11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Anton Haig Johnnie Walker Classicin sankari

Mikko Ilosta kirittää Phuketissa joku maailmantähdistä © Getty Images

Anton Haig nousi tähtien ohi Johnnie Walker Classicin ykköseksi &copy Getty ImagesVasta 20-vuotiaasta Anton Haigista tuli sunnuntaina Johnnie Walker Classicin kaikkiein aikojen nuorin ykkönen. Edellinen oli Tiger Woods joka oli 22-vuotias kukistaessaan samalla kentällä 1998 uusinnassa Ernie Elsin. Urallaan nousukiidossa olevat nuorukaiset Oliver Wilson, Richard Sterne sekä Anton Haig päätyivät Johnnie Walker Classicissa samaan tulokseen 13 alle parín ja lähtivät uusimaan voitosta. Voiton pelasi itselleen Blue Canyonin kentän 18:lla, ensimmäisellä uusintareiällä Anton Haig tekemällä komean birdien. Haig tuli uusintaan kuvaannollisesti ”takaoven kautta”, hän oli lyönnin jäljessä Sternea ja Wilsonia ennen viimeistä reikää ja löi villin avauksen vasemmalle puiden taakse. Haig nosti kuitenkin taitavasti lipulle, teki birdien ja samanlaisen keskeltä väylää uusinnassa. -Tämä voitto mullistaa elämäni, minulla ei ollut korttia ET:lle ennen tätä, nyt set tuli. Löin erittäin hyvin koko viikon ja myös putti toimi vaihteeksi. Varsinkin avaukseni olivat hienoja. Sanoinkuvaamaton olo, Haig tuumi heti voiton jälkeen. Haig on aiemmin voittanut kotimaassaan Etelä-Afrikassa sekä Aasian Tourilla Malesian Mastersin. Kun nämä yhdistää nyt tulleeseen ISON kisan ykköstilaa, voidaan Haigin nimi kirjata muistiin sarjaan ” Etelä-Afrikan seuraavat tähdet”. Viimeiset kuukaudet Haig on kuitenkin kulkenut varjojen mailla, syyskuisen Malesian kisan jälkeen hän ei ole sijoittunut 20:n joukkoon. World Rankingilla Haig ottaa valtaisan loikan 282:lta sijalta ja kivunnee lähelle 100:tta sijaa. Kärkikolmikko oli yllätyksellinen, sijoilta 4-10 löytyy supertähtiä järjestyksessä Retief Goosen, Mike Weir, Ernie Els ja Colin Montgomerie. Haig oli kaudella 207 jo seitsemäs ensikertalaisvoittaja, joten uutta verta kärkeen on tulossa. Voitto tuotti hänelle 310.000 euroa ja kortin Tourille kauden 2009 loppuun asti.

Mikko Ilonen karsiutui Phuketissa

Mikko Ilosen seuraava kilpailu on Singapore Open ensiviikolla &copy Getty ImagesMikko Ilonen käynnisti Johnnie Walker Classicissa toisen päivänsä jo varhain aamulla. Ensimmäisen reiän ( kentän kymmenes) birdie antoi toivoa, mutta seuraavalla tullut bogey, sekä seitsemännen tupla veivät enimmät osat mahdollisuuksista jatkoon. Lopullinen kuolinisku toiveille tuli kuitenkin vasta 15:n bogeyn myötä. Lopputulos 75 sinetöityi päivän neljännellä birdiellä. Avauspäivän tulos oli 72. Ilonen osui kymmenen kertaa viheriöön oikealla lyöntimäärällä. Viheriöllä ja sen ympäristössä oli tilastojen mukaan vaikeuksia, vain kolme scramblaysta kahdella reikään kahdeksasta, putteja yhteensä 32. Cut-raja jäi muutaman lyönnin päähän ja kisan alla iskenyt oksennustauti on varsin luonnollinen selitys ”heikolle esitykselle”. Kahden kierroksen jälkeen laukkunsa saavat pakata ainakin myös Paul Case sekä Malesiassa voittanut Peter Hedblom. Suomalaisen pelikaverit Peter Hanson (-6) ja Thongchai Jaidee (-5) ovat aamupäivän jälkeen kärkikymmenikössä ja jatkavat viikonloppuna voiton tavoittelua. Ilosen seuraava, kauden kuudes kilpailu on vuorossa jo seuraavalla viikolla Singaporessa. Tämän kisan osallistujalistalla on sisäänpääsijöiden puolella myös Aasian Touria kiertävän Ari Savolaisen nimi.

