-rankingissa toisella sijalla ennen kolmea viimeistä kilpailua. Kaksi kertaa kuluvalla kaudella voittanut Ryder Cup-pelaaja ottaisi vahvan ennakkosuosikin viitan kokonaiskilpailun kannalta voittaessaan toisen kerran peräkkäin. Tiger Woodsin lähtökohdat Deutche Bankiin ovat erilaiset. Edellisviikon kilpailussa elonmerkkejä väläytellyt tuore poikamies tarvitsee jälleen hyvän viikon pysyäkseen mukana leikissä. Rankingissa sijalla 65 majaileva Woods tavoittelee toista voittoaan alkavasta kilpailusta, hopeamitaleja Bostonin kilpailusta on kaksi. Edellisviikolla voittoon yltänyt Matt Kuchar lähtee kilpailuun Cupin kärjestä. Viisinkertaiset pisteet varmistavat sen, että Kucharin pisteet eivät voittoon asti riitä varmistelemalla. Muutama hyvä sijoitus kahdessa seuraavassa kilpailussa takaisi kuitenkin paikan top-viidessä ennen Tour Championshippia. FedExin viimeiseen kilpailuun lähdettäessä viiden joukossa olevat pelaajat voittavat koko leikin viimeisen Playoff-kilpailun voitolla. Eurooppalaisista korkeimmalla rankingissa on hivenen yllättäen Skotlannin Martin Laird. The Barclaysissa viimeisen reiän kolme puttia maksoi kisavoiton, skotin taipuessa uusinnassa Matt Kucharille. Laird on eurooppalaisille hieman kääntämätön kortti hänen pelattuaan suurimman osan urastaan USA:n puolella. Ensimmäinen skotlantilaisvoittaja PGA Tourilla sitten Sandy Lylen kertoo miehen olevan kuitenkin tuntemisen arvoinen pelaaja. Paul Casey on myös mielenkiintoinen nimi seurata kilpailun aikana. Casey on Cupin rankingissa sijalla 23, ja haluaa varmasti näyttää Colin Montgomerien olleen väärässä. Englantilainen jäi karvaaksi pettymyksekseen ulos Montyn valintalapuista, joten härällä varmasti nousee savua korvista. Näkyykö pettymys koston voittona, vai turhautumisen myötä epäonnistumisena? Saman kohtalon yllättäen sai kokea myös neljännellä sijalla oleva Justin Rose. Kaksi kertaa kauden aikana PGA Tourilla voittanut englantilainen ei mahtunut Montyn joukkueeseen. Voittojen aikaan Rosesta puhuttiin varmana korttina jenkkejä kaatamaan lähtevään joukkueseen. Tulevat viikot näyttävät kapteenin valintojen toimivuuden. Nikke Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje