Zero torque -putterit ovat golfvälineiden kuumin hitti, mutta mistä niissä oikein on kyse? - Golfpiste.com

1.4.–8.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][7]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Zero torque -putterit ovat golfvälineiden kuumin hitti, mutta mistä niissä oikein on kyse?

Adam Scottin L.A.B. Golf -putterissa on runsaasti painoruuveja sekä kärjessä että kannan puolella. Kuva Getty Images

Moni välinenörtti maksaa mielellään zero torque -putterista uuden draiverin verran. Selvitimme, mistä innovaatiossa oikein on kyse.

Tiedätkö, millainen on zero torque -putteri? Jos et, niin ei se mitään. Et ole ainoa.

Kun esitin saman kysymyksen neljälle golfia aktiivisesti harrastavalle ja seuraavalle kaverilleni, kaksi heistä ei ollut aiemmin kuullut zero torque -puttereista. Yksi tiesi, mitä zero torque tarkoittaa, ja toinen yhdisti sen yhdysvaltalaiseen putterimerkkiin, jota voidaan pitää tämän uuden teknologian tienraivaajana.

Kyseinen brändi on L.A.B. Golf. Nimen ensimmäinen osa on lyhenne sanoista lie angle balanced. Se avaa, mistä zero torque -puttereissa on kyse.

Lie angle balanced tarkoittaa sitä, että putterin lapa on tasapainotettu varren lie-kulman mukaan. Käytännössä varsi kiinnitetään lavan massan keskipisteeseen eli sweet spotin kohdalle. Pelaajan pitää huolehtia vain siitä, että maila heilahtaa lie-kulman kanssa samalla tasolla eli planella, koska silloin maila pysyy suorassa itsestään.

Mistään taikasauvasta, joka veisi kuin itsestään tuloksesta viisi lyöntiä pois, ei ole kyse.

Zero torque -putterit eroavat juuri painotuksen osalta perinteisistä toe hang- ja face balanced -puttereista, joiden lavat tahtovat avautua taakseviennissä ja sulkeutua läpimenossa liikkeen voimasta – toe hang -putterien hieman enemmän kuin face balanced -putterien.

Siksi perinteisellä tavalla painotetuilla mailoilla putatessa lapaa joudutaan aina hieman ohjaamaan käsillä, jotta lapa tulisi osumaan kohdelinjaan nähden suorassa.

Zero torque -putterit hyödyttävät kaikentasoisia pelaajia, koska mailojen teknologia poistaa yhden muuttujan pois puttiliikkeestä. Ei siis ihme, että niiden suosio kasvaa kiihtyvää vauhtia.

Yhdysvaltalainen professori Everett Rogers kehitti kuuluisan teorian innovaatioiden leviämisestä yhteiskunnassa. Sen mukaan ihmiset omaksuvat innovaatioita eri tahdissa. Rogers jakoi ihmiset omaksumistahdin perusteella viiteen ryhmään: innovaattorit, varhaiset omaksujat, varhainen enemmistö, myöhäinen enemmistö ja jälkijunassa tulevat.

Pientä innovaattorien joukkoa zero torque -putterien kohdalla edustavat muun muassa tour-pelaajat. Heistä ensimmäisten joukossa junaan hyppäsi Adam Scott, joka on käyttänyt L.A.B. Golfin putteria vuodesta 2019 lähtien.

Tour-pelaajien innoittamina innovaation löysivät golfhifistelijät, jotka ovat käyneet keskustelua uudesta teknologiasta jo jonkin aikaa verkon golfaiheisilla foorumeilla. Näitä välineniiloja voidaan pitää Rogersin teorian mukaan varhaisina omaksujina. Jossain vaiheessa ollaan siirtymässä vaiheeseen, jossa varhainen enemmistö löytää zero torque -putterit, mikä tulee luultavasti tapahtumaan ennemmin kuin myöhemmin. Tieto zero torque -puttereista leviää nyt golfmedioiden ja -vaikuttajien kautta vauhdilla, ja poikkipuolista sanaa innovaatiosta artikkeleissa ja arvioissa harvemmin näkee. Puttereita kritisoidaan lähinnä niiden erikoisesta ulkonäöstä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Zero torque -puttereissa varren kiinnityskohta on lavan keskellä, suoraan ihanteellisen osumakohdan takana. Kuvassa Odysseyn Ai-ONE Square 2 Square Jailbird -putteri.

Alkuun zero torque -putterien valmistus oli kahden pienen valmistajan, L.A.B. Golfin ja Axis1:n, varassa, mutta viime vuonna myös Evnroll, PXG ja Bettinardi julkistivat omat zero torque -mallinsa.

Marraskuussa heräsi ensimmäinen välinejäteistä, kun Callawayn omistama Odyssey esitteli kolmesta suositusta lapamallistaan zero torque -painotuksella tehdyt Square 2 Square -versiot.

Callaway Golfin aluemyyntipäällikkö Mikael Juslin pitää selvänä, että vuoden kuluttua kaikilta suurilta välinevalmistajilta löytyy mallistostaan yksi tai useampi zero torque -putteri. Hän näkee, että se on juna, jonka kyytiin ei ole varaa olla hyppäämättä.