Oksennustauti Ilosen jarruna Phuketissa

Retief Goosen on kolme lyöntiä kisan kärjestä &copy Getty ImagesMikko Ilosen tulos 72 vaati Indonesian kisan voittajalta melkoista taistelua, mukaanlähteminen meinasi kariutua sairastumiseen. -Keskiviikkoaamuna noin kello neljän aikaa alkoi oksennustauti, joka horjutti hieman valmistautumista kisaan. Mikään ei pysynyt sisällä, eivät edes lääkkeet. Tauti hellitti vasta keskiviikkoiltana, mutta silloinkaan ei olo tuntunut siltä, että kisaa voisi lähteä pelaamaan, toteaa Ilonen. – Olin kahtena edellisenä iltana samassa ryhmässä pelanneen Thongchai Jaideen ja hänen perheensä kanssa ravintolassa nauttimassa merellisistä herkuista; uskoisin, että sieltä tauti oli peräisin. En kuitenkaan epäile salaliittoa, Ilonen jatkoi Ilosen ensimmäinen yhdeksän reiän lenkki käynnistyi vahvasti hänen tehtyä alkuun kaksi birdietä kolmelle ensimmäiselle reiälle. Nestetankkauksen jäätyä väliin alkoivat energianpuute ja helle kierroksen edetessä verottaa voimia. Erityisesti lähipelissä oli parantamisen varaa, vaikka Ilonen laittoikin muutamia herkullisen pitkiä birdie-putteja kuppiin. Erityisesti näyttävä birdie yhdeksännellä reiällä takasi kuitenkin sen, peli palasi uomiinsa. – Etuysillä oli useita hyviä avauksia ja selkeitä birkkupaikkoja. Yritin pitää selkäni suorassa ja taistella väsymystä vastaan. Aamulla pystyin nauttimaan lautasellisen muroja, mutta sillä ei oikein tahdo jaksaa näin raskasta kisaa. Tavoitteena oli vain selvitä kierroksesta hengissä. Sisääntulossaan Ilonen teki tasaista jälkeä ja yhdennellätoista syntyi par-suman keskelle birdie. Tilaisuuksia oli matkan varrella useampaankin, mutta kentän erittäin haastavat ja kaltevat viheriöt eivät tällä kertaa suostuneet yhteistyöhön. Yksi birdie ja sen vastapainoksi bogey; loput parissa. – Sisääntulosta jäivät lähes tyystin uupumaan hyvät birdie-mahdollisuudet. Käytin sen ainoan hyväksi yhdennellätoista väylällä. Huomenna on tavoitteena saada huomattavasti enemmän griiniosumia tilaisuuksia tuloksentekoon. – Oli erittäin rankka kierros ja olosuhteisiin nähden olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Huomiseksi ladataan akut ja laitetaan isompaa vaihdetta silmään. Johnnie Walker Classic on Aasian Tyynenmeren alueen vanhin ja merkittävin golfturnaus, jossa ovat mukana Euroopan, Aasian ja Australasian kiertueet. Kilpailun tuotolla kartutetaan rahastoa, joka perustettiin auttamaan Tsunamin uhreja sekä korjaamaan luonnonkatastrofin aiheuttamia vahinkoja. Rahastoon on jo kerätty lähes kaksi miljoonaa dollaria.

