23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Väisänen ja Eckhardt: "Urheilukoulussa yhdistyvät laadukkaasti asepalvelus ja lajiharjoittelu"

Nordic Liigassa tällä kaudella pelaavat Linus Väisänen ja Albert Eckhardt kotiutuivat maaliskuun lopulla armeijan harmaista. Urheilukoulun kesälajien hakuajankohta päättyy tänä vuonna jo 1.6.

Maaliskuun lopussa armeijasta kotiutuneen Linus Väisäsen ei tarvinnut opintojensa jälkeen pitkään miettiä, missä hän aikoo varusmiespalveluksensa suorittaa. Puolustusvoimien urheilukoulun mahdollistama palveluksen ja oman lajin harjoittelun yhdistelmä tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta.

Väisänen osallistui viime kesänä urheilukoulun valintakokeisiin, ja muutaman kuukauden kuluttua oli aika astua Helsingin Santahaminassa sijaitsevan Kaartin jääkärirykmentin kasarmin ovista sisään.

Varusmiespalveluksesta hänellä on vain positiivista sanottavaa.

”En vaihtaisi kokemusta; mielenkiintoista aikaa, joka kasvatti myös ihmisenä”, Väisänen sanoo.

”Aluksi olin hieman skeptinen, mutta opin nopeasti pitämään armeijasta. On asenteesta kiinni, kuinka siellä pärjää. Ajattelin, että otan palveluksesta kaiken irti minkä pystyn ja keskityn siihen täysipainoisesti.”

Virkistävä alokasaika

Muutaman vuoden ajan miesten maajoukkueessa pelannut Väisänen kuului koko opiskeluaikansa University of Central Floridan golfjoukkueeseen. Ammattilaiseksi parin vuoden takainen suomenmestari ryhtyi viime kesänä.

”Koko harjoittelukuvio piti miettiä uudelleen, kun olin tottunut pelaamaan kisoja säännöllisesti tammi-lokakuussa peräkkäisinä vuosina. Halusin toteuttaa treenaamisen mahdollisimman laadukkaasti, armeijassa siihen oli helpompi sitoutua.”

Väisänen kertoo, että pari kuukautta kestänyt alokasjakso oli virkistävää aikaa.

”Sai toteuttaa uusia asioita kropalla, joita ei normaalisti tule tehtyä. Sekin oli hyväksi, kun olosuhteiden pakosta joutui olemaan vähän aikaa golfista erossa.”

Korpraali Väisäsen mielestä armeijan parhaita puolia ovat ryhmähenki ja mahdollisuus tutustua eri lajien urheilijoihin. Hänen kahdeksan miehen tuvassaan asui muun muassa jalkapalloilijoita, yleisurheilija ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaja.

”Oman lajin kannalta hyödyllisintä oli seurata muiden salitreenejä. Sen pohjalta sain paljon hyviä ideoita omaan fyysiseen harjoitteluun, etenkin keskikroppaa ja liikkuvuutta ajatellen. Kiinnostavaa oli myös kuunnella muiden ajatuksia omasta elämästään urheilijana.”

Miesten viimevuotisesta EM-joukkueesta urheilukoulussa menneenä talvena Linus Väisäsen (alh. vas.) lisäksi palveli myös <a href=Kim Koivu (alh. 2. oik.). " width="630" height="450" />

Miesten viimevuotisesta EM-joukkueesta urheilukoulussa palveli Linus Väisäsen (alh. vas.) ohella myös Kim Koivu (alh. 2. oik.).

Puolustusvoimat ei unohtanut kutsua

Urheilukoulussa palvelevan varusmiehen kiireinen ohjelma aiheutti Väisäsen mukaan joskus henkistä väsymystä. 165 vuorokauden aikana suoritettu palvelus ja säännöllinen lajiharjoittelu eivät suoneet ylimääräistä aikaa akkujen lataamiseen.

Floridassa finanssialan yliopistotutkinnon suorittanut Väisänen myönsi joskus leikillisesti miettineensä kaukana Atlantin takana asuessaan, voisiko Puolustusvoimat unohtaa kokonaan hänen ”olemassaolonsa”. Ei unohtanut. Kutsu palvelukseen saapui lähes välittömästi, kun sipoolainen oli vastaanottanut tutkintotodistuksensa.