Juslin kertoo, että Callaway rupesi kehittämään omaa mallistoaan sen jälkeen, kun useampi nimekäs golfammattilainen oli alkanut käyttää zero torque -puttereita. Adam Scottin lisäksi heihin lukeutuvat muun muassa Rickie Fowler, Lucas Glover, Justin Rose ja Will Zalatoris. Jopa Phil Mickelson antoi zero torque -putterille mahdollisuuden viime vuoden Mastersissa.

”Uudella idealla olevalle putterille oli selvästikin kysyntää. Tour-pelaajat eivät ota mitään käyttöönsä, ellei se toimi”, Juslin sanoo.

Kysyntää riittää nyt myös harrastajien keskuudessa. Juslinin mukaan Callawayn Euroopan keskusvarasto kumisee kolmen uutuusputterin osalta jo tässä vaiheessa vuotta tyhjyyttään.

Eikä kyse ole siitä, että zero torque -puttereita olisi valmistettu varastoon testimielessä vähemmän. Päinvastoin. Juslinin mukaan puttereita tuli tehtaalta lopulta kymmenkertainen määrä normaaliin uutuusmalliin verrattuna.

Kysynnän myötä Odyssey esittelee vielä kevään aikana neljännen zero torque -putterinsa. Sen lavan muotoilussa on otettu mallia L.A.B. Golfin suositusta DF3-mallista.

Tähän asti zero torque -putterit ovat olleet tyyriitä kapistuksia, mutta tarjonnan kasvaessa ja kilpailun koventuessa hinnatkin putoavat.

Esimerkiksi Callawayn jo myynnissä olevien zero torque -puttereiden suositushinta on hieman yli kolmesataa euroa, kun pienempien valmistajien puttereista on pitänyt pulittaa vähintään viisisataa euroa.

Se on monelle liikaa, tietää Golfproffa-välineliikkeen Max Koivula. Golfproffa mitoittaa L.A.B. Golfin ja muutaman muun valmistajan zero torque -puttereita.

”Zero torque -puttereita on mennyt fittauksen lopputulemana siinä missä muitakin. Tällä hetkellä se on kuitenkin ylemmän hintakategorian tuote, mikä rajoittaa kysyntää”, Koivula sanoo.

”Maila tuntui aluksi erilaiselta, mutta nopeasti tajusin, että tässä hommassa on järkeä.”

Toinen rajoittava tekijä Koivulan mielestä on uutuusputterien muotoilu. Suurimmassa osassa zero torque -puttereita varsi kiinnittyy oikean painotuksen saamiseksi lavan keskikohtaan tähtäysviivan tai -pisteen kohdalle. Se ei sovi kaikkien silmään.

Nettipöhinä zero torque -putterien ympärillä on kuitenkin näkynyt myös nokialaisessa golfliikkeessä. Viime vuonna perustetun Golfproffan liikeideana on mitoittaa välineet aina pelaajalle parhaiten sopiviksi. Välinenörttien hypetyksen ansiosta zero torque -putterit ovat kuitenkin myyneet myös itse itseään.

Koska Golfproffa on tähän asti ollut niitä harvoja suomalaisia liikkeitä, joilla on ollut zero torque -puttereita myynnissä, liikkeeseen on Koivulan mukaan saapunut myös sellaisia asiakkaita, jotka ovat menneet suoraan putterihyllylle, napanneet käteensä zero torque -putterin ja astelleet sen kanssa kassalle.

”He ovat olleet nuorempia hifistelijöitä, jotka selvästikin seuraavat skeneä”, Koivula kuvailee asiakastyyppiä.

Kun Callawayn Mikael Juslin testasi Odysseyn uutuuksia ensimmäisen kerran, hän sai zero torque -putterin ideasta kiinni viidessä minuutissa.

“Maila tuntui aluksi erilaiselta, mutta nopeasti tajusin, että tässä hommassa on järkeä. Hajonta oli pienempi ja toistettavuus parempi kuin omalla putterillani”, Juslin kertoo.

Myös Juslin on sitä mieltä, että zero torque -putterit eivät välttämättä sovi ihan kaikille. Mutta jos kärsii jonkinlaisista ongelmista puttipelinsä kanssa, zero torque -putteria kannattaa hänen mukaansa käydä kokeilemassa.

Mailojen testaamisen pitäisi onnistua jo maaliskuun aikana, jolloin zero torque -putterien pitäisi ilmestyä useimpiin kivijalkakauppoihin.

Lopuksi kuitenkin varoituksen sana: mistään taikasauvasta, joka veisi kuin itsestään tuloksesta viisi lyöntiä pois, ei ole kyse. Mikäli uudenlainen kulmarauta kuitenkin sopii puttityyliisi ja huomaat sen toimivan vanhaa putteria paremmin, kannattaa sellaisen ostamista ainakin harkita.

Lue seuraavaksi: Siuntiossa valmistetaan puttereita, joiden ulkonäköön ja ominaisuuksiin asiakas voi vaikuttaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)