Mikko Ilosen tulokseksi 72 Phuketin avauskierroksella

Peter Hanson oli iltapäivän paras pelaaja Phuketissa tuloksella 66 &copy Getty ImagesMikko Ilonen aloitti Phuketin kisan hienosti. Neljän pelaamansa reiän jälkeen hän oli kaksi alle, birdiet syntyivät reiillä kaksi ja kolme. Peräkkäiset bogeyt (5&6:s) pudottivat Ilosen kärjen tuntumasta, kahdeksannen bogey lisäsi varmasti tuskaa. Birdie yhdeksännellä ja par kympillä pysyttivät Mikon tuloslistan keskivaiheilla. 11:lla Ilonen teki päivän neljännen birdiensä, siirtyi tulokseen yksi alle jolla oli siinä vaiheessa 40:s. Sisääntulo oli tuloksellisesti alkureikiä tylsempää. Ilonen teki kentän kuuluisimmalla väylällä, alamäkeen lyötävällä 14:lla ( par-3) bogeyn, näin lopputulos oli 72. Ilonen osui oikealla lyöntimäärällä vain kahdeksaan viheriöön, siihen nähden birdien määrä neljä on erinomainen. Blue Canyonin kentällä tehtiin paljon tuplia ja suurempia, Mikon kortissa suurin tulos oli kuitenkin bogey. Eroa kärkeen on seitsemän lyöntiä, kolme lyöntiä paremmalla tuloksella jakaa tässä vaiheessa 19:tta sijaa, joten perjantaina aamupäivän kierroksella mahdollisuuksia hyväänkin nousuun on. Peter Hanson, suomalaisen pelikaveri äityi viimeisellä kymmenellä reiällä hurjaksi. Hän teki kuusi birdietä ja nousi jaetulle toiselle sijalle. Iltapäivän supertähdistä varsinkin Adam Scottilla oli vaikeuksia. Maailmanlistan nelonen oli viiden reiän jälkeen jo kolme yli. Scott teki yhdeksännellä eaglen ja oli siis yhden yli. Lopulliseksi tulokseksi kertyi 74 lyöntiä, vuoden 2005 voittaja samasta kisasta on suuressa putoamisvaarassa. Mikko Ilonen lähti Johnnie Walker Classicissa ensimmäistä kertaa lähes seitsemään vuoteen ns. sijoitettuna pelaajana, kuumassa ryhmässä. Indonesian avointen voiton johdosta hänet asetettiin ennakkosuosikkien kanssa samaan arvontakaavioon josta peliseuraksi tulivat Thongchai Jaidee sekä Peter Hanson. Aamupäivän paras tulos oli 65, sen teki Australian Brad Kennedy. Retief Goosen pelasi 68, Ernie Els erittäin vaihtelevien esitysten jälkeen peräti 73. Big Easy teki kierroksellaan kuusi birdietä mutta heikot jaksot pudottivat hänet cut-rajan väärälle puolelle.

Ernie Els Callawayn talliin

Ernie Elsin lippiksen logot vaihtuvat lähitulevaisuudessa. &copy Getty ImagesJohnnie Walker Classicin käynnistyessä torstaina Phuketissa saattaa Ernie Elsilla olla uusia välineitä bägissään. Yhteistyösopimus Acushnet Companyn ( Titleist, Foot-Joy) kanssa on purkaantunut ja jatkossa etelä-afrikkalainen tukeutuu Callawayn tuotteisiin. Els pelasi Titleistilla vuodesta 2003, voimassaollut sopimus kattoi vielä vuoden 2007, mutta kun neuvottelut uudesta jaksosta kariutuivat, osti Callaway Elsin itselleen jo kesken sopimuskauden. Phuketin kilpailun alla Els on harjoitellut Callawayn Fusion driverilla. Aika näyttää mihin rautoihin ja nimenomaan wedgeihin Els uuden sopimuksen myötä päätyy. Callawayn tunnetuimmat miespelaajat Elsin ohella ovat Phil MickelsonCharles Howell III. Johnnie Walker Classicin Els on voittanut kahdesti. Kun kisa vuonna 1998 pelattiin nytkin areenana toimivalla Blue Canyon Coursella Els menetti päätöspäivänä kahdeksan lyönnin johtonsa ja hävisi uusinnan. Viimeisten kuukausien aikana Els on ollut hurjasssa vireessä. 12:ssa viimeisessä lyöntipelikilpailussa hän on ollut kymmenen joukossa. Reikäpelimestaruudessa Els kuitenkin putosi avauskierroksella.

Mikko Iloselle luvassa kovaa peliseuraa Phuketissa

Mikko Ilosen upea ykköstila Indonesian avoimissa tuotti hänelle paitsi 134.000 euroa myös voittajakategorian Euroopan Tourille kauden 2009 loppuun asti. Ilonen lähti Indonesiaan yhtenä tavoitteenaan paikka viikonlopun Johnnie Walker Classic kilpailuun johon hän ei omalla kategoriallaan olisi päässyt ilman sijoitusta viiden joukkoon. Voiton myötä Ilonen tullaan sijoittamaan samaan peliryhmään kahdeksi ensimmäiseksi päiväksi jonkun supertähden kanssa. Tähtiä kisassa perinteisesti riittää, reikäpelimestaruuskisoissa alkukierroksilla pudonneet Ernie Els, Retief Goosen, Paul Casey , Adam Scott ja Mike Weir ovat nimekkäimmät. Ilonen pelaa torstaina paikallista aikaa kello 12.45 yhdessä isäntämaan suursuosikin Thongchai Jaideen sekä Ruotsin Peter Hansonin kanssa. Jaidee vetää väkeä peräänsä kuin hunaja mehiläisiä, joten Ilonen saa usein toivomaansa yleisöä arvioimaan suorituksiaan jo alkureiíltä. Ilonen joutui aiempina vuosina katselemaan Johnnie Walker Classicia televisiosta, nyt hän on ensimmäistä kertaa mukana ja samoin ensimmäistä kertaa kilpailemassa Thaimaassa. Blue Canyonin kentttä on avattu vuonna 1991 ja sitä pidetään syystäkin yhtenä Aasian parhaista. Kentällä on muutamia erittäin vaativia reikiä, erityisesti sisääntulon par-kolmoset. 14:s on alamäkeen käytännössä saariviheriölle pelattava kaunis mutta vaikea reikä, 17:s yli 200 metrisenä niinikään varsinainen testi, tilaa viheriön oikealla puolella on niukalti ennen veteen rajoittuvaa viidakkoa. Johnnie Walker Classic on pelattu Blue Canyonilla kahdesti aiemmin. 1994 voitttaja oli Greg Norman, vuonna 1998 uusinnan jälkeen Tiger Woods joka otti päätöskierroksella kahdeksan lyöntiä Ernie Elsia kiinni ja voitti uusinnan. Vuonna 2000 kentällä pelattiin Tiger Skins Games jossa Retief Goosen ja Thomas Björn jakoivat suurimmat setelit. -Minulla on Blue Canyonista erittäin hyviä muistoja, tämä on hieno kenttä jossa hyvät uloslyönnit ovat arvossaan, mietti Retief Goosen kisapaikalle saavuttuaan. Johnnie Walker Classic kisa kiertää vuosittain eri puolilla Aasiaa ja Australiaa. Goosen voitti 2002, tuolloin hän johti häkellyttävästi 13 lyönnillä kolmen kierroksen jälkeen, lopulllista eroa oli kahdeksan. Viimevuonna ykköseksi pelasi itsensä nytkin mukana oleva USA:n Kevin Stadler. Palkintopotissa on yhteensä vajaat kaksi miljoonaa euroa, voittajan osuus on 301.000. Mikko Ilonen on rahalistalla neljän pelaamansa kilpailun jälkeen 27:s. Kahdessa ensimmäisessä ( Abu Dhabi, Dubai) hän karsiutui, Malesian seitsemäs sija ja Indonesian voitto ovat nostaneet ansiot 158.000 euroon.

Johnnie Walker Classic, hole by hole

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje