18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

7 sykähdyttävää syytä pelata syysgolfia

Kuva: Lassi Pekka Tilander

Golfkauden viimeiset viikot voivat parhaimmillaan olla kauden mieleenpainuvimpien kierrosten aikaa.

Osa kentistä sulkee ovensa jo lähiviikkojen aikana. Toiset venyttävät kauttaan niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Sortsikelit ovat tältä vuodelta ohi, ja heikentyvät sääolosuhteet ja talven varalle tehtävät hoitotoimenpiteet heikentävät kenttien kuntoa. Syksy voi kuitenkin parhaimmillaan tarjota upeita golfelämyksiä. Listasimme seitsemän syytä, miksi syysgolf on usein sykähdyttävän hienoa.

1. Syksyn väriloisto

Golfin väri on vihreä. Se on luonnon oma väri ja sillä on meihin tutkitusti rauhoittava vaikutus. Vihreä voi kuitenkin joskus olla golfin väri jopa kyllästymiseen asti – kunnes koittaa syksy. Maaperään varastoituva kosteus pitää ruohon vihreänä aina lumen tuloon asti, mutta puiden väriloisto on syksyllä upeimmillaan. Lehtipuiden punaisen, keltaisen ja oranssin lukemattomat sävyt luovat golfkentille maalauksellisia kulisseja. Erityisesti lehtipuuvaltaiset, hyvin hoidetut puistokentät ovat syksyisin hengästyttävän kauniita.

2. Ilman raikkaus

Keskikesän hiostava helle on monen golfarin mielestä kaukana ihanteellisesta golfsäästä. Moni heistä pelaa paljon mieluummin kirpeänraikkaalla, hapekkaalla syysilmalla, jota tekee melkein mieli hengittää talven varalle keuhkoihin varastoon. Jos golfkesän päättymisestä ja lähestyvän talven saapumisesta muistuttava vilpoisa tuuli sattuu vielä yhdistymään hennosti lämmittävään syysaurinkoon, ei golfaria tahdo saada kentältä takaisin sisätiloihin.

3. Syysgolf on parasta ulkoilua

Parhaan pelikauden aikana golf menee helposti tuloskortin tuijotteluksi. Golf näyttäytyy silloin ennen kaikkea kiehtovana pelinä, jonka puitteissa tulee samalla vähän ulkoiltua. Syksyllä, kun kenttiä jo valmistellaan talviteloilleen, eikä sääkään aina anna edellytyksiä tuloksen tekemiselle, asetelma kääntyy päälaelleen: golf on ensisijaisesti ulkoilua, jossa tulee samalla vähän pelailtua. Ilman golfpelin antamaa yllykettä sama ulkoilu, kymmenen kilometrin reipas lenkki, jäisi monella tekemättä.

4. Uudet pelimuodot

Lyöntipeliä ja pistebogia. Niitä monotonisesti toistaen mennään läpi koko kesän unelmakierroksesta ja pöljästä päivästä unelmoiden. Syksyllä on aika poiketa kaavasta. Hiekoitetuilla väylillä, ilmastoiduilla griineillä ja navakan pohjoistuulen armoilla voit unohtaa tuloksenteon ja kokeilla jotain aivan muuta: reikäpeliä, nelinpeliä, scramblea, speedgolfia, pelaamista vain muutamalla mailalla tai kentän lyhimmältä tiiltä, erikoiskisoja, erikoislyöntejä tai erikoisreittejä, mitä tahansa. Lista päättyy vasta, kun mielikuvituksesi loppuu. Ei golfia tarvitse ottaa kovin vakavasti – etenkään syksyllä.

Kuva: Lassi Pekka Tilander

5. Kentillä on tilaa

Kesän ruuhkaisimpina aikoina tiiaika on usein varattava jo päiviä etukäteen, jos ylipäänsä mielii päästä pelaamaan. Syksyllä sen sijaan voi lähteä peliaikaa varaamatta lähes mille tahansa kentälle, miltei mihin aikaan tahansa ja päästä tiiaamaan joko välittömästi klubille saavuttuaan tai viimeistään kupillisen kahvia juotuaan. Kentillä on väljää ja pelikin sujuu kesän kierroksia selvästi joutuisammin.

6. Edulliset green feet

Syksy on otollista aikaa vierailla muilla kentillä ja bongata uusia golfkohteita. Keväällä kenttien auetessa golfkiima on kiihkeimmillään, ja kova kysyntä heijastuu myös hinnoittelussa. Kentät myyvät green feensä usein normaalihinnalla kenttiensä keskenkuntoisuudesta huolimatta, sillä golfari on pitkän talven jäljiltä valmis maksamaan kierroksestaan hyvän hinnan. Syksyllä vieraspelaaminen on sen sijaan edullisimmillaan. Kentät lyövät kauden viimeisinä viikkoina parhaat tarjouksensa tiskiin, ja kierroksen voi parhaimmillaan pelata muutaman range-poletin hinnalla. Kaiken lisäksi golfkenttien pro shopit myyvät syksyllä kauden varastonsa tyhjiksi, usein lähes kirpputorihinnoilla.

7. Retkieväät

Kumpana ajankohtana kupponen kuumaa kahvia tai annetun putin pituinen höyryävä makkara maistuu paremmalta: heinäkuun helteisessä iltapäivässä vai lokakuun kuulaassa syysillassa? Sepä se. Syksyllä bägiin voi hyvällä syyllä pakata airamillisen Kulta-Katriinaa ja pussillisen juustoleipiä, ja vaikka kesäkaudella viittaisi birdie-pulloille kintaalla, niin näkäräinen lämmittävää jägermeisteria tai mukillinen minttukaakaota voi olla syyskierroksella pieni, piristävä juhlahetki.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)