Väisänen astui palvelukseen hyvillä mielin, toisin kuin kaksi turnausta PGA Tourilla voittanut  Sangmoon Bae , joka hävisi viime kesänä oikeustaistelun, ja joutui ilmoittaumaan Korean kaksivuotiseen armeijaan.

USA:n yliopistoturnauksissa viisi kertaa kolmen joukkoon sijoittunut pelaaja täytti palveluksensa aikana 24 vuotta. Hän uskoo, että armeijan käyminen hieman varttuneemmalla iällä oli pelkästään positiivinen asia.

”Ei ollut sellaisia epävarmuustekijöitä, kun tiesin jo kuka olen. Vuodet ulkomailla auttoivat itsenäistymään.”

Urheilukouluun valitut kesälajien urheilijat aloittavat palveluksensa syksyllä, jotta se mukautuisi mahdollisimman hyvin heidän kilpailutoimintaansa. Viime lokakuussa golfin pelaajista Väisäsen ohella intin aloittivat niin ikään 165 vuorokautta palvelleet Albert Eckhardt ja Georgia Southern -yliopistosta valmistunut Kim Koivu.

Asepalvelus ja treenaaminen yhdistyvät laadukkaasti

Eckhardt suosittelee urheilukoulua lämpimästi kaikille, jotka täyttävät valintakokeisiin vaadittavat hakukriteerit.

”Urheilukoulu on optimipaikka urheilijalle, ihan ehdoton juttu – asepalvelus ja treenaaminen yhdistyvät yhtä laadukkaasti”, hän sanoo.

”Hippu” haluaa nostaa esille golfin pelaajien lajivastaavana toimineen yliluutnantti Eero Virtasen, jonka rooli palveluskuvion ja harjoittelun yhteensovittamisessa osoittautui arvokkaaksi.

”Helposti lähestyttävä persoona, joka tuntee hyvin lajin ja sen erilaiset vaatimukset”, hän kuvailee kouluttajaansa. ”Virtanen laati meille toimivan kalenterin, ja teki selväksi, milloin kannattaa olla paikalla varuskunnassa ja milloin ei.”

Tällä Eckhardt, 22, viittaa muun muassa siihen, että urheilukoulun golfin pelaajat saattoivat leireillä Portugalissa ja kilpailla Espanjassa Nordic Liigan talvikiertueella ilman huolta, että he olisivat menettäneet palveluksen kannalta jotain tähdellistä.

Golfarit treenasivat alokasajan jälkeen aamupäivisin kahdesti viikossa Malmin talviharjoitushallissa koulun lajivalmentajan Pasi Purhosen johdolla. Päivittäisen palveluksen päätyttyä klo 16, kaikki saivat lähteä omalle harjoitusvapaalle. Eckhardtin illat kuluivat yleensä Malmilla Timo Rauhalan opissa ja Väisänen suuntasi Peltomäki Golfiin Jyry-Jussi Peltomäen valmennukseen.

Vuoden 2012 Erkko Trophyn voitto kuuluu Albert Eckhardtin tärkeimpiin amatöörisaavutuksiin.

Vuoden 2012 Erkko Trophyn voitto kuuluu Albert Eckhardtin tärkeimpiin amatöörisaavutuksiin.

Hyväkuntoinen selviytyy armeijasta paremmin

Maaliskuussa siviiliin päässeistä urheilukoulun varusmiehistä koulutettiin tiedustelijoita. Eckhardtin mielestä huonokuntoisella olisi ollut kyydissä pysymistä erikoistumisjaksolla.

”Kyllä hyvästä fysiikasta ja kunnosta on paljon hyötyä asepalveluksessa. Metsäkeikollakin saattoi olla raskasta, kun unet olivat vähissä ja nälkäkin pääsi joskus yllättämään. Hyvässä kunnossa olevalla kantti kestää tiukan paikan tullen paremmin.”

