Näin lyödään pitkälle - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Näin lyödään pitkälle

Tapio Pulkkanen tunnetaan sulavasta ja vaivattomasta svingistään, joka kiidättää palloa poikkeuk­sellisen pitkälle. Juniorina Pulkkanen imitoi esi­kuvaansa Tiger Woodsia Kymen Golfin rangella Kotkassa. Sen peruja on voimakas ­jalkojen käyttö draiveissa silloin, kun halutaan lyödä todella pitkälle.

Osuma

Pitkälle lyömisessä rentous on tärkeää – Tapio Pulkkanen on tässä suhteessa mallioppilas. Silti moni puristaa mailaa sitä kovempaa, mitä pidemmälle hän yrittää lyödä.
Ehkä olennaisin asia, jota harrastaja ei aina riittävästi mieti, on puhdas osuma palloon. Pitkälle lyömisen salaisuus ei yksistään ole kova mailanpäännopeus. Olennaisempaa on kova pallon lähtönopeus.
Hyvässä osumassa palloon siirtyy maksimimäärä energiaa. Tämä on mahdollista vain, kun palloon osutaan puhtaasti lavan keskiosalla eli niin kutsutulla sweet spotilla.

Taaksevienti

Liikkeellelähdössä rinta-kehä, käsivarret ja maila muodostavat kolmion ja liikkuvat yhdessä. Pulkkanen kiinnittää harjoittelussaan paljon huomiota liikkeellelähtöön, sillä hänellä on taipumus aloittaa liike liikaa käsillä.
Tapsalla on pitkät raajat, joilla saadaan aikaiseksi laaja kaari. Ylä- ja alavartalon välille on saatava syntymään oikeanlainen jännitys, joka oikeassa liikejärjestyksessä vapautuessaan tuottaa pitkiä lyöntejä.

Tapio Pulkkasen tärkeimmät draivitilastot European Tourilla 2017–2018
Avausten keskipituus
284 m (11.)
Strokes gained -draivit
+0,273 (71.)

Lähtöasento

Pallo on alkuasennossa etummaisen kantapään kohdalla. Painopiste on jakaantunut tasaisesti jalkojen päälle ja koko jalka-terän alueelle. Jalkojen, lantion ja hartioiden linja osoittaa kohteeseen.
Tapsan tulokulma palloon on noin 1,5 astetta alaspäin, mikä on tyypillistä kovaa svingaaville pelaajille. Hänen mailanpäännopeutensa draivissa on noin 125 mailia tunnissa.
Draiviin voi saada lisää mittaa pyrkimällä lyömään palloa ylöspäin. Siihen voi auttaa pallon siirtäminen eteenpäin.

Suunnanvaihto

Ylävartalon kierto on huomattavan laaja. Lantio ja jalat mukailevat sitä, mutta tasapaino säilyy vakaana jalkaterien päällä. Painopiste on oikean jalkaterän sisäsyrjällä.
Tapsa kyykistyy hieman suunnanvaihdon jälkeen tuottaakseen lyöntiin voimaa jaloista. Hän oppi tekniikan jo lapsena matkiessaan Tiger Woodsin svingiä. Kun tarkoitus on pitää avaus varmasti väylällä, jalkojen käyttö on vähäisempää. Suunnanvaihdossa ajoitus on tärkeää, jotta tempo ja rytmi säilyvät hyvinä. Suunnanvaihto käynnistyy lantiosta ja vasemmasta lonkasta.

Valmentaja Tommi Nousiainen:

”Meillä ei koskaan ole ollut päällimmäisenä tavoitteena, että Tapsan pitäisi pystyä lyömään palloa todella pitkälle. Pitkälyöntisyys on vuosien työn luonnollinen tulos. Olemme tehneet paljon erilaisia harjoitteita, joilla lyöntiin on saatu elementtejä, jotka mahdollistavat pitkät lyönnit.
Tempo ja ajoitus ovat erittäin tärkeitä. Samoin vartalon kierto ja käyttö liikkeen aikana.
Tällä hetkellä pyrkimyksenä ei ole ottaa Tapsan draivista maksimimittoja ulos. Kyse on enemmänkin väyläosumaprosentin kasvattamisesta, sillä normaalilla draivilla Tapsa pääsee jo riittävän pitkälle.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)