Amatööriurallaan muun muassa European Young Mastersin ja Finnish Amateurin voittanut monivuotinen maajoukkuepelaaja tuntee itsensä seesteisemmäksi kuin ennen varusmiespalvelusta.

”Oppihan siellä tottelemaan käskyjä”, hän hymyilee. ”Sinänsä armeija oli sellainen kuin etukäteen ajattelinkin. Kaikki asiat opastetaan selkeästi; ei tarvitse muuta kuin kuunnella ja toteuttaa mitä pyydetään, niin hyvin siellä pärjää.”

”Yksinkertainen ja helppo systeemi, vähän samalla tavalla kuin golfkentällä: kun pitää asiat yksinkertaisena, niin asiat menevät eteenpäin”, sanoo Eckhardt, joka uskoo muistavansa rynnäkkökiväärinsä sarjanumeron ulkoa vielä pitkään.

Kielitaito parani

Ruotsia äidinkielenään puhuva Väisänen on tyytyväinen, että ruostumaan päässyt suomen kielen taito parani huomattavasti menneiden kuukausien aikana. Tästä suurimmat kiitokset menevät treeni- ja varusmieskaveri Eckhardtille.

”Olin armeijan oppitunneilla aluksi aika pihalla mistä puhuttiin. En ole koskaan käynyt suomenkielistä koulua, ja viimeiset neljä vuotta opiskelin jenkeisssä. Hippu sparrasi minua mainiosti kielen kanssa ja toimi tutorinani. On pitkälti hänen ansiotaan, että pystyn puhumaan suomea näin sujuvasti.”

Kaksikko pelaa tällä kaudella täyden ohjelman Nordic Liigassa. Kumpikin tavoittelee paikkaa viiden joukkoon kiertueen rankingissa, mikä avaisi tien Challenge Tourille kaudeksi 2017.

Albert Eckhardt ja Linus Väisänen olivat mukana Saksassa viime viikolla käydyssä Grundfos Mastersissa. Nordic Liigan kilpailut jatkuvat heidän osaltaan keskiviikkona Tanskan Toftlundissa pelattavassa Kitchen Joy Championshipissä. 

Varusmiespalvelus Puolustusvoimien Urheilukoulussa Santahaminassa Helsingissä

Urheilukoulun kesälajien hakuajankohta muuttuu. Haku päättyy jo 1.6.2016

Kesälajien urheilijat aloittavat varusmiespalveluksen IV/16 saapumiserässä Kaartin jääkärirykmentissä 17.10.2016.

Valmennus

Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput (pl. sotaharjoitukset). Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennustoiminta toteutetaan koulutettujen sotilasvalmentajien koordinoimana. Pääosassa lajeista osallistuu pääkaupunkiseudun urheiluakatemian järjestämään valmennustoimintaan, myös erilaisilla yhteistyömalleilla lajiliittojen kanssa voidaan valmennusta järjestää. Valitut urheilijat sitoutuvat lajiliiton valmennukseen.

Urheilukouluun valitut suorittavat valmennuskurssin palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana.

Muita tietoja

Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa joko 165 vrk tai 347 vrk. Heidät koulutetaan miehistötehtäviin ja aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa (Santahamina) ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti.

Hakeutuminen

Urheilukoulun hakijoiden tulee edustaa ikäluokkansa kansallista tai kansainvälistä huippua. Urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa/ulkomailla. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Urheilukouluun voi hakea myös hierojan ammattitutkinnon suorittaneet varusmiesikäiset henkilöt.

Lokakuun saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. suunnistus, yleisurheilu, jalkapallo, ammunta, moottoriurheilu, golf, uinti ja muut vesilajit) on jätettävä hakemuksensa 1.6.2016 mennessä. Valintakokeet järjestetään Kaartin jääkärirykmentissä, Helsingissä 27.−30.6.2016.

Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.puolustusvoimat.fi =>varusmiehet =>erikoisjoukot =>urheilukoulu tai www.urheilukouluntuki.fi).

Tiedustelut

Valmennuspäällikkö

0299 421815

Osoite

Kaartin jääkärirykmentti/Urheilukoulu, PL 6, 00861 Helsinki